Cypis Napisano 27 Marca Share Napisano 27 Marca 6 minut temu, bart207skw napisał: te to dopiero będą za pierdyliard cebulionów. tradycyjnie jak za 1/72 koło 100 $ + przesyłka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac eyka Napisano 28 Marca Share Napisano 28 Marca Świeżutka nowość do Zvezdy Jak-1 w skali 1/72 Zapraszam na szybki przegląd zawartości pudełka. Przepraszam za nie najlepszą jakość, ale filmik montowałem w lekkim pośpiechu wczoraj wieczorem. Jeśli moja youtubowa praca się podoba proszę o zasubskrybowanie kanału, wystawienie oceny i komentarza. https://www.youtube.com/watch?v=7FEz_VFnTvE 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 28 Marca Share Napisano 28 Marca 19 godzin temu, Cypis napisał: Anigrand wypuszcza w żywicy w 1/72 dwa helikoptery Bell V-280 Valor (AA072-141) Sikorsky S-97 Raider (AA072-140) 19 godzin temu, bart207skw napisał: te to dopiero będą za pierdyliard cebulionów. oj tam oj tam ----> podnieśli 500+ na 800+ więc wszystko się ładnie spina Raider za 650 a Valor za 670PLN (można już kupować ---na MH na zamówienie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 28 Marca Share Napisano 28 Marca W dniu 24.03.2025 o 18:15, barszczo napisał: Pierwsze próbne wtryski Mosquito od Special Hobby. Grafika Antonisa Karidisa na pudełko SH72452 Mosquito PR Mk.XVI 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 29 Marca Share Napisano 29 Marca (edytowane) Mikromir wypuści niedługo model Bleriot 125 Edytowane 29 Marca przez Cypis 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 29 Marca Share Napisano 29 Marca 5 godzin temu, Cypis napisał: Bleriot 125 Bardzo trudno mi jest orzec, czy to ptak, czy nosorożec... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 29 Marca Share Napisano 29 Marca 29 minut temu, Grzes napisał: Bardzo trudno mi jest orzec, czy to ptak, czy nosorożec... I takie coś doczekało się modelu ... Ciekawy jestem, jak wygląda plan biznesowy takiego przedsięwzięcia ? A może to pralnia ? Bo wierzyć się nie chce, aby to się spłaciło w przewidywalnym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 29 Marca Share Napisano 29 Marca 16 minut temu, kopernik napisał: I takie coś doczekało się modelu ... Ciekawy jestem, jak wygląda plan biznesowy takiego przedsięwzięcia ? A może to pralnia ? Bo wierzyć się nie chce, aby to się spłaciło w przewidywalnym czasie. a może dla francuzów to taki grall , i pójdzie w setki tysięcy pudełek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 29 Marca Share Napisano 29 Marca (edytowane) 6 minut temu, Cypis napisał: a może dla francuzów to taki grall , i pójdzie w setki tysięcy pudełek To i stalowe formy mogłyby nie dać rady tego ogarnąć na akceptowalnej jakości. Do tego patrząc ile produkuje taki Edek to ilości wręcz kosmiczne... Z drugiej strony taka Hasegawa ponoć łącznie sprzedała 1 milion sztuk MiGa-25 ale czy to nie miejskie legendy Edytowane 29 Marca przez mirage3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 29 Marca Share Napisano 29 Marca Godzinę temu, kopernik napisał: I takie coś doczekało się modelu ... Ciekawy jestem, jak wygląda plan biznesowy takiego przedsięwzięcia ? A może to pralnia ? Bo wierzyć się nie chce, aby to się spłaciło w przewidywalnym czasie. Mikromir robi short runy, to nie jest jakoś dramatycznie drogie przedsięwzięcie. Można robić i cudaki, tylko trzeba odpowiednio do przewidywanej sprzedaży skalkulować ceny - te Mikromir ma zapewne nieprzypadkowo dość wysokie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 29 Marca Share Napisano 29 Marca 5 minut temu, caughtinthemiddle napisał: Mikromir robi short runy, to nie jest jakoś dramatycznie drogie przedsięwzięcie. Można robić i cudaki, tylko trzeba odpowiednio do przewidywanej sprzedaży skalkulować ceny - te Mikromir ma zapewne nieprzypadkowo dość wysokie. Taaa ... To dlaczego nie ma np Żubra ? Taki latający kredens na bank się sprzeda. Nie wspomnę o RWD- 13 czy PWS- 10, mających historię międzynarodową. To chyba jest jakiś potencjał dla wytwórców ? A może jednak nie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 29 Marca Share Napisano 29 Marca (edytowane) 15 godzin temu, kopernik napisał: Taaa ... To dlaczego nie ma np Żubra ? Taki latający kredens na bank się sprzeda. Nie wspomnę o RWD- 13 czy PWS- 10, mających historię międzynarodową. To chyba jest jakiś potencjał dla wytwórców ? A może jednak nie ... W Polsce z tej technologii via Ukraina korzysta Answer. Jak im to wychodzi to widać w różnych wątkach. Można teraz szaty rozdzierać ale jednak potencjał sprzedażowy francuskich dziwadeł czy racerów z Copa Schneider zdecydowanie przewyższa niszowe polskie tematy. PWS-10 masz w cenie mikromira z Lukgrapha, RWD-13 pokazywa Answer. Żubra jeszce nikt się nie czepił Edytowane 30 Marca przez Qz9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 29 Marca Share Napisano 29 Marca Kużwa widze ze ten żubr to jakiś swiety grall. tylko ile osob to kupi? To tak samo z kredensami Amiota czy innymi francuzami, Ile tego jest na rynku? Takie zainteresowanie ze wystarczy ze ze starych form klepie to Heller i Mistercraft. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 29 Marca Share Napisano 29 Marca 28 minut temu, kopernik napisał: Taaa ... To dlaczego nie ma np Żubra ? Bo jeszcze nie otworzyłeś firmy i nie wyprodukowałeś. 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 29 Marca Share Napisano 29 Marca 9 minut temu, TM48 napisał: Bo jeszcze nie otworzyłeś firmy i nie wyprodukowałeś. I zanim się kopernik oburzy na tę odpowiedź, należy wskazać, że jest całkowicie prawdziwa - większość znanych mi osobiście czeskich producentów short runów robi głównie tematy wynikające z ich własnych zainteresowań. Jedni dziergają matki własnymi rękoma, inni zlecają specjalizującym się w tym modelarzom. Swego czasu Czesi poszli w shorty, Polacy zostali przy żywicach (Ardpol, Choroszy, Karaya), dopiero od stosunkowo niedawna działa Answer, a czy ktoś jeszcze się zdecyduje wejść w temat? Prawdę mówiąc wątpię, skoro rdzeniowi klienteli na tego typu tematy wystarczają modele sylwetkowe Walczaka. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 29 Marca Share Napisano 29 Marca (edytowane) 43 minuty temu, TM48 napisał: Bo jeszcze nie otworzyłeś firmy i nie wyprodukowałeś. Zacytuj cały post, a nie wyrwany fragment. Wyraźnie odnosiłem się do postu o taniości produkcji form ... Co do produkcji modeli, fakt, nie produkuję. Ale nie zawsze tak było ... Edytowane 29 Marca przez kopernik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 29 Marca Share Napisano 29 Marca 41 minut temu, Qz9 napisał: W Polsce z tej technologii via Ukraina korzysta Answer. Jak im to wychodzi to widać w różnych wątkach. Można teraz szaty rozdzierać ale jednak potencjał sprzedażowy francuskich dziwade l czy racerów z Copa Schneider zdecydowanie przewyższa niszowe polskie tematy. PWS-10 masz w cenie mikromira z Lukgrapha, RWD-13 pokazywa Answer. Żubra jeszce nikt się nie czepił Nie bardzo rozumiem dlaczego polscy producenci mają korzystać z technologii "via Ukraina" a nie z np Czech ? Produkcja modeli niskonakładowych to nie nowość. W Polsce były próby takiej produkcji. Koszmarny Aster i Broplan ( całkiem niedawno wydał PZL 5). Co do PWS-10 z Luk... po obejrzeniu warsztatu odpuszczam. Kupiłem Ardpola. Żubr jest czepnięty jako vacu z Broplanu, żywicy od Choroszego no i druku 3D . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 29 Marca Share Napisano 29 Marca (edytowane) W dniu 28.03.2025 o 23:39, Soris napisał: Grafika Antonisa Karidisa na pudełko SH72452 Mosquito PR Mk.XVI Niezła, ale moim zdaniem nie umywa się do Airfixowskiej. Ładnie zużyty samolot w oryginalnym malowaniu, niebanalna perspektywa lekko od dołu i jeszcze do tego silne kontrasty cienia i światła, Alpy, jezioro - chyba mój ulubiony boxart ever. Im dłuzej na niego patrzę, tym bardziej uważam, że jest dość niezwykły na tle innych prac. Bardo bym chciał kupić sobie taki poster i powiesić na ścianie, niestety chyba nikt nie sprzedaje boxartów Airfixa. A może się mylę i Wy coś wiecie, o czym nie wiem ja? Co do zaś wnętrz pudełek, to mocno trzymam kciuki za to, żeby produkt czeski był lepszy niż wypust Airfixa który mnie nieco rozczarował... Edytowane 29 Marca przez socjo1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 29 Marca Share Napisano 29 Marca (edytowane) 50 minut temu, caughtinthemiddle napisał: modele sylwetkowe Walczaka. ... zwane w środowisku jako "walczaki". Edytowane 29 Marca przez socjo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 29 Marca Share Napisano 29 Marca 22 minuty temu, socjo1 napisał: Bardo bym chciał kupić sobie taki poster i powiesić na ścianie Duży? Bo z tego zdjęcia co zamieściłeś można spokojnie druknąć całkiem przyzwoity plakacik A-3. To znaczy można by było, gdyby fotka miała jeszcze górę i dół :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 30 Marca Share Napisano 30 Marca 15 godzin temu, kopernik napisał: Nie bardzo rozumiem dlaczego polscy producenci mają korzystać z technologii "via Ukraina" a nie z np Czech ? Produkcja modeli niskonakładowych to nie nowość. Zapytaj producentów. Może dlatego, że Ukraincy robią to o wiele lepiej niż Czesi co widać po jakości faktur Clear Prop czy Wingsy a nie prościutkie Swordy czy żałosne kasztany w wykonaniu Muzykanta? A może są o wiele tańsi niż Czesi? nie wiem, każdy producenr korzysta albo nie korzysta z moźliwości narzędziowni. Answer niestety wygląda trochę jak Broplan we wtrysku, nie wiem dlaczego tak im to wychodzi ale wygląda to po prostu źle. Jeśli jednak uważasz , że PWS-10 z Ardpolu jest lepszy od Lukgrapha ( bo widziałeś relacje) to nie ma to żadnego znaczenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 30 Marca Share Napisano 30 Marca I znowu to samo.Niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 1 Kwietnia Share Napisano 1 Kwietnia Recka Avengera od Hobby Bossa https://youtu.be/MMr8Z2-SxvY?si=L8LWwtpvSWWmuqlI 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 1 Kwietnia Share Napisano 1 Kwietnia W dniu 30.03.2025 o 00:45, greatgonzo napisał: Duży? Bo z tego zdjęcia co zamieściłeś można spokojnie druknąć całkiem przyzwoity plakacik A-3. To znaczy można by było, gdyby fotka miała jeszcze górę i dół :). Chciałoby się taki z 50-70 cm w podstawie, ale jak się nie wymyśli nic innego, to poszukam dostatecznie dużej grafiki w necie, żeby dało się wydrukować mniejszy. Przy okazji: autor zowie się Adam Tooby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 1 Kwietnia Share Napisano 1 Kwietnia (edytowane) To już domowym sposobem po taniości byłoby ciężko. Zerknąłem z ciekawości i wychodzi, że taki 70cm da się poniżej stówki zamówić. Edytowane 1 Kwietnia przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi