greatgonzo Napisano 12 Lutego 2023 Share Napisano 12 Lutego 2023 2 godziny temu, Baas ArK napisał: Jeśli by był jakiś wspominek o tym to zdarzenie całkiem prawdopodobne. Gdyby autor w żółtym tygrysie o tym wspomniał ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 12 Lutego 2023 Autor Share Napisano 12 Lutego 2023 47 minut temu, letalin napisał: Jeśli Mietek chciał zwolnić, zająć pozycję za ogonem i strzelić, to nie but mu zaszkodzić mógł, a prędkość, czy raczej jej brak. Jeśli natomiast Mietek manewrował na dużej prędkości, to jeśli pilot nie był zbyt dobry, a pod koniec wojny szkolenie LW siadało, ryzyko, że manewry skończyły się katastrofą było też spore. Historia z rodzaju możliwych. Chociaż wpływ buta pomijalny. Nie czytało się, nie czytało. Siadaj, dwója ! Poważnie, w cytowanym fragmencie jest jak wół : "... bo to nic trudnego posłać na ziemię pociaka..." Nie wiem, czy było to łatwe, czy trudne. Argument o prędkości jakoś tak nie do końca do mnie trafia. We wrześniu też nie grzeszyliśmy prędkością, a zestrzeliwali naszych ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 13 Lutego 2023 Share Napisano 13 Lutego 2023 Tu napisano: http://www.wwiiaircraftperformance.org/me109/me-109g2-trop.html że prędkość przeciągnięcia BF-109G z wypuszczonymi klapami to 164 km/h. A z kolei wikipedia podaje, że MAKSYMALNA prędkość Po-2 to 152 km/h. Problem chyba staje się oczywisty... A różnica w osiągach nieporównywalna do tej pomiędzy P-11c i Bf-109E, prawda? Pozdrawiam Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 13 Lutego 2023 Share Napisano 13 Lutego 2023 28 minut temu, pmroczko napisał: Problem chyba staje się oczywisty. Pomijając ten drobny szczegół, że taktyka walki powietrznej zawsze uznawała taką sytuację jako zaletę, przewagę i cel w tworzeniu konstrukcji. Oczywiście można argumentować, że bezzasadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 13 Lutego 2023 Share Napisano 13 Lutego 2023 6 godzin temu, pmroczko napisał: Tu napisano: http://www.wwiiaircraftperformance.org/me109/me-109g2-trop.html że prędkość przeciągnięcia BF-109G z wypuszczonymi klapami to 164 km/h. A z kolei wikipedia podaje, że MAKSYMALNA prędkość Po-2 to 152 km/h. Problem chyba staje się oczywisty... A różnica w osiągach nieporównywalna do tej pomiędzy P-11c i Bf-109E, prawda? Pozdrawiam Paweł dlatego LW używała FW 189 jako nocnego myśliwca przeciwko Po-2. Zwalczanie nisko lecącego, mocno manewrującego i wolnego celu nie było zupełnie banalne dla słabiej wyszkolonego pilota wysokowyczynowego myśliwca. Dochodzi jeszcze banalna sprawa widoczności celu. Przy odrobinie pecha pilot myśliwca mógł stracić cel z pola widzenia i lecąc ponad 100m/s oddalić się od niego szybko, próbując go ponownie odszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 13 Lutego 2023 Share Napisano 13 Lutego 2023 6 godzin temu, greatgonzo napisał: walki powietrznej Można też argumentować, że to nie walka powietrzna, tylko strzelanie do nieruchomego celu... Który jednak się rusza... Tak jak @letalin napisał - łatwo można się pomylić. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 13 Lutego 2023 Share Napisano 13 Lutego 2023 Jeżeli mówimy o problemach związanych z widocznością celu to jest zupełnie inna sprawa. A tu logika jest taka, że P-11 był za szybki i lepiej było latać na Breguetach niż na Karasiach, bo wolniejsze. Kukuruźnik to nie jest też samolot akrobacyjny. W dzisiejszych czasach niewiele trzeba by dowiedzieć się czym jest przewaga prędkości 200km/h. Byle astra jeździ dwieście. Tygrysowe opowieści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 13 Lutego 2023 Share Napisano 13 Lutego 2023 Nie wiem jak to jest, greatgonzo, ale masz talent do gmatwania każdej, nawet prostej dyskusji... A ta jest już trochę bardziej skomplikowana i w sumie o czym my tu dyskutujemy? Jak już chcecie takie historie, to mój dziadek (z Poznania) twierdzi, że jego znajomy z okolic Krakowa miał brać udział w takim zdarzeniu, że ludzie pracowali na polu i postanowił się nad nimi wyżyć niemiecki pilot Storcha przelatując nisko nad nimi i strasząc ich. No i jeden z rolników podobno rzucił grabiami i udało mu się tego Storcha zdjąć. Podobno musiał sie potem przed Gestapo ukrywać... Tutaj niestety też żadnych dowodów brak... Jedno jest pewne - samoloty się rozbijają, zwłaszcza jeśli są niewłaściwie używane... Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 13 Lutego 2023 Share Napisano 13 Lutego 2023 Uważam, że rzecz jest zupełnie prosta. Wprowadzanie nieistotnych danych rzeczywiście ją gmatwa. Ale, niezależnie od talentu, tym razem to nie ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 13 Lutego 2023 Share Napisano 13 Lutego 2023 To teraz ja spróbuję: im szybszy samolot tym lepszy. SR-71 pokonuje wszystkich, może z wyjątkiem X-15 - ten by go zestrzelił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 13 Lutego 2023 Share Napisano 13 Lutego 2023 Pas. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 13 Lutego 2023 Autor Share Napisano 13 Lutego 2023 Pamiętam podobne dysputy toczone pod trzepakiem. Do dziś nie wiem, czy sam Superman dałaby radę Godzilli ? Uroki PRL. A tygryski były na swój sposób urocze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 13 Lutego 2023 Super Moderator Share Napisano 13 Lutego 2023 no to ja wracam na "stare tory" i taka gromadka, wiadomo ja tylko w celu pozyskania Airfixa a że w pakiecie wyboru nie ma... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 13 Lutego 2023 Share Napisano 13 Lutego 2023 Godzinę temu, pmroczko napisał: To teraz ja spróbuję: im szybszy samolot tym lepszy. SR-71 pokonuje wszystkich, może z wyjątkiem X-15 - ten by go zestrzelił. czym????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 13 Lutego 2023 Share Napisano 13 Lutego 2023 @BRAVO112- celowo tak napisałem, przecież greatgonzo napisał, że sprawa jest prosta, liczy się prędkość i nic więcej. Ja z kolei chciałem podkreślić to, że samolot szybszy to nie znaczy, że od razu w walce lepszy. Może tak być, ale nie musi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 13 Lutego 2023 Share Napisano 13 Lutego 2023 to byl tylko zart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 13 Lutego 2023 Share Napisano 13 Lutego 2023 22 godziny temu, greatgonzo napisał: Gdyby autor w żółtym tygrysie o tym wspomniał ?! Wiem, wiem dorwanie się do oficjalnych dokumentów jednostki było by bardziej wiarygodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 14 Lutego 2023 Super Moderator Share Napisano 14 Lutego 2023 no i dzisiaj dotarła paka okazało się że w worku czai się B47 z Froga made in 1970, kawał jeta nawet jak na 1/72- brak orginalnego pudełka i nie co sfatygowane kalkomanie ale reszta kompletna. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 14 Lutego 2023 Share Napisano 14 Lutego 2023 Bardzo dobrze , że wróciłeś do pokazywania starych modeli , są zdecydowanie ciekawsze od opowieści rodem z Żółtego Tygrysa Ludzie większość tych tomików to była propaganda , albo bezrefleksyjne przepisywanie radzieckich wspomnień . W tym wątku z tych informacji to się tyko można pośmiać . My też mieliśmy takiego co twierdził, że na PWS 26 me 109 wykręcił i spowodował jego zniszczenie , tylko źródeł na to brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 14 Lutego 2023 Share Napisano 14 Lutego 2023 5 godzin temu, Greif napisał: B47 z Froga Słodki sprzęt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 14 Lutego 2023 Share Napisano 14 Lutego 2023 55 minut temu, merlin_70 napisał: Bardzo dobrze , że wróciłeś do pokazywania starych modeli , są zdecydowanie ciekawsze od opowieści rodem z Żółtego Tygrysa Ludzie większość tych tomików to była propaganda , albo bezrefleksyjne przepisywanie radzieckich wspomnień . W tym wątku z tych informacji to się tyko można pośmiać . My też mieliśmy takiego co twierdził, że na PWS 26 me 109 wykręcił i spowodował jego zniszczenie , tylko źródeł na to brak. merlin czy liczba w Twoim nicku świadczy o roku urodzenia? Jeśli tak to nie wierzę że nie czytałeś ŻT? To samo tyczy się komiksów z Klossem czy 4pancernymi. Po co niszczyć wielu ludziom, kolegom modelarzom ich wspommienia, tęsknotę za czasami szczenięcymi czy młodzieńczym. Zapewniam Cię że wielu z nas jeszcze teraz czyta tą propagandę. I świetnie się przy tym bawi. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 14 Lutego 2023 Share Napisano 14 Lutego 2023 Ależ oczywiście, że czytalem , tylko to co piszecie to żadna tęsknota za czasem minionym tylko powolne sorry ze to ujmę cofanie się w wiedzy historycznej .Po 1989 roku otwarto archiwa i wielka część tej pozyskanej w PRL- u wiedzy budzi w najlepszym wypadku jedynie politowanie , a wy nie tylko o tym piszecie to jeszcze śmiem twierdzić, że w nią przynajmniej niektórzy dalej mocno wierzycie, , a jak wiara siada pod wpływem nowych faktów, to jak nic trzeba odkurzyć Żółte Tygrysy , z półki zdjąć książki Pawlaka o wojnie 1939 roku , albo Borysa Polewoja powspominać i już człowiek spokojny . To się starość nazywa , dokładnie tak przebiega człowiek coraz częściej wspomina , ogląda stare filmy i twierdzi że panie kiedyś to były czasy . A starość atakuje i łeb już nie taki i nie łatwo poczytać Lydzbe , Nadolskiego , czy chociażby zweryfikować co 30 lat temu pisal Gotowała z tym co się naprawdę działo nad Wietnamem, i jak naprawdę wygladaly walki powietrzne na przestrzeni teraz 100 lat . . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 14 Lutego 2023 Share Napisano 14 Lutego 2023 @merlin_70jesteś pewien, że jest to temat dla Ciebie? Wiesz, modele, które pokazuje np. Greif mają kilkadziesiąt lat i nijak się mają do najnowszych wydań Eduarda czy innego Fine Molds. Po co się chłop i inni Go chwalący ekscytują starym badziewiem, skoro takie śliczności samoskladalne teraz wychodzą? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 14 Lutego 2023 Share Napisano 14 Lutego 2023 A jakie durnoty Sienkiewicz nawypisywał w swojej Trylogii albo Matejko nabazgrolił na płótnie. Dzisiejsza historia o tych sprawach mówi całkiem co innego a jednak każdy czytał, czyta lub przeczyta kiedyś. Bo to klasyka. ŻT to też klasyka. Dla niektórych "dziadków" to niemalże święty Graal. Ile razy widziałem w pociągu jak dojeżdżający do pracy wyciągali z kieszeni płaszcza wymiętolony z pozaginanymi rogami tomik ŻT, poślinił palce żeby można było przewracać strony i czytał, często nawet zasnął nad lekturą bo pół nocy nie przespał bo np. czuwał przy chorym dziecku. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 14 Lutego 2023 Share Napisano 14 Lutego 2023 57 minut temu, merlin_70 napisał: Ależ oczywiście, że czytalem , tylko to co piszecie to żadna tęsknota za czasem minionym tylko powolne sorry ze to ujmę cofanie się w wiedzy historycznej . Poważnie uważasz, że ktokolwiek tu uważa Tygryski za źródło wiedzy historycznej? Chyba się szybciej starzejesz ode mnie 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi