Albatros Napisano 26 Lipca 2024 Share Napisano 26 Lipca 2024 19 minut temu, Grzes napisał: Oczywiście, że masz rację iż uogólnienia są niewłaściwą formą. Nie zauważyłeś jednak, że powyższe słowa były ironią na zachwyt innego forumowicza, że młodzi potrafią obsługiwać kciukiem zaawansowany komputer. Myślę, że tamta wypowiedź @greatgonzoniosła zdecydowanie więcej treści, ja przynajmniej ją odebrałem w taki sposób, że nie należy pogardliwie i lekceważąco wypowiadać się o młodzieży, że nie potrafiłaby ogarnąć prymitywnej gierki z drutami, kiedy ich umiejętności i kompetencje cyfrowe są dużo dużo szersze, w tym naturalna łatwość obsługiwania zaawansowanych komputerów i aplikacji, które starszym mogą sprawiać kłopoty. Więc nie należy ich niedoceniać i traktować z lekceważeniem… Ale cieszę się, że się zgadzamy, że uogólnienia i wrzucanie wszystkich do jednego worka nie jest najlepszą drogą, bo tyle przypadków ile ludzi i sytuacji… 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Lipca 2024 Share Napisano 26 Lipca 2024 3 minuty temu, Albatros napisał: Ale cieszę się, że się zgadzamy, że uogólnienia i wrzucanie wszystkich do jednego worka nie jest najlepszą drogą, bo tyle przypadków ile ludzi i sytuacji… Dokładnie jak piszesz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 26 Lipca 2024 Share Napisano 26 Lipca 2024 1 godzinę temu, kopernik napisał: Kupowało się dla plakatów i ostatniej strony, czyli Osobno Piękne, kto to pisał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 26 Lipca 2024 Share Napisano 26 Lipca 2024 5 godzin temu, Endrju napisał: A że piszę że dawnej było lepiej i inaczej, bo wszyscy tak przede mną tak pisali i Ty Przyjacielu też tak będziesz w przyszłości tak pisał, bo taka jest kolej rzeczy. Wierzę , że w tym jednym zdaniu odrobinę się zagalopowałeś. A jeśli nie, to zupełnie nie zgadzam się z tym determinizmem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 26 Lipca 2024 Share Napisano 26 Lipca 2024 7 godzin temu, jmx62 napisał: ...To dzial o modelarstwie czasów PRLu i tego nurtu się trzymajmy. Kurczę głupio cytować samego siebie ale wołam LUUUUDZIE OPAMIĘTAJCIE SIĘ!!!. Wracamy do modelarstwa czasów PRLu. Apeluję do kolegów kopernik i Grzes. Wy macie tutaj najwięcej do powiedzenia w sensie najwięcej postów, to kopernik zaczął ten temat i powinien pilnować tego o czym piszemy. Ok, na moment pojechaliśmy ślepym torem i zabrneliśmy na półkę z zabawkami, muzyką, czasopismami młodzieżowym i filmami ale jednak główny nurt tego działu to modelarstwo. Dosyć szeroko pojęte. I tego się trzymajmy a nie wyciągamy ciężkie działa z jakimiś paranoidalnymi zarzutami, opluwamy się nawzajem itp. Po co to? Porozmawiajmy/wspominajmy modele ZTS, KP, pierwsze Frogi, M-xy, A-xy czy Revelle, o tym jak słabo było z farbami, klejami, narzedziami czy dokumentacją. O tym mamy tutaj dyskutować. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 26 Lipca 2024 Share Napisano 26 Lipca 2024 (edytowane) Przepraszam ale chyba z tych upałów telefon mi zaczyna fixować i powtarza moje posty. Edytowane 26 Lipca 2024 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Lipca 2024 Share Napisano 26 Lipca 2024 4 godziny temu, jmx62 napisał: Wracamy do modelarstwa czasów PRLu. Apeluję do kolegów kopernik i Grzes. oczywiście, aczkolwiek za hartowanie stali uważam też to o czym często piszemy, czyli wszelaką literaturę i gazety gdzie wyszukiwało się jakichś fotek, by je wyciąć w ramach zbierania dokumentacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 27 Lipca 2024 Share Napisano 27 Lipca 2024 8 godzin temu, Grzes napisał: oczywiście, aczkolwiek za hartowanie stali uważam też to o czym często piszemy, czyli wszelaką literaturę i gazety gdzie wyszukiwało się jakichś fotek, by je wyciąć w ramach zbierania dokumentacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 27 Lipca 2024 Share Napisano 27 Lipca 2024 22 godziny temu, jmx62 napisał: Kurczę głupio cytować samego siebie ale wołam LUUUUDZIE OPAMIĘTAJCIE SIĘ!!!. Wracamy do modelarstwa czasów PRLu. Apeluję do kolegów kopernik i Grzes. Wy macie tutaj najwięcej do powiedzenia w sensie najwięcej postów, to kopernik zaczął ten temat i powinien pilnować tego o czym piszemy. Ok, na moment pojechaliśmy ślepym torem i zabrneliśmy na półkę z zabawkami, muzyką, czasopismami młodzieżowym i filmami ale jednak główny nurt tego działu to modelarstwo. Dosyć szeroko pojęte. I tego się trzymajmy a nie wyciągamy ciężkie działa z jakimiś paranoidalnymi zarzutami, opluwamy się nawzajem itp. Po co to? Porozmawiajmy/wspominajmy modele ZTS, KP, pierwsze Frogi, M-xy, A-xy czy Revelle, o tym jak słabo było z farbami, klejami, narzedziami czy dokumentacją. O tym mamy tutaj dyskutować. Jak to w starym, dobrym kawale o partyzantach i Niemcach , przyszedł leśniczy i nas wszystkich wyp..... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 27 Lipca 2024 Share Napisano 27 Lipca 2024 Bo to Admin powinien być takim leśniczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 28 Lipca 2024 Share Napisano 28 Lipca 2024 (edytowane) Udało mi się znaleźć okładkę ŻP, gdzie rozpoczynał się cykl z sylwetkami polskich samolotów wojskowych. Ten cykl. który zbierałem, był to jeden (z wielu) bodźców, który skierował moje zainteresowania modelarskie w tym kierunku. Edytowane 28 Lipca 2024 przez Grzes 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 28 Lipca 2024 Share Napisano 28 Lipca 2024 Z publikacji , to ja pamiętam jak chodziło się w Gdańsku na Długim Targu do saloniku prasy zagranicznej (teraz nie pamiętam jak to się nazywało fachowo , ale z tego powstał EMPiK) i kupowało się raz na miesiąc Modelist Konstruktor i Letectvi a Kosmonautika . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 28 Lipca 2024 Share Napisano 28 Lipca 2024 L+K to był dwutygodnik. W EMPiKu jeszcze można było kupić czeski Modelar' i radzieckie Krylia Rodiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 28 Lipca 2024 Share Napisano 28 Lipca 2024 Na specjalne życzenie kolegi @jmx62, artykuły lotnicze ze ŚM, przepraszam że dopiero dzisiaj : 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 28 Lipca 2024 Share Napisano 28 Lipca 2024 24 minuty temu, jmx62 napisał: L+K to był dwutygodnik. W EMPiKu jeszcze można było kupić czeski Modelar' i radzieckie Krylia Rodiny. tak masz rację L=K raz na dwa tygodnie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 28 Lipca 2024 Share Napisano 28 Lipca 2024 1 godzinę temu, Grzes napisał: Udało mi się znaleźć okładkę ŻP, gdzie rozpoczynał się cykl z sylwetkami polskich samolotów wojskowych. Ten cykl. który zbierałem, był to jeden (z wielu) bodźców, który skierował moje zainteresowania modelarskie w tym kierunku. z tego co pamiętam to był jeszcze cykl o polskich okrętach (lub monitorach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 28 Lipca 2024 Share Napisano 28 Lipca 2024 2 godziny temu, Cypis napisał: nie pamiętam jak to się nazywało fachowo , ale z tego powstał EMPiK A nie był to Klub Międzynarodowej Prasy i Książki? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 28 Lipca 2024 Share Napisano 28 Lipca 2024 1 godzinę temu, Grzes napisał: A nie był to Klub Międzynarodowej Prasy i Książki? tak jest , wygrał pan talon na balon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 28 Lipca 2024 Share Napisano 28 Lipca 2024 7 godzin temu, Grzes napisał: Udało mi się znaleźć okładkę ŻP, gdzie rozpoczynał się cykl z sylwetkami polskich samolotów wojskowych. Ten cykl. który zbierałem, był to jeden (z wielu) bodźców, który skierował moje zainteresowania modelarskie w tym kierunku. To ten gdzie sylwetki z opisami były wzdłuż strony na brzegu (z możliwością odcięcia)? Miałem prawie cała serię (bez trzech czy czterech sylwetek), ale gdzieś wsysło w toku kolejnych przeprowadzek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 28 Lipca 2024 Share Napisano 28 Lipca 2024 Godzinę temu, Baas ArK napisał: To ten gdzie sylwetki z opisami były wzdłuż strony na brzegu (z możliwością odcięcia)? Miałem prawie cała serię (bez trzech czy czterech sylwetek), ale gdzieś wsysło w toku kolejnych przeprowadzek. Dokładnie ten! Ja miałem nieco mniejszy zbiór, ale jego losy zakończyły się identycznie... 7 godzin temu, Cypis napisał: z tego co pamiętam to był jeszcze cykl o polskich okrętach (lub monitorach) Tak! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 29 Lipca 2024 Share Napisano 29 Lipca 2024 (edytowane) 23 godziny temu, Cypis napisał: do saloniku prasy zagranicznej (teraz nie pamiętam jak to się nazywało fachowo , ale z tego powstał EMPiK) Klub Międzynarodowej Prasy i Książki. KMPiK. Edyta: Widzę, że już rozkminione Edytowane 29 Lipca 2024 przez letalin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 30 Lipca 2024 Share Napisano 30 Lipca 2024 Z tego cyklu o okrętach mam sporo wycięte i zachomikowane. Swego czasu prowadziłem swój "Rocznik flot" w postaci kilku opasłych zeszytów do których przepisywałem dane okrętów z książek pożyczonych z biblioteki, wkładałem wycinki z Żołnierza Polskiego, Modelarza. Dotyczyło to tylko II wojny. A potem kupiłem "Burzę nad Pacyfikiem" i spora część mojej pisaniny przestała być potrzebna... Potem nastało Gooogiel Wszechwiedzący.... Ale te zeszyty mam nadal! Co do lotu Jogajły - znacie Koledzy hasło "Kobyła siedzi!"? Dla tych co nie znają - opis poniżej. Jagiełłę na koniu stawiali na szczycie pomnika ze śmigłowca. Duło jak w kieleckiem na dworcu więc nie bardzo to wychodziło, śmigłowiec nie mógł w zawisie niewiadomo ile wisieć by by silniki przegrzał, parę razy odchodził zrobić koło silniki schłodzić. A transmisja szła w radiu, z głosem z kabiny. Za którymś razem tuż przed koniecznością kolejnego odejścia technik pokładowy dostał informację że króla zamocowali do pomnika i wydarł się do załogi "Kobyła siedzi!". Co poszło przez radio na pół Polski, no jak mógł królewskiego konia kobyłą nazwać? 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 30 Lipca 2024 Share Napisano 30 Lipca 2024 36 minut temu, Michal_G napisał: te zeszyty mam nadal! Szczęściarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 31 Lipca 2024 Share Napisano 31 Lipca 2024 18 godzin temu, Michal_G napisał: Z tego cyklu o okrętach mam sporo wycięte i zachomikowane. Swego czasu prowadziłem swój "Rocznik flot" w postaci kilku opasłych zeszytów do których przepisywałem dane okrętów z książek pożyczonych z biblioteki, wkładałem wycinki z Żołnierza Polskiego, Modelarza. Dotyczyło to tylko II wojny. A potem kupiłem "Burzę nad Pacyfikiem" i spora część mojej pisaniny przestała być potrzebna... Potem nastało Gooogiel Wszechwiedzący.... Ale te zeszyty mam nadal! Szedłem tą samą droga dopóki nie odkryłem , że problem roczników można rozwiązać zdobywając 3 pozycje książkowe - Druga wojna światowa a morzu Lipińskiego , Pierwsza wojna światowa na morzu Gozdawy Gołębiowskiego , oraz Konflikty i zbrojenia morskie Dyskanta. Wychodziły w odstępie co kilka lat wznowienie pierwsze dwie za PRL - u miały chyba po 2 , ta trzecia nie miała wznowienia . Po 89 roku te pierwsze dwie zostały wznowione przez " Lamparta " , ale bez wykazu flot . Oczywiście wykazy miały błędy , bo autorzy w PRL - u mieli takie , a nie inne źródła , ale przynajmniej już wiedziałeś jakie okręty wchodziły w skład danej klasy i jakie były ich losy . A artykuły w Morzu w PRL - u , albo pierwszych numerach " Okrętów Wojennych z początku lat dziewięćdziesiątych odpowiadały obecnym artykułom w Wikipedii. Dzisiaj sytuacja wygląda tak , że wychodzi " Misio"* i " Okręty Wojenne , których kupowanie po 160 numerze zaprzestałem , bo zacząłem mieć dość artykułów gdzie autor musi napisać , że w 190 2 roku na pokładzie amerykańskiego predrednota odbył się koncert , albo , że go odwiedziła Pani Ambasador , a dobrych planów ( nawet ogólnych ) pokazujących zmiany na okrętach z upływem czasu brak . I cały czas czekam na modele polskich okrętów w 1/350 , bo a 1/700 za stary jestem. " Misio"* to oczywiście " Morze Statki i Okręty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 2 Sierpnia 2024 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2024 SP z 85r poinformowała o nowościach w 72. Walczyłem z tymi vacu. Niestety, przeważnie przegrywałem ... Szybowce wtedy przegrywały z samolotami wojskowymi, i normalnie bym ich nie kleił . Ale, z braku laku ... posklejałem ich sporo. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi