Bobek Napisano 5 Stycznia 2020 Share Napisano 5 Stycznia 2020 (edytowane) Draken duńskich sil powietrznych w służbie 1970-1993, pierwsza próba zabawy z kamo, wymyśliłem ze zrobię cały zestaw samolotów z wytartym, zwietrzałym kamuflażem, następne f-104 i f-100 i jeszcze jeden darken ale w wersji RF-35. Tyle info miłego oglądania, aha poprawiłem na matowe wykończenie jakby co bo były takie sugestie. Edytowane 5 Stycznia 2020 przez Bobek 9 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 5 Stycznia 2020 Share Napisano 5 Stycznia 2020 Fajny! Widziałem już wcześniej na fb. Z tych zapowiedzi czekam na zdecydowanie na F-100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 6 Stycznia 2020 Share Napisano 6 Stycznia 2020 Ładnie wykonany model i ciekawy temat dzięki temu zatrzymuje wzrok na dłuższy czas takie modele lubię najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 6 Stycznia 2020 Share Napisano 6 Stycznia 2020 Fajny. Taki delikatny, i tych plamek masz 4 razy mniej niż na oryginale. Ale i tak mi się podoba. Zrobiłem kiedyś duńskiego F-104. Słowem też lubie te duńskie "zielenie" ,_) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 6 Stycznia 2020 Share Napisano 6 Stycznia 2020 Bardzo fajny model i malowanie sobie trudne wybrałeś. Wygląda dobrze z daleka, z bliska mam wrażenie że te plamki są zbyt rozmyte. Zdaje się (zdaje, bo sam nie miałem okazji spróbować) że dobrą techniką na takie podmalówki jest robienie masek z Maskolu, wtedy krawędzie plamek byłyby znacznie ostrzejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 6 Stycznia 2020 Share Napisano 6 Stycznia 2020 Znakomity! Napisz jakich technik używałeś , kredki , pigmenty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 6 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2020 (edytowane) Jest to pierwszy w sumie z 4, techniki dosyc proste oparte na aerografie, jaśniejsza warstwa podstawowa i kolejne delikatne warstwy i linie, na pewno nauka idealnego operowania aerkiem. Na koniec wykończone rożnymi mieszkankami przezroczystych Tamiya x, tak żeby cos się działo na powierzchni no i kredkami wodnymi, mazakami. Co do samego maskolu to s rzeczywiście jest możliwe natomiast obawiam się ze może wyjść zbyt kontrastowo, bo same plamy oryginalnie to cos pomiędzy tymi co są a ostrym maskolem, wiec to będzie trzeba połączyć połowie drogi. Trudny temat żeby efekt był zadowalający, ale myślę ze droga jest właściwa, bo mam nadzieje ogarnąć w ten sposób tworzenie przebarwień których mi brakuje na modelach a występują na samolotach. Edytowane 6 Stycznia 2020 przez Bobek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 6 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, spiton napisał: Fajny. Taki delikatny, i tych plamek masz 4 razy mniej niż na oryginale. Ale i tak mi się podoba. Zrobiłem kiedyś duńskiego F-104. Słowem też lubie te duńskie "zielenie" ,_) Z ta ilością to dlugi temat, malowałem ze schematu powyżej czyli Saab nr A-012, wiec tu w sumie powinno się bawić w konkretny samolot, aczkolwiek dokumentacja jest naprawdę niezbyt duza, choc wystarcza do ogólnego zastosowania. Edytowane 6 Stycznia 2020 przez Bobek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 6 Stycznia 2020 Share Napisano 6 Stycznia 2020 Generalnie się podoba. Te duńskie wycierusy to idealny temat do doskonalenia aero. Kalki ze Stoppela czy jakieś inne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 6 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2020 (edytowane) 37 minut temu, Mikolaj75 napisał: Generalnie się podoba. Te duńskie wycierusy to idealny temat do doskonalenia aero. Kalki ze Stoppela czy jakieś inne? Generalnie to troche za mało ale dzieki , zawsze uwagi przyjme Tak Stoppel, nic innego nie znalazłem bo temat dosc niszowy. Edytowane 6 Stycznia 2020 przez Bobek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 6 Stycznia 2020 Share Napisano 6 Stycznia 2020 Mam uwagi mniej więcej zbieżne z tym, co napisali Solo i Spiton. Nie znaczy to, że mam jakiś patent na lepsze zrobienie tych plamek. Na gorąco przychodzi mi pomysł, aby spróbować to wykonać poprzez klasyczny preszajding przy bardzo starannym naniesieniu plamek od szablonów lub niekiedy nawet ręcznie. Dwa pytania o kalki: 1. Jaka jakość i jak się zachowują, czy są jakieś złe niespodzianki? 2. Czy był problem w zakupie? Pytam, bo czekam na przesyłkę już ponad 1,5 miesiąca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 6 Stycznia 2020 Share Napisano 6 Stycznia 2020 Jak w ogóle sam zestaw tej Hasegawy? Znośny czy z problemami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 6 Stycznia 2020 Share Napisano 6 Stycznia 2020 A tak w ogóle to , farba użyta na tym Drakenie tak płowieje , a może to są jakieś zaprawki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 6 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2020 (edytowane) 27 minut temu, Mikolaj75 napisał: Mam uwagi mniej więcej zbieżne z tym, co napisali Solo i Spiton. Nie znaczy to, że mam jakiś patent na lepsze zrobienie tych plamek. Na gorąco przychodzi mi pomysł, aby spróbować to wykonać poprzez klasyczny preszajding przy bardzo starannym naniesieniu plamek od szablonów lub niekiedy nawet ręcznie. Dwa pytania o kalki: 1. Jaka jakość i jak się zachowują, czy są jakieś złe niespodzianki? 2. Czy był problem w zakupie? Pytam, bo czekam na przesyłkę już ponad 1,5 miesiąca... Uwagi zastosuje przy nastepnych modelach to pewne. 1. Zachowują się jak toromodels albo coś o bardzo cienkim przeźroczystym, rozciągliwym ale delikatnym filmie , pamiętać trzeba o poślizgu pod kalke bo jak sie przyklei to kaplica. 2. Trochę było bo przelałem pieniądze przez PayPal ale pomyliłem adres i zmieniłem końcówkę .dk na .pl (ale nie zauważyłem i pisałem w tym czasie do niego z miesiąc czy wysłał - zero odzewu, z jednej stony mógł napisać ze kasa nie doszła). Poirytowany chciałem cofnąć wpłatę, ale dopiero w tym momencie doszło do mnie ze pomyliłem adresy , jak wysłałem kasę z powtórzonym zamówieniem z koncowka .dk to przyszło po 10 dniach. Troche moja wina ale uświadomiło ze gość tez mógłby być żywszy i ludzki, bo nie wiem czy wrzucił w spam ze nie odpowiadał czy co a nawet dzwoniłem do niego ale nie odbierał. 17 minut temu, rudy0007 napisał: Jak w ogóle sam zestaw tej Hasegawy? Znośny czy z problemami? To w sumie model dla dzieci kilka częsci na krzyż, mimo ze 1994 to wytrzymuje próbę czasu choc właściwe średnio dostępny w sklepach. 12 minut temu, zloty napisał: A tak w ogóle to , farba użyta na tym Drakenie tak płowieje , a może to są jakieś zaprawki? Farba używana przez dunczykow do roku 1979 tak się zachowywała, ze matowiała i stawała się kremowa. Edytowane 6 Stycznia 2020 przez Bobek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 6 Stycznia 2020 Share Napisano 6 Stycznia 2020 Ja tylko napisze, dla modelarzy prymitywistów, że ja takie plamki maluje pędzlem olejnymi farbkami. Penie wychodzą gorzej, ale jest to łatwiejsza technika. A generalnie duńczyki dają sporo zabawy i dużą prostotę obsługi, w przypadku modelarstwa prymitywnego-jakie uprawiam. Całość sprajem na zielono, a potem zabawa w plamienie ,-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 7 Stycznia 2020 Share Napisano 7 Stycznia 2020 A tutaj taki "wewnętrzny konkurent" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 7 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2020 Znam i widziałem na żywo, jeden z powodów zabrania się za Duńczyków. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 7 Stycznia 2020 Share Napisano 7 Stycznia 2020 Również miałem tę przyjemność i nawet dokonałem zakupu modelu i blach we Wrocławiu. Koledzy potrafią przekonać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 10 Stycznia 2020 Share Napisano 10 Stycznia 2020 Misterna robota. Jak aerkiem to robiłeś to szacun. Myślę, że odbiór trochę by poprawiło większe zmatowienie powierzchni. Taki pełen mat. Ale i tak jest fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 13 Stycznia 2020 Share Napisano 13 Stycznia 2020 Bardzo efektowny i fajnie zrobiony, a co ważne -podparte wszystko dokumentcją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi