letalin Napisano 25 Maja 2023 Share Napisano 25 Maja 2023 matchbox najlepszy, ale po prawdzie to płótno na ich Wimpy było mocno przesadzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 25 Maja 2023 Share Napisano 25 Maja 2023 (edytowane) Dobrze pamiętasz. BH-E jako Wellington Mk.X Pobrane z oficjalnej strony Matchboxa matchboxkit.org Edytowane 25 Maja 2023 przez jmx62 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 25 Maja 2023 Autor Share Napisano 25 Maja 2023 (edytowane) Z Matchboxa była wersja Mk X, z dywizjonu 300. Czy one wszystkie były zamykane taśmą ? Edytowane 25 Maja 2023 przez kopernik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 25 Maja 2023 Share Napisano 25 Maja 2023 tak, taśma jest na wszystkich. Pierwsze "hokejowe" też były taśmą zaklejane, ale potem był patent z zaklejanymi pudełkami i w celofanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 25 Maja 2023 Share Napisano 25 Maja 2023 (edytowane) Oryginał: I był wspomniany rysunkami w tomikach TBiU oraz BSP. Edytowane 25 Maja 2023 przez Baas ArK 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 25 Maja 2023 Share Napisano 25 Maja 2023 Oryginał w nieco lepszej jakości i drugie ujęcie z tej samej sesji: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 25 Maja 2023 Autor Share Napisano 25 Maja 2023 Wellington jakby nówka, nie widać okopceń, obić czy otarć. Przynajmniej mina wygląda jak powinna. Widać nity, jest brudna pewnie i poobijana, może już ma jakieś nacieki ... , Można się wykazać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 25 Maja 2023 Super Moderator Share Napisano 25 Maja 2023 A ja mam pytanko, czy ktoś widział Fiata G50 w "czarnym pudełku" bo mam jakoś wątpliwości czy ten model był wydany w tej serii według scalemates przerwa w produkcji od 81 do 92 kiedy chyba wznowiono go już w nowym wydaniu ale po między nie ma nic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 26 Maja 2023 Share Napisano 26 Maja 2023 W dniu 25.05.2023 o 19:43, letalin napisał: matchbox najlepszy,... Już kiedyś wklejałem w tym temacie ale pewnie gdzieś zaginął w boju: http://www.matchboxkits.org/ Można pooglądać sobie chyba wszystkie modele M-xa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 27 Maja 2023 Share Napisano 27 Maja 2023 jakby ktos oryginalow szukal... https://www.kleinanzeigen.de/s-anzeige/konvolut-bausatz-1-72-matchbox/2011191137-249-1863 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 27 Maja 2023 Autor Share Napisano 27 Maja 2023 Dziś odbył się piknik lotniczy w Dęblinie. O tym wydarzeniu troszkę jest w wątku założonym przez kolegę jmx62, https://modelwork.pl/topic/51652-piknik-lotniczy-27052023-dęblin/#comment-942333. Podobno nuda i nic ciekawego. A w Dęblinie kiedyś się działo .... 1971r i wizyta Francuzów na Mirage. Relacja z SP 29/71. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 27 Maja 2023 Share Napisano 27 Maja 2023 (edytowane) 9 minut temu, kopernik napisał: A w Dęblinie kiedyś się działo .... 1971r i wizyta Francuzów na Mirage. Za Gierka z wiadomych przyczyn, dość mocno zbliżyliśmy się z Francją. Trzeba by jeszcze przejrzeć PKFy z tego okresu, powinno coś być o tej tranzytowej wizycie. Edytowane 27 Maja 2023 przez barszczo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 28 Maja 2023 Super Moderator Share Napisano 28 Maja 2023 A do mnie lądują 2 Lynx'y jak ktoś zainteresowany mogę jeden wymienić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 28 Maja 2023 Share Napisano 28 Maja 2023 Wczoraj gdzieś na Alledrogo przewinął mi się Hunter w czarnym pudełku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 28 Maja 2023 Super Moderator Share Napisano 28 Maja 2023 Ad Huntera to już mam, muszę jakiś remanent zrobić bo mam kilka dubletów i tripletów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 29 Maja 2023 Share Napisano 29 Maja 2023 W dniu 23.05.2023 o 19:10, Slawek_26869 napisał: I to jest dobra wiadomość, co prawda nie jest to póki co mój przedział czasowy, ale informacja godna rozważenia gdyż samolocik bardzo przyjemny . Ma Kolega może jakieś dokłądniejsze dane lub namiar na nie? Wpis w ASN https://aviation-safety.net/wikibase/57993 Notka w "International Herald Tribune" https://archive.org/stream/InternationalHeraldTribune1973FranceEnglish/Jul 17 1973%2C International Herald Tribune%2C %2328150%2C France (en)_djvu.txt Film z wrakiem https://www.britishpathe.com/asset/219885/ Wydaje mi się, że widziałem gdzieś kiedyś opis całego zdarzenia, ale teraz nie mogę ani wygooglać, ani znaleźć u siebie na dysku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 29 Maja 2023 Share Napisano 29 Maja 2023 W dniu 27.05.2023 o 23:22, kopernik napisał: Dziś odbył się piknik lotniczy w Dęblinie. O tym wydarzeniu troszkę jest w wątku założonym przez kolegę jmx62, https://modelwork.pl/topic/51652-piknik-lotniczy-27052023-dęblin/#comment-942333. Podobno nuda i nic ciekawego. A w Dęblinie kiedyś się działo .... 1971r i wizyta Francuzów na Mirage. Relacja z SP 29/71. Wizyta była też opisana bardziej współcześnie w jednym z numerów Aeromax.pl PS. Umiecie zacytować w jednej odpowiedzi wpisy, które są na rożnych stronach wątku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 29 Maja 2023 Share Napisano 29 Maja 2023 Używaj plusika, a przy okazji 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 29 Maja 2023 Autor Share Napisano 29 Maja 2023 W dniu 23.05.2023 o 14:24, Wymysl napisał: Omański samolot z zestawu to nr 412. 9 lipca 1973 na 413 został zestrzelony i zginął Michael Drybanski, syn Zygmunta Drybańskiego, jednego z dowódców dywizjonu 316. Zastanawiam się, czy taki samolot można włączyć do polskiej kolekcji, czy to już mocno naciągane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 29 Maja 2023 Share Napisano 29 Maja 2023 15 minut temu, kopernik napisał: Zastanawiam się, czy taki samolot można włączyć do polskiej kolekcji, czy to już mocno naciągane ? Już gdzieś o tym pisaliśmy. Tylko gdzie... Konkluzja była taka, że każdy sobie wyznacza taką granicę w kolekcji. Jak dla mnie to zbyt naciągane, ale ktoś inny powie - polonik jak się patrzy! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 31 Maja 2023 Share Napisano 31 Maja 2023 W dniu 27.05.2023 o 23:30, barszczo napisał: Za Gierka z wiadomych przyczyn, dość mocno zbliżyliśmy się z Francją. Trzeba by jeszcze przejrzeć PKFy z tego okresu, powinno coś być o tej tranzytowej wizycie. To nie kwestia Gierka. Francuzi się z sowietami miziali, a Polska była po drodze. Całkiem jednak rozsądku nie stracili: samoloty miały wymontowane radary i IFF. W dniu 29.05.2023 o 15:41, Wymysl napisał: Wizyta była też opisana bardziej współcześnie w jednym z numerów Aeromax.pl W tym: Tych wizyt było więcej. W tym jest opisana z 1966r Z kolei w 1977 pierwszy raz do Moskwy leciał Normandie-Niemen W dniu 29.05.2023 o 18:00, Grzes napisał: Już gdzieś o tym pisaliśmy. Tylko gdzie... Konkluzja była taka, że każdy sobie wyznacza taką granicę w kolekcji. Jak dla mnie to zbyt naciągane, ale ktoś inny powie - polonik jak się patrzy! Każdy zainteresowania ma jakie ma, ale z terminologią się nie zgodzę. Jak pójdziesz do Muzeum Wsi Radomskiej to eksponatów nie nazywasz polonikami, bo tam wszystkie są z Polską związane. Jeśli jednak wybierzesz się do Museum Of East Anglian Life i będzie tam sierp, który babka Johna przywiozła z Polski to to będzie właśnie polonicum. Tak jest z rzeczywistymi obiektami. Z modelami trochę inaczej. Nawet jeśli Airfix wyda model Łosia, czy Iskry to w ich katalogu będzie to polonicum, bo gros oferty jest inna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 31 Maja 2023 Share Napisano 31 Maja 2023 25 minut temu, Wymysl napisał: ale z terminologią się nie zgodzę Toteż przy niej się nie upieram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 31 Maja 2023 Autor Share Napisano 31 Maja 2023 4 godziny temu, Wymysl napisał: Każdy zainteresowania ma jakie ma, ale z terminologią się nie zgodzę. Jak pójdziesz do Muzeum Wsi Radomskiej to eksponatów nie nazywasz polonikami, bo tam wszystkie są z Polską związane. Jeśli jednak wybierzesz się do Museum Of East Anglian Life i będzie tam sierp, który babka Johna przywiozła z Polski to to będzie właśnie polonicum. Tak jest z rzeczywistymi obiektami. Z modelami trochę inaczej. Nawet jeśli Airfix wyda model Łosia, czy Iskry to w ich katalogu będzie to polonicum, bo gros oferty jest inna. Polonik (z łac. polonicum, polonica) – dokument piśmienniczy (druk, rękopis), przedmiot (dzieło sztuki, pamiątka narodowa lub historyczna) lub miejsce (cmentarz)[1] pochodzenia polskiego, bądź tematycznie związane z Polską, które znajduje się w kraju lub za granicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 6 Czerwca 2023 Super Moderator Share Napisano 6 Czerwca 2023 mój ci on 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 6 Czerwca 2023 Share Napisano 6 Czerwca 2023 Ło!!! Zacny nabytek ( i zabytek). Gratki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi