Wojtek59 Napisano 31 Października 2023 Share Napisano 31 Października 2023 (edytowane) Malowania egzemplarzy muzealnych w MLP czasami odbiegają od rzeczywistych. Tu byłbym ostrożny. Lepiej posłużyć się zdjęciami. Edytowane 31 Października 2023 przez Wojtek59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 31 Października 2023 Share Napisano 31 Października 2023 (edytowane) 3 godziny temu, Wojtek59 napisał: Malowania egzemplarzy muzealnych w MLP czasami odbiegają od rzeczywistych. Tu byłbym ostrożny. Lepiej posłużyć się zdjęciami. To jeszcze by trzeba zdefiniować, dla jakiego okresu ma być ta rzeczywistość. Filmowej z 1972 r. faktycznie ani KP, ani aktualny stan w muzeum wiernie nie przedstawiają: https://impdb.org/index.php?title=Teraz_i_w_każdą_godzinę Odcień niebieskiego w KP wynika zapewne z obejrzenia zdjęć takich jak poniższe: https://www.airhistory.net/photo/542724/SP-NXA choć jak patrzyli to mogli też zauważyć np. prawidłową pozycję kółka z krzyżem czy kodu bocznego, o kształcie owego krzyża czy też czcionce użytej do kodu nie wspominając... Edytowane 31 Października 2023 przez caughtinthemiddle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 31 Października 2023 Share Napisano 31 Października 2023 3 godziny temu, caughtinthemiddle napisał: Odcień niebieskiego w KP wynika zapewne z obejrzenia zdjęć takich jak poniższe Najprawdopodobniej bo przy L-60 też jest sanitarne malowanie muzealne, czyli na zasadzie jest fotka, będzie malowanie bez zagłębiania się w szczegóły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Dmitruk Napisano 31 Października 2023 Share Napisano 31 Października 2023 (edytowane) "Prawidłowa" pozycja kółka z krzyżem, to też rzecz względna. Tak czy siak, najpewniej należy się nastawić na twardą walkę z oszkleniem kabiny. Edytowane 31 Października 2023 przez Piotr Dmitruk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 31 Października 2023 Share Napisano 31 Października 2023 59 minut temu, Piotr Dmitruk napisał: Prawidłowa" pozycja kółka z krzyżem, to też rzecz względna Większość sanitarnych Morav miała podobne malowania różniące się szczegółami, ale kilka sztuk (3-4) było całkowicie odmienne. Budując model danego egzemplarza trzeba bazować na fotografiach z danej epoki w której się chce wykonać model. Wczesne były biało-niebieskie lub niebieskie ze srebrnym spodem kadłuba i skrzydłami, potem już bywały biało-niebieskie jak ze zdjęcia powyżej, ale trafiały sie też takie: SP-NXY To ex SP-NXZ To ex SP-NXX SP-NXN 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 31 Października 2023 Share Napisano 31 Października 2023 2 godziny temu, Piotr Dmitruk napisał: najpewniej należy się nastawić na twardą walkę z oszkleniem kabiny. Czy coś więcej wiesz Piotrze? Godzinę temu, Artek82 napisał: kilka sztuk (3-4) było całkowicie odmienne Np. taka: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Dmitruk Napisano 31 Października 2023 Share Napisano 31 Października 2023 To najprawdopodobniej reedycja starej AZ, pewnie nic nie poprawili. Ma za krótki dziób, a szkła były bezużyteczne, soczewkowate. https://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=35575&hilit=morava Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 31 Października 2023 Share Napisano 31 Października 2023 2 minuty temu, Piotr Dmitruk napisał: To najprawdopodobniej reedycja starej AZ Zapewne tak. Ja mam Moravę w pudle jeszcze z poprzedniego wydania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 1 Listopada 2023 Share Napisano 1 Listopada 2023 (edytowane) Były dwie wersje Moravy produkowane seryjnie: A i D. A była "bardziej dziobata" D mniej, stąd różnice w kształcie przodu kadłuba. Wg czeskiego Zlinka 1993/7 w polskim lotnictwie było 25 sztuk Morav, W wersji A reszta to D. Ciekawe jaką cenę zaśpiewają? Edytowane 1 Listopada 2023 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 2 Listopada 2023 Share Napisano 2 Listopada 2023 17 godzin temu, jmx62 napisał: Ciekawe jaką cenę zaśpiewają? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 2 Listopada 2023 Share Napisano 2 Listopada 2023 Nie tyle nowość co wznowienie. Części żywiczne maja być zastąpione plastikiem. Trzeba będzie kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 2 Listopada 2023 Share Napisano 2 Listopada 2023 Godzinę temu, Grzes napisał: Bierę w ciemno 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 2 Listopada 2023 Share Napisano 2 Listopada 2023 W KSModel Morava kosztuje 62zł-10% mojego stałego rabatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 3 Listopada 2023 Share Napisano 3 Listopada 2023 (edytowane) Kolejny do kolekcji małych Jaków ze Zvezdy: A dla równowagi - MiG-3 zapowiadany przez Armory: Edytowane 3 Listopada 2023 przez caughtinthemiddle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 4 Listopada 2023 Share Napisano 4 Listopada 2023 Oj ten Miguś smakowicie wygląda, ciekawe czy cena też będzie smakowita... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 4 Listopada 2023 Share Napisano 4 Listopada 2023 3 godziny temu, jachud3 napisał: Oj ten Miguś smakowicie wygląda, ciekawe czy cena też będzie smakowita... Zależy, z której strony lady patrzeć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 4 Listopada 2023 Share Napisano 4 Listopada 2023 W sumie nie wiem czy to nowość, ale wcześniej tego modelu nie widziałem w tym malowaniu 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjmport Napisano 5 Listopada 2023 Share Napisano 5 Listopada 2023 Z tegorocznych form: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 5 Listopada 2023 Share Napisano 5 Listopada 2023 10 godzin temu, Grzes napisał: W sumie nie wiem czy to nowość, ale wcześniej tego modelu nie widziałem w tym malowaniu Oj, wymagający ten model jest w budowie . Ale taki ładny obrazek kusi :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenek_65 Napisano 5 Listopada 2023 Share Napisano 5 Listopada 2023 16 godzin temu, Grzes napisał: W sumie nie wiem czy to nowość, ale wcześniej tego modelu nie widziałem w tym malowaniu W Łambinowicach był nawet wystawiony, ale w bardziej współczesnym malowani - fotka z dzisiaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 5 Listopada 2023 Share Napisano 5 Listopada 2023 Pewnie kawał modelu. Zrobiony trochę na kartonówkę z tymi czarnymi liniami podziału. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 5 Listopada 2023 Share Napisano 5 Listopada 2023 A to mój 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 5 Listopada 2023 Share Napisano 5 Listopada 2023 Od razu widać rękę Mistrza! 56 minut temu, kowal76 napisał: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 5 Listopada 2023 Share Napisano 5 Listopada 2023 6 minut temu, Grzes napisał: Od razu widać rękę Mistrza! Dzięki, ale bez przesady :). Chyba się skuszę, na te nowe wydanie ze starym schematem malowania LOT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 5 Listopada 2023 Share Napisano 5 Listopada 2023 1 minutę temu, kowal76 napisał: Dzięki, ale bez przesady Powiedziałem tylko "Mistrzu". Przesadziłbym jakbym powiedział "Kierowniku" 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi