Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
32 minuty temu, KayFranz napisał:

Ło...

Wiesz, jak napisałem "mizoginistyczny" kawał, to jeden zrobił shitroom na kilka stron w temacie, więc lepiej uważać, do jakiego szamba się wrzuca granat.

• Super Moderator
Napisano

@barszczo na chwile obecną największe "bydle" jakie mam to Vulcan, ale fakt podobnie jak Lancaster i Sunderland kawał samolotu :)

Napisano

Przepraszam za słabą jakość ale latka robią swoje. Fragment z "Modelarza LOK" styczeń 1960.

Zwróćcie uwagę na uzasadnienie dlaczego skala 1/72 a nie inna🙃

Modelarz_1960_01_0025.jpg

• Like 2
  • Super Moderator
Napisano

oczy już nie te... za małe aby doczytać 😉
a do mnie lądują 2 kolejne :)
332351887_2545039955634408_8730162912733907484_n.thumb.jpg.6da7151baf69d88dab28af82184d71d5.jpg

• Like 3
Napisano

Czarna Wdowa, model do którego się wzdychało. O jego wojennych wyczynach chyba nic nie wiedziałem, ale wyglądał na takiego, co sam może wygrać wojnę. A przeciwnik, jak go widział, to spadał ze strachu na ziemię. Niestety, w czarnej serii nie wzbudza takich emocji ... Jednak stary, bardzo stary Airfix miał lepsze artboxy.

PC180087.jpg

• Like 1
  • Super Moderator
Napisano

@kopernikfakt są atrakcyjniejsze ale co ja mogę że nabyłem czarne pudełko i tak mi zostało 😉

obecnie coś koło 160 szt więc nie będę wymieniał xD

• Like 1
  • Haha 1
Napisano
Godzinę temu, Greif napisał:

a do mnie lądują 2 kolejne

Proszę, nawet coś z Wietnamu się trafiło!

Napisano

Nie pamiętam już gdzie, ale było napewno. Wspominaliśmy nieodżałowanego Pana Wiesława Fuglewicza.

To z modelarza LOK z 1975r.

Czyżby Pan Wiesław przewidział dwadzieściaparę lat wcześniej 11 września i WTC?

obwies modelarz 9 1975_0032.jpg

• Haha 1
Napisano
21 godzin temu, Greif napisał:

@kopernikfakt są atrakcyjniejsze ale co ja mogę że nabyłem czarne pudełko i tak mi zostało 😉

obecnie coś koło 160 szt więc nie będę wymieniał xD

Wymieniaj, parę fajnych modeli trafi na rynek 😎A kompletowanie starszych zajmie Ci dłuuugie lata. Wypełnisz czas do późnej starości, bezcenne 😁

Napisano
11 godzin temu, Greif napisał:

hehe nie w Uk, tu Airfix na kg 😉

@kopernikChyba wiem. co Greif ma na myśli. W UK gdzie mieszka, airfixy na aukcjach można kupować na kilogramy. Skompletowanie wszystkich starych wydań nie zajmie dużo czasu.

Nie wiem jak z Airfixami, ale niektóre Matchbox-y z pierwszych wydań, nie są łatwe do kupienia. Np Harrier (PK-16). Mówię oczywiście o modelu w stanie "sklepowym" z pierwszej lub drugiej edycji. 

• Like 1
  • Super Moderator
Napisano

@HKKjak z wiekszością modeli do kolekcji, jest kilka za którymi ludzie czasem szaleją i ceny szybują w kosmos ale kwestia cierpliwości ,czasem coś w małych sklepach czy lokalnych imprezach modelarskich można nabyć za relatywnie niskie kwoty :)
Z kronikarskiego obowiązku- stan na dzisiaj 164 szt.

• Like 1
Napisano
9 godzin temu, Greif napisał:

Z kronikarskiego obowiązku- stan na dzisiaj 164 szt.

Z kronikarskiego obowiązku, z kronikarskiego obowiązku🤣

Człowieku, jeden model sklej na miesiąc to Ci wyjdzie prawie 14 lat. 

Ja wiem że takich białych kruków to się nie skleja tylko kolekcjonuje.

Szacun, wieki szacun za taką kolekcję.

• Thanks 1
Napisano
1 minutę temu, jmx62 napisał:

Człowieku, jeden model sklej na miesiąc to Ci wyjdzie prawie 14 lat. 

Jak byłem dzieciakiem, to wzdychałem do Airfixa. Teraz jestem dziadersem i znowu wzdycham do Airfixa ( tego starego ). Za młodu model sklejałem w weekend, ale oglądałem go i chwaliłem się nim z miesiąc. Jak to niewiele się zmieniło.

Napisano

Ale o modelach Airfixa to sobie mogłem pomarzyć, a rzeczywistość to upolowany w kiosku model z Ruchu. Taka np. Iskra. 

11.1.jpg

11.2.jpg

11.3.jpg

11.4.jpg

• Like 2
Napisano
W dniu 25.02.2023 o 01:38, Wymysl napisał:

Pamiętam w jednym z numerów Lotnictwa AI (najpewniej w 1992, ostatecznie w 1993) prezentowane były trzy modele nieznanej marki pochodzące z importu walizkowego zza wschodniej granicy: F-5, HH-3 (skala ok. 1:72) i UH-1 (1:48). 

LAI nr 13/1992

lai13_92.thumb.jpg.7b469ba7c3a8d166120a364528866e3b.jpg

• Like 1
Napisano

Jak dobrze pogrzebię w swoim archiwum to chyba znajdę fotki obydwu śmiglaków. 

Napisano

Cześć!

Jeśli chodzi o tego Sikorskiego, to chyba mamy tu kopię Revella. Był jeszcze drugi podobny model - Aurory i któreś z tych ramek były też sprzedawane przez Chematica w drugiej połowie lat 90-tych jeszcze.

Pozdrawiam

Paweł

Napisano (edytowane)

Piękny wykaz.

Przynajmniej padł mit naszych modeli serii Mikro144. Wychodzi że te legendarne Schrecki, Potezy, Spitfajery były tylko przybliżone skalą do 144.

No i te owiane tajemnicą szybowce/50

Edytowane przez jmx62
Napisano
3 godziny temu, jmx62 napisał:

przybliżone skalą do 144.

144 - 145 - roznice trzeba by mikrometrem mierzyc..

a to wszystko byly zabawki ( za ktorymi latalem od jednego kiosku do drugiego 🙂 ) 

• Like 1
Napisano
3 godziny temu, jmx62 napisał:

Przynajmniej padł mit naszych modeli serii Mikro144. Wychodzi że te legendarne Schrecki, Potezy, Spitfajery były tylko przybliżone skalą do 144.

Ale czy wówczas naprawdę chodziło o perfekcyjną skalę?

Nie tylko skala była w nich uproszczona, ale i cała konstrukcja.

Moim zdaniem, dawały frajdę takie jakie były...

• Like 4