martinello Napisano 13 Marca 2020 Autor Share Napisano 13 Marca 2020 (edytowane) Właśnie sprawdziłem planowaną zawartość pudła nowego T-55A w stosunku do T-55. Oprócz innych kalkomanii i blaszki (co oczywiste) zawartość jest praktycznie taka sama. Z tym, że w nowym modelu nie ma ramek "La" - z Irackim wyposażeniem do oświetlenia i "Ud" - w T-55 wykorzystane były elementy wnętrza kadłuba oraz właz kierowcy i dowódcy. Czyli pudło będzie ciut mniej napakowane Edytowane 13 Marca 2020 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 14 Marca 2020 Autor Share Napisano 14 Marca 2020 (edytowane) Troszkę modelarstwa po tym przydługim wstępie... Symultanicznie składam sobie T-54A (z Type 69) oraz T-54AM (z T-54B) Równoczesna praca z dwoma rożnymi modelami niestety pokazuje różnice pomiędzy nimi i zmusza poniekąd do wprowadzania korekt - tak aby było tak samo Główny problem to wielkość wieży. Założyłem, że wieża z MiniArta jest wzorcowa - więc ta z Hobbybosa jest za mała a z takoma za duża - różnice sięgają 1 mm "średnicy" na plus i na minus. Dodatkowo w takomie te dodatkowe rozszerzenia kadłuba nad błotnikami są o 2 mm za wąskie... Aby nie piłować za dużo w modelach najprawdopodobniej zamienię je wieżami - aby w obu uzyskać ten charakterystyczny "próg" pod wieżą o podobnej wielkości. O co chodzi pokazuję na zdjęciu poniżej: W najbliższym czasie zajmę się uzbrajaniem dwóch kadłubów - dorobię w takomie mocowania sprzętu saperskiego (w Hobbybosie wykorzystałem nadmiary z modelu Miniartu) oraz wymienię mocowanie koła napinającego na wczesne, poprawię wszystkie spawy i oczywiście podoklejam wszystkie BIP'y (bardzo istotne pierdołki). Będę się starał kadłuby i szczegóły na nich doprowadzać do stanu zgodności z modelem T-55 Miniartu - oczywiście poza oczywistymi różnicami Dodatkowo kadłub Takoma nieco mi się skręcił podczas schnięcia górnego pancerza (być może żywiczny tył coś naprężył) - ale ponieważ zwichrowanie to ok 1mm to nie będę rozklejał, tylko skoryguję przyleganie kół do podłoża na drążkach skrętnych. Edytowane 14 Marca 2020 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 18 Marca 2020 Autor Share Napisano 18 Marca 2020 (edytowane) W dniu 11.03.2020 o 11:11, bigmodel napisał: No i już jest zapowiedz Miniart - 37090 T-55A POLISH PRODUCTION Model jest taki "polsko-jugosławiański" Jedno z malowań (AJVAZ DEDO) ma fajną dokumentację - film na youtube od mniej więcej od 2 minuty i 12 sekund - > Ma ktoś zdjęcia tego polskiego czołgu w czterokolorowym kamuflażu ? - bo atrakcyjne jest Edytowane 18 Marca 2020 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 18 Marca 2020 Share Napisano 18 Marca 2020 43 minuty temu, martinello napisał: Model jest taki "polsko-jugosławiański" Jedno z malowań (AJVAZ DEDO) ma fajną dokumentację - film na youtube od mniej więcej od 2 minuty i 12 sekund - > Ma ktoś zdjęcia tego polskiego czołgu w czterokolorowym kamuflażu ? - bo atrakcyjne jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 18 Marca 2020 Autor Share Napisano 18 Marca 2020 Fajne, ale polskie to to nie jest :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 18 Marca 2020 Share Napisano 18 Marca 2020 W dniu 11.03.2020 o 11:19, Marcin Rogoza napisał: A gdzieś w wersji PDF są dostępne? Obawiam się, że tylko papier w bibliotekach wojskowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 18 Marca 2020 Share Napisano 18 Marca 2020 (edytowane) W dniu 2.03.2020 o 16:57, martinello napisał: Czyli T-54AM nie miały otworów w siatkach ? Zresztą takie z tym zamieszanie, że po prostu zrobię zamknięte Z instrukcji wygląda, że siatki nie miały otworów, gdy nie było jeszcze klap zamykających. Potem już były. Z drugiej strony cześć rysunków z instrukcji to rosyjskie oryginały nie poprawiane. Reszta to nasze aktualne rysunki. Edytowane 21 Marca 2020 przez Jarekk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 18 Marca 2020 Share Napisano 18 Marca 2020 4 godziny temu, martinello napisał: Model jest taki "polsko-jugosławiański" Jedno z malowań (AJVAZ DEDO) ma fajną dokumentację - film na youtube od mniej więcej od 2 minuty i 12 sekund - > Ajvaz ma ogólnie świetną dokumentację, bo z tego co pamiętam, to jest co najmniej kilka filmów z lata i zimy oraz nieco zdjęć. Chyba nawet sam coś z tego pochomikowałem. No i w ogóle ciekawy pojazd, bo był przynajmniej 2 razy przemalowywany (zielony - biały - w kamuflażu typowym dla ArBiH - no chyba, że było kilka czołgów o tej samej nazwie, w co wątpię) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 18 Marca 2020 Share Napisano 18 Marca 2020 Kamil, mam pytanie, czy podczas poszukiwania materiałów na temat Bałkanów, nie trafiłeś może na jakieś zdjęcia WZT-2 w barwach Jugosłowiańskich lub Serbskich ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 18 Marca 2020 Share Napisano 18 Marca 2020 8 minut temu, bigmodel napisał: Kamil, mam pytanie, czy podczas poszukiwania materiałów na temat Bałkanów, nie trafiłeś może na jakieś zdjęcia WZT-2 w barwach Jugosłowiańskich lub Serbskich ? Ciężko mi powiedzieć, bo ten wóz nie był nigdy w orbicie moich zainteresowań i musiałem sobie teraz sprawdzić jak on w ogóle wygląda. Rzucę okiem w kwity, które mam i ew. podeślę. Tak na szybko to możesz przejrzeć ten album: https://www.flickr.com/photos/16498755@N07/page312 - strony 312-314, tam jest sporo zdjęć ze składów sprzętu VRS, z 2000 roku. Jakieś inżynieryjne pojazdy na podwoziu T-55 tam są, ale to chyba nie WZT-2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 18 Marca 2020 Share Napisano 18 Marca 2020 (edytowane) Kalki do tego Jugola AJVAZ DEDO robi STAR SECALS 35-C1123 ARBiH - Armija Republike Bosne i Hercgovine (Muslim). T-55A tanks 1992-95. Tanks & AFVs in Bosnia # 1. Edytowane 19 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 18 Marca 2020 Autor Share Napisano 18 Marca 2020 A po co kupować, jak są w zestawie przygotowywanego T-55A polish prod ? Ten wściekłe kolorowy ze zdjęcia parę postów wyżej zresztą chyba też... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 18 Marca 2020 Share Napisano 18 Marca 2020 Od kalek Star Decals raczej, w miarę możliwości, polecam być jak najdalej bo ich filmy są tak pancerne i grube, że aż karykaturalne. Research mają super, ale jakość produktu jest dramatyczna. @martinello - To dwa zupełnie różne wozy. Ten wściekły kolorowy to chorwacki T-55 pstryknięty niedaleko Karlovaca w 1992 roku. Ten z grafiki Miniartu to jakiś wóz Yugosławiański z 1998/1999 roku z interwencji w Kosowie - taki wzór kamuflażu zaczęli wtedy wprowadzać na swoich maszynach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 18 Marca 2020 Share Napisano 18 Marca 2020 (edytowane) Nie zauważałem tego malowania podczas przeglądania zawartości pudełka nowego modelu Miniart 37090 T-55A POLISH PRODUCTION. O kalkach wspominam też dlatego, że jeżeli miałbym budować ten model w barwach sił zbrojnych Bośni i Hercegowiny to raczej wybrałbym wypust Takom 2056 1/35 T-55A Russian Medium Tank (3 in 1 ) http://ibg.com.pl/pl,takom-2056-1-35-t-55a-russian-medium-tank-3-in-1,3,33,35,46,14819.html tu jest w dobrej cenie. Żeby nie generować kosztów z wymianą płyty nadsilnikowej, można rzucić na pancerz jakąś szmatę z chusteczki higienicznej nasączonej wikolem. Sklejanie Miniartu to masakra, Szukanie elementów po rożnych ramkach przy sklejaniu zawieszenia. Rozdrobniony szczegół do granic absurdu...... Skleiłem T-44, jeszcze ujdzie, potem był Tiran -ręce opadały, ale dałem radę. Kolejne wyzwanie to T-55A Late model 1965 (miał być nasz z Czech 1968 roku) wyszedł ruski. Został mi jeszcze T-54B.........nie mam na niego pomysłu. Nie mam zamiaru kupować polskiej wersji 55 A, tej firmy. Skuszę się jedynie na Meridę lub PT-91 Twardy (jak wypuszczą). Edytowane 15 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 18 Marca 2020 Autor Share Napisano 18 Marca 2020 Kamil K - ale ja i tak szukam inspiracji fotograficznej w Lublinie w roku 1995 Robert - takom ma też wady (uproszczenia, błędy w bryle)... Idealnie byłoby gdyby pojawił się nowy producent i wypuścił coś pomiędzy Takomem i Miniartem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 19 Marca 2020 Share Napisano 19 Marca 2020 7 godzin temu, martinello napisał: Kamil K - ale ja i tak szukam inspiracji fotograficznej w Lublinie w roku 1995 Oto i on - Lublin 1995 r. https://www.flickr.com/photos/16498755@N07/page297 Kamilu, dzięki za link, WZT-2 nie znalazłem, ale parę innych ciekawostek wypatrzyłem. Między innymi naszego T-55 w trójkolorowym malowaniu z Lublina z 1995 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 19 Marca 2020 Autor Share Napisano 19 Marca 2020 (edytowane) 2 godziny temu, bigmodel napisał: ... parę innych ciekawostek wypatrzyłem. Między innymi naszego T-55 w trójkolorowym malowaniu z Lublina z 1995 roku. Raczej czterokolorowym ! Dzięki za fotkę PS I jeszcze pytanie merytoryczne (dzień bez pytania jest dniem straconym ) Co to jest - część Ue4: Dlaczego jest w polskim malowaniu zielonym (color varint 1) a nie ma w czterokolorowym (color variant 5) ? I czymkolwiek to jest - kiedy się pojawiło w produkcji a kiedy zniknęło ? - czyli czy powinno być na wcześniejszym T-54A i AM ? Edytowane 19 Marca 2020 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 19 Marca 2020 Autor Share Napisano 19 Marca 2020 (edytowane) Post za postem - ale dostałem z MiniArtu fotki referencyjne: Czterokolorowy z modelu T-54A - fotka taka jak kilka postów wyżej. Nic nowego... Zimowy z modelu T-55 (to ten drugi w linii, bez trału) -> Edytowane 19 Marca 2020 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 20 Marca 2020 Autor Share Napisano 20 Marca 2020 23 godziny temu, martinello napisał: I jeszcze pytanie merytoryczne (dzień bez pytania jest dniem straconym ) Co to jest - część Ue4: Dlaczego jest w polskim malowaniu zielonym (color varint 1) a nie ma w czterokolorowym (color variant 5) ? I czymkolwiek to jest - kiedy się pojawiło w produkcji a kiedy zniknęło ? - czyli czy powinno być na wcześniejszym T-54A i AM ? Kombinuję - czy to mogą być zapasowe przewody paliwowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 20 Marca 2020 Share Napisano 20 Marca 2020 Wiesz co Marcin z obrazka to faktycznie tak wygląda , najlepiej by było żeby się któryś z naszych forumowych kolegów którzy w wojsku byli "deklami " na 55-kach wypowiedział, mam 2-ch znajomych ale oni byli już na 72-ach. Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 20 Marca 2020 Autor Share Napisano 20 Marca 2020 Kolega już pyta w MWP. Jak nie będzie odpowiedzi to zakładam, że mój domysł jest prawdziwy. W wariancie kolorystycznym nr 5 modelu T-54A ("Lubliniak") w tym miejscu zamiast tego czegoś są ostrogi przeciwpoślizgowe w dedykowanym pojemniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 21 Marca 2020 Share Napisano 21 Marca 2020 Niezły merytoryczny warsztat - siadam podglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 21 Marca 2020 Autor Share Napisano 21 Marca 2020 (edytowane) 16 godzin temu, bulik58 napisał: ...tylko na jednej fotce znalazlem to cos... A masz ją gdzieś pod ręką ? M.A.V. - póki co to bardziej merytoryka niż warsztat. Niestety nie mam wolnego czasu bo pracuję, a co gorsza podjąłem decyzję aby planowane modele polskich teciaków odsunąć nieco w czasie (do chwili aż pousuwam wszelkie przeszkody merytoryczne) i zabrałem się za "prototypa" czyli niepolskiego T-55AM. Model takoma kupiłem za 120 zł więc nie szkoda jak coś zepsuję. Ponieważ mam awersję do modeli w rosyjskich malowaniach więc będzie w malowaniu gruzińskim lub angolańskim (czyli de facto kubańskim)... "Prototyp", bo chcę jakby w boju rozwiązać wszystkie problemy ze sklejaniem, malowaniem etc. Edytowane 21 Marca 2020 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 21 Marca 2020 Share Napisano 21 Marca 2020 W dniu 2.03.2020 o 16:50, OLO napisał: Siatki z tymi prostokątnymi otworami to dopiero T-55 U, pozdrawiam OLO Instrukcja T-54A z 1971 roku już te siatki z osłonami przeprawowymi zawiera (str 37). Jednak na ogólnym rysunku kadłuba na początku jeszcze nie. Niekonsekwencja związana z aktualizacją starej rosyjskiej instrukcji z nowymi wersjami krajowymi T-54? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 22 Marca 2020 Autor Share Napisano 22 Marca 2020 (edytowane) Wracam do tego dziwnego elementu -> jakby się komuś coś skojarzyło to wklejam fotę (raczej nie są to przewody paliwowe ) - Bulik, dzięki za fotkę Ostrogi przeciwpoślizgowe ? Rozkładany grill ? Edytowane 22 Marca 2020 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi