giberes Napisano 25 Lutego 2023 Share Napisano 25 Lutego 2023 32 minuty temu, KayFranz napisał: Ło... Wiesz, jak napisałem "mizoginistyczny" kawał, to jeden zrobił shitroom na kilka stron w temacie, więc lepiej uważać, do jakiego szamba się wrzuca granat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 26 Lutego 2023 Super Moderator Share Napisano 26 Lutego 2023 i kolejny "czarny"Airfix trafia do kolekcji 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 26 Lutego 2023 Share Napisano 26 Lutego 2023 Pamiętam go, kawał modela z niego był . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 26 Lutego 2023 Super Moderator Share Napisano 26 Lutego 2023 @barszczo na chwile obecną największe "bydle" jakie mam to Vulcan, ale fakt podobnie jak Lancaster i Sunderland kawał samolotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 26 Lutego 2023 Share Napisano 26 Lutego 2023 Przepraszam za słabą jakość ale latka robią swoje. Fragment z "Modelarza LOK" styczeń 1960. Zwróćcie uwagę na uzasadnienie dlaczego skala 1/72 a nie inna 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 26 Lutego 2023 Super Moderator Share Napisano 26 Lutego 2023 oczy już nie te... za małe aby doczytać a do mnie lądują 2 kolejne 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 26 Lutego 2023 Autor Share Napisano 26 Lutego 2023 Czarna Wdowa, model do którego się wzdychało. O jego wojennych wyczynach chyba nic nie wiedziałem, ale wyglądał na takiego, co sam może wygrać wojnę. A przeciwnik, jak go widział, to spadał ze strachu na ziemię. Niestety, w czarnej serii nie wzbudza takich emocji ... Jednak stary, bardzo stary Airfix miał lepsze artboxy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 26 Lutego 2023 Super Moderator Share Napisano 26 Lutego 2023 @kopernikfakt są atrakcyjniejsze ale co ja mogę że nabyłem czarne pudełko i tak mi zostało obecnie coś koło 160 szt więc nie będę wymieniał xD 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 26 Lutego 2023 Share Napisano 26 Lutego 2023 Godzinę temu, Greif napisał: a do mnie lądują 2 kolejne Proszę, nawet coś z Wietnamu się trafiło! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 27 Lutego 2023 Share Napisano 27 Lutego 2023 Nie pamiętam już gdzie, ale było napewno. Wspominaliśmy nieodżałowanego Pana Wiesława Fuglewicza. To z modelarza LOK z 1975r. Czyżby Pan Wiesław przewidział dwadzieściaparę lat wcześniej 11 września i WTC? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 27 Lutego 2023 Autor Share Napisano 27 Lutego 2023 21 godzin temu, Greif napisał: @kopernikfakt są atrakcyjniejsze ale co ja mogę że nabyłem czarne pudełko i tak mi zostało obecnie coś koło 160 szt więc nie będę wymieniał xD Wymieniaj, parę fajnych modeli trafi na rynek A kompletowanie starszych zajmie Ci dłuuugie lata. Wypełnisz czas do późnej starości, bezcenne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 27 Lutego 2023 Super Moderator Share Napisano 27 Lutego 2023 hehe nie w Uk, tu Airfix na kg 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 28 Lutego 2023 Share Napisano 28 Lutego 2023 11 godzin temu, Greif napisał: hehe nie w Uk, tu Airfix na kg @kopernikChyba wiem. co Greif ma na myśli. W UK gdzie mieszka, airfixy na aukcjach można kupować na kilogramy. Skompletowanie wszystkich starych wydań nie zajmie dużo czasu. Nie wiem jak z Airfixami, ale niektóre Matchbox-y z pierwszych wydań, nie są łatwe do kupienia. Np Harrier (PK-16). Mówię oczywiście o modelu w stanie "sklepowym" z pierwszej lub drugiej edycji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 28 Lutego 2023 Super Moderator Share Napisano 28 Lutego 2023 @HKKjak z wiekszością modeli do kolekcji, jest kilka za którymi ludzie czasem szaleją i ceny szybują w kosmos ale kwestia cierpliwości ,czasem coś w małych sklepach czy lokalnych imprezach modelarskich można nabyć za relatywnie niskie kwoty Z kronikarskiego obowiązku- stan na dzisiaj 164 szt. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 28 Lutego 2023 Share Napisano 28 Lutego 2023 8 godzin temu, Greif napisał: Z kronikarskiego obowiązku- stan na dzisiaj 164 szt. Brawo . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 28 Lutego 2023 Share Napisano 28 Lutego 2023 9 godzin temu, Greif napisał: Z kronikarskiego obowiązku- stan na dzisiaj 164 szt. Z kronikarskiego obowiązku, z kronikarskiego obowiązku Człowieku, jeden model sklej na miesiąc to Ci wyjdzie prawie 14 lat. Ja wiem że takich białych kruków to się nie skleja tylko kolekcjonuje. Szacun, wieki szacun za taką kolekcję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 28 Lutego 2023 Autor Share Napisano 28 Lutego 2023 1 minutę temu, jmx62 napisał: Człowieku, jeden model sklej na miesiąc to Ci wyjdzie prawie 14 lat. Jak byłem dzieciakiem, to wzdychałem do Airfixa. Teraz jestem dziadersem i znowu wzdycham do Airfixa ( tego starego ). Za młodu model sklejałem w weekend, ale oglądałem go i chwaliłem się nim z miesiąc. Jak to niewiele się zmieniło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 28 Lutego 2023 Autor Share Napisano 28 Lutego 2023 Ale o modelach Airfixa to sobie mogłem pomarzyć, a rzeczywistość to upolowany w kiosku model z Ruchu. Taka np. Iskra. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 28 Lutego 2023 Share Napisano 28 Lutego 2023 W dniu 25.02.2023 o 01:38, Wymysl napisał: Pamiętam w jednym z numerów Lotnictwa AI (najpewniej w 1992, ostatecznie w 1993) prezentowane były trzy modele nieznanej marki pochodzące z importu walizkowego zza wschodniej granicy: F-5, HH-3 (skala ok. 1:72) i UH-1 (1:48). LAI nr 13/1992 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 1 Marca 2023 Share Napisano 1 Marca 2023 Jak dobrze pogrzebię w swoim archiwum to chyba znajdę fotki obydwu śmiglaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 1 Marca 2023 Share Napisano 1 Marca 2023 Cześć! Jeśli chodzi o tego Sikorskiego, to chyba mamy tu kopię Revella. Był jeszcze drugi podobny model - Aurory i któreś z tych ramek były też sprzedawane przez Chematica w drugiej połowie lat 90-tych jeszcze. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jrf Napisano 1 Marca 2023 Share Napisano 1 Marca 2023 Witam. W Skrzydlatej nr 23/1984 zamieszczono taki wykaz. modeli. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 1 Marca 2023 Share Napisano 1 Marca 2023 (edytowane) Piękny wykaz. Przynajmniej padł mit naszych modeli serii Mikro144. Wychodzi że te legendarne Schrecki, Potezy, Spitfajery były tylko przybliżone skalą do 144. No i te owiane tajemnicą szybowce/50 Edytowane 1 Marca 2023 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 1 Marca 2023 Share Napisano 1 Marca 2023 3 godziny temu, jmx62 napisał: przybliżone skalą do 144. 144 - 145 - roznice trzeba by mikrometrem mierzyc.. a to wszystko byly zabawki ( za ktorymi latalem od jednego kiosku do drugiego ) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 1 Marca 2023 Share Napisano 1 Marca 2023 3 godziny temu, jmx62 napisał: Przynajmniej padł mit naszych modeli serii Mikro144. Wychodzi że te legendarne Schrecki, Potezy, Spitfajery były tylko przybliżone skalą do 144. Ale czy wówczas naprawdę chodziło o perfekcyjną skalę? Nie tylko skala była w nich uproszczona, ale i cała konstrukcja. Moim zdaniem, dawały frajdę takie jakie były... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi