Juffre Napisano 18 Października 2019 Share Napisano 18 Października 2019 Witajcie, rozpoczynam swój pierwszy warsztat na forum, w którym na tapetę biorę MiG-15 z zestawu profipack od firmy Eduard. Jest to pierwszy samolot, który wykonam. Spodziewajcie się więc wielu pytań Proszę o wyrozumiałość dla początkującego sklejacza Model planuję wykonać z pudła w polskim malowaniu. Jako kolor bazowy planuję wykorzystać Mr Hobby H8 Silver, we wnętrzu kokpitu H308. Najdalej w niedzielę powinny pojawić się pierwsze zdjęcia z budowy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 18 Października 2019 Share Napisano 18 Października 2019 36 minut temu, Juffre napisał: Model planuję wykonać z pudła w polskim malowaniu. A w jakim to ? Trzymam kciuki , pozdrawiam . Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 18 Października 2019 Autor Share Napisano 18 Października 2019 Tak w instrukcji wygląda polskie malowanie. Właściwą robotę robią tutaj polskie szachownice. Czy rozcieńczając Gunze H dedykowanym thinerem mogę nie stosować podkładu? Mówię tutaj o malowaniu wnętrza kabiny. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 18 Października 2019 Share Napisano 18 Października 2019 (edytowane) Jak nie będziesz tam przylepiać taśmy maskującej to nie ma już żadnych przeciwwskazań . 9 minut temu, Juffre napisał: Właściwą robotę robią tutaj polskie szachownice. Za to masz jeszcze jednego lajka . Edytowane 18 Października 2019 przez Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Października 2019 Share Napisano 18 Października 2019 Do metalowej powłoki polecił bym Extreme metal od AK. Super sprawa. Lejesz prosto z butli. Do czyszczenia używam ich cleanera, strasznie śmierdzi, ale z aero wyleciała chyba farbą z przed dwóch lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 18 Października 2019 Autor Share Napisano 18 Października 2019 A jaką barwę byś polecił do pomalowania. A czy mieszanka acetonu i octanu butylu 1:1 (ATC) wyczyści aero po malowaniu? Nie ukrywam, że zamierzam się wzorować też po części na filmie Plasmo. Może H8 jako baza a potem ewentualnie jakaś modulacja koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Października 2019 Share Napisano 18 Października 2019 Jeżeli chodzi o kolory to nie bardzo wiem jaki, bo używam tylko do dysz i śrub okretowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 18 Października 2019 Share Napisano 18 Października 2019 (edytowane) Mi się wydaje, że temu migowi to jakieś specjalne modulacje nie są wskazane, jakieś stonowane (niezbyt połyskliwe) aluminium wystarczy, bardziej matowe niż błyszczące, albo po prostu zwykłe amelinium np. AK479 i na to po kalkach lakier półmatowy, a może White Aluminium? Edytowane 18 Października 2019 przez arhtus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 18 Października 2019 Share Napisano 18 Października 2019 A może najpierw sprawdź czy nasze MiGi były w kolorze metalu czy też były malowane srebrzanką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 18 Października 2019 Share Napisano 18 Października 2019 MiGi-17 i odpowiednio Limy były tylko lakierowane , to może 15-tki tak samo trzeba zrobić . Może ktoś podpowie , mając jakieś książkowe źródło . Wtedy srebrny kolor odpada . Trzeba iść w amelinium i delikatne odcienie . Pozdrawiam Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 19 Października 2019 Autor Share Napisano 19 Października 2019 Poszukałem informacji na temat wykończenia samolotu. W publikacji Seria pod lupą MiG-15 znalazłem informacje, iż maszyny te miały kolor naturalnego aluminium oraz były pokryte lakierem bezbarwnym. Jak myślicie czy lakier satynowy będzie odpowiednim wykończeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 20 Października 2019 Share Napisano 20 Października 2019 Ja na ten przykład trzymałbym się tej opcji . 4 godziny temu, Juffre napisał: Seria pod lupą MiG-15 Masz tą książkę , warto kupić ? Pozdrawiam Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 20 Października 2019 Share Napisano 20 Października 2019 Robiłem kiedyś takiego i użyłem Gunze C 8 . Tak wyszło :). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 20 Października 2019 Autor Share Napisano 20 Października 2019 (edytowane) 7 godzin temu, Hello napisał: 12 godzin temu, Juffre napisał: Seria pod lupą MiG-15 Masz tą książkę , warto kupić ? Znalazłem ją na chomikuj. Tak, wiem. Jestem złym człowiekiem . Znajdują się w niej zdjęcia detali które mnie interesowały np.: fotela wyrzucanego. Publikacja już ma swoje lata i jakość zdjęć nie powala, lecz wciąż można podglądnąć ciekawe ujęcia detali. Znalazłem też w niej informacje na temat ułożenia oznaczeń na powierzchni płatowca. Mogę ją polecić, aczkolwiek zastrzegam, że nie mam doświadczenia w publikacjach/monografiach i mój osąd może być naiwny 53 minuty temu, kowal76 napisał: Robiłem kiedyś takiego i użyłem Gunze C 8 . Tak wyszło :). Lakierowałeś później wszystko bezbarwnym? Na zdjęciu widać jakby część paneli miała inny odcień. Modulowałeś kolory? Chyba nawet widziałem Twój warsztat. Bardzo ładnie wyszedł. Edytowane 20 Października 2019 przez Juffre 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 20 Października 2019 Share Napisano 20 Października 2019 Dzięki, tak modułowałem kolory i na koniec poszedł bezbarwny półmat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golf czarny Napisano 20 Października 2019 Share Napisano 20 Października 2019 Proponuję C8. Dla mnie jest bardzo "migowy" nawet jeśli nie ma czarnego podkładu (gloss). H8 ma wielkie ziarno a C8 w miarę ok. poza tym daje się dobrze mieszać z C78 . Jeśli panele miałyby być zróżnicowane to też dobrym pomysłem imo jest mr,color previous silver, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 20 Października 2019 Share Napisano 20 Października 2019 (edytowane) Błysk i lakier. Edytowane 20 Października 2019 przez em 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 20 Października 2019 Autor Share Napisano 20 Października 2019 Mój plan odnośnie malowania kadłuba wygląda następująco: - czarny podkład Finishing Surfacer 1500 od Gunze - czarny połysk Gunze GX2 - lakier bazowy Gunze C8 - modulacja C8 + C78 ewentualnie Gunze previous silver - na koniec bezbarwny lakier satynowy Co sądzicie o wykorzystaniu takich specyfików w malowaniu Mig'a. Podana rozpiska nie uwzględnia lakierów przed i po kalkach i naturalnie brudzenia. Jaki lakier satynowy polecacie? Posiadam Vallejo Premium satynowy, jest coś lepszego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 24 Października 2019 Autor Share Napisano 24 Października 2019 Rozpocząłem w pełni pracę nad modelem. Kokpit jest już pomalowany. Ogólnie jestem niezadowolony z postępów prac. Nie mogłem poradzić sobie z rozcieńczeniem H308. Malowałem zbyt gęstą farbą przez co powłoka jak na mój gust nie prezentuje się zbyt atrakcyjnie. Tablica przyrządów była dołączona do zestawu w postaci kolorowej blaszki fototrawionej. Przypadkowo użyłem zbyt dużej ilości kleju CA. Chciałem zmyć nadmiar debonderem co spowodowało uszkodzenie kolorowego wykończenia. Jak widzicie pojawiło się trochę problemów. Ogólnie utwierdzam się w przekonaniu, że 1/72 to dla mnie za mała skala Zaraz zabieram się za położenie lakieru błyszczącego. Jutro wash i pomału będę się zabierał za zamykanie kokpitu. Wyciąłem z ramek skrzydła i je zaszpachlowałem. Nie wrzucam zdjęć Po wielu próbach z moim taniutkim kompaktem jak na razie odpuszczam zdjęcia. Mimo statywu, przyzwoitego oświetlenia i arkusza bristolu zdjęcia wychodzą rozmazane. Nie jestem w stanie uchwycić nim tak małych detali. Po weekendzie powinienem mieć już dostęp do lustrzanki i wtedy pododaję zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 25 Października 2019 Autor Share Napisano 25 Października 2019 Udało mi się zamknąć kokpit, na zdjęciach widać zestawowe blaszki. W 1/72 są one mikroskopijne. Całość pomalowana H308. Nie jestem całkowicie zadowolony z tego odcienia. Zastanawiam się jeszcze nad psiknięciem całości matem. Jakość zdjęć nie powala, więcej z mojego aparatu nie wyciągnę Komentarze mile widziane. Jutro będę przymierzał kadłub i skrzydła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 25 Października 2019 Share Napisano 25 Października 2019 Nie zapomnij ciężarka w nos wsadzić , bo będzie siadał . Pozdrawiam Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 25 Października 2019 Autor Share Napisano 25 Października 2019 Jakiś pomysł co można wykorzystać jako obciążenie? Nie mam śrutu pod ręką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 25 Października 2019 Share Napisano 25 Października 2019 12 minut temu, Juffre napisał: Jakiś pomysł co można wykorzystać jako obciążenie? Ciężarki ołowiane kupione w wędkarskim. Zestaw kulek o różnych wagach i rozmiarach za kilka złociszów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 28 Października 2019 Share Napisano 28 Października 2019 Plus plastelina dla umocowania. Nie polecam kleju bo się potem bulwy robią. Poza tym ołowiane ciężarki mają jeszcze ten plus, ze łatwo je w razie czego przeciąć. No i ciężar właściwy większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 28 Października 2019 Share Napisano 28 Października 2019 33 minuty temu, WujekAlice napisał: Nie polecam kleju bo się potem bulwy robią. Wystarczy użyć kleju akrylowego i wszystko się pięknie trzyma na wieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi