Endrju Napisano 11 Maja Share Napisano 11 Maja Godzinę temu, pmroczko napisał: może z jakichś starych zapasów był? Chyba tak. Ja swojego dostałem w 64-tym albo w 65-tym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 11 Maja Share Napisano 11 Maja Był jeszcze gąsienicowy pojazd z paką (ciągnik artyleryjski?), z plamiatą palndeką. "Za dzieciaka" mówiłem na niego "wszędołaz" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 11 Maja Share Napisano 11 Maja 16 godzin temu, BRAVO112 napisał: a Wostoka to nawet zbudowalem Takiego pamiętam z Harcerza: 5 godzin temu, Endrju napisał: To był spychacz. Jak miałem około 5 lat to dostałem go pod choinkę. To chyba ten sprzęcior. Z takich metalowych zabawek najbardziej pamiętam Czechosłowackie wyroby z Kovozavodów Nachod i z zakładów Ites. Na początek walec drogowy na kluczyk, który po nakręceniu jeździł do przodu i do tyłu jak prawdziwy. Mam go dzisiaj ponownie, zdjęcia wrzucę po obfotografowaniu. Jako przykład, zdjęcie z netu: Drugi pojazd który miałem w dwóch wersjach, to piękna Tatra. Jedna była z kiprem, druga z zabudową która miała otwierane drzwi ładunkowe. Tatrę z kiprem też udało mi się zdobyć ponownie, zrobię im sesję razem z walcem. Dla przykładu zdjęcie też z netu: I trzeci pojazd, Jeep na kluczyk. Tego jeszcze nie mam. Generalnie zdobyłem ponownie sporo zabawek z dzieciństwa, Po sesji powrzucam zdjęcia. Na koniec Jeep którego ciągle jeszcze poszukuję: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 11 Maja Share Napisano 11 Maja (edytowane) Ta Tatra wywrotka poszła na aledrogo za 700 złociszy. W oryginalnym pudełku. Próbowałem kupić, ale był większy desperat:) Metalowe zabawki na kluczyk są ciągle do kupienia https://kovap.pl/ Edytowane 11 Maja przez letalin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 11 Maja Share Napisano 11 Maja a ja szukam niebieskiego Wartburga 353 w skali 1:25 ( ???) z plastiku Mialem go w latach 70-tych i oczywiscie zepsulem Nie znalazlem juz nigdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 11 Maja Share Napisano 11 Maja (edytowane) 54 minuty temu, BRAVO112 napisał: a ja szukam niebieskiego Wartburga 353 w skali 1:25 ( ???) z plastiku Mialem go w latach 70-tych i oczywiscie zepsulem Nie znalazlem juz nigdzie Mówisz o tym na baterie? Ja mam milicyjnego. Jedna z nielicznych zabawek która przetrwała do dzisiaj choć zdekompletowana i zżółknięta. Kupiłem szczątki drugiego na części i tak leżą rozebrane już kilka lat. Najgorsze jest to, że plastik zrobił się koszmarnie kruchy i remont chyba nie wchodzi w grę. Wrzucę zdjęcia swojego niebawem, poniżej poglądowe zdjęcie z sieci: Edytowane 11 Maja przez barszczo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 11 Maja Share Napisano 11 Maja (edytowane) Jak się bawić to na całego. Polska wersja nazywała się "Mały konstruktor", była też wersja z plastyku. Oj, można było z tego wystrugać różne różności. Oczywiście zdjęcia zapożyczone z netu. Starsze chłopaki w modelarni LOK korzystali z takich profesjonalnych narzędzi. No a to już "zabawka" dla całkiem starszych modelarzy(w sensie dorosłych bo młodzieży do lat 18tu.... hahaha) Można też było podnieść swój prestiż na podwórku jak się miało taką wpinkę czy też odznakę. Edytowane 11 Maja przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 11 Maja Share Napisano 11 Maja Godzinę temu, jmx62 napisał: Jak się bawić to na całego. Polska wersja nazywała się "Mały konstruktor", była też wersja z plastyku. Zabawka ekstremalna, posiadałem ten wynalazek. Jakoś nikt się nie bał że dzieciak połknie śrubkę albo przetnie sobie palec. Zdjęcia poglądowe z netu: 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 11 Maja Autor Share Napisano 11 Maja 1 godzinę temu, jmx62 napisał: Jak się bawić to na całego. Polska wersja nazywała się "Mały konstruktor", była też wersja z plastyku. Oj, można było z tego wystrugać różne różności. Oczywiście zdjęcia zapożyczone z netu. Miałem coś takiego, ale chyba polskiego. Było super ! Jedna z moich ulubionych zabawek z dzieciństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 11 Maja Share Napisano 11 Maja Ja miałem tą krajową wersję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 11 Maja Share Napisano 11 Maja Śrubokręt z tego zestawu jeszcze niedawno widziałem w swoich szpargałach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 11 Maja Share Napisano 11 Maja 1 minutę temu, letalin napisał: Śrubokręt z tego zestawu jeszcze niedawno widziałem w swoich szpargałach. Mój jeździ w skrzyneczce narzędziowej w samochodzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 11 Maja Autor Share Napisano 11 Maja Kolejny model ze SP (1/82). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 11 Maja Share Napisano 11 Maja (edytowane) 4 godziny temu, barszczo napisał: Mówisz o tym na baterie? Ja mam milicyjnego. Jedna z nielicznych zabawek która przetrwała do dzisiaj choć zdekompletowana i zżółknięta. Kupiłem szczątki drugiego na części i tak leżą rozebrane już kilka lat. Najgorsze jest to, że plastik zrobił się koszmarnie kruchy i remont chyba nie wchodzi w grę. Wrzucę zdjęcia swojego niebawem, poniżej poglądowe zdjęcie z sieci: Też go miałem , tylko mój był cały kremowy, ecri , no taki jasny , jednokolorowy Edytowane 11 Maja przez Cypis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 12 Maja Share Napisano 12 Maja (edytowane) Śrubokręt to i ja jeszcze niedawno miałem ale chyba oddałem z resztą innych niepotrzebnych rzeczy na skup złomu. A teraz żal, byłoby czym się pochwalić. I jeszcze wykopałem z internetu takie cuś. Kuzynka przywiozła mi z NRD wieki temu. Edytowane 12 Maja przez jmx62 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 12 Maja Share Napisano 12 Maja 17 godzin temu, barszczo napisał: Mówisz o tym na baterie? nie . Moj byl tylko do pchania. Caly z plastiku i troche mniejszy od tego na baterie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 12 Maja Share Napisano 12 Maja 5 minut temu, BRAVO112 napisał: nie . Moj byl tylko do pchania. Caly z plastiku i troche mniejszy od tego na baterie No to pewnie ten. Też go miałem tylko zielonego, kolega z za ściany miał go w wersji kombi. Zdjęcia z netu: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 12 Maja Share Napisano 12 Maja 17 godzin temu, barszczo napisał: Jakoś nikt się nie bał że dzieciak połknie śrubkę albo przetnie sobie palec. Królowała normalność. Dziś w dobie ogólnego zidiocenia kupując kwiaty w sklepie dostajesz informacje, że nie są przeznaczone do jedzenia... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 12 Maja Share Napisano 12 Maja Dodaję takie 2 zestawy z lat osiemdziesiątych ( a przynajmniej ten dolny), ten górny to był rarytas bo cały z balsy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 12 Maja Share Napisano 12 Maja Ten Perkoz to początek lat '80. Mój Tata go miał. Pamiętam pudełko, Patrzyłem jak w obrazek, nigdy się nie doczekał silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 12 Maja Share Napisano 12 Maja (edytowane) A pamiętacie plastikowe autka Novo Export dostępne w kioskach Ruchu i sklepach z zabawkami? Osobiście miałem czerwoną Simkę Oceane, taką jak na zdjęciu poniżej, miała tylko niebieskie wnętrze. Kolega miał Panharda, tam się wszystko otwierało. Autka były produkowane w Tbilisi, zdjęcia z sieci: Edytowane 12 Maja przez barszczo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 12 Maja Share Napisano 12 Maja 5 godzin temu, hamp napisał: Dodaję takie 2 zestawy z lat osiemdziesiątych ( a przynajmniej ten dolny), ten górny to był rarytas bo cały z balsy Takiego Combata tylko raz kupiłem. Następne to już były typowe samoróbki scratch. Bardzo proste modele, można było poakrobacić s jak się nawet taki rozbiło w wyniku błędu pilotażu lub zbytniej brawury to tylko było ewentualnie szkoda silnika chociaż te były Made in CCCP i były prawie pancerne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 12 Maja Share Napisano 12 Maja (edytowane) Ja z takich ciekawszych autek miałem Skodę S 110R. Miała otwieraną maskę z przodu i pierwsze zalążki modelarskie - kalkomanie wodne do nałożenia na model. Dokładnie taką: Edytowane 14 Maja przez Grzes 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 13 Maja Share Napisano 13 Maja W dniu 27.03.2020 o 21:48, jmx62 napisał: Cała seria wyszła "Aerohobby". W zapowiedziach były jeszcze "Szybowce świata" "Samoloty rozpoznawcze września 1939" "Śmigłowce świata" "Samoloty sportowe polskiego lotnictwa" ale ich nie widziałem, może ktoś wie czy w ogóle ukazały się ewentualnie jakąś fotkę okładki chociaż wrzucić. To już było prawie na samym początku tematu (19strona). Ja tylko w sprawie pytania na które chyba nigdy nie padla odpowiedź. Czy wyszła pozycja "Szybowce świata"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 13 Maja Share Napisano 13 Maja Wg mnie już nic więcej z tej serii nie wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi