FAHR Napisano 22 Marca 2020 Share Napisano 22 Marca 2020 Czołgowe "łańcuchy" na gąsienice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 23 Marca 2020 Share Napisano 23 Marca 2020 Skoro zagadka nie została rozwiązana do tej poty to stawiam swój typ a właściwie pewniak. Te elementy to rozłożone taśmy do mocowania beczek z paliwem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 23 Marca 2020 Share Napisano 23 Marca 2020 32 minuty temu, Jarekk napisał: Skoro zagadka nie została rozwiązana do tej poty to stawiam swój typ a właściwie pewniak. Te elementy to rozłożone taśmy do mocowania beczek z paliwem. I według mnie, to jest strzał w 10. Foto by sil3nt - PoBitwie.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 23 Marca 2020 Autor Share Napisano 23 Marca 2020 (edytowane) Dzięki wielkie Panowie !!! Zakładam, że prawdopodobne jest aby wozili to na naszych czołgach. #kleiłwiecbędę Edytowane 23 Marca 2020 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 23 Marca 2020 Share Napisano 23 Marca 2020 11 godzin temu, martinello napisał: Wracam do tego dziwnego elementu -> jakby się komuś coś skojarzyło to wklejam fotę (raczej nie są to przewody paliwowe ) - Bulik, dzięki za fotkę Ostrogi przeciwpoślizgowe ? Rozkładany grill ? Oficjalna odpowiedz MWP Warszawa To co widać na załączonym przez Ciebie zdjęciu to obejmy do mocowania beczek BS-200. Gdy czołg był szykowany do walki beczki zdejmowano i coś trzeba było zrobić z tymi obejmami. Właśnie tam je montowano, ale tak to było rozwiązane w starszych wersjach czołgów. Wozy T-55A (AD-1, AD-2) miały miejsce na obejmy za skrzynką ZiP armaty - czyli na lewym błotniku, nie na prawym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 23 Marca 2020 Autor Share Napisano 23 Marca 2020 Super - wielkie dzięki za informację i "wmieszanie" MWP w rozwiązanie problemu. Można więc zakładać, że T-55A miały fabrycznie miejsce na obejmy na lewym błotniku, zaś T-55 i zapewne przebudowane do T-55A mogły mieć na prawym błotniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnrambo Napisano 23 Marca 2020 Share Napisano 23 Marca 2020 Zagada została rozwiązana :) . Jakiej farby Użyjesz do malowania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 23 Marca 2020 Autor Share Napisano 23 Marca 2020 (edytowane) Zależy w którym modelu Najbardziej zaawansowany jest Angolański T-55AM - ale jestem na etapie podkładowania poprawianych rzeczy - stosuję TS2 w sprayu do szybkiego, miejscowego podkładu. Mniej więcej taki, ale jeszcze "na chodzie" - zgodnie z kalkami od Takoma Czym to pomalować - jeszcze nie wiem. Wydaje mi się, że widzę na czołgu zielono - brązowy kamuflaż i brak osłony termicznej na lufie. Inne zdjęcie, inny wóz - kolor zdecydowanie inny Gruziński choć ładniejszy to niestety odpadł - bo najprawdopodobniej były to czeskie Klavdiva... Edytowane 23 Marca 2020 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 23 Marca 2020 Share Napisano 23 Marca 2020 2 godziny temu, robertmodelarz napisał: Wozy T-55A (AD-1, AD-2) miały miejsce na obejmy za skrzynką ZiP armaty - czyli na lewym błotniku, nie na prawym. W Instrukcji T-55A już tych taśm nie ma, jest za to "skrzynka z pompą do napełniania układów". Taśmy są tylko w instrukcja T-54A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 23 Marca 2020 Share Napisano 23 Marca 2020 (edytowane) Skan z ruskiej instrukcji 1968 roku do T-55. Rozmieszczenie wyposażenia na błotnikach czołgu. Edytowane 15 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 23 Marca 2020 Autor Share Napisano 23 Marca 2020 Ach, muszę sobie przypomnieć jak czytać to dziadostwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitt35 Napisano 23 Marca 2020 Share Napisano 23 Marca 2020 Obejmy na beczki w T-55A były na lewym błotniku. Tam mocowało się długie i krótkie obejmy. Na zdjęciu poniżej zaznaczyłem uchwyty na obejmy długie do beczek uchwyty na krótkie obejmy są bliżej kadłuba tutaj niestety ich nie widać, a innego zdjęcia nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 24 Marca 2020 Share Napisano 24 Marca 2020 (edytowane) Armorama informuje o nowych fotkach T-55A - model wykonany z zestawu Miniart 37090 - wersja bałkańska czterokolorowa. Mam nadzieję, że zainspirują one forumowiczów do budowy czołgu w tym malowaniu. https://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=35089 Edytowane 15 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 1 Kwietnia 2020 Share Napisano 1 Kwietnia 2020 (edytowane) W ramach siedzenia w domu wpadł mi w ręce numer pisma „Wozy Bojowe Świata” autorstwa Jerzego Kajetanowicza i Andrzeja Gaja, poświęcony polskiej broni pancernej z lat 1945-1990, jest tam parę fotek czołgu T-54/55 oraz Meridy. Edytowane 15 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 1 Kwietnia 2020 Share Napisano 1 Kwietnia 2020 (edytowane) Godzinę temu, robertmodelarz napisał: W ramach siedzenia w domu wpadł mi w ręce numer pisma „Wozy Bojowe Świata” autorstwa Jerzego Kajetanowicza i Andrzeja Gaja, poświęcony polskiej broni pancernej z lat 1945-1990, jest tam parę fotek czołgu T-54/55 oraz Meridy. Hej, A propos Meridy, to proponuję znaleźć taką książkę: Pozdrawiam, Przemek Edytowane 1 Kwietnia 2020 przez PrzemekW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 1 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2020 (edytowane) Pierwszej książki nie znam, Robert mam nadzieję że dasz znać jeśli będzie tam jakaś bezcenna wiedza Drugą książkę znam, jedyny minus - to że jest mało modelarska..., brakuje szczegółów przydatnych przy budowie modelu no i rysunków w skali. Przy okazji - potwór powstaje w bólu... Dłuższy czas zajmowałem się modelami pojazdów drugiej strony (shermany, pattony) no i muszę powiedzieć, że w teciakach jest jakaś (cytując klasyka tego forum piszącego w samolotach) "plugawa" uroda, no i zupełnie inny sposób rozwiązywania pewnych problemów technicznych. No, ale cóż - spotkanie demokracji z dyktaturą na polu techniki. Jedyne planowane dodatki w tym modelu to metalowa lufa i koła miniarta. No, myślę jeszcze o ruchomych gąsienicach... Edytowane 1 Kwietnia 2020 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 1 Kwietnia 2020 Share Napisano 1 Kwietnia 2020 4 godziny temu, martinello napisał: Pierwszej książki nie znam, Robert mam nadzieję że dasz znać jeśli będzie tam jakaś bezcenna wiedza Drugą książkę znam, jedyny minus - to że jest mało modelarska..., brakuje szczegółów przydatnych przy budowie modelu no i rysunków w skali. Przy okazji - potwór powstaje w bólu... Hej, Budujesz w wątku "teciaki" w oparciu o modele różnych firm. Sprawdź, proszę, jak przedstawiane jest mocowanie błotników względem kadłuba. Chodzi mi o to, że w skali 1:72, w modelach Trumpka błotniki są umieszczone mniej więcej poziomo, równolegle do płaszczyzny górnych płyt kadłuba. W modelu T-54B firmowanym przez Ammo Mig (produkcja podobno TAKOM), błotnik jest wyżej z przodu i znacząco niżej z tyłu. Jak to wygląda w Twoich modelach? I jak powinno być? Pozdrawiam, Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 1 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2020 (edytowane) Jak powinno być - nie wiem, może odezwie się jakiś specjalista Zaś co do modeli - w każdym z moich (Miniart, Takom, Hobbybos) błotniki opadają w dół w kierunku do tyłu. Przeciętną różnica "zawieszenia" błotnika względem górnego pancerza wynosi 2 mm ma długości górnego pancerza (oczywiście w skali 1/35). Najbardziej ufam Miniartowi - ich model wygląda jakby był opracowany na podstawie dokumentacji fabrycznej z Charkowa Mam nadzieję że pomogłem ? Edytowane 1 Kwietnia 2020 przez martinello 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 1 Kwietnia 2020 Share Napisano 1 Kwietnia 2020 (edytowane) Hej Martinello, Pomogłeś, dziękuję. Czekamy na jakiegoś eksperta teraz. Pozdrawiam, Przemek P.S. A dokończyłeś M4A1 76(W) z 1. Dywizji? Nie kojarzę kontynuacji warsztatu. Edytowane 1 Kwietnia 2020 przez PrzemekW Literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 1 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2020 8 minut temu, PrzemekW napisał: P.S. A dokończyłeś M4A1 76(W) z 1. Dywizji? Wstyd mi, ale nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 1 Kwietnia 2020 Share Napisano 1 Kwietnia 2020 28 minut temu, martinello napisał: Wstyd mi, ale nie... Dasz radę. Poczekam. To będzie taki "wzorcowy" Sherman. Wierzę w Ciebie . Pozdrawiam, Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 1 Kwietnia 2020 Share Napisano 1 Kwietnia 2020 (edytowane) Znalazłem ciekawy filmik o T-55 AM2 Kladivo https://www.youtube.com/watch?v=qKND-98-8n4 Edytowane 1 Kwietnia 2020 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 8 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2020 (edytowane) Modelarsko utknąłem na kilka dni w gąsienicach Miniartu... W modelu Takoma są ogniwkowe gąsienice RMSh, ale wymyśliłem sobie, że aby ładnie ułożyły się na górnym biegu to dokupię ruchome Miniarta z zestawu 37050, o takie -> https://www.mojehobby.pl/products/T-55-RMSh-Workable-Track-links-Early-Type.html a następnie połączę z dolnym biegiem wykonanym z nieruchomych, zestawowych. Niestety ogniwa nie pasują do siebie - takomowe są węższe. Zestawowe u mnie mają uszkodzone 15 ogniw, więc nie wykorzystam ich w modelu. Poza tym - T-55AM ma boczne fartuchy, a więc i tak górnych biegów raczej nie będzie widać Zacząłem więc składać Miniarty. Przy montażu pierwszych dwóch ogniw ośka natrafiła na opór i po lekkim dociśnięciu "klikneła" i umocowała się w ogniwie w sposób wydaje się nierozłączny. Pomyślałem - super to przynajmniej to się udało producentowi, ale niestety, ośki są rożne i większość (ponad 90%) trzeba kleić, żeby nie wypadły. Moja rekomendacja- dopłacić i kupić Friule. Szkoda czasu na żmudne opiłowywanie grubaśnych kanałów wlewowych x 3 sztuki na każdym ogniwie. Poza tym są nie najmądrzej zaprojektowane - np. ośki osadzone są w ramkach po dwie obok siebie - ale w takiej odległości, że nie można wsadzić od razu dwóch - trzeba pojedynczo. Mam ogniwa Modelkasten do shermanów sprzed 20 lat - japończycy doskonale rozwiązali (już wtedy) problem kanałów wlewowych. W zasadzie wystarczy uważnie odciąć ostrym nożykiem części od ramki i nic nie trzeba szlifować. Tak więc chłopaki z Miniartu zapał i chęci mają ogromne, ale technologia ciagle jeszcze nie taka... Edytowane 8 Kwietnia 2020 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 10 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2020 Zdrada u Takoma !!! Po sklejeniu kół okazało się, że koła napinające są umieszczone o 1 mm za szeroko z każdej strony. Powodowałoby to dziwne odgięcie gąsienicy pomiędzy kołem napinającym a pierwszym kołem nośnym. Spotkał się ktoś z takim felerem w tym modelu ? - bo jakoś analizuję sprawę i wszystko pokleiłem prawidłowo. Koła nośne i napędowe mają rozstaw osi gąsienic po 76 mm a napędowe - 78... Na szybko odkleiłem części A9 w napinaczach i będę szlifował korpusy napinaczy po ten 1 mm z każdej strony. Słabe jest to, że kadłub już mam z grubsza poklejony i w podkładzie, obym nie odłamał czegoś ważnego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 11 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2020 Pocieńkowałem osłony napinacza. Nałożyłem po 90 ogniw na stronę - brakuje jednego. które dokleję lada moment. Wanna pod błotnikami oraz wieża pod "brwiami breżniewa" pomalowana podkładem w sprayu od Ammo a w zasadzie od Titana, o takim -> https://www.mojehobby.pl/products/A.MIG-TTH108-MILITARY-GREEN-MATT-PRIMER-SPRAY.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi