Skocz do zawartości

Nowości lotnicze w skali 1/72

Solo

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, bart207skw napisał:

te to dopiero będą za pierdyliard cebulionów.

tradycyjnie jak za 1/72 koło 100 $ + przesyłka

Świeżutka nowość do Zvezdy
Jak-1 w skali 1/72
Zapraszam na szybki przegląd zawartości pudełka.
Przepraszam za nie najlepszą jakość, ale filmik montowałem w lekkim pośpiechu wczoraj wieczorem.
Jeśli moja youtubowa praca się podoba proszę o zasubskrybowanie kanału, wystawienie oceny i komentarza.

https://www.youtube.com/watch?v=7FEz_VFnTvE

• Like 1
  • Sad 1

19 godzin temu, Cypis napisał:

Anigrand wypuszcza w żywicy w 1/72 dwa helikoptery 

Bell V-280 Valor (AA072-141)
Sikorsky S-97 Raider (AA072-140)

19 godzin temu, bart207skw napisał:

te to dopiero będą za pierdyliard cebulionów.

oj tam oj tam ---->  podnieśli 500+ na 800+ więc wszystko się ładnie spina   :haha:

Raider za 650 a Valor za 670PLN    (można już kupować ---na MH na zamówienie )

W dniu 24.03.2025 o 18:15, barszczo napisał:

Pierwsze próbne wtryski Mosquito od Special Hobby.

Grafika Antonisa Karidisa na pudełko SH72452 Mosquito PR Mk.XVI

814519503_SH72452MosquitoPRMk.XVIweb.thumb.jpg.e35cbd762412dc0395a13dd056bcf8c3.jpg

• Like 3

5 godzin temu, Cypis napisał:

Bleriot 125 

scale_2400 (1).jpg

Bardzo trudno mi jest orzec,

czy to ptak, czy nosorożec...

• Haha 4

29 minut temu, Grzes napisał:

Bardzo trudno mi jest orzec,

czy to ptak, czy nosorożec...

I takie coś doczekało się modelu ... Ciekawy jestem, jak wygląda plan biznesowy takiego przedsięwzięcia ? A może to pralnia ? Bo wierzyć się nie chce, aby to się spłaciło w przewidywalnym czasie. 

16 minut temu, kopernik napisał:

I takie coś doczekało się modelu ... Ciekawy jestem, jak wygląda plan biznesowy takiego przedsięwzięcia ? A może to pralnia ? Bo wierzyć się nie chce, aby to się spłaciło w przewidywalnym czasie. 

a może dla francuzów to taki grall , i pójdzie w setki tysięcy pudełek

Napisano (edytowane)
6 minut temu, Cypis napisał:

a może dla francuzów to taki grall , i pójdzie w setki tysięcy pudełek

To i stalowe formy mogłyby nie dać rady tego ogarnąć na akceptowalnej jakości. 

Do tego patrząc ile produkuje taki Edek to ilości wręcz kosmiczne... Z drugiej strony taka Hasegawa ponoć łącznie sprzedała 1 milion sztuk MiGa-25 ale czy to nie miejskie legendy :hmmm:

Edytowane przez mirage3

Godzinę temu, kopernik napisał:

Mikromir robi short runy, to nie jest jakoś dramatycznie drogie przedsięwzięcie. Można robić i cudaki, tylko trzeba odpowiednio do przewidywanej sprzedaży skalkulować ceny - te Mikromir ma zapewne nieprzypadkowo dość wysokie.

5 minut temu, caughtinthemiddle napisał:

Mikromir robi short runy, to nie jest jakoś dramatycznie drogie przedsięwzięcie. Można robić i cudaki, tylko trzeba odpowiednio do przewidywanej sprzedaży skalkulować ceny - te Mikromir ma zapewne nieprzypadkowo dość wysokie.

Taaa ... To dlaczego nie ma np Żubra ? Taki latający kredens na bank się sprzeda. Nie wspomnę o RWD- 13 czy PWS- 10, mających historię międzynarodową. To chyba jest jakiś potencjał dla wytwórców ? A może jednak nie ...

Napisano (edytowane)
15 godzin temu, kopernik napisał:

Taaa ... To dlaczego nie ma np Żubra ? Taki latający kredens na bank się sprzeda. Nie wspomnę o RWD- 13 czy PWS- 10, mających historię międzynarodową. To chyba jest jakiś potencjał dla wytwórców ? A może jednak nie ...

W Polsce z tej technologii via Ukraina korzysta Answer. Jak im to wychodzi to widać w różnych wątkach.

Można teraz szaty rozdzierać ale jednak potencjał sprzedażowy francuskich dziwadeł czy racerów z Copa Schneider zdecydowanie przewyższa niszowe polskie tematy.

PWS-10 masz w cenie mikromira z Lukgrapha, RWD-13 pokazywa Answer.  Żubra jeszce nikt się nie czepił 😉

Edytowane przez Qz9

Kużwa widze ze ten żubr to jakiś swiety grall. tylko ile osob to kupi? To tak samo z kredensami Amiota czy innymi francuzami, Ile tego jest na rynku? Takie zainteresowanie ze wystarczy ze ze starych form klepie to Heller i Mistercraft. 

• Sad 1

9 minut temu, TM48 napisał:

Bo jeszcze nie otworzyłeś firmy i nie wyprodukowałeś.

I zanim się kopernik oburzy na tę odpowiedź, należy wskazać, że jest całkowicie prawdziwa - większość znanych mi osobiście czeskich producentów short runów robi głównie tematy wynikające z ich własnych zainteresowań. Jedni dziergają matki własnymi rękoma, inni zlecają specjalizującym się w tym modelarzom. Swego czasu Czesi poszli w  shorty, Polacy zostali przy żywicach (Ardpol, Choroszy, Karaya), dopiero od stosunkowo niedawna działa Answer, a czy ktoś jeszcze się zdecyduje wejść w temat? Prawdę mówiąc wątpię, skoro rdzeniowi klienteli na tego typu tematy wystarczają modele sylwetkowe Walczaka.

• Like 3
  • Thanks 1

Napisano (edytowane)
43 minuty temu, TM48 napisał:

Bo jeszcze nie otworzyłeś firmy i nie wyprodukowałeś.

Zacytuj cały post, a nie wyrwany fragment. Wyraźnie odnosiłem się do postu o taniości produkcji form ... 

Co do produkcji modeli, fakt, nie produkuję. Ale nie zawsze tak było ... 

Edytowane przez kopernik
  • Like 1

41 minut temu, Qz9 napisał:

W Polsce z tej technologii via Ukraina korzysta Answer. Jak im to wychodzi to widać w różnych wątkach.

Można teraz szaty rozdzierać ale jednak potencjał sprzedażowy francuskich dziwade l czy racerów z Copa Schneider zdecydowanie przewyższa niszowe polskie tematy.

PWS-10 masz w cenie mikromira z Lukgrapha, RWD-13 pokazywa Answer.  Żubra jeszce nikt się nie czepił 😉

Nie bardzo rozumiem dlaczego polscy producenci mają korzystać z technologii "via Ukraina" a nie z np Czech ? Produkcja modeli niskonakładowych to nie nowość. W Polsce były próby takiej produkcji. Koszmarny Aster i Broplan ( całkiem niedawno wydał PZL 5). Co do PWS-10 z Luk... po obejrzeniu warsztatu odpuszczam. Kupiłem Ardpola. Żubr jest czepnięty jako vacu z Broplanu, żywicy od Choroszego no i druku 3D .

Napisano (edytowane)
W dniu 28.03.2025 o 23:39, Soris napisał:

Grafika Antonisa Karidisa na pudełko SH72452 Mosquito PR Mk.XVI

814519503_SH72452MosquitoPRMk.XVIweb.thumb.jpg.e35cbd762412dc0395a13dd056bcf8c3.jpg

Niezła, ale moim zdaniem nie umywa się do Airfixowskiej. Ładnie zużyty samolot w oryginalnym malowaniu, niebanalna perspektywa lekko od dołu i jeszcze do tego silne kontrasty cienia i światła, Alpy, jezioro - chyba mój ulubiony boxart ever. Im dłuzej na niego patrzę, tym bardziej uważam, że jest dość niezwykły na tle innych prac.

Bardo bym chciał kupić sobie taki poster i powiesić na ścianie, niestety chyba nikt nie sprzedaje boxartów Airfixa. A może się mylę i Wy coś wiecie, o czym nie wiem ja?

1120-x-417px--A04065.png

Co do zaś wnętrz pudełek, to mocno trzymam kciuki za to, żeby produkt czeski był lepszy niż wypust Airfixa który mnie nieco rozczarował...

Edytowane przez socjo1
  • Like 1

Napisano (edytowane)
50 minut temu, caughtinthemiddle napisał:

modele sylwetkowe Walczaka.

... zwane w środowisku jako "walczaki".

Edytowane przez socjo1

22 minuty temu, socjo1 napisał:

Bardo bym chciał kupić sobie taki poster i powiesić na ścianie

Duży? Bo z tego zdjęcia co zamieściłeś można spokojnie druknąć całkiem przyzwoity plakacik A-3. To znaczy można by było, gdyby fotka miała jeszcze górę i dół :).

15 godzin temu, kopernik napisał:

Nie bardzo rozumiem dlaczego polscy producenci mają korzystać z technologii "via Ukraina" a nie z np Czech ? Produkcja modeli niskonakładowych to nie nowość.

Zapytaj producentów.
Może dlatego, że Ukraincy robią to o wiele lepiej niż Czesi co widać po jakości faktur  Clear Prop czy Wingsy a nie prościutkie Swordy czy żałosne kasztany w wykonaniu Muzykanta? 

A może są o wiele tańsi niż Czesi?
nie wiem, każdy producenr korzysta albo nie korzysta z moźliwości narzędziowni. Answer niestety wygląda trochę jak Broplan we wtrysku, nie wiem dlaczego tak im to wychodzi ale wygląda to po prostu źle.

Jeśli jednak uważasz , że PWS-10 z Ardpolu jest lepszy od Lukgrapha ( bo widziałeś relacje) to nie ma to żadnego znaczenia. 

• Like 1

W dniu 30.03.2025 o 00:45, greatgonzo napisał:

Duży? Bo z tego zdjęcia co zamieściłeś można spokojnie druknąć całkiem przyzwoity plakacik A-3. To znaczy można by było, gdyby fotka miała jeszcze górę i dół :).

Chciałoby się taki z 50-70 cm w podstawie, ale jak się nie wymyśli nic innego, to poszukam dostatecznie dużej grafiki w necie, żeby dało się wydrukować mniejszy. Przy okazji: autor zowie się Adam Tooby.

To już domowym sposobem po taniości byłoby ciężko. Zerknąłem z ciekawości i wychodzi, że taki 70cm da się poniżej stówki zamówić.

Edytowane przez greatgonzo