Skocz do zawartości

Jak hartowała się stal, czyli modelarskie lata PRL

kopernik

Rekomendowane odpowiedzi

Oz Wy ancymony. Tak niecnie wkręcić ludzi...

27 minut temu, Gerd napisał:

Giełda staroci w sobotę,,,, 10zł - żal było nie wziąć, Klej w załączonej tubce wciąż pracuje,

Ja swojego również kupiłem jakoś zaraz po wydaniu; sklejony jakoś w połowie lat '90 na pływakach. Orginalną "Spójnię" w tak atrakcyjnej cenie sam bym chętnie kupił żeby zrobić go na kółkach (co prawda mam Mirage, ale co sentyment to sentyment) :peace:

23 minuty temu, Gerd napisał:

ciągle czeka czy zrobiony?

Prawie od razu zrobiony, a nawet uwieczniony świeżo nabytym Zenitem 12XP. Malowany resztkami Humbroli, Revellami i polskimi farbami ze szklanych buteleczek. Oczywiście pędzelkiem, czego w tej skali nie udało mi się niestety ukryć. No i pierwsze próby z obiciami na osłonie silnika:

747310203_1(04).jpg.f86dc4cca39cc2930bb39d19b8962b16.jpg

• Like 8

W dniu 27.03.2025 o 21:25, kopernik napisał:

okla (1).jpg

Też o tej książeczce nigdy nie słyszałem, i też kupiłem ją ostatnio za grosze i sobie zacząłem poczytywać z ciekawości i sentymentu🙂

Jak wychodziła to byłem małolat klejący pierwsze Novo kupione od ruskich na Tomexie (krakusy wiedzą o co chodzi) albo zts-y, wtedy taka książeczka to by dla mnie było coś!

O piłce z żyletki wiedziałem już wtedy, miałem i ja swoją (ja z tych co ostrze żyletki uderzali ostrzem nożyka kuchennego celem wyszczerbienia).

ALE !

znalazłem coś dla mnie nowego i nieoczywistego. Śledzę ten temat na forum chyba od poczatku ale nie wiem czy to już się pojawiało:

Precyzyjny pistolet do malowania EXTRA BLICK.

Pogooglowałem trochę , znalazłem jakieś zdjęcia ze starych ofert na alle czy olx, dawno nieaktualne ogłoszenia więc nie wiem ile taki wynalazek by stał na dziś :

65c68fbb4367ad1cbb67bf8b9b45.jpeg.e26d4c56c5cee0bfca0120f7e966a0d5.jpeg

96c819694526a717872b5750d347.jpeg.6d6c1ce6097778282f9435d8192f013a.jpeg

48f67a0b4a91b89784123359c5da.jpeg.971da6d097ccfd757f95dc8954d40e5e.jpeg

image.thumb.webp.31983fc3919fd70d9bc9948682d0435f.webp

No dla mnie nowość 😁 widzę że igła ze stałym wysunięciem blokowana śrubką, powietrze uwalniane obrotowym spustem? No i ustawianie do rozmiaru dłoni, czad! 🙂

Czy ktoś miał / ma może taki sprzęt?

Po etykiecie widzę że produkcja w Łukowie - czy to może jakiś wczesny produkt ze słynnych Łukowiaków?

(na forum pojawiał się temat łukowiaka ale zdjęcia/linki wygasły więc ciężko coś porównać...).

Ze starszych sprzętów to znam i mam słynnego ruska, ale ten Ekstra BLICK to dla mnie odkrycie.

Jak ktoś wie coś więcej to bardzo chętnie się dowiem 😉

Pozdrawiam serdecznie ww 

• Like 1

Do paru kwestii się odniosę :

1. Poradnik modelarza lotniczego -  jedna z książek wydawanej w ramach " białej serii modelarskiej " . Generalnie było bardzo poprawne opracowania dla modelarzy lotniczych ( czyli tych co modele latają ) , aczkolwiek jedna z kilku . Wychodziło tego sporo . Dla kogoś kto bawił się w modele latające , chodził do modelarni LOk - u akurat literatura była naprawdę pomocna . Wychodziły zbiory profili lotniczych , czy podręczniki do konkretnego rodzaju modelarstwa lotniczego ( halowe, na uwięzi . z napędem elektrycznym. ) obecnie cześć zwłaszcza z racji  nowych technologii i materiałów się zdezaktualizowała , ale podstawy są i to dość solidnie wyłożone. 

Modelarstwo plastikowe zostało w tej serii pominięte. 

Kartonowe z kolei doczekało się chyba 4 opracowań  z tej serii . Każde z nich w sposób przystępny  czegoś uczyło na temat obróbki kartonu . Dziś z perspektywy czasu  zdecydowanie bardziej przydatne modelarzowi  kartonowemu niż  książka Wagnera  modelarzowi plastikowemu , bo miedzy innymi pokazywało jak sobie radzić , z tym co jest dostępne, jak rozróżniać rodzaje kartonu, czym malować   a nie  śnić o mitycznej szpachlówce Britfixa   i pędzelku co nie zostawia śladu smug .

Jak wszystko w PRL - u  trzeba było być w odpowiednim miejscu i czasie by to kupić , bo ciekawsze tytuły tez szybko znikały. 

2. Precyzyjny pistolet do malowania . Gdzieś go raz na żywo widziałem , ale to już po 1989 roku , więc nie PRL .  Wydawał mi się zaprzeczeniem ergonomii . No i kwestia " precyzyjności " była mocno umowna . Ale wtedy już były  ( a nawet wcześniej ) aerografy z ZSRR/ potem, Rosji , pojawił się po nim  Łukowiak i wykonane z plastiku aerografy od Model Mastera. Ale to  zwykle na początku nie aerograf był problemem tylko sensowne źródło zasilania .  U mnie dopiero w XXI wieku ( u około 2002 roku został w sposób w miarę satysfakcjonujący  rozwiązany problem malowania aerografem ( aerograf " pseudoiwata"  + kompresor membranowy Atlantisa , jeszcze bez zbiornika wyrównawczego )