Super Moderator Greif Napisano 29 Października 2020 Super Moderator Share Napisano 29 Października 2020 Moim był P-38 Matchbox z CSH, a drugim "zachodnim" był Airfix Ju-87, zakupiłem Blenheima ale się okazało że brakowało "kabinki" strzelca i "łaskawie" został wymieniony przez sprzedawcę takie czasy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 29 Października 2020 Share Napisano 29 Października 2020 pójdę do piwnicy i też przyniosę kilka rzeczy Chociaż nie Matchboxy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 29 Października 2020 Super Moderator Share Napisano 29 Października 2020 @WujekAlicedawaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 29 Października 2020 Share Napisano 29 Października 2020 coś w rodzaju cyklu jak hartowal się short run Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 29 Października 2020 Share Napisano 29 Października 2020 Moj pierwszy zachodni to nasz polski Caudron CR 714 Hellera. 1975 rok, SH w Białej Podlaskiej na Moniuszki, 40 złocisty mnie szarpnął, tyle dałem rady wyskrobać z kieszonkowego. Na Matchboxy, Airfixy i Revelle wtedy jeszcze nie wiedziałem skąd wytrzasnąć 70 zł Za rok już wiedziałem I tu jeszcze pytanie, pamiętam że na spodzie/tyle pudełka był wykaz modeli Hellera. Może ktoś ma oryginał z tamtych lat mógłby wrzucić fotkę. Czy był tam może Koolhoven FK 58 czy może coś mi się pomerdało w pamięci, w końcu to 45 lat temu było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 29 Października 2020 Share Napisano 29 Października 2020 na liscie na P-11 nie ma tego samolotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 29 Października 2020 Share Napisano 29 Października 2020 Ok, dzięki. A mógłbyś wrzucić jakąś fotkę tych "pleców" pudełka z wykazem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 29 Października 2020 Share Napisano 29 Października 2020 Ok ale juz nie dzisiaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 29 Października 2020 Share Napisano 29 Października 2020 tak na szybko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 30 Października 2020 Share Napisano 30 Października 2020 Brawo Bravo112 O to mi chodziło, faktycznie nie ma Koolhovena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 30 Października 2020 Share Napisano 30 Października 2020 (edytowane) Tu jest sporo modeli, które do tej pory trzymają przyzwoity poziom, są całkiem przyjemnie sklejalne... Joj, powtarzam się - zawsze jak ktoś wspomina o Hellerach to mi się włącza ten tekst Edytowane 30 Października 2020 przez WujekAlice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 30 Października 2020 Share Napisano 30 Października 2020 Zdecydowaną większość miałem i kleiłem, potwierdzam słowa Wujka Alice A przede wszystkim sporo modeli których nikt inny nie robi, pomijam przepaki np. Śmera do tej pory puszczane Me-262, Amiot 143, Potez 540, Leo 451, Bloch 210. Całkiem przyzwoite. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 30 Października 2020 Share Napisano 30 Października 2020 P40, Bloch MB 200, P47 N Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JJ62 Napisano 30 Października 2020 Share Napisano 30 Października 2020 Heller to dla mnie taki "mały" Airfix, z tym że robił, po pierwsze, dużo modeli mało popularnych, które mnie jednak sprawiały dużo satysfakcji (Potez 63-11, Alpha Jet i inne francuskie), a po drugie nie szedł jednak na tak wielkie skróty projektowe jak np. Airfix z figurkami zintegrowanymi z k.m. (B-26 i B-25). Na minus można mu zapisać brak poprawiania starych modeli, jak to czyni Airfix. Cena Hellerowskiego P-47N - 33,59 PLN , Academy - 40 PLN, Hasegawa - 32,69 PLN. Biorąc pod uwagę jakość modelu, to jest chyba obraz Hellera dzisiaj: model trzeciego wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JJ62 Napisano 30 Października 2020 Share Napisano 30 Października 2020 Przepraszam, piątego, bo jest jeszcze Revell za 34 PLN i, w już innej lidze, Tamiya za 74 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 30 Października 2020 Share Napisano 30 Października 2020 (edytowane) Akurat P-47N z Hellera to słaby wybór, zresztą Italerki też chociaż to nowszy model od Hellera. Jedyny słuszny wybór to Sword. O "N-kach" z Revella, Academy czy Hasegawy nie słyszałem. Znośne jeszcz były Messerschmitty Bf-109K i Bf-108(ten miał spory błąd w rozmieszczeniu podwozia głównego i jego wnęk, reszta była OK). Edytowane 30 Października 2020 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 30 Października 2020 Share Napisano 30 Października 2020 a ja tych gosci z Hellera to juz nie lubie przed dwoma laty a moze to juz trzy lata, pokazali w Norymberdze nowego Alpha Jeta w 72. Jak go sobie obejrzalem, to az mi oczy zablysly. Z tego, co moglem ocenic po zdjeciach, o klase lepszy od Fujimi. Numer modelu pozostal ten sam. Doszedl do tego jeszcze zestaw z farbami i pedzlem. I.....lipa. Tak jak szybko go pokazali, tak szybko go schowali. Oczywiscie napisalem do nich i zapytale,, jak sprawa wygladaTo znaczy, czy projekt zostal wstrzymany. Napisali, ze nie ale na razie cala produkcja idzie na A 380. i po sprawie. Ucichlo wszystko. Mam oczywiscie 2 razy Fujimi, Revella ( tez Fujimi ) i ze trzy Matchboxy. No ale Hellera nie bedzie. Chyba, ze Italeri wznowi Fujimi z nowymi kalkami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 31 Października 2020 Share Napisano 31 Października 2020 (edytowane) Dla mnie Heller to dokładnie ten model: Pewnego dnia po wielkich pudłach Plasticarta, mój tata przyniósł z Harcerza niewielkie pudełeczko z Jakiem i kilka malutkich, metalowych pojemniczków z kolorowymi wieczkami i tajemniczym napisem Humbrol: ciemnozielony 30, brązowy 62, niebieski 25 i biały 22. Z 25 i 22 powstał jasnoniebieski na spód, z braku czerwonego do malowania na kołpak i ogon użył lakieru do paznokci. Pamiętam klej w malutkiej plastikowej zielone buteleczce. Model stał na półce bardzo długo. Jak już ogarnąłem się modelarsko, zrobiłem mu lifting malując obramowanie owiewki kabiny i uzupełniając brakującą łopatę śmigła z Jaka 1 ZTSu. Edytowane 11 Maja przez barszczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 1 Listopada 2020 Share Napisano 1 Listopada 2020 (edytowane) Witam! Jako że temat wybiega z PRL-u w lata 90-te to taka ciekawostka. Zajawka nowego modelu MasterCrafta w LAI z czerwca 1991 Ja swój kupiłem niedługo potem w lokalnym Peweksie, aczkolwiek już nie za dolary. Edytowane 1 Listopada 2020 przez Wymysl 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 1 Listopada 2020 Share Napisano 1 Listopada 2020 Zgodnie z obietnica krotki serial pt. "Jak hartował się short run". Odcinek pierwszy. Wszystkie przedstawione modele kupiłem w latach 2000 - 2005 - może z wyjątkami: Beechcraft SD 17S Bristol Blenheim Mark IV - zwróćcie uwagę na napis na pudełku - "canopy is injected" - no bo wtedy to nie była norma w tej firmie Breda Ba 65 Koniec części pierwszej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 1 Listopada 2020 Share Napisano 1 Listopada 2020 Wujku, to już nie PRL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 1 Listopada 2020 Share Napisano 1 Listopada 2020 No spoko, wujek chciał się pochwalić. Modele zacne ale faktycznie to już nie omawiany przez nas okres. Może szortran hartował się później niż plastyk w PRL-u ale to nie to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 1 Listopada 2020 Share Napisano 1 Listopada 2020 Będzie i trochę PRL - ale myślę, że ten szortran może też kogoś zainteresować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 1 Listopada 2020 Share Napisano 1 Listopada 2020 15 godzin temu, barszczo napisał: Dla mnie Heller to dokładnie ten model: Wcześniej pisałem że mój pierwszy zachodni model to był Caudron CR-714 z Hellera, a do wyboru w SH miałem jeszcze właśnie tego kaczka ale bardziej do mnie przemawiała wtedy szachownica na kadłubie niż jakiś dziwny taki trójkolorowy kołpak o którym nic nie wiedziałem. Dopiero jak u mojego wujka na strychu odkopałem Żółtego Tygryska pod bardzo tajemniczym tytułem Rayaki 444 i go przeczytałem wszystko stało się jasne co oznaczały pasy na kołpaku, kokardy francuskie pod kabiną i te białe strzały czy błyskawice na ruskich jakach. Chciałem go wtedy kupić ale już było po... Tego Jaka-3 dopiero dostałem po wielu latach w edycji Bilka ale to już nie to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 1 Listopada 2020 Super Moderator Share Napisano 1 Listopada 2020 a mnie się "trafił" tobołek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi