robertmodelarz Napisano 13 Kwietnia 2020 Share Napisano 13 Kwietnia 2020 (edytowane) Kolejne nowości Miniartu. Tym razem chorwacki T-55. Może to polska produkcja? https://miniart-models.com/products/37088-croatian-t-55a/ Edytowane 14 Października 2023 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 13 Kwietnia 2020 Share Napisano 13 Kwietnia 2020 Sądząc po zdjęciach wyprasek to tylko T-55 polish prod. w innym pudełku i z innymi kalkami + ramka z browningiem... Można i tak Fajny chwyt marketingowy, a biorąc pod uwagę w ilu miejscach T-55 był obecny, to Miniart swoje wypraski będzie mógł zapakować w jeszcze wiele różnych kolorowych pudełek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 14 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2020 15 godzin temu, Kamil K. napisał: Sądząc po zdjęciach wyprasek to tylko T-55 polish prod. w innym pudełku i z innymi kalkami + ramka z browningiem... Można i tak ... Wolałbym, żeby poszli dalej - w stronę np. meriwy W Angolańczyku wieża na gotowo - pozostaje wkleić peryskopy no i oczywiście pomalować (bo na razie jest w spreyowym podkładzie Miga) Cieszę się, że to testowy model przed poważniejszymi tematami, bo walnąłem wielkiego babola w wieży... Pierwszy spostrzegawczy dostanie uścisk ręki na odległość (#zostańwdomu) Przy okazji pytanie - czy gąsienice można założyć w dowolną stronę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 14 Kwietnia 2020 Share Napisano 14 Kwietnia 2020 (edytowane) W dniu 14.04.2020 o 14:47, martinello napisał: Przy okazji pytanie - czy gąsienice można założyć w dowolną stronę ? Na stronę to tak, tylko kierunek należy zachować. W tym czołgu nie było gąsienic prawych i lewych. Edytowane 23 Września 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 14 Kwietnia 2020 Share Napisano 14 Kwietnia 2020 (edytowane) lewa strona i prawa strona Edytowane 23 Września 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 14 Kwietnia 2020 Share Napisano 14 Kwietnia 2020 (edytowane) Tu lepsze zdjęcie Edytowane 23 Września 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 14 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2020 (edytowane) Dzięki - sens pytania był właśnie o kierunek "obrotu" Ale zdjęcia załatwiają sprawę. W wieży jedyne spoza zestawu są lufa i pałatka z tyłu... Edytowane 14 Kwietnia 2020 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 14 Kwietnia 2020 Share Napisano 14 Kwietnia 2020 (edytowane) Tu ładny Angolański T-55 Edytowane 14 Października 2023 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 14 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2020 To ten mój - chyba nawet wklejałem to zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 14 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2020 (edytowane) Właz jest wg instrukcji Takoma. Załozyłem, że jest obrotowy - żeby k-em plot mógł być ustawiany. Ale nie to jest największym babolem - lufę wkleiłem zbyt płytko... ...i nie da się już odkleić. Muszę z tym żyć EDIT Poprawiłem jednak mocowanie lufy. Teraz tylko muszę odtworzyć odciętą cześć mocowania reflektora IR - znajdzie się coś z blaszek. Przy okazji usunąłem zestawową antenę (pójdzie zamiennik z Abera) oraz pałatkę z tyłu. Edytowane 16 Kwietnia 2020 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 16 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2020 Powoli zbliżam się do końca lepienia - zostało mi bardzo niewiele części Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 16 Kwietnia 2020 Share Napisano 16 Kwietnia 2020 Piękny model czołgu T-55AM. Ja także mam go w planach- wersja polska, która jest eksponowana w MWP w Warszawie (Fort Sadyba). Jedyna sztuka, którą LWP kupiło. WAT i WITPiS w Sulejówku badały ów egzemplarz, pod kątem wprowadzenia tych modyfikacji do produkcji w Łabędach do naszych T-55. Jednak WP poszło inną drogą - opracowano na bazie Wołny -własną modyfikację - Merida. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 16 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2020 1 godzinę temu, robertmodelarz napisał: Piękny model czołgu T-55AM... Bez przesady. Jest taki raczej "wymęczony" przeze mnie. Jak pisałem traktuję go jako poligon doświadczalny. Już wiem, że wszystkie kable (do lamp etc.) trzeba robić z drutu i następnych modelach popracować nad szczegółami które urozmaicą model - z blaszki lub "home made". Pierwszy raz używam podkładu z puszki (link podawałem parę postów wyżej) i jestem bardzo zadowolony. Dobrze kryje cienką powierzchnią i wzorowo "integruje" się z plastikiem. Przy okazji kolor wydaje mi się bardzo zbliżony do tego ze zdjęcia Roberta wklejonego ze sześć postów wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 22 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2020 (edytowane) Baza położona. Wstyd się przyznać - Pactra A29 Jest trochę za zielony - ale będę modyfikował kolor rozjaśnieniami i filtrami. Tak aby "poszedł w oliwkowo - zielony". Przy okazji dziwna sprawa - bo rzeczona Pactra w miarę malowania mi jaśnieje - ciekawe dlaczego... Najbliższe plany - dokończyć zawieszenie "na gotowo", przykleić boczne fartuchy, to co trzeba pomalować na kolor gumy, pomalować rozjaśnienia i wykonać zdrapki po gumie. Potem filtr, wash itd... W planie etapy malowania mniej więcej takie jak w dodatku do Encyklopedii Miga "kompletny proces" gdzie malują TIRANA. Edytowane 22 Kwietnia 2020 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 24 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2020 RATUNKU !!! Skopałem malowanie wieży... Po farbie akrylowej użyłem filtra Miga i po wyschnięciu okazało się, że cała wieża jest zapiaszczona a nie zafiltrowana... Prawdopodobnie przyczyną jest to, że użyłem starego filtra jeszcze "migproduction" nr 3837 Jak zmyć sam filtr ? - próbowałem white spiritem - nie schodzi. A jeśli nie da sięzmyć filtra - jak usunąć całą farbę z wieży tak aby nie uszkodzić przyklejonych blaszek - czyli skutecznie i delikatnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 24 Kwietnia 2020 Share Napisano 24 Kwietnia 2020 śmiało cleanluxem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 24 Kwietnia 2020 Share Napisano 24 Kwietnia 2020 (edytowane) Jak Cleanlux nie pomoże to DOT-3 spróbuj. Tak to jest z tymi kolorami i filtrami....wszystkie autentyczne....Mi też się kłaki porobiły po washowaniu starym preparatem MIGa dark brown. Edytowane 15 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 24 Kwietnia 2020 Share Napisano 24 Kwietnia 2020 Co do jaśnienia koloru to może robi się to co mi kiedyś z jedną Vallejo - w aero na górze wytrącał się jakby pigment. Musiałem co jakiś czas przemieszać farbę w aero. Co za niefart z tym filtrem. Wątpię czy bez mycia wieży da się go usunąć. Jest chyba za rzadki i mocno wsiąka w farbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 24 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2020 Dzięki Panowie za rady. Najpierw Cleanlux (jadę zaraz do Castoramy) jak nie da rady - to DOT3. Zarówno odbarwienie farby jak i wpadka z filtrem to nie niefart a po prostu użycie niewłaściwych (przeterminowanych ?) specyfików. Swoją drogą czy taki MIG, AK czy inna Tamiya nie powinna podawać terminu przydatności do użycia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnrambo Napisano 24 Kwietnia 2020 Share Napisano 24 Kwietnia 2020 Ja używam zmywacza do farb akrylowych Wamod ( spr. ostatnio już 3 razy - t-55, Mausx2) i jest OK (aerografem oszczędniej wychodzi niż nakładanie pędzelkiem), wszystko schodzi , próbowałem też alkoholem izopropylowym to bardzo słabo schodziło ( mr.hobby C) i tak w kóncu Wamodem musiałem się wspomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 24 Kwietnia 2020 Share Napisano 24 Kwietnia 2020 Wamod dobrze robi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 24 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2020 Już "puszcza soki" w nierozcieńczonym CLEANLUX'ie +, niedoróbki potraktuję WAMOD'em Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 24 Kwietnia 2020 Share Napisano 24 Kwietnia 2020 Uważaj przy czyszczeniu. Rozkleja blaszki. Byś później nie musiał w syfonie szukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 25 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2020 Operacja udana, pacjent żyje. LIPA - żadnych szkód poza tymi których sprawcą jestem sam - coś tam stuknąłem i odpadło. Przyklei się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 25 Kwietnia 2020 Share Napisano 25 Kwietnia 2020 Mi rozpadły się ekrany z uchwytami. Może jakiś słabszy klej miałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi