Skocz do zawartości

T-55 Polish Prod. - MiniArt 37068 (oraz Type 59 Hobbybos, T-54B, T-55AM i T-55AM2B Takom)

martinello

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie sprawdziłem planowaną zawartość pudła nowego T-55A w stosunku do T-55. Oprócz innych kalkomanii i blaszki (co oczywiste) zawartość jest praktycznie taka sama. Z tym, że w nowym modelu nie ma ramek "La" - z Irackim wyposażeniem do oświetlenia i "Ud" - w T-55 wykorzystane były elementy wnętrza kadłuba oraz właz kierowcy i dowódcy.

Czyli pudło będzie ciut mniej napakowane :)

Edytowane przez martinello

Troszkę modelarstwa po tym przydługim wstępie...

Symultanicznie składam sobie T-54A (z Type 69) oraz T-54AM (z T-54B)

IMG_20200314_113051.thumb.jpg.617000163c52a1db5f1cc54fd4cb0329.jpgIMG_20200314_113129.thumb.jpg.b73fb2835654996a3c1654f9053ed448.jpg

IMG_20200314_113105.thumb.jpg.317be89945f0540b8bf26cc2fc57b8db.jpg

Równoczesna praca z dwoma rożnymi modelami niestety pokazuje różnice pomiędzy nimi i zmusza poniekąd do wprowadzania korekt - tak aby było tak samo :)

Główny problem to wielkość wieży. Założyłem, że wieża z MiniArta jest wzorcowa - więc ta z Hobbybosa jest za mała a z takoma za duża - różnice sięgają 1 mm "średnicy" na plus i na minus. Dodatkowo w takomie te dodatkowe rozszerzenia kadłuba nad błotnikami są o 2 mm za wąskie...

Aby nie piłować za dużo w modelach najprawdopodobniej zamienię je wieżami - aby w obu uzyskać ten charakterystyczny "próg" pod wieżą o podobnej wielkości. O co chodzi pokazuję na zdjęciu poniżej:

DSC00024.jpg.c646bb594a0d654345857cc431cd4f3e.jpg

W najbliższym czasie zajmę się uzbrajaniem dwóch kadłubów - dorobię w takomie mocowania sprzętu saperskiego (w Hobbybosie wykorzystałem nadmiary z modelu Miniartu) oraz wymienię mocowanie koła napinającego na wczesne, poprawię wszystkie spawy i oczywiście podoklejam wszystkie BIP'y (bardzo istotne pierdołki). Będę się starał kadłuby i szczegóły na nich doprowadzać do stanu zgodności z modelem T-55 Miniartu - oczywiście poza oczywistymi różnicami :)

Dodatkowo kadłub Takoma nieco mi się skręcił podczas schnięcia górnego pancerza (być może żywiczny tył coś naprężył) - ale ponieważ zwichrowanie to ok 1mm to nie będę rozklejał, tylko skoryguję przyleganie kół do podłoża na drążkach skrętnych. 

W dniu 11.03.2020 o 11:11, bigmodel napisał:

No i już jest zapowiedz  ? 

Miniart - 37090 T-55A POLISH PRODUCTION

Model jest taki "polsko-jugosławiański"

Jedno z malowań (AJVAZ DEDO) ma fajną dokumentację - film na youtube od mniej więcej od 2 minuty i 12 sekund - >

Ma ktoś zdjęcia tego polskiego czołgu w czterokolorowym kamuflażu ? - bo atrakcyjne jest :)

37090-side-views-2_01.jpg

43 minuty temu, martinello napisał:

Jedno z malowań (AJVAZ DEDO) ma fajną dokumentację - film na youtube od mniej więcej od 2 minuty i 12 sekund - >

Ma ktoś zdjęcia tego polskiego czołgu w czterokolorowym kamuflażu ? - bo atrakcyjne jest :)

37090-side-views-2_01.jpg

T-55 serbian.jpg

W dniu 2.03.2020 o 16:57, martinello napisał:

Czyli T-54AM nie miały otworów w siatkach ?

Zresztą takie z tym zamieszanie, że po prostu zrobię zamknięte :)

Z instrukcji wygląda, że siatki nie miały otworów, gdy nie było jeszcze klap zamykających. Potem już były.

Z drugiej strony cześć rysunków z instrukcji to rosyjskie oryginały nie poprawiane. Reszta to nasze aktualne rysunki.

IMG_20200318_161400~2.jpg

IMG_20200318_161326~2.jpg

IMG_20200318_161525~2.jpg

Edytowane przez Jarekk

4 godziny temu, martinello napisał:

Ajvaz ma ogólnie świetną dokumentację, bo z tego co pamiętam, to jest co najmniej kilka filmów z lata i zimy oraz nieco zdjęć. Chyba nawet sam coś z tego pochomikowałem. ? No i w ogóle ciekawy pojazd, bo był przynajmniej 2 razy przemalowywany (zielony - biały - w kamuflażu typowym dla ArBiH - no chyba, że było kilka czołgów o tej samej nazwie, w co wątpię) ? 

Kamil, mam pytanie, czy podczas poszukiwania materiałów na temat Bałkanów, nie trafiłeś może na jakieś zdjęcia WZT-2 w barwach Jugosłowiańskich lub Serbskich ? 

8 minut temu, bigmodel napisał:

Kamil, mam pytanie, czy podczas poszukiwania materiałów na temat Bałkanów, nie trafiłeś może na jakieś zdjęcia WZT-2 w barwach Jugosłowiańskich lub Serbskich ? 

Ciężko mi powiedzieć, bo ten wóz nie był nigdy w orbicie moich zainteresowań i musiałem sobie teraz sprawdzić jak on w ogóle wygląda. Rzucę okiem w kwity, które mam i ew. podeślę. 

Tak na szybko to możesz przejrzeć ten album: https://www.flickr.com/photos/16498755@N07/page312 - strony 312-314, tam jest sporo zdjęć ze składów sprzętu VRS, z 2000 roku. Jakieś inżynieryjne pojazdy na podwoziu T-55 tam są, ale to chyba nie WZT-2. 

Kalki do tego Jugola AJVAZ DEDO robi  STAR  SECALS 35-C1123

ARBiH - Armija Republike Bosne i Hercgovine (Muslim).
T-55A tanks 1992-95.

Tanks & AFVs in Bosnia # 1.

Edytowane przez robertmodelarz

Od kalek Star Decals raczej, w miarę możliwości, polecam być jak najdalej bo ich filmy są tak pancerne i grube, że aż karykaturalne. Research mają super, ale jakość produktu jest dramatyczna. 

@martinello - To dwa zupełnie różne wozy. Ten wściekły kolorowy to chorwacki T-55 pstryknięty niedaleko Karlovaca w 1992 roku.  Ten z grafiki Miniartu to jakiś wóz Yugosławiański z 1998/1999 roku z interwencji w Kosowie - taki wzór kamuflażu zaczęli wtedy wprowadzać na swoich maszynach. 

d6s0cbl-e22224b2-3660-4cd0-8e8a-e82c6d1dc346.jpg?token=eyJ0eXAiOiJKV1QiLCJhbGciOiJIUzI1NiJ9.eyJzdWIiOiJ1cm46YXBwOjdlMGQxODg5ODIyNjQzNzNhNWYwZDQxNWVhMGQyNmUwIiwiaXNzIjoidXJuOmFwcDo3ZTBkMTg4OTgyMjY0MzczYTVmMGQ0MTVlYTBkMjZlMCIsIm9iaiI6W1t7InBhdGgiOiJcL2ZcLzY0ZWNlMzgxLWE3YmUtNGVjNy05YmEzLTcxOWFjMmYyMmY3M1wvZDZzMGNibC1lMjIyMjRiMi0zNjYwLTRjZDAtOGU4YS1lODJjNmQxZGMzNDYuanBnIn1dXSwiYXVkIjpbInVybjpzZXJ2aWNlOmZpbGUuZG93bmxvYWQiXX0.bbYmUIeYRT64i-bQTG40bd8UDoQmL19qczHU_nxlUJs

Nie zauważałem tego malowania podczas przeglądania zawartości pudełka nowego modelu Miniart 37090 T-55A POLISH PRODUCTION.  O kalkach wspominam też dlatego, że jeżeli miałbym budować ten model w barwach sił zbrojnych Bośni i Hercegowiny to raczej wybrałbym wypust Takom 2056 1/35 T-55A Russian Medium Tank (3 in 1 )

http://ibg.com.pl/pl,takom-2056-1-35-t-55a-russian-medium-tank-3-in-1,3,33,35,46,14819.html

tu jest w dobrej cenie.

Żeby nie generować kosztów z wymianą płyty nadsilnikowej, można rzucić na pancerz jakąś szmatę z chusteczki higienicznej nasączonej wikolem. 

Sklejanie Miniartu to masakra, Szukanie elementów po rożnych ramkach przy sklejaniu zawieszenia. Rozdrobniony szczegół do granic absurdu......

Skleiłem T-44, jeszcze ujdzie, potem był Tiran -ręce opadały, ale dałem radę.  Kolejne wyzwanie to T-55A Late model 1965 (miał być nasz z Czech 1968 roku) wyszedł ruski. Został mi jeszcze T-54B.........nie mam na niego pomysłu. Nie mam zamiaru kupować polskiej wersji 55 A, tej firmy.  Skuszę się jedynie na Meridę lub PT-91 Twardy (jak wypuszczą).

Edytowane przez robertmodelarz

Kamil K - ale ja i tak szukam inspiracji fotograficznej w Lublinie w roku 1995 :)

Robert - takom ma też wady (uproszczenia, błędy w bryle)... Idealnie byłoby gdyby pojawił się nowy producent i wypuścił coś pomiędzy Takomem i Miniartem...

7 godzin temu, martinello napisał:

Kamil K - ale ja i tak szukam inspiracji fotograficznej w Lublinie w roku 1995 :)

T-55 Lublin, Poland 1995

Oto i on - Lublin 1995 r.

https://www.flickr.com/photos/16498755@N07/page297 

Kamilu, dzięki za link, WZT-2 nie znalazłem, ale parę innych ciekawostek wypatrzyłem.

Między innymi naszego T-55 w trójkolorowym malowaniu z Lublina z 1995 roku.

2 godziny temu, bigmodel napisał:

... parę innych ciekawostek wypatrzyłem.

Między innymi naszego T-55 w trójkolorowym malowaniu z Lublina z 1995 roku.

Raczej czterokolorowym !

Dzięki za fotkę

PS

I jeszcze pytanie merytoryczne (dzień bez pytania jest dniem straconym :) )

Co to jest - część Ue4: obraz.png.ee6425a0f071df90debe8d08c6b51349.png

Dlaczego jest w polskim malowaniu zielonym (color varint 1) a nie ma w czterokolorowym (color variant 5) ?

I czymkolwiek to jest - kiedy się pojawiło w produkcji a kiedy zniknęło ? - czyli czy powinno być na wcześniejszym T-54A i AM ?

Post za postem - ale dostałem z MiniArtu fotki referencyjne:

Czterokolorowy z modelu T-54A - fotka taka jak kilka postów wyżej. Nic nowego...

Zimowy z modelu T-55 (to ten drugi w linii, bez trału) ->

image.thumb.jpeg.af7700ffff70fda776e8e589a226562d.jpeg

23 godziny temu, martinello napisał:

I jeszcze pytanie merytoryczne (dzień bez pytania jest dniem straconym :) )

Co to jest - część Ue4: obraz.png.ee6425a0f071df90debe8d08c6b51349.png

Dlaczego jest w polskim malowaniu zielonym (color varint 1) a nie ma w czterokolorowym (color variant 5) ?

I czymkolwiek to jest - kiedy się pojawiło w produkcji a kiedy zniknęło ? - czyli czy powinno być na wcześniejszym T-54A i AM ?

Kombinuję - czy to mogą być zapasowe przewody paliwowe ?

Wiesz co Marcin z obrazka to faktycznie tak wygląda , najlepiej by było żeby się któryś z naszych forumowych kolegów którzy w wojsku byli "deklami " na 55-kach wypowiedział, mam 2-ch znajomych ale oni byli już na 72-ach. Pozdr. A.

Kolega już pyta w MWP. Jak nie będzie odpowiedzi to zakładam, że mój domysł jest prawdziwy. W wariancie kolorystycznym nr 5 modelu T-54A ("Lubliniak") w tym miejscu zamiast tego czegoś są ostrogi przeciwpoślizgowe w dedykowanym pojemniku.

16 godzin temu, bulik58 napisał:

...tylko na jednej fotce znalazlem to cos... 

A masz ją gdzieś pod ręką ?

M.A.V. - póki co to bardziej merytoryka niż warsztat. Niestety nie mam wolnego czasu bo pracuję, a co gorsza podjąłem decyzję aby planowane modele polskich teciaków odsunąć nieco w czasie (do chwili aż pousuwam wszelkie przeszkody merytoryczne) i zabrałem się za "prototypa" czyli niepolskiego T-55AM. Model  takoma kupiłem za 120 zł więc nie szkoda jak coś zepsuję. Ponieważ mam awersję do modeli w rosyjskich malowaniach więc będzie w malowaniu gruzińskim lub angolańskim (czyli de facto kubańskim)...

"Prototyp", bo chcę jakby w boju rozwiązać wszystkie problemy ze sklejaniem, malowaniem etc.

W dniu 2.03.2020 o 16:50, OLO napisał:

Siatki z tymi prostokątnymi otworami to dopiero T-55 U, pozdrawiam OLO

Instrukcja T-54A z 1971 roku już te siatki z osłonami przeprawowymi zawiera (str 37). Jednak na ogólnym rysunku kadłuba na początku jeszcze nie. Niekonsekwencja związana z aktualizacją starej rosyjskiej instrukcji z nowymi wersjami  krajowymi T-54? 

Wracam do tego dziwnego elementu -> jakby się komuś coś skojarzyło to wklejam fotę (raczej nie są to przewody paliwowe :) ) - Bulik, dzięki za fotkę

IMG-20200321-WA0000.thumb.jpg.802910569b8fe88988bded7638991d7c.jpg

Ostrogi przeciwpoślizgowe ?

Rozkładany grill ?