Gerd Napisano 11 Lipca 2021 Share Napisano 11 Lipca 2021 do kreta i do remontu! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 11 Lipca 2021 Share Napisano 11 Lipca 2021 Mój model revella vintage z 1976 roku dlaczego są takie ładne wypraski wzgledem do Airfixa? Nowsze wtryskarki czy jak? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 11 Lipca 2021 Share Napisano 11 Lipca 2021 Chyba założę nowy temat a mianowicie wintydżowe inboxy. Fajnie pokazywać to co kryje się w pudełkach z jakimś opisem, mini recenzją. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 11 Lipca 2021 Share Napisano 11 Lipca 2021 Staryfajter1954 a jeszcze jaki młody, tyle superpomysłów i ile jeszcze chęci . Dawaj chłopie te vintageinboxy bo mnie aż ciarki przechodzą na samą myśl. Nie mogę już się doczekać. Ja swoje stare Airfixy, Revelle, Hellery czy Frog/Novo oddałem swojemu synowi Łukaszowi i już po nich zostało tylko wspomnienie. Ale wcale nie żałuję bo w ten sposób przedłużyłem swój ród chłopak skleja aż miło popatrzeć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 11 Lipca 2021 Share Napisano 11 Lipca 2021 22 minuty temu, jmx62 napisał: Staryfajter1954 a jeszcze jaki młody, tyle superpomysłów i ile jeszcze chęci . Dawaj chłopie te vintageinboxy bo mnie aż ciarki przechodzą na samą myśl. Nie mogę już się doczekać. Ja swoje stare Airfixy, Revelle, Hellery czy Frog/Novo oddałem swojemu synowi Łukaszowi i już po nich zostało tylko wspomnienie. Ale wcale nie żałuję bo w ten sposób przedłużyłem swój ród chłopak skleja aż miło popatrzeć. Chciałbym aby wszyscy zainteresowani dawali inboxy. Ja mam trochę oryginalnych FROGów/ NOVO ale i zdecydowanie nowszych ESCI wartych pokazania i to trzeba będzie zrobić ale na spokojnie. Niebawem założę ten dział inboxów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 11 Lipca 2021 Share Napisano 11 Lipca 2021 Mam w swojej kolekcji kilka fabrycznie zamkniętych zestawów vintage, toteż pokażę ich zdjęcia. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 11 Lipca 2021 Share Napisano 11 Lipca 2021 57 minut temu, Kolekcjoner WP napisał: Mam w swojej kolekcji kilka fabrycznie zamkniętych zestawów vintage, toteż pokażę ich zdjęcia. Fajnie. Jednak nie chodzi jedynie o pokazywanie samych pudełek ale ich zawartości czyli wyprasek z jakimś komentarzem a może i zdjęciem gotowego modelu, który można wykonać z danego zestawu. Niech to ma wartość nie tylko sentymentalną ale i merytoryczną. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 11 Lipca 2021 Share Napisano 11 Lipca 2021 To moze ja na zachete wrzuce kilka potem dokładnieszy inbox w innym wątku jesli powstanie. Mam jeszcze kilka wycinek z pudełek i instrukcje ale to juz w osobnym wątku jezeli powstanie. Najpier idzie Revellowski Szajs z 1986 roku przepak Fujimi Potem Mig od Academy z 1988 roku A teraz rarytaski. Aoshima Lunar Module formy z 1969z roku. Potem hellerowski A na koncu firma nikomu nie znana ale tej firmy przepakowywałe heller tez. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 11 Lipca 2021 Share Napisano 11 Lipca 2021 Uuuu ciekawe, zwłaszcza te rakietowe sprawyjak otworzą nowy wintydżowy temat to dawaj te inboxy, muszą być ciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 11 Lipca 2021 Share Napisano 11 Lipca 2021 6 minut temu, jmx62 napisał: jak otworzą nowy wintydżowy temat to dawaj te inboxy, muszą być ciekawe. Godzinę temu, DamianosPL napisał: ale to juz w osobnym wątku Już jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 11 Lipca 2021 Share Napisano 11 Lipca 2021 Gdzie, kto, co, jak, kiedy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 18 Lipca 2021 Share Napisano 18 Lipca 2021 Był taki fajny wątek, teraz po porozbijaniu została kicha. I komu to przeszkadzało? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 18 Lipca 2021 Share Napisano 18 Lipca 2021 Wątek był i pewno zostanie, na pewno zmniejszy się ilość i częstotliwość nowych postów. Ja będę tutaj zaglądał. A po rozbiciu na poszczególne tematy wcale nie jest kicha. Jest na stówę łatwiej coś znaleźć 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 22 Lipca 2021 Autor Share Napisano 22 Lipca 2021 (edytowane) Tak sobie myślę, że kilku kolegów nie zrozumiało, o co chodzi w tym wątku, a dzięki nim i moderatorowi, który nas tu przeniósł, umieramy. Szkoda. A tu po prostu pierdzieliliśmy sobie kombatanckie wspomnienia nie tylko z frontu modelarskiego, ale i z dzieciństwa w PRL. Wspominaliśmy, to co nam utkwiło w pamięci, a wspomnienia innych nieraz otwierało dawno zapomniane własne przeżycia. Oczywiście wątek modelarstwa NIE Z TAMTYCH LAT, ale W TAMTYCH LATACH był myślą przewodnią. A to modelarstwo, używam tej nomenklatury z premedytacją, nie podlegało żadnym regulaminom, ale było za to masowe i dawało wiele radości. Nie nadawało się na wystawy, konkursy, bo byliśmy dzieciakami, i jak taki dorwał model w kiosku, to był szczęśliwy. O tym był ten wątek. Popatrzcie na zdjęcie, o tym pisaliśmy, a nie o konkursach i regulaminach. Edytowane 22 Lipca 2021 przez kopernik 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 22 Lipca 2021 Share Napisano 22 Lipca 2021 Godzinę temu, kopernik napisał: Tak sobie myślę, że kilku kolegów nie zrozumiało, o co chodzi w tym wątku, a dzięki nim i moderatorowi, który nas tu przeniósł, umieramy. Szkoda. A tu po prostu pierdzieliliśmy sobie kombatanckie wspomnienia nie tylko z frontu modelarskiego, ale i z dzieciństwa w PRL. Wspominaliśmy, to co nam utkwiło w pamięci, a wspomnienia innych nieraz otwierało dawno zapomniane własne przeżycia. Oczywiście wątek modelarstwa NIE Z TAMTYCH LAT, ale W TAMTYCH LATACH był myślą przewodnią. A to modelarstwo, używam tej nomenklatury z premedytacją, nie podlegało żadnym regulaminom, ale było za to masowe i dawało wiele radości. Nie nadawało się na wystawy, konkursy, bo byliśmy dzieciakami, i jak taki dorwał model w kiosku, to był szczęśliwy. I o tym był ten wątek. Popatrzcie na zdjęcie, o tym pisaliśmy, a nie o konkursach i regulaminach. Owszem, to są modele z dzieciństwa i młodości ale modelarstwo tak samo jak każda inna dziedzina się rozwijało i nie stało w miejscu tak samo jak dzisiaj. Dlatego też wątek się rozwinął i poszedł w tym kierunku ponieważ temat można było rozszerzyć, spojrzeć na niego szerzej a więc i trzeba było również poruszyć kwestię konkursów modelarskich, które odbywały się przecież już w latach 80 jak i regulaminów na podstawie których się one odbywały bo przecież musiały i muszą być jakieś regulacje i zasady jak w każdej dyscyplinie sportowej. Temat tak się rozrósł, że powstał zupełnie nowy dział, w którym możemy sobie do woli dyskutować o tym co było, co jest a więc też o samych zestawach modeli redukcyjnych i dzięki temu nie wszystko jest w jednym wątku ale elegancko podzielone i czytelne. Z tego miejsca chciałbym podziękować Tobie koperniku za założenie tego wątku, który już nie jest tylko wątkiem wspomninkowym a samodzielnym działem zajmującym się modelarstwem vintage i retro. Właśnie ten dział, któremu początek dał Twój wątek sprawi, że pamięć o tamtym właśnie modelarstwie nie umrze a wręcz przeciwnie może się przyczynić do tego by modelarze zamiast wyrzucać, sprzedawać, zaczęli sklejać te modele pochowane w jakiś szafach, strychach czy piwnicach. koperniku popatrz na to w ten sposób tym bardziej, że zrobiłeś kawal dobrej roboty zakładając swój wątek. Dzięki raz jeszcze :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 22 Lipca 2021 Share Napisano 22 Lipca 2021 Mam prośbę do kolegi DamianosPL o zamieszczenie tych inboxów w wątku poświęconym inboxom i o napisanie kilku zdań na ich temat :). Zestawy fajne więc wartałoby o nich coś więcej napisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 22 Lipca 2021 Share Napisano 22 Lipca 2021 (edytowane) 3 godziny temu, kopernik napisał: Popatrzcie na zdjęcie, o tym pisaliśmy, a nie o konkursach i regulaminach. Nic nie umiera, działamy dalej. I taka ciekawostka: na początku lat dziewięćdziesiątych kupiłem we wspominanym już sklepie na Plebiscytowej w Katowicach Monogramowskiego Me262 w skali 1:48. Zbudowałem go, potem przeżył katastrofę, został odbudowany z naciętymi wgłębnymi liniami i potem nie pamiętam co się z nim stało, chyba go komuś podarowałem. I co? Jakiś czas temu przeglądam dobrze wszystkim znany portal aukcyjny i widzę rzeczonego Messerschmitta, co prawda w kawałkach i częściowo umytego, ale kompletnego, wystawionego do sprzedania. Napisałem do wystawiającego czy pamięta skąd go ma, odpisał że się z kimś wymienił. Taka wspomnieniowa historyjka jak to po ćwierćwieczu odnalazłem swój model. Mam zdjęcia z tej aukcji, jak wystawiający nie będzie miał nic przeciwko, to je tu wrzucę. Edytowane 22 Lipca 2021 przez barszczo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 23 Lipca 2021 Share Napisano 23 Lipca 2021 9 godzin temu, barszczo napisał: Nic nie umiera, działamy dalej. I taka ciekawostka: na początku lat dziewięćdziesiątych kupiłem we wspominanym już sklepie na Plebiscytowej w Katowicach Monogramowskiego Me262 w skali 1:48. Zbudowałem go, potem przeżył katastrofę, został odbudowany z naciętymi wgłębnymi liniami i potem nie pamiętam co się z nim stało, chyba go komuś podarowałem. I co? Jakiś czas temu przeglądam dobrze wszystkim znany portal aukcyjny i widzę rzeczonego Messerschmitta, co prawda w kawałkach i częściowo umytego, ale kompletnego, wystawionego do sprzedania. Napisałem do wystawiającego czy pamięta skąd go ma, odpisał że się z kimś wymienił. Taka wspomnieniowa historyjka jak to po ćwierćwieczu odnalazłem swój model. Mam zdjęcia z tej aukcji, jak wystawiający nie będzie miał nic przeciwko, to je tu wrzucę. Ja miałem podobną historię. Z racji tego, że w warunkach domowych nie bardzo mogłem trzymać kolekcji modeli poprosiłem znajomego o znalezienie nowego domu dla moich modeli. Znajomy modele wziął i miał je komuś przekazać. Potem ze znajomym kontakt osłabł i nie miałem z nim kontaktu ale... na Facebooku zwróciło moją uwagę ogłoszenie przedstawiające karton ze złomem modelarskim i tak sobie patrzę i co widzę ? Moje zniszczone modele ! Wśród tych modeli wypatrzyłem sklejonego ze 30 lat temu F-104C Starfighter z ESCI i U-2A z Academy. Skontaktowałem się z właścicielem tego co kiedyś było moją kolekcją i za koszty przesyłki odkupiłem wspomnianego Starfightera i Dragon Lady z myślą o odrestaurowaniu przynajmniej jednego z nich... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 23 Lipca 2021 Share Napisano 23 Lipca 2021 (edytowane) I obiecane zdjęcia Me262 Monogramu, generalnie fajny model. Miał widoczny cały przedział uzbrojenia i replikę silnika. Malowany mieszaniną Humbroli wg. książki: Modelarska kolorystyka. Aerograf "Rusek", sprężarka chyba jeszcze taka spora elektryczna pompka do kół na 12V. Lodówkowca dorobiłem się dopiero pod koniec lat dziewięćdziesiątych. Zły kolor kokpitu i wnęk podwozia, mottling - dramat . Miał przedstawiać czerwoną trzynastkę Bara. Ktoś go zaczął zmywać i na skrzydłach przebija poprzedni kamuflaż, podobnie jak biały dziób. Dobra farba, nie chce zleźć . Edytowane 23 Lipca 2021 przez barszczo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 23 Lipca 2021 Share Napisano 23 Lipca 2021 15 godzin temu, kopernik napisał: Tak sobie myślę, że kilku kolegów nie zrozumiało, o co chodzi w tym wątku, a dzięki nim i moderatorowi, który nas tu przeniósł, umieramy. Szkoda. A tu po prostu pierdzieliliśmy sobie kombatanckie wspomnienia nie tylko z frontu modelarskiego, ale i z dzieciństwa w PRL. Wspominaliśmy, to co nam utkwiło w pamięci, a wspomnienia innych nieraz otwierało dawno zapomniane własne przeżycia. Oczywiście wątek modelarstwa NIE Z TAMTYCH LAT, ale W TAMTYCH LATACH był myślą przewodnią. A to modelarstwo, używam tej nomenklatury z premedytacją, nie podlegało żadnym regulaminom, ale było za to masowe i dawało wiele radości. Nie nadawało się na wystawy, konkursy, bo byliśmy dzieciakami, i jak taki dorwał model w kiosku, to był szczęśliwy. O tym był ten wątek. Popatrzcie na zdjęcie, o tym pisaliśmy, a nie o konkursach i regulaminach. Ten Jaczek malowany chyba emalią do podłogi jak mój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 23 Lipca 2021 Share Napisano 23 Lipca 2021 Słyszałem i czytałem min w ,,Budowie samolotów plastykowych", że spółdzielnia ZTS Plastyk miała w planach lub nawet opracowywała model PZL-104 Wilga. Później na którejś z grup na Facebooku wyczytałem, że akurat wtedy zmarł główny projektant modeli w ZTS-ie. Ile w tym prawdy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 23 Lipca 2021 Share Napisano 23 Lipca 2021 A mówi się że nie ma ludzi niezastąpionych. I tak musimy się użerać do dziś z ordynarnym short-run'em A_Modelu. Part - ratuj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 23 Lipca 2021 Share Napisano 23 Lipca 2021 Godzinę temu, Gerd napisał: A mówi się że nie ma ludzi niezastąpionych. I tak musimy się użerać do dziś z ordynarnym short-run'em A_Modelu. Part - ratuj! Przecież nowy model Wilgi został zapowiedziany przez Answera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 23 Lipca 2021 Share Napisano 23 Lipca 2021 Takie wędrówki modeli z rąk do rąk zdarzyły mi się parę razy. Najdziwniejsze było z jednym Matchboxem. Jakieś 15 lat temu kupiłem w Szwecji Spitfire. Dałem go w prezencie koledze w Polsce. Ten go sprzedał. Model po jakimś czasie trafił w komis do sklepu modelarskiego i tam go kupił mój szwedzki kolega, gdy był w Polsce. Model wrócił do Szwecji po paru latach. Kolega chciał mi go dać, ale mam tych Spitfire dość dużo Charakterystycznie wypisana mazakiem cena na pudełku wyklucza, że to inny Matchbox. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 24 Lipca 2021 Share Napisano 24 Lipca 2021 Miałem tego Schwalbe z Monogramu, dwa razy. Raz nawet go skleiłem, gdzieś tak na początku lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku, oczywiście bez żadnych poprawek, pędzel, Humbrole itp. Drugiego kupiłem z 10 lat temu na allegro, leżakował w szafie aż gdzieś na jakimś forum znalazłem porównanie Monogramu, Dragona i Tamiyi. Poza tym że "trącił myszką", wypukłe linie i trochę za krótki kadłub (chyba gdzieś w sekcji ogonowej) to model się wybronił. Niestety ożeniłem go na jakiejś giełdzie. Teraz trochę żałuję. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi