Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
2 minuty temu, Tazman79 napisał:

Dokup sobie do tego UB trochę dodatków... M in dysze i wnęki podwozia 

Ogólnie w nim jest po dwie kabiny dwa fotele, i inne czesci. Jedne do wycinania drugie jakby lepszej jakości, to chyba żywiczne dodatki oddzielenie w torebkach. No dobra ale to temat na następny warsztat, wracając do GWH chyba skończyłem kabinę,zamocowalem pasy, które umalowałem na szaro,klamry na alu, ale i tak się zlewa trzeba by się przyjrzeć. Jutro poedytuje zdjęcia, bo jednak w świetle dziennym są lepsze niż przy lampce

IMG_20200212_223223.jpg

Napisano (edytowane)

Pasy poprawione, pomalowane wnęki najpierw podkładem później kolor, jeszcze pociągnę przewody, wklejone siatki, i pryśnięta podkładem wnęka pod kokpit i jej górna część,która docelowo ma byc czarna.

15817169964851945633575.jpg 1581716982363-1815633348.jpg 1581716971802-398379067.jpg

Edytowane przez Mario
Napisano (edytowane)

Pomalowane na czarno podszybie,przemalowane na inny szary wnęki podwozia, pomalowane przewody,pomalowany nie wiem jak to się fachowo nazywa skrzynka z bezpiecznikami za zagłówkiem fotela,wnęki wklejone,kokpit wklejony, żona wkur....,takie walentynki

20200214-185158.jpg

20200214-185230.jpg

20200214-185026.jpg

Edytowane przez Mario
Napisano

Prosiłbym o radę w sprawie lakieru bezbarwnego, jak mam kupić? Bo w sklepie chyba ze 4 rodzaje-błyszczący, matowy,półmatowy,ultra matowy?? Pytanie 2, czy przed nałożeniem panel linera zawsze trzeba pomalować bezbarwnym, mam wrażenie żę jest bardzo klejący i jak wypróbowałem go na pociętej pomalowanej łyżce to wręcz trudno było go usunąć jakby się sklepił z farbą, dlatego pytam czy trzeba pomalować lakierem najpierw, czy od razu wycierać?

Napisano

Po nałożeniu kamuflażu zabezpieczasz kolory i przygotowujesz model do położenia kalkomanii poprzez nałożenie lakieru błyszczącego. Kalki również zabezpieczasz błyszczącym lakierem. Na to kładziesz washem i całą chemię. Panel liner ciężko schodził bo położyłeś go na nie przygotowaną powierzchnię (mat/satyna) Albo inaczej... Jak położysz go na mat/satynę to będzie się inaczej zachowywał i osiągniesz inne efekty(rozejdzie się w mikroporach lakieru) , których raczej w samolocie nie chcesz uzyskać. Jak masz problem ze zmyciem nadmiaru panel linera to użyj dedykowanego rozpuszczalnika w małej ilości. Matu/satyny używasz na koniec (błyszczącego też) nadając modelowi odpowiedzi wygląd końcowy wedle życzenia.

Mam nadzieję, że nie pomieszałem i w razie czego koledzy będą po mnie prostować :)

Napisano

Dziękuję, swoją drogą zaczynają wychodzić niedoskonałości modelu, dziury które trzeba wywiercić nie pasują do pylonu tego największego.

IMG_20200215_091311.jpg

Napisano

To nie jest typowy wash tylko panel liner. Zasycha szybko, jedyny sposób wycierania to z pomocą Enamel thinnera. Trzeba go aplikować ostrożnie i punktowo, jako normalne washe lepiej kupić te od AK/MIG, też emaliowe.

Napisano
17 minut temu, Tap-chan napisał:

jako normalne washe lepiej kupić te od AK/MIG, też emaliowe

Lub kupić tanie farby olejne dla plastyków (zestaw za 30 PLN) do tego white spirit/terpentynę  i można robić sobie washe samemu w indywidalnie dobranej kolorystyce.  

Generalnie temat jest obszerny a dróg do celu wiele. Ja Ci polecam taki oto filmik 

I w ogóle polecam pooglądać jego filmy. Ja dodam, że z totalnego zerowego laika, który wiedział tylko jak się skleja model i używał w życiu kilku humbroli, nakładanych byle jakim pędzlem bez rozcieńczania, po obejrzeniu m. in. jego produkcji raz, że wiedziałem jako tako z czym co się je a dwa... nabrałem ochoty na powrót do modelarstwa :)

• Like 1
Napisano
7 godzin temu, Mario napisał:

Dziękuję, swoją drogą zaczynają wychodzić niedoskonałości modelu, dziury które trzeba wywiercić nie pasują do pylonu tego największego.

IMG_20200215_091311.jpg

A jakie wogole belki chcesz założyć do modelu?

Napisano (edytowane)
W dniu 15.02.2020 o 11:36, eLCe napisał:

Lub kupić tanie farby olejne dla plastyków (zestaw za 30 PLN) do tego white spirit/terpentynę  i można robić sobie washe samemu w indywidalnie dobranej kolorystyce.  

A farby to już mam,chyba będą dobre,pytałem kiedyś o nie czy można wykorzystać do malowania bo mi brakowało koloru, i tam są olejne między innymi.

IMG-20200207-090433.jpg

W dniu 15.02.2020 o 16:30, Tazman79 napisał:

A jakie wogole belki chcesz założyć do modelu?

Nie wiem jeszcze,ogólnie rakiet chyba nie będę zakładał,same pylony.

Edytowane przez Mario
Napisano

Chodzi mi o to że 29-ty może przenosić dwa różne rodzaje uzbrojenia więc belki powinny być pod dwa rodzaje rakiet a nie trzy...

Napisano (edytowane)

Prace idą do przodu, poprawiłem trochę jakość zdjęć przez zbudowanie prowizorycznego namiotu ?. Wkleiłem stateczniki pionowe,stery, klapy,kotki i zbudowałem silniki. Swoją drogą zasobniki na flary strasznie wystają, widziałem na zdjęciach że w samolotach są równe że statecznikiem.

IMG-20200216-175739.jpg

IMG-20200216-175826.jpg

IMG-20200216-203703.jpg

IMG-20200216-203612.jpg

IMG-20200216-203455.jpg

Edytowane przez Mario
Napisano

Zdjęcia kolego do bani. Tu podane miniatury, ale po kliknięciu przenosi do zdjęcia w pełnym rozmiarze. I jeszcze gdyby przenosiło do zdjęcia dopasowanego do rozmiaru ekranu to byłoby spoko, ale przenosi do takiego, którego nie da się dopasować, a ma rozmiar czterech moich ekranów. Przed uploadem zmień rozmiar na np. 1600x900 czy 1400x788 a będzie fajnie i przyjemnie.

Napisano

Akurat to co założyłeś to nie są zasobniki na flary, zasobniki masz te z otworami i żeby dopasować spróbuj zamienić je miejscami...

Napisano
8 godzin temu, Tap-chan napisał:

Zdjęcia kolego do bani. Tu podane miniatury, ale po kliknięciu przenosi do zdjęcia w pełnym rozmiarze

To jaki hosting polecacie?

8 godzin temu, Tazman79 napisał:

Akurat to co założyłeś to nie są zasobniki na flary, zasobniki masz te z otworami i żeby dopasować spróbuj zamienić je miejscami...

Wiem chodziło o zaślepki, w każdym razie zamianę robiłem, montowałem na różne sposoby,pozostaje szlif

Napisano (edytowane)

Dziś użyłem pierwszy raz szpachli Plasto, przy klejeniu wlotów powietrza, nie myślałem że tak szybko wysycha ale to w sumie dobrze, zamaskowałem takie niedolewki plastiku bo robię otwarte wloty i raziło po oczach. Mam w związku z tym pytanie skoro jestem przy wlotach, czy linie łączeniową wloty należy zaszpachlować, czy MiGi tak miały łączone poszycie na wlotach. Nie mogę nigdzie znaleźć zdjęcia od spodu.

I czy wykończyć powierzchnie żeby nie było rys, stosowałem blok polerski od paznokci ale przydałoby się coś delikatniejszego?

Aha i zdjęcia powyżej już edytowane

IMG_20200217_185613.jpg

Edytowane przez Mario