Skocz do zawartości

Jak hartowała się stal, czyli modelarskie lata PRL

kopernik

Rekomendowane odpowiedzi

Moj pierwszy zachodni to nasz polski  Caudron CR 714 Hellera. 1975 rok, SH w Białej Podlaskiej na Moniuszki, 40 złocisty mnie szarpnął, tyle dałem rady wyskrobać z kieszonkowego.

Na Matchboxy, Airfixy i Revelle wtedy jeszcze nie wiedziałem skąd wytrzasnąć 70 zł🥴

Za rok już wiedziałem 😁

I tu jeszcze pytanie, pamiętam że na spodzie/tyle pudełka był wykaz modeli Hellera. Może ktoś ma oryginał z tamtych lat mógłby wrzucić fotkę. 

Czy był tam może Koolhoven FK 58 czy może coś mi się pomerdało w pamięci, w końcu to 45 lat temu było 🤪

IMG_20201029_185845.jpg

Tu jest sporo modeli, które do tej pory trzymają przyzwoity poziom, są całkiem przyjemnie sklejalne... Joj, powtarzam się - zawsze jak ktoś wspomina o Hellerach to mi się włącza ten tekst :D

Edytowane przez WujekAlice

Zdecydowaną większość miałem i kleiłem, potwierdzam słowa Wujka Alice👍

A przede wszystkim sporo modeli których nikt inny nie robi, pomijam przepaki np. Śmera do tej pory puszczane Me-262, Amiot 143, 

Potez 540, Leo 451, Bloch 210. Całkiem przyzwoite.

Heller to dla mnie taki "mały" Airfix, z tym że robił, po pierwsze, dużo modeli mało popularnych, które mnie jednak sprawiały dużo satysfakcji (Potez 63-11, Alpha Jet i inne francuskie), a po drugie nie szedł jednak na tak wielkie skróty projektowe jak np. Airfix z figurkami zintegrowanymi z k.m. (B-26 i B-25). Na minus można mu zapisać brak poprawiania starych modeli, jak to czyni Airfix.

Cena Hellerowskiego P-47N - 33,59 PLN , Academy - 40 PLN, Hasegawa - 32,69 PLN. Biorąc pod uwagę jakość modelu, to jest chyba obraz Hellera dzisiaj: model trzeciego wyboru 😒

Akurat P-47N z Hellera to słaby wybór, zresztą Italerki też chociaż to nowszy model od Hellera.

Jedyny słuszny wybór to Sword.

O "N-kach" z Revella, Academy czy Hasegawy nie słyszałem.🤔

Znośne jeszcz były Messerschmitty Bf-109K i Bf-108(ten miał spory błąd w rozmieszczeniu podwozia głównego i jego wnęk, reszta była OK).

Edytowane przez jmx62

a ja tych gosci z Hellera to juz nie lubie

przed dwoma laty a moze to juz trzy lata, pokazali w Norymberdze nowego Alpha Jeta w 72. Jak go sobie obejrzalem, to az mi oczy zablysly. Z tego, co moglem ocenic po zdjeciach, o klase lepszy od Fujimi. Numer modelu pozostal ten sam. Doszedl do tego jeszcze

zestaw z farbami i pedzlem. I.....lipa. Tak jak szybko go pokazali, tak szybko go schowali. Oczywiscie napisalem do nich i zapytale,,

jak sprawa wygladaTo znaczy, czy projekt zostal wstrzymany. Napisali, ze nie ale na razie cala produkcja idzie na A 380.

i po sprawie. Ucichlo wszystko. Mam oczywiscie  2 razy Fujimi, Revella ( tez Fujimi ) i ze trzy Matchboxy. No ale Hellera

nie bedzie. Chyba, ze Italeri wznowi Fujimi z nowymi kalkami

• Like 1

Dla mnie Heller to dokładnie ten model:

Pewnego dnia po wielkich pudłach Plasticarta, mój tata przyniósł z Harcerza niewielkie pudełeczko z Jakiem i kilka malutkich,  metalowych pojemniczków z kolorowymi wieczkami i tajemniczym napisem Humbrol: ciemnozielony 30, brązowy 62, niebieski 25 i biały 22. Z 25 i 22 powstał jasnoniebieski na spód, z braku czerwonego do malowania na kołpak i ogon użył lakieru do paznokci.  Pamiętam klej w malutkiej plastikowej zielone buteleczce. Model stał na półce bardzo długo. Jak już ogarnąłem się modelarsko, zrobiłem mu lifting malując obramowanie owiewki kabiny i uzupełniając brakującą łopatę śmigła z Jaka 1 ZTSu.

Edytowane przez barszczo

Witam!

Jako że temat wybiega z PRL-u w lata 90-te to taka ciekawostka. Zajawka nowego modelu MasterCrafta w LAI z czerwca 19911878376677_ResizeofLAI6_91.thumb.jpg.d875c5ecf61384dd4d682c4550dcd9c6.jpg

Ja swój kupiłem niedługo potem w lokalnym Peweksie, aczkolwiek już nie za dolary.

Edytowane przez Wymysl
  • Thanks 1

Zgodnie z obietnica krotki serial pt. "Jak hartował się short run".  Odcinek pierwszy. Wszystkie przedstawione modele kupiłem w latach 2000 - 2005 - może z wyjątkami:

Beechcraft SD 17S

IMG_20201101_095349.thumb.jpg.f1e1ddefcf4a99bef1a6b3e41cd87296.jpgIMG_20201101_095356.thumb.jpg.c040110f68ffd950fd47bdafa83dcf57.jpg

Bristol Blenheim Mark IV - zwróćcie uwagę na napis na pudełku - "canopy is injected" - no bo wtedy to nie była norma w tej firmieIMG_20201101_095536.thumb.jpg.a9f82e15abc81febee5a07d01dd4f7e9.jpg

IMG_20201101_095542.thumb.jpg.2e7f38e209f4b4f5637e450d5a90dbb9.jpg

Breda Ba 65

IMG_20201101_095640.thumb.jpg.00f1734de2bfe42cf0a37bab40beb270.jpgIMG_20201101_095644.thumb.jpg.c12f99a6fc60e9ce6210a3fd9f686e7a.jpg

Koniec części pierwszej. :D

No spoko, wujek chciał się pochwalić. Modele zacne ale faktycznie to już nie omawiany przez nas okres. 

Może szortran hartował się później niż plastyk w PRL-u ale to nie to samo. 

15 godzin temu, barszczo napisał:

Dla mnie Heller to dokładnie ten model:

HLLRL090-2.jpg.dc407a5e245c0f64b14cd1eb23953904.jpg

Wcześniej pisałem że mój pierwszy zachodni model to był Caudron CR-714  z Hellera, a do wyboru w SH miałem jeszcze właśnie tego kaczka ale bardziej do mnie przemawiała wtedy szachownica na kadłubie niż jakiś dziwny taki trójkolorowy kołpak o którym nic nie wiedziałem. Dopiero jak u mojego wujka na strychu odkopałem Żółtego Tygryska pod bardzo tajemniczym tytułem Rayaki 444 i go przeczytałem wszystko stało się jasne co oznaczały pasy na kołpaku, kokardy francuskie pod kabiną i te białe strzały czy błyskawice na ruskich jakach. 

Chciałem go wtedy kupić ale już było po...

Tego Jaka-3 dopiero dostałem po wielu latach w edycji Bilka ale to już nie to samo🥴