Bengal Napisano 29 Grudnia 2019 Share Napisano 29 Grudnia 2019 (edytowane) No to lecimy z kolejnym tematem, buffalo od tamiyi. "Badziewie" zaprojektowane przez właściciela Brewstera, który był zatrudniony w departamencie uzbrojenia us navy - chyba najlepszy wałek jaki mógł powstać baza tamiyta, mogę zdradzić że ja będę robił malowanie z pudełka z dinozaurem(smokiem) - te na którym kiedyś poległem a Marek morskie Marek już coś tam robi, ja będę dopiero po 10 stycznia Edytowane 29 Grudnia 2019 przez Bengal 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 29 Grudnia 2019 Share Napisano 29 Grudnia 2019 1 minutę temu, Bengal napisał: "Badziewie" zaprojektowane przez właściciela Brewstera, który był zatrudniony w departamencie uzbrojenia us navy - chyba najlepszy wałek jaki mógł powstać Fińscy i radzieccy piloci mieli na ten temat nieco inne zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 29 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2019 2 minuty temu, WujekAlice napisał: Fińscy i radzieccy piloci mieli na ten temat nieco inne zdanie nie wnikajmy w historie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golf czarny Napisano 29 Grudnia 2019 Share Napisano 29 Grudnia 2019 9 minut temu, Bengal napisał: nie wnikajmy w historie to się nazywa dialektyka. Byt kształtuje uznanie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 29 Grudnia 2019 Share Napisano 29 Grudnia 2019 22 minuty temu, Bengal napisał: nie wnikajmy w historie Ale dlaczego nie? Musimy! Historia to integralna część modelarstwa! Ale to już jest drugi samolot myśliwski II wojny, który u samych Amerykanów nie cieszył się zbytnio dobrą opinią, a inni bardzo go cenili - P39 Aircobra - tym razem akurat Sowieci bardzo je lubili, a nawet tak bardzo, że Jankesi przygotowali dla nich wersję rozwojową P63 Kingcobra - obecnie mozna spotkać to w pudełkach Eastern Express (1/72), ale to przepak Toko, ogólnie model bardzo fajny, ale pilnikiem i szpachla trzeba popracować. To tak bajdełej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 29 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2019 8 minut temu, WujekAlice napisał: To tak bajdełej. tak bajdełej już go składałem na forum - nie pokazuje bo nie ma co się chwalić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 29 Grudnia 2019 Share Napisano 29 Grudnia 2019 No bo to trudny model do okiełznania. Ja robiłem francuską Kobrę i najlepiej to mi drzwi wyszły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 29 Grudnia 2019 Share Napisano 29 Grudnia 2019 (edytowane) Jako współ autor tego watku dodam swoje 3 grosze. Brewster była małą manufaktura w NY, produkowała pływaki do łodzi latajacych. Kiedy James Work kupił ta fabryczke za 30 tys $. Jako ze pracował w US Navy jako procurement consultant and engineer. To tak kierował zamówieniami aby wrystkie pływaki były dostarczane z jego firmy. Potem ambicje rosły i zakiełkował pomysł na samolot. US Navy kupila kota w worku, i zamówiła samolot zanim oblatano prototyp!!!! Jak zwykle w pierwszych egzemplazach wyszły liczne wady. Fabryka nie miała doswiadczenia w produkowaniu samolotów, zatrudniała tania i niewykwalifikoana siłe robocza , do tego jeszcze opóznienia w dotrzymaniu kontraktu. Fabryka była zlokalizowana na Queens in NY. Logistyczny nightmare, samoloty składano w fabryce potem rozbierano i ponownie składano na lotnisku!!! Pewnie dużo wad by usunieto gdyby fabryka działała prawidłowo i reagowała na liczne uwagi US Navy. Pozatym samolot był za drogi , jego kształt powodował problemy z srodkiem ciężkosci, najlepsze własciwosci miał gdy było w nim mało paliwa i latł bez karabinów. Gdy Brytole go dostali i przetestowali to załamali rece, wysali samoloty na daleki wschód sadzac że tam wojny nie bedzie. Klimat tropikalny i fatalne wykonanie dawały sie we znaki Byczkowi. Problemy z podwoziem które nie wytrzymywało podczas londowania, przeciekajace zbiorniki paliwa. Podczas walk samoloty tankowano do połowy, tak samo postepowano z amunicja. Czesto wymontowywano karabiny z skrzydeł. To wrzystko aby poprawic własciwosci samolotu, Buffalo kosztował 54000 a Hellcat 35000, Na usprawiedliwienie mozna dodac że wczasie gdy projektowano Buffalo to US NAVY nie miała super mysliwcow. Ten jednopłatowiec na tle konstrukcji które ówczesnie były w użuciu US navy wypadał naprawde inponujaco. Sama firma Brewster zbankrutowała juz 1944 roku. A James Work zaczoł pracowac jako wykładowca w szkolnictwie wyzszym. Edytowane 29 Grudnia 2019 przez Franz75 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 29 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2019 Dziękuje i dowidzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 1 Stycznia 2020 Share Napisano 1 Stycznia 2020 Był dosc obszerny wstęp, teraz pora na model. Może i Buffalo wasn't an answer to US Navy prayers. Ale to fajny model, ciekawy o nietuzinkowej sylwetce. Model Tamyii jest dosc stary, firma produjuje go od 1974 roku. Postanowiłem go wzbogacic o blaszki do kokpitu od Eduarda i silnik żywiczny z Quickboost'a. Bengal prawdopodobnie bedzie robił jedno z malowan pudełkowych ja natomiast siegne po malowanie US Navy z USS Saratoga. Które jest ciekawe kolorystycznie, mam juz modele w standardowym malowaniu RAF wiec ten bedzie miła odmiana. Wiem że jest jeszcze wypust z stajni Special Hobby ale nigdy nie miałem go w ręku i nie wiem co jest wart ten short run. In other hand, Tamka to dobra podstawa aby cos fajnego wydłubac z niej. Mysle jeszcze o aftermarket set z Brengun "Controls and flaps" , niepodiołem jeszcze decyzji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 24 Stycznia 2020 Share Napisano 24 Stycznia 2020 Help , help. Siedze nad zdieciami z kokpitu i doprawdy nie wiem czy wersja navy byla pomalowana na zielono czy w kolorze aluminium? Moze ktos z kolegow ma lepsza wiedze na temat samolotow US Navy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 24 Stycznia 2020 Share Napisano 24 Stycznia 2020 Jeżeli to koledze pomoże to na Britmodeller jest ciekawa dyskusja o kolorach Buffalo. https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/234968562-buffalo-cockpit-and-airframe-colours-question/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 24 Stycznia 2020 Share Napisano 24 Stycznia 2020 Dzieki Xmen, bardzo ciekawe. Wiele na to wskazuje ze kabina Buffalo dla navy byla w natyralnym aluminium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 11 Lutego 2020 Autor Share Napisano 11 Lutego 2020 coś do przodu ryjemy linie nie nawidze tego .... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 17 Lutego 2020 Share Napisano 17 Lutego 2020 Z zaciekawieniem oglądam wątek, bo niedługo się chce brać za fińskiego Buffalo ze Special Hobby (Finowie je sobie chwalili i używali ich do 1948) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 22 Lutego 2020 Autor Share Napisano 22 Lutego 2020 W dniu 17.02.2020 o 11:20, Desaxe napisał: Z zaciekawieniem oglądam wątek, bo niedługo się chce brać za fińskiego Buffalo ze Special Hobby (Finowie je sobie chwalili i używali ich do 1948) Dzięki, z mojej strony za dużo oglądania to too nie ma musisz poczekać na Marka postępy Też mi chodzi po głowie ten fiński :)napewno chyba model SpecialHobby ma mniej wypukłych linii (ale może to kwestia zdjęć z neta). No ja to już cały przeryłem, +- 40% bym strzelał linii było wypukłych i dodatkowo cały przenitowałem. Nie lubię nitowania, jest monotonne, trzeba bardzo powoli nitować i uważnie wyszło jak wyszło 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 24 Lutego 2020 Share Napisano 24 Lutego 2020 Podziwiam cierpliwość, mnie się nie chce w moich modelach aż tak bawić z nitami szykuje się piękny model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 3 Marca 2020 Autor Share Napisano 3 Marca 2020 Malutki updejt - już prawie koniec przed malowaniem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 5 Marca 2020 Share Napisano 5 Marca 2020 Daaaaawno temu sklejalem toto z Matchboxa- sentyment jest. Poza tym samolot mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 8 Marca 2020 Autor Share Napisano 8 Marca 2020 W dniu 5.03.2020 o 19:46, makinen napisał: Daaaaawno temu sklejalem toto z Matchboxa- sentyment jest. Poza tym samolot mi się podoba. coś w sobie ma ja też mam do niego sentyment tak naprawdę chyba mogę zacząć się bawić marmurkiem czy innymi rozjaśnieniami paneli 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 10 Marca 2020 Autor Share Napisano 10 Marca 2020 Pierwsze zabawy z marmurkiem, rozjaśnieniami i itp 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 10 Marca 2020 Share Napisano 10 Marca 2020 Fajny marmurek. Też jestem zwolennikiem tej metody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 10 Marca 2020 Autor Share Napisano 10 Marca 2020 10 godzin temu, GreGG24 napisał: Fajny marmurek. Też jestem zwolennikiem tej metody. Dzieki próbuje się uczyć robienia cieniutkich kresek ale nie jest to tak łatwe jak sie wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 12 Marca 2020 Autor Share Napisano 12 Marca 2020 mam mieszane uczucia, nie wiem czy nie zmyć/pomalować na czarno od nowa lewej strony muszę przemyśleć i zrobić test na czymś obok czy nie za duży będzie kontrast 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 12 Marca 2020 Share Napisano 12 Marca 2020 A czemu? Bardzo ładnie to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi