BRAVO112 Napisano 22 Lutego 2022 Share Napisano 22 Lutego 2022 ja pracowalem przy Etronie Audi, co nawet lusterek nie mial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 22 Lutego 2022 Share Napisano 22 Lutego 2022 A ja pracowałem 30 lat na radarach, max 60kV. Tak że ten tego....te bateryjki to pikuś. Ale czar PRLu jest 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 22 Lutego 2022 Share Napisano 22 Lutego 2022 A ja się modlę by mi służbowego na elektryka nie zmienili..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 22 Lutego 2022 Share Napisano 22 Lutego 2022 bedziesz mniej jezdzil ja sie zawsze smialem, jak goscie siedzieli pol godziny przed jazda i przeliczali, czy dojada do Kolonii, czy nie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 22 Lutego 2022 Autor Share Napisano 22 Lutego 2022 Elektrycznie to tylko w ostatnią drogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 22 Lutego 2022 Super Moderator Share Napisano 22 Lutego 2022 elektryk fajny ale w koło komina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 22 Lutego 2022 Share Napisano 22 Lutego 2022 (edytowane) Zobaczycie, jeszcze wrócimy do czasów zaraz po IIWŚ, kiedy prywatne samochody były zakazane. A napęd elektryczny jest zarąbisty. Za to baterie, to wrzód na D... Zobaczcie, w Crafterze jest bateria 36kWH, waży to 300kg i kosztuje prawie tyle co pół samochodu... A po przeliczeniu okazuje się, że 36kWh to energia którą można uzyskać spalając 2L ropy naftowej... Syf, nie? Ale na tych 2 litrach ten Crafter przejeżdża ponad 100km - czy to nie jest rewelacja? Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Edytowane 22 Lutego 2022 przez pmroczko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 22 Lutego 2022 Super Moderator Share Napisano 22 Lutego 2022 niestety eko sreko, do tego nikt nie wspomina ile kosztuje utylizacja tych eko "baterii" z takiego autka... i ładowanie z super eko ... atomowej elektrowni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 23 Lutego 2022 Share Napisano 23 Lutego 2022 8 godzin temu, pmroczko napisał: Zobaczycie, jeszcze wrócimy do czasów zaraz po IIWŚ, kiedy prywatne samochody były zakazane. Takie pomysły już są. Z tym, że nie zakaz a "uświadomienie" ludzi, że nie muszą mieć swojego, skoro mogą wypożyczyć. Temat dotyczy nie tylko samochodów. 8 godzin temu, Greif napisał: niestety eko sreko, do tego nikt nie wspomina ile kosztuje utylizacja tych eko "baterii" z takiego autka... i ładowanie z super eko ... atomowej elektrowni... Nic dodać, nic ująć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 23 Lutego 2022 Share Napisano 23 Lutego 2022 Jak to ktoś kiedyś napisał: "Wolność ma zapach benzyny" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 23 Lutego 2022 Share Napisano 23 Lutego 2022 A benzyna sie kończy... Ale nawet jeśli spalimy wszystko co damy rady z ziemi wykopać, to zagotujemy atmosferę na ziemi - no, może my jeszcze nie, ale nasze dzieci będą miały przegwizdane. Tak naprawdę wolność to dostęp do energii. A poznajemy inne sposoby na pozyskanie energii niż palenie różnych rzeczy. A jeśli chodzi o utylizację baterii - tu dobra wiadomość. Materiały zawarte w baterii są tak drogie i jest ich tak mało, że zużytą baterię firmy utylizujące będą od was odbierać z pocałowaniem w D. A obecna technologia umożliwia odzyskanie 98% materiałów ze starej baterii - więc nie jest źle. Problemem jest to, że wytworzenie nowej baterii jest bardzo energochłonnym procesem. Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 23 Lutego 2022 Share Napisano 23 Lutego 2022 nie wiem, skad masz te informacje - (zapytam ostroznie, bo juz mnie za dore 15 objechali, co podobno Yamato torpeda zatopila ) Materialy najnowszych baterii ( samochodowych ), oczywiscie z Chin, nie sa prawie wcale odzyskiwalne. Wyjezdzic i do stolni na skladowisko 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 23 Lutego 2022 Share Napisano 23 Lutego 2022 3 godziny temu, pmroczko napisał: zużytą baterię firmy utylizujące będą od was odbierać z pocałowaniem w D. Czyli ci co mają takie baterie już powoli mogą się wypinać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 23 Lutego 2022 Share Napisano 23 Lutego 2022 No to tutaj chętnie się podzielę - byłem w 2018 roku na szkoleniu w Braunschweigu, tamtejsza politechnika ma fabrykę-laboratorium w której ćwiczą produkcję baterii litowo-jonowych. Oglądaliśmy tam maszyny do tego, mieliśmy szkolenie z technik produkcji i między innymi na tym szkoleniu pojawiła sie taka informacja, że oni prowadzili eksperymenty z recyclingiem baterii litowo-jonowych i robili tak, że w atmosferze obojętnej (azot - bez powietrza a co najważniejsze bez wilgoci) mielili zużytą baterię na proszek i potem z tego proszku można odzyskać aluminium, miedź, grafit a co najważniejsze związki litu i kobaltu - wniosek był taki, że 98% materiału da się odzyskać i relatywnie łatwo użyć do produkcji nowych baterii. A powtórzę, że np. kobalt jest drogi i jest go na ziemi bardzo mało i nikt sobie nie pozwoli na wyrzucanie czegoś tak cennego. Może komuś zależy na tym, żeby ludzi namówić na wyrzucanie baterii, żeby nie musieć płacić za tak cenny surowiec wtórny? Ja słyszałem, że w Chinach z bateriami jest jak z akumulatorami samochodowymi za PRLu (wracamy do tematu) - nie można kupić nowego, jak się nie odda starego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 23 Lutego 2022 Share Napisano 23 Lutego 2022 1 minutę temu, Grzes napisał: Czyli ci co mają takie baterie już powoli mogą się wypinać? Tak, już powoli by mogli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 23 Lutego 2022 Super Moderator Share Napisano 23 Lutego 2022 no i jakby tak policzyć i dodać koszty wytwarzania + syf z atomu i może się okazać że to z ekologią ma mało co... nie mówię bo centra miast -fakt smog itd i tu elektryk jest spoko -ale nie do końca to takie eko bo ta druga ciemna strona też jest, nawet jeśli materiały są poddawane recyklingowi to też czerpie się na to z syfu zwanego atom, jedyna opcja na eko to wiatr czy elektrownie pływowe ale to jeszcze ... ad baterii jak Tesla ma wypchaną podłogę ilomaś tysiącami paluszków to jakoś nie bardzo wierze że tam jest mało chemi, do tego za mało jest aut w stosunku do spalinowych i o konsekwencjach wypadków z udziałem elektryków jeszcze sie nie trąbi, a co potrafi smartfonowa bateryjka- maleństwo to już wiadomo a co może bateryjka z auta??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 23 Lutego 2022 Share Napisano 23 Lutego 2022 5 minut temu, Greif napisał: a co może bateryjka z auta??? A może, może: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 23 Lutego 2022 Share Napisano 23 Lutego 2022 Jako ktoś kto prowadził szkolenia z bezpieczeństwa samochodów elektrycznych i entuzjasta napędów elektrycznych chciałbym Wam powiedzieć tak: samochody elektryczne są bardzo starannie zbudowane i zabezpieczone przed różnego rodzaju zagrożeniami - porażenie prądem elektrycznym, pożar - producenci z całych sił starają się minimalizować te zagrożenia. No może Tesla najmniej... Ale jeśli zobaczycie, że elektryk się pali, a zwłaszcza pod dachem - to uciekajcie i postarajcie się też innych do tego namówić. Generalnie pożar bardzo trudny do ugaszenia, a najgorsze, że z ognia wydobywa się sporo różnych naprawdę trujących substancji, z których chyba najgorszy jest kwas fluorowodorowy. Także w takim przypadku nie ma nic do oglądania - trzeba uciekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 23 Lutego 2022 Share Napisano 23 Lutego 2022 1 godzinę temu, Greif napisał: syfu zwanego atom Trochę nie rozumiem o co Ci chodzi - w sumie albo atom, albo węgiel. Elektrownie słoneczne i wiatrowe - jak najbardziej tak, ale co zrobić w bezwietrzną noc? Może zamiast kilku ton radioaktywnych odpadów wolisz emisję dwutlenku węgla i setki tysięcy ton popiołów, które zresztą też są radioaktywne (OK, tylko lekko). Ja uważam, że dla atomówek i to małych, takich osiedlowych, nie ma alternatywy i one mają szansę nas uratować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 23 Lutego 2022 Share Napisano 23 Lutego 2022 2 godziny temu, Baas ArK napisał: A może, może: Nie ma wątpliwości, że to prowokacja Polokoktowców! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 23 Lutego 2022 Share Napisano 23 Lutego 2022 pmroczko - swoje informacje opieralem na niemieckim filmie " Kann ein Elektroauto unsere Umwelt retten " ( czy auto elektryczne moze uratowac nasze srodowisko ) i tam wlasnie mowiono o odzyskach: tylko 5% kobaltu wraca do obiegu i 20-25 % litium. Ponadto pokazywano tereny w Ameryce Pd, gdzie wody gruntowe po wydobyciu litium spadly o metr.Co to znaczy dla farmerow - wiadomo Musze dokladnie sprawdzic( jeszcze raz obejrzec ) : wydobycie jednej tony litium powoduje straty 80 milionow litrow wody pitnej. Pisze to oczywiscie po obejrzeniu tego filmu i troche informacji " pobocznych" ( Fa. Pierburg ). Twoje wiadomosci sa oczywiscie z pierwszej reki, ale i tak mam troche watpliwosci, czy rzeczywiscie jest tak ladnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 23 Lutego 2022 Share Napisano 23 Lutego 2022 Słuchaj, jedno drugiego nie wyklucza - jak już ten lit trafi do baterii samochodowych (i bateria się nie spali!), to myślę, że można go dobrze przetwarzać. Co innego może być z małymi bateriami, które trafiają do złomu elektronicznego. A niezależnie od tego wydobycie lity z ziemi może powodować (i pewnie powoduje) wielkie straty środowiskowe. Wniosek jest z tego taki, że trzeba więcej rowerem i tramwajem i pociągiem jeździć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 23 Lutego 2022 Share Napisano 23 Lutego 2022 masz racje z tym tramwajem, ale: samochod ( do S-Bahn ), S-Bahn z przesiadka i jeszcze troche pieszo do firmy - 1,5 godziny - w jedna strone samochodem - 30 minut w jedna strone a czlowiek juz nienajmlodszy, skoro pamieta prl ale nie o tym mamy tu pisac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 23 Lutego 2022 Super Moderator Share Napisano 23 Lutego 2022 tak nas będą ratować jak Czarnobyl do czasu jak nie wybuchnie... nie mówię że nie powinno się ale jest jak zawsze klasyk, jak nie wiadomo o co idzie idzie o to samo, kasa, może ogniwa wodorowe?wiadomo że z nowymi technologiami bywają kłopoty, stacja do tankowania ogniw paliwowych, w dzień robi wodór, tankujesz i jeździsz ale po co jak arab nadal wsadza rurke w piasek i ciągnie hajs... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 23 Lutego 2022 Share Napisano 23 Lutego 2022 Oddchodzicie od watku , a dyskusja o energii w mediach niestety coraz bardziej przypomina spory religijne . To zaczyna przypominac ideologie nie dyskusje naukowe . Tak mam solary na dachu domu i grzeje nimi dom, bez umowy z PGE sie w naszym klimacie nie da . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi