Mario Napisano 27 Lutego 2020 Autor Share Napisano 27 Lutego 2020 Tazman anteny takie jak na zdjęciu, przednia jeszcze jest w budowie, a w kabinie zamontowałem większy daszek, ale aż tak w szczegóły kabiny nie będę wchodził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 27 Lutego 2020 Share Napisano 27 Lutego 2020 Daszek to pikuś, najważniejsze zmiany, najbardziej widoczne to nowy HUD i duży wyświetlacz ciekłokrystaliczny. Powinieneś jeszcze założyć antenę GPS za fotelem pilota i odbiornik w kabinie i oczywiście czerwone światła antykolizyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 27 Lutego 2020 Autor Share Napisano 27 Lutego 2020 (edytowane) Światło będzie ale po malowaniu,będę dorabiał z LEGO, o tej antenie myślałem za fotelem, ale jeszcze nie mam na nią pomysłu, może coś z tej blaszki potnę i powyginam kokpit już zostaje, może jeszcze ten wyświetlacz LCD dorobię. możesz napisać lub dać foto o jakim odbiorniku w kabinie piszesz? Edytowane 27 Lutego 2020 przez Mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 27 Lutego 2020 Share Napisano 27 Lutego 2020 8 minut temu, Mario napisał: Światło będzie ale po malowaniu,będę dorabiał z LEGO, o tej antenie myślałem za fotelem, ale jeszcze nie mam na nią pomysłu, może coś z tej blaszki potnę i powyginam kokpit już zostaje, może jeszcze ten wyświetlacz LCD dorobię. możesz napisać lub dać foto o jakim odbiorniku w kabinie piszesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 27 Lutego 2020 Autor Share Napisano 27 Lutego 2020 Czy trzeba dać obciążenie na dziób, bo w instrukcji nic nie ma, ale na filmie widziałem że dają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 27 Lutego 2020 Share Napisano 27 Lutego 2020 Teraz, Mario napisał: Czy trzeba dać obciążenie na dziób, bo w instrukcji nic nie ma, ale na filmie widziałem że dają? Na wszelki wypadek nie zaszkodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 27 Lutego 2020 Autor Share Napisano 27 Lutego 2020 No i w podkładzie. Mialem jedną przygodę, nalałem sporo farby i nie zakrylem zbiornika, poszło sporo na model ale szybko wyczyściłem i uratowałem pracę.Teraz preshading czy jak to zwą, czy zwykły czarny wystarczy czy jakaś specjalna farba do tego, czy powinienem to robić na najniższym ciśnieniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 27 Lutego 2020 Share Napisano 27 Lutego 2020 Czarnym, albo ciemnym szarym. Żeby preshading się udał kolor musi być ciemniejszy niż kolory kamuflażu. Ja na swoim F-14 malowałem kolorem IJN grey, a i tak miałem spore problemy, żeby odpowiednio go zakryć, z czarnym byłoby jeszcze trudniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 27 Lutego 2020 Autor Share Napisano 27 Lutego 2020 Nie wiem co znowu z farbą lub aero, podkład malowało mi się dobrze. A czarnego dziś nie idzie rozrobić, pluje co chwilę, jakoś szeroko strumień idzie, nie wiem, robię jak zawsze a malować się nie da. Czy jak farba ma napisane Water based to rozcieńczać wodą czy rozcieńczalnikiem? Jak do tej pory malowałem tą farbą to rozcieńczalnikiem, ale dziś tragedia nie mogę położyć tego preshading. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 27 Lutego 2020 Share Napisano 27 Lutego 2020 Vallejo I tyle. Przesiadz sie na Tamiye lub gunze nie bedzie z zalowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 27 Lutego 2020 Share Napisano 27 Lutego 2020 Albo przyglądaj się co tam z Akrylami 3.0 od AK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 27 Lutego 2020 Share Napisano 27 Lutego 2020 Są już gdzieś w Polsce do kupienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 27 Lutego 2020 Autor Share Napisano 27 Lutego 2020 Nie no umęczyłem się niesamowicie, myślałem że coś z aero nie tak, ale wlałem inną farbę, Hataki i kryło super, niestety czarny mam tylko Vaellejo, rozroebilem woda i było odrobinę lepiej, co chwilę mi zatykało, pracę którą zrobiłbym pewnie w pół godziny robiłem ponad dwie, ale udało się miejscami było ciężko bo psiukało lekko,nagle mocniej, ale cóż wyszło jak wyszło. A mam jeszcze lakiery bezbarwne tej firmy, rozumiem że lepiej ich nie używać? Co w takim razie z bezbarwnych kupić, jakiej firmy błysk i mat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 27 Lutego 2020 Share Napisano 27 Lutego 2020 20 minut temu, Mario napisał: Nie no umęczyłem się niesamowicie, myślałem że coś z aero nie tak, ale wlałem inną farbę, Hataki i kryło super, niestety czarny mam tylko Vaellejo, rozroebilem woda i było odrobinę lepiej, co chwilę mi zatykało, pracę którą zrobiłbym pewnie w pół godziny robiłem ponad dwie, ale udało się miejscami było ciężko bo psiukało lekko,nagle mocniej, ale cóż wyszło jak wyszło. A mam jeszcze lakiery bezbarwne tej firmy, rozumiem że lepiej ich nie używać? Co w takim razie z bezbarwnych kupić, jakiej firmy błysk i mat? Jest jeszcze kwestia odpuszczania spustu. Sam mialem z tym problem kiedy. Najpierw zamykaj doplyw farby a potem powietrza. Unikniesz gromadzenia sie farby na zewnątrz dyszy, czasami przeszkadza oslonka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 27 Lutego 2020 Share Napisano 27 Lutego 2020 (edytowane) Kup sobie lakiery MrPaint do kupienia w Plastmodel. Błyszczący będzie Ci potrzebny przed nałożeniem kalek a po kalkach washa, a na koniec cały model polecał bym pokryć satyną. Produkty MrPaint jak i Bilmodel po wymieszaniu lejesz bezpośrednio do aero, minus jest taki że mają bardzo intensywny zapach Edytowane 27 Lutego 2020 przez Tazman79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 28 Lutego 2020 Autor Share Napisano 28 Lutego 2020 Dobra, czyli lakierów które kupiłem vellejo lepiej nie wykorzystywać, tych co podałeś nie ma w sklepie, jaki lakier polecacie z błysku i matu, żebym nie narzekał i najlepiej z exito bo tam mam konto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eLCe Napisano 28 Lutego 2020 Share Napisano 28 Lutego 2020 (edytowane) Wszystko zależy od tego czy możesz sobie pozwolić na nieprzyjemny zapach oraz na jak bardzo nieprzyjemny zapach jesteś gotowy. Możesz sobie kupić Tamiyowskie X-22 (koniecznie wersja akrylowa ). Można to rozcieńczać z X-22A (lekko śmierdzi) albo z Lacquer Thinnerem / Levelling Thinnerem (mocno/bardzo mocno śmierdzi) Ja z kolei używam GX-100 od Gunze (bardzo mocno śmierdzi) i bardzo sobie chwalę. Jedyna wada wyżej opisanych rozwiązań to to, że jesteś zmuszony rozcieńczać lakier samodzielnie (ja zanim jako tako się nauczyłem dobierać proporcje to wypsikałem sporo specyfiku na pozostałości po budowie modelu w ramach testów). Mi najlepiej sprawdzały się proporcje około 1 część lakieru do 3 części rozcieńczalnika i pierwsze dwie warstwy robiłem bardzo delikatne a trzecią odrobinę mocniejszą (nie zalewałem). Pewnie bardziej doświadczeni koledzy poinstruują cię dokładniej (albo znajdziesz na forum jakiś archiwalny temat traktujący o tym temacie). Z ciekawostek... mam satynowy lakier z Vallejo ... o ten i muszę przyznać, że jako wykończenie modelu jest bardzo spoko (w porównaniu do błyszczącego, który nie chciał ze mną współpracować bo przy delikatnym aplikowaniu zostawiał chropowatą powierzchnię a polany na bogato zalewał model). Także jak masz satynę od Vallejo to sobie ją zostaw i używaj. Generalnie jeśli idziesz w malowanie aerografem to odpuść sobie bezwonne, wodorozcieńczalne akryle. Akryle Tamki, Gunze seria H, AK Real Colors są o klasę lepsze a dodając do nich opóźniacza i mieszając z rozcieńczalnikiem do akryli daje radę nimi malować z pędzla. Edytowane 28 Lutego 2020 przez eLCe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 28 Lutego 2020 Share Napisano 28 Lutego 2020 Tamiya Lacquer Thinner Retarder Type ma całkiem przyjemny zapach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 28 Lutego 2020 Share Napisano 28 Lutego 2020 Zasada jest prosta: Tamiya, Gunze C/H, MR Paint, pomarańczowa Hataka, Real Colors - yummy!. Całą reszta: buaaaa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eLCe Napisano 28 Lutego 2020 Share Napisano 28 Lutego 2020 8 minut temu, Tap-chan napisał: Tamiya Lacquer Thinner Retarder Type ma całkiem przyjemny zapach. Wiem, bo go używam Przypomina zapachem cukierki "ICE". Nastomiast ten przyjemny zapach toluenu do najzdrowszych nie należy Jak psikniesz Levelling Thinnerem to przynajmniej wiesz, że coś się dzieje Ja i tak polecam do malowania tymi specyfikami maskę lakierniczą (o otwartym oknie wspominać nie trzeba). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eLCe Napisano 28 Lutego 2020 Share Napisano 28 Lutego 2020 1 minutę temu, Solo napisał: pomarańczowa Hataka Zachowuje się tak samo jak reszta opisanych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 28 Lutego 2020 Share Napisano 28 Lutego 2020 Podobno. Tych farb akurat sam nie używałem, pozostałe jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 28 Lutego 2020 Share Napisano 28 Lutego 2020 Godzinę temu, eLCe napisał: Zachowuje się tak samo jak reszta opisanych? Pomarańczową Hatakę, mimo że jest jako lakier, trzeba lekko rozcięczyć Leveling Thinnerem. A farby i lakiery MrPaint kupisz tylko w Plastmodel. Założenie konta trwa chwilę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 28 Lutego 2020 Autor Share Napisano 28 Lutego 2020 (edytowane) Ok kupię błysk Tamiya x-22, i do tego rozcieńczalnik x 20a, jak dobrze zrozumiałem, mat wykorzystam Vaellejo,no i czarną jakiejś innej firmy niż mam. Dziś kładę kolor na MiGa, o ile spód to chyba pikuś, o tyle góra nie bardzo,jakieś rady co do kamuflażu? okleję taśmą przyglądając się zdjęciom 40 tki by kamuflaż wyszedł chociaż podobny Edytowane 28 Lutego 2020 przez Mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 28 Lutego 2020 Share Napisano 28 Lutego 2020 Narysuj sobie kontury plam ołówkiem i wtedy maluj, myślę że lepszy efekt, bardziej delikatne przejście barw, uzyskasz za pomocą Blutacka niż taśmy maskującej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi