Skocz do zawartości

MiG-15 Eduard 1/72

Juffre

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, rozpoczynam swój pierwszy warsztat na forum, w którym na tapetę biorę MiG-15 z zestawu profipack od firmy Eduard.

mig.jpg.a0e2577cd2f065154d42f683916516cb.jpg

Jest to pierwszy samolot, który wykonam. Spodziewajcie się więc wielu pytań :) Proszę o wyrozumiałość dla początkującego sklejacza :)

Model planuję wykonać z pudła w polskim malowaniu. Jako kolor bazowy planuję wykorzystać Mr Hobby H8 Silver, we wnętrzu kokpitu H308. Najdalej w niedzielę powinny pojawić się pierwsze zdjęcia z budowy.

• Like 2

Jak nie będziesz tam przylepiać taśmy maskującej to nie ma już żadnych przeciwwskazań .

9 minut temu, Juffre napisał:

Właściwą robotę robią tutaj polskie szachownice.

Za to masz jeszcze jednego lajka . ????

Edytowane przez Hello

Mi się wydaje, że temu migowi to jakieś specjalne modulacje nie są wskazane, jakieś stonowane (niezbyt połyskliwe) aluminium wystarczy, bardziej matowe niż błyszczące, albo po prostu zwykłe amelinium np. AK479 i na to po kalkach lakier półmatowy, a może White Aluminium?

Edytowane przez arhtus

MiGi-17 i odpowiednio Limy były tylko lakierowane , to może 15-tki tak samo trzeba zrobić . Może ktoś podpowie , mając jakieś książkowe źródło . Wtedy srebrny kolor odpada . Trzeba iść w amelinium i delikatne odcienie .

Pozdrawiam Hello

7 godzin temu, Hello napisał:
12 godzin temu, Juffre napisał:

Seria pod lupą MiG-15

Masz tą książkę , warto kupić ?

Znalazłem ją na chomikuj. Tak, wiem. Jestem złym człowiekiem :diabel:. Znajdują się w niej zdjęcia detali które mnie interesowały np.: fotela wyrzucanego. Publikacja już ma swoje lata i jakość zdjęć nie powala, lecz wciąż można podglądnąć ciekawe ujęcia detali. Znalazłem też w niej informacje na temat ułożenia oznaczeń na powierzchni płatowca. Mogę ją polecić, aczkolwiek zastrzegam, że nie mam doświadczenia w publikacjach/monografiach i mój osąd może być naiwny :)

53 minuty temu, kowal76 napisał:

Robiłem kiedyś takiego i użyłem Gunze C 8 . Tak wyszło :).

Lakierowałeś później wszystko bezbarwnym? Na zdjęciu widać jakby część paneli miała inny odcień. Modulowałeś kolory?

Chyba nawet widziałem Twój warsztat. Bardzo ładnie wyszedł.

Edytowane przez Juffre
  • Like 1

Proponuję C8. Dla mnie jest bardzo "migowy" nawet  jeśli nie ma czarnego  podkładu (gloss). H8 ma wielkie ziarno  a C8  w miarę ok. poza tym daje się dobrze  mieszać z C78 . Jeśli panele miałyby być  zróżnicowane to   też dobrym pomysłem  imo  jest  mr,color previous silver,

Mój plan odnośnie malowania kadłuba wygląda następująco:
- czarny podkład Finishing Surfacer 1500 od Gunze

- czarny połysk Gunze GX2

- lakier bazowy Gunze C8

- modulacja C8 + C78 ewentualnie Gunze previous silver

- na koniec bezbarwny lakier satynowy

Co sądzicie o wykorzystaniu takich specyfików w malowaniu Mig'a. Podana rozpiska nie uwzględnia lakierów przed i po kalkach i naturalnie brudzenia.

Jaki lakier satynowy polecacie? Posiadam Vallejo Premium satynowy, jest coś lepszego?

Rozpocząłem w pełni pracę nad modelem. Kokpit jest już pomalowany. Ogólnie jestem niezadowolony z postępów prac. Nie mogłem poradzić sobie z rozcieńczeniem H308. Malowałem zbyt gęstą farbą przez co powłoka jak na mój gust nie prezentuje się zbyt atrakcyjnie. Tablica przyrządów była dołączona do zestawu w postaci kolorowej blaszki fototrawionej. Przypadkowo użyłem zbyt dużej ilości kleju CA. Chciałem zmyć nadmiar debonderem co spowodowało uszkodzenie kolorowego wykończenia.

Jak widzicie pojawiło się trochę problemów. Ogólnie utwierdzam się w przekonaniu, że 1/72 to dla mnie za mała skala :D

Zaraz zabieram się za położenie lakieru błyszczącego. Jutro wash i pomału będę się zabierał za zamykanie kokpitu. Wyciąłem z ramek skrzydła i je zaszpachlowałem.

Nie wrzucam zdjęć ? Po wielu próbach z moim taniutkim kompaktem jak na razie odpuszczam zdjęcia. Mimo statywu, przyzwoitego oświetlenia i arkusza bristolu zdjęcia wychodzą rozmazane. Nie jestem w stanie uchwycić nim tak małych detali. Po weekendzie powinienem mieć już dostęp do lustrzanki i wtedy pododaję zdjęcia.

Udało mi się zamknąć kokpit, na zdjęciach widać zestawowe blaszki. W 1/72 są one mikroskopijne. Całość pomalowana H308. Nie jestem całkowicie zadowolony z tego odcienia. Zastanawiam się jeszcze nad psiknięciem całości matem. Jakość zdjęć nie powala, więcej z mojego aparatu nie wyciągnę ?

DSC01569.thumb.JPG.6abf98927a375b4fa5cbaa328e03e3c1.JPG

DSC01605.thumb.JPG.abadec3f71d496b667b9cc82276d6104.JPG

Komentarze mile widziane. Jutro będę przymierzał kadłub i skrzydła.

12 minut temu, Juffre napisał:

Jakiś pomysł co można wykorzystać jako obciążenie?

Ciężarki ołowiane kupione w wędkarskim. Zestaw kulek o różnych wagach i rozmiarach za kilka złociszów