Wojtek59 Napisano 31 Października 2023 Napisano 31 Października 2023 (edytowane) Malowania egzemplarzy muzealnych w MLP czasami odbiegają od rzeczywistych. Tu byłbym ostrożny. Lepiej posłużyć się zdjęciami. Edytowane 31 Października 2023 przez Wojtek59 Cytuj
caughtinthemiddle Napisano 31 Października 2023 Napisano 31 Października 2023 (edytowane) 3 godziny temu, Wojtek59 napisał: Malowania egzemplarzy muzealnych w MLP czasami odbiegają od rzeczywistych. Tu byłbym ostrożny. Lepiej posłużyć się zdjęciami. To jeszcze by trzeba zdefiniować, dla jakiego okresu ma być ta rzeczywistość. Filmowej z 1972 r. faktycznie ani KP, ani aktualny stan w muzeum wiernie nie przedstawiają: https://impdb.org/index.php?title=Teraz_i_w_każdą_godzinę Odcień niebieskiego w KP wynika zapewne z obejrzenia zdjęć takich jak poniższe: https://www.airhistory.net/photo/542724/SP-NXA choć jak patrzyli to mogli też zauważyć np. prawidłową pozycję kółka z krzyżem czy kodu bocznego, o kształcie owego krzyża czy też czcionce użytej do kodu nie wspominając... Edytowane 31 Października 2023 przez caughtinthemiddle Cytuj
Artek82 Napisano 31 Października 2023 Napisano 31 Października 2023 3 godziny temu, caughtinthemiddle napisał: Odcień niebieskiego w KP wynika zapewne z obejrzenia zdjęć takich jak poniższe Najprawdopodobniej bo przy L-60 też jest sanitarne malowanie muzealne, czyli na zasadzie jest fotka, będzie malowanie bez zagłębiania się w szczegóły. Cytuj
Piotr Dmitruk Napisano 31 Października 2023 Napisano 31 Października 2023 (edytowane) "Prawidłowa" pozycja kółka z krzyżem, to też rzecz względna. Tak czy siak, najpewniej należy się nastawić na twardą walkę z oszkleniem kabiny. Edytowane 31 Października 2023 przez Piotr Dmitruk 2 Cytuj
Artek82 Napisano 31 Października 2023 Napisano 31 Października 2023 59 minut temu, Piotr Dmitruk napisał: Prawidłowa" pozycja kółka z krzyżem, to też rzecz względna Większość sanitarnych Morav miała podobne malowania różniące się szczegółami, ale kilka sztuk (3-4) było całkowicie odmienne. Budując model danego egzemplarza trzeba bazować na fotografiach z danej epoki w której się chce wykonać model. Wczesne były biało-niebieskie lub niebieskie ze srebrnym spodem kadłuba i skrzydłami, potem już bywały biało-niebieskie jak ze zdjęcia powyżej, ale trafiały sie też takie: SP-NXY To ex SP-NXZ To ex SP-NXX SP-NXN 2 Cytuj
Grzes Napisano 31 Października 2023 Napisano 31 Października 2023 2 godziny temu, Piotr Dmitruk napisał: najpewniej należy się nastawić na twardą walkę z oszkleniem kabiny. Czy coś więcej wiesz Piotrze? Godzinę temu, Artek82 napisał: kilka sztuk (3-4) było całkowicie odmienne Np. taka: 1 Cytuj
Piotr Dmitruk Napisano 31 Października 2023 Napisano 31 Października 2023 To najprawdopodobniej reedycja starej AZ, pewnie nic nie poprawili. Ma za krótki dziób, a szkła były bezużyteczne, soczewkowate. https://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=35575&hilit=morava Cytuj
Grzes Napisano 31 Października 2023 Napisano 31 Października 2023 2 minuty temu, Piotr Dmitruk napisał: To najprawdopodobniej reedycja starej AZ Zapewne tak. Ja mam Moravę w pudle jeszcze z poprzedniego wydania. Cytuj
jmx62 Napisano 1 Listopada 2023 Napisano 1 Listopada 2023 (edytowane) Były dwie wersje Moravy produkowane seryjnie: A i D. A była "bardziej dziobata" D mniej, stąd różnice w kształcie przodu kadłuba. Wg czeskiego Zlinka 1993/7 w polskim lotnictwie było 25 sztuk Morav, W wersji A reszta to D. Ciekawe jaką cenę zaśpiewają? Edytowane 1 Listopada 2023 przez jmx62 Cytuj
Grzes Napisano 2 Listopada 2023 Napisano 2 Listopada 2023 17 godzin temu, jmx62 napisał: Ciekawe jaką cenę zaśpiewają? 1 Cytuj
bart207skw Napisano 2 Listopada 2023 Napisano 2 Listopada 2023 Nie tyle nowość co wznowienie. Części żywiczne maja być zastąpione plastikiem. Trzeba będzie kupić. Cytuj
Vieh_san Napisano 2 Listopada 2023 Napisano 2 Listopada 2023 Godzinę temu, Grzes napisał: Bierę w ciemno 1 Cytuj
letalin Napisano 2 Listopada 2023 Napisano 2 Listopada 2023 W KSModel Morava kosztuje 62zł-10% mojego stałego rabatu. Cytuj
caughtinthemiddle Napisano 3 Listopada 2023 Napisano 3 Listopada 2023 (edytowane) Kolejny do kolekcji małych Jaków ze Zvezdy: A dla równowagi - MiG-3 zapowiadany przez Armory: Edytowane 3 Listopada 2023 przez caughtinthemiddle Cytuj
jachud3 Napisano 4 Listopada 2023 Napisano 4 Listopada 2023 Oj ten Miguś smakowicie wygląda, ciekawe czy cena też będzie smakowita... Cytuj
giberes Napisano 4 Listopada 2023 Napisano 4 Listopada 2023 3 godziny temu, jachud3 napisał: Oj ten Miguś smakowicie wygląda, ciekawe czy cena też będzie smakowita... Zależy, z której strony lady patrzeć. 1 Cytuj
Grzes Napisano 4 Listopada 2023 Napisano 4 Listopada 2023 W sumie nie wiem czy to nowość, ale wcześniej tego modelu nie widziałem w tym malowaniu 3 Cytuj
kowal76 Napisano 5 Listopada 2023 Napisano 5 Listopada 2023 10 godzin temu, Grzes napisał: W sumie nie wiem czy to nowość, ale wcześniej tego modelu nie widziałem w tym malowaniu Oj, wymagający ten model jest w budowie . Ale taki ładny obrazek kusi :). Cytuj
zenek_65 Napisano 5 Listopada 2023 Napisano 5 Listopada 2023 16 godzin temu, Grzes napisał: W sumie nie wiem czy to nowość, ale wcześniej tego modelu nie widziałem w tym malowaniu W Łambinowicach był nawet wystawiony, ale w bardziej współczesnym malowani - fotka z dzisiaj Cytuj
Grzes Napisano 5 Listopada 2023 Napisano 5 Listopada 2023 Pewnie kawał modelu. Zrobiony trochę na kartonówkę z tymi czarnymi liniami podziału. 2 Cytuj
Grzes Napisano 5 Listopada 2023 Napisano 5 Listopada 2023 Od razu widać rękę Mistrza! 56 minut temu, kowal76 napisał: Cytuj
kowal76 Napisano 5 Listopada 2023 Napisano 5 Listopada 2023 6 minut temu, Grzes napisał: Od razu widać rękę Mistrza! Dzięki, ale bez przesady :). Chyba się skuszę, na te nowe wydanie ze starym schematem malowania LOT. Cytuj
Grzes Napisano 5 Listopada 2023 Napisano 5 Listopada 2023 1 minutę temu, kowal76 napisał: Dzięki, ale bez przesady Powiedziałem tylko "Mistrzu". Przesadziłbym jakbym powiedział "Kierowniku" 1 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi