Slawek_26869 Napisano 29 Czerwca 2021 Share Napisano 29 Czerwca 2021 7 godzin temu, Artek82 napisał: W takim pudełku cienkim był jeszcze Letov S-231 i Avia BH-3. Mam też jedną ramkę od Aero A-100 z wszystkimi elementami co wskazuje że pewnie też miał być w płaskim pudełku, ale zrezygnowano z tego pomysłu i ramkę przedzielono i zapakowano w pudełko wymiarami takie samo jak Mi-8, Su-7, Aero C-3A itp. No faktycznie Letov Š.231 i Avia BH-3 też takie miały (sprawdziłem w necie; bo w dzieciństwie niestety w kaliskiej SH nie trafiłem ); te kolejne wymienione przez Ciebie miały już większe pudełka i grubsze od standardowego (C-3A mam sklejony w wersji Siebel z krzyżami); a jeszcze "obszerniejsze" pudełko miał Aero MB-200 (mam w magazynku 2 szt) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 29 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2021 10 godzin temu, Artek82 napisał: Kilka dobrych lat temu spotkałem to coś na allegro, ale zdjęć zawartości nie było i poszło za spore dolary. Tak samo jak wtryskowy PWS-10 z RPMu. RWD 10 jako model wtryskowy nigdy się nie ukazał ! Co do PWS 10 z RPM, to wszyscy, którzy go widzieli (i kupili) szybko przekonali się, że vacu Broplanu wcale nie jest takie niesklejalne Do wtryskowych ramek były blaszki i odlewy z białego metalu ( choć nie we wszystkich modelach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 29 Czerwca 2021 Share Napisano 29 Czerwca 2021 (edytowane) Oj był to wynalazek, co zresztą widać. Plusem były wspomniane blaszki, temat no i że krajowy. Pamiętam jak ubolewałem wtedy nad naszym rynkiem modelarskim, porównując go choćby z czeskim. Tam w owym czasie był prawdziwy wysyp modeli, dodatków i literatury. Takie zdjęcie PWSa jeszcze znalazłem: Edytowane 29 Czerwca 2021 przez barszczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 29 Czerwca 2021 Share Napisano 29 Czerwca 2021 W połowie lat dziewięćdziesiątych był jeszcze żywiczny PWS-10 z hiszpańskiej firmy DeknoModels. Tyle tylko że u nas raczej chyba niedostępny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 29 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2021 6 minut temu, jmx62 napisał: W połowie lat dziewięćdziesiątych był jeszcze żywiczny PWS-10 z hiszpańskiej firmy DeknoModels. Tyle tylko że u nas raczej chyba niedostępny. 19 grudnia 2020 w Nowości lotnicze w skali 1/72 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 30 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2021 Takie modele też się budowało 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 1 Lipca 2021 Share Napisano 1 Lipca 2021 (edytowane) Ba. I jeszcze latały . Wrzucam pierwszą część rocznika 1988: troszkę modeli, ostatnie plany Macchiego i pierwsze Douglasa A-20. Numery kolejno: 4, 6, 8, 12, 12, 14/1988: Edytowane 6 Sierpnia 2023 przez barszczo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 1 Lipca 2021 Share Napisano 1 Lipca 2021 21 godzin temu, kopernik napisał: Takie modele też się budowało Jeszcze robiło się model delta lub jak się nazywało rakieta lub "szczała" Jak znajdę zdjęcia to wrzucę albo sam mogę wystrugać z papieru i wrzucić fotkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 1 Lipca 2021 Autor Share Napisano 1 Lipca 2021 Dawaj aktualne ! W sumie to i warsztat by się przydał, młodsi koledzy mogą nie znać techniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 1 Lipca 2021 Autor Share Napisano 1 Lipca 2021 Plany mogły posłużyć do waloryzacji Bostona z Matchboxu. W tym czasie Bostona miałem już sklejonego, oczywiście prosto z pudełka. Nie odważyłbym się poprawiać Matchboxa. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 2 Lipca 2021 Share Napisano 2 Lipca 2021 Oj miałem, miałem. Do dzisiaj mam słabość do tej maszyny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 2 Lipca 2021 Share Napisano 2 Lipca 2021 Jeszcze u babci na strychu stoi, metrowa warstwa kurzu ale jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 4 Lipca 2021 Share Napisano 4 Lipca 2021 (edytowane) Kolejna porcja rocznika 1988. Dokańczamy plany Bostona/Havoca z kolejnym zdjęciem Green Horneta od Matchboxa, modele czytelników, relacje z imprez modelarskich i zdjęcia prototypu Orlika. Numery: 16, 17, 18, 19, 22, 23, 24, 25. Edytowane 6 Sierpnia 2023 przez barszczo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 4 Lipca 2021 Autor Share Napisano 4 Lipca 2021 Najepsze w tej paczce to zdjęcia Orlika z info, że są dla modelarzy budujących model z zestawu Marfix. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 4 Lipca 2021 Autor Share Napisano 4 Lipca 2021 Dodam, że Marfix wypuścił jeszcze jeden model Orlika. zdjęcie ze str https://www.facebook.com/EdwardHernet/posts/pzl-130-tp-orlik-vacu-marfix/292286512334264/. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 9 Lipca 2021 Share Napisano 9 Lipca 2021 Jak już jest osobny dział to mam jeszcze jedną propozycję "organizacyjną" - rozdzielić obecny wątek na kilka podwątków. Tak przykładowo : - osobny wątek na stare inboxy - osobny na rzeczy typu skany/zdjęcia archiwalnych magazynów które wrzuca @barszczo - osobny na autorskie galerie modeli z poprzedniego wieku itd. Myślę że bardzo by to ułatwiło przeglądanie czy ogólnie "dyskusje" w temacie bo obecnie jest 93 strony wątku i taki trochę "groch z kapustą" się zrobił 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 9 Lipca 2021 Share Napisano 9 Lipca 2021 Też tak sądzę, kolejne skany SP będą już w osobnym wątku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 9 Lipca 2021 Super Moderator Share Napisano 9 Lipca 2021 i kolejny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 9 Lipca 2021 Share Napisano 9 Lipca 2021 Ja bym nawet się zastanowił nad tym, czy w nowym wątku nie prowadzić budowy modeli vintage właśnie. W sensie zamiast w głównych warsztatach. Ale to bym zostawił jako dowolność. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 9 Lipca 2021 Share Napisano 9 Lipca 2021 2 godziny temu, barszczo napisał: Też tak sądzę, kolejne skany SP będą już w osobnym wątku. Dobrze by też było poprosić moderatora/administratora by poprzenosił od razu też te dotychczasowe - nie będzie wtedy bałaganu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 10 Lipca 2021 Share Napisano 10 Lipca 2021 W dniu 4.07.2021 o 19:47, barszczo napisał: Kolejna porcja rocznika 1988. Dokańczamy plany Bostona/Havoca z kolejnym zdjęciem Green Horneta od Matchboxa, modele czytelników, relacje z imprez modelarskich i zdjęcia prototypu Orlika. Numery: 16, 17, 18, 19, 22, 23, 24, 25. Doskonale pamietam te artykuły prasowe . Oglądałem zdjęcia sklejonych modeli jak i plany modelarskie z zapartym tchem. Miłe wspomnienia wróciły :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 10 Lipca 2021 Share Napisano 10 Lipca 2021 8 godzin temu, M.A.V. napisał: Jak już jest osobny dział to mam jeszcze jedną propozycję "organizacyjną" - rozdzielić obecny wątek na kilka podwątków. Tak przykładowo : - osobny wątek na stare inboxy - osobny na rzeczy typu skany/zdjęcia archiwalnych magazynów które wrzuca @barszczo - osobny na autorskie galerie modeli z poprzedniego wieku itd. Myślę że bardzo by to ułatwiło przeglądanie czy ogólnie "dyskusje" w temacie bo obecnie jest 93 strony wątku i taki trochę "groch z kapustą" się zrobił Popieram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 10 Lipca 2021 Share Napisano 10 Lipca 2021 Obawia się, że temat się rozmyje. Każdy wpis czytam z zainteresowaniem, ten wątek jest tak pełen wiedzy i informacji niespodzianek, a pare lat człowiek tematem żyje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 10 Lipca 2021 Share Napisano 10 Lipca 2021 4 godziny temu, India napisał: Obawia się, że temat się rozmyje. Każdy wpis czytam z zainteresowaniem, ten wątek jest tak pełen wiedzy i informacji niespodzianek, a pare lat człowiek tematem żyje Zgadzam się. Jest tu sporo wiedzy. Warto poczytać i zastanowić się nad tym co i jak się pozmieniało w modelarstwie redukcyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 10 Lipca 2021 Autor Share Napisano 10 Lipca 2021 Fokker D VII- 1:48 Smer. Początek i koniec (na warszawskim bazarku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi