Skocz do zawartości

T-55 Polish Prod. - MiniArt 37068 (oraz Type 59 Hobbybos, T-54B, T-55AM i T-55AM2B Takom)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Sądząc po zdjęciach wyprasek to tylko T-55 polish prod. w innym pudełku i z innymi kalkami + ramka z browningiem... Można i tak :wink:  Fajny chwyt marketingowy, a biorąc pod uwagę w ilu miejscach T-55 był obecny, to Miniart swoje wypraski będzie mógł zapakować w jeszcze wiele różnych kolorowych pudełek. :D

Napisano
15 godzin temu, Kamil K. napisał:

Sądząc po zdjęciach wyprasek to tylko T-55 polish prod. w innym pudełku i z innymi kalkami + ramka z browningiem... Można i tak ...

Wolałbym, żeby poszli dalej - w stronę np. meriwy :)

W Angolańczyku wieża na gotowo - pozostaje wkleić peryskopy no i oczywiście pomalować (bo na razie jest w spreyowym podkładzie Miga)

IMG_20200414_143622.thumb.jpg.b74baef6aed14b780c279f36b6927c91.jpg

Cieszę się, że to testowy model przed poważniejszymi tematami, bo walnąłem wielkiego babola w wieży...

Pierwszy spostrzegawczy dostanie uścisk ręki na odległość (#zostańwdomu) :)

Przy okazji pytanie - czy gąsienice można założyć w dowolną stronę ?

Napisano (edytowane)
W dniu 14.04.2020 o 14:47, martinello napisał:

Przy okazji pytanie - czy gąsienice można założyć w dowolną stronę ?

Na stronę to tak, tylko kierunek należy zachować. W tym czołgu nie było gąsienic prawych i lewych.

Edytowane przez robertmodelarz
Napisano (edytowane)

Dzięki - sens pytania był właśnie o kierunek "obrotu" :)

Ale zdjęcia załatwiają sprawę.

W wieży jedyne spoza zestawu są lufa i pałatka z tyłu...

Edytowane przez martinello
Napisano (edytowane)

Właz jest wg instrukcji Takoma. Załozyłem, że jest obrotowy - żeby k-em plot mógł być ustawiany.

Ale nie to jest największym babolem - lufę wkleiłem zbyt płytko...

...i nie da się już odkleić. Muszę z tym żyć :)

EDIT

Poprawiłem jednak mocowanie lufy. Teraz tylko muszę odtworzyć odciętą cześć mocowania reflektora IR - znajdzie się coś z blaszek.

Przy okazji usunąłem zestawową antenę (pójdzie zamiennik z Abera) oraz pałatkę z tyłu.

IMG_20200416_102401.thumb.jpg.0cd1188adb8704e4bc890cca627d10b6.jpg

Napisano

Piękny model czołgu T-55AM.  Ja także mam go w planach- wersja polska, która jest eksponowana w MWP w Warszawie (Fort Sadyba). Jedyna sztuka, którą LWP kupiło. WAT i WITPiS w Sulejówku badały ów egzemplarz, pod kątem wprowadzenia tych modyfikacji do produkcji w Łabędach do naszych T-55. Jednak WP poszło inną drogą - opracowano na bazie Wołny -własną modyfikację - Merida. 

wołnia.jpg

Napisano
1 godzinę temu, robertmodelarz napisał:

Piękny model czołgu T-55AM...

Bez przesady. Jest taki raczej "wymęczony" przeze mnie.

Jak pisałem traktuję go jako poligon doświadczalny. Już wiem, że wszystkie kable (do lamp etc.) trzeba robić z drutu i następnych modelach popracować nad szczegółami które urozmaicą model - z blaszki lub "home made".

Pierwszy raz używam podkładu z puszki (link podawałem parę postów wyżej) i jestem bardzo zadowolony. Dobrze kryje cienką powierzchnią i wzorowo "integruje" się z plastikiem. Przy okazji kolor wydaje mi się bardzo zbliżony do tego ze zdjęcia Roberta wklejonego ze sześć postów wyżej.

Napisano (edytowane)

Baza położona. Wstyd się przyznać - Pactra A29 :)

Jest trochę za zielony - ale będę modyfikował kolor rozjaśnieniami i filtrami. Tak aby "poszedł w oliwkowo - zielony". Przy okazji dziwna sprawa - bo rzeczona Pactra w miarę malowania mi jaśnieje - ciekawe dlaczego...

IMG_20200422_181806.thumb.jpg.ccb685c752aa8fd850b66df45ef6586f.jpg

Najbliższe plany - dokończyć zawieszenie "na gotowo", przykleić boczne fartuchy, to co trzeba pomalować na kolor gumy, pomalować rozjaśnienia i wykonać zdrapki po gumie. Potem filtr, wash itd...

W planie etapy malowania mniej więcej takie jak w dodatku do Encyklopedii Miga "kompletny proces" gdzie malują TIRANA.

Napisano

RATUNKU !!!

Skopałem malowanie wieży...

Po farbie akrylowej użyłem filtra Miga i po wyschnięciu okazało się, że cała wieża jest zapiaszczona a nie zafiltrowana...

Prawdopodobnie przyczyną jest to, że użyłem starego filtra jeszcze "migproduction" nr 3837

Jak zmyć sam filtr ? - próbowałem white spiritem - nie schodzi.

A jeśli nie da sięzmyć filtra - jak usunąć całą farbę z wieży tak aby nie uszkodzić przyklejonych blaszek - czyli skutecznie i delikatnie ?

Napisano (edytowane)

Jak Cleanlux nie pomoże to DOT-3 spróbuj. Tak to jest z tymi kolorami i filtrami....wszystkie autentyczne....Mi też się kłaki porobiły po washowaniu starym preparatem MIGa dark brown.

Edytowane przez robertmodelarz
Napisano

Co do jaśnienia koloru to może robi się to co mi kiedyś z jedną Vallejo - w aero na górze wytrącał się jakby pigment. Musiałem co jakiś czas przemieszać farbę w aero. 

Co za niefart z tym filtrem. Wątpię czy bez mycia wieży da się go usunąć. Jest chyba za rzadki i mocno wsiąka w farbę. 

Napisano

Dzięki Panowie za rady. Najpierw Cleanlux (jadę zaraz do Castoramy) jak nie da rady - to DOT3.

Zarówno odbarwienie farby jak i wpadka z filtrem to nie niefart a po prostu użycie niewłaściwych (przeterminowanych ?) specyfików. Swoją drogą czy taki MIG, AK czy inna Tamiya nie powinna podawać terminu przydatności do użycia :) 

Napisano

Ja używam zmywacza do farb akrylowych Wamod ( spr. ostatnio już 3 razy - t-55, Mausx2) i jest OK (aerografem oszczędniej wychodzi niż nakładanie pędzelkiem), wszystko schodzi , próbowałem też alkoholem izopropylowym  to bardzo słabo schodziło ( mr.hobby C) i tak  w kóncu Wamodem musiałem się wspomóc.

Napisano

Uważaj przy czyszczeniu. Rozkleja blaszki. Byś później nie musiał w syfonie szukać:szczerbol:

Napisano

Mi rozpadły się ekrany z uchwytami. Może jakiś słabszy klej miałem:szczerbol: