Skocz do zawartości

Nowości lotnicze w skali 1/72

Solo

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, mirage3 napisał:

Padłem i leże że śmiechu :haha:Do modelu Academy mimo pewnych wad nie ma podejścia ani Hasegawa ani posiekana i bardzo nie równa Fujimi. Mówisz wloty ma ? To ja mówie co z tego? Skoro bardzo charakterystyczny element jakim są skręcone końcówki skrzydeł nie instnieją w Fujimi o Hasegawa nie wspominam... Jak myślisz co będzie bardziej widoczne: brak pełnych wlotów czy płaskie jak stół końcówki skrzydeł ?

Aż sięgnąłem do piwnicy po fujimowskiego F-18C. I jest tak jak pisze Moses

I nie leż tak długo z tego śmiechu bo mróz i wilka można dostać :)

Wg dokumentacji fabrycznej samolotu F/A-18 skręcenie (zwichrzenie) skrzydła na końcu wynosi 3,6 stopnia. Zmierz na ekranie to co pokazał Moses i dostaniesz około 3 stopni (mnie tak wyszło). Rozumiem, że Academy zrobiła dokładnie 3,6 stopnia i Ty to widzisz. Gratulacje!

A tak na poważnie, to cały efekt w przypadku 18-tek Academy psuje szczudłowate podwozie, zupełnie proste, nie mające nic wspólnego  z rzeczywistym. Tu najlepiej zrobiła je chyba Hasegawa. Zakończmy tę bezsensowną dyskujsję i zgódźmy się, że idealnego modelu Horneta w 72 jeszcze nie wypuszczono...

Może GWH albo FineMolds? (bo w Tamiyę nie wierze - konfekcjonują hornetopodobną italerkę)

Powtarzam skręcenie końcówek a nie pochylenie samej wyrzutni... Do tego jak wygląda golenie podwozia w zajeb*stej nie mającej analogów Fujimi? Tak trochę mało szczegółowe jest. Na mnie to Fujimi robiło wrażenie  w 1997 jak go pierwszy raz zobaczyłem teraz mnie totalnie nie rusza bo to nie ta liga do obecnych standardów. 

1 godzinę temu, mirage3 napisał:

Na mnie to Fujimi robiło wrażenie  w 1997 jak go pierwszy raz zobaczyłem teraz mnie totalnie nie rusza bo to nie ta liga do obecnych standardów. 

Nikt nie twierdzi ze Fujmi i jest idealnym modelem, wręcz przeciwnie, jak każdy zestaw ma swoje wady, nie mniej jest jednym z trzech zawodników obok Aca i Hase godnym rozwagi jeżeli ktoś chce robić starsze Hornety

• Like 1

24 minuty temu, mirage3 napisał:

@Moses Ja długo też sobie wmawiałam, że Fujimi jest "debeściak" bo ma wloty i ogólnie hoho itp itd potem zobaczyłem Academy i mnie cudownie wyleczyło 🙃 Każdy ma prawo do zdania odmiennego ja się okupuje przy swoim :pif:

Właśnie odświeżyłem sobie wątek z 2008 rozpoczęty przez Spitona, w którym brałeś aktywny udział i... zgadzam się z tym co mówiłeś wtedy i teraz! Po prostu zmienia się perspektywa po latach. A i tak F-18A Fujimi pozostaje praktycznie jedyną (lub jedną z niewielu, opcją na zrobienie samolotu z Pustynnej Burzy. W sieci jest sporo zdjęć pięknych wykonań modelu tego samolotu z tego właśnie okresu. Wszystkie upgradowane.

• Like 1

3 godziny temu, abtb napisał:

Proszę bardzo:

1000x800.jpg.ac6e35174670a2c5c600e96d36ae069a.jpg

8612723597_b31c6bebde_b.thumb.jpg.5f8b5666c9b0ed95f985f968eca20a78.jpg

składa się jak klocki LEGO, wszystko pasuje, skręcenie skrzydeł prawidłowe :haha:

@abtbto nie czas i miejsce na takie żarty :rozga:Może się bowiem okaże, że wszystkie Hornety z Academy, w tym te zamówione, będzie trzeba odsprzedać. Potem się zastanowić, czy jednak szukać mało dostępnych Fujimi, czy zadzwonić do znajomego, który tirem zacząłby zwozić Hasegawę wraz z żywicznymi dodatkami :hmmm:

• Haha 1

15 minut temu, rudy0007 napisał:

to nie czas i miejsce na takie żarty

Oj tam. piątek jest. Chyba  można przed łykendem trochę pożartować :wariat:

43 minuty temu, mirage3 napisał:

Dezercja z "jedynej słusznej skali" :chytry:

Kupilem ostatnio F/A-18 i Harriera GR.3  z Kinetica i zaczynam się łamać 😄 Ale spoko - F-16 się zrobi, Tomcat z Academy tez zaczęty wiec to nie zmiana skali 🙂

• Haha 1

W dniu 18.02.2021 o 19:31, WujekAlice napisał:

Tylko pewnie będzie cenowo mało zachęcający 

Ogólnie rzecz biorąc wydać w miesiącu 300 zł na modele to chyba nie jest jakiś nieosiągalny kosmos żeby sobie na to nie pozwolić.