Skocz do zawartości

Stridsvagn 103C - 1:25 - projekt własny

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Będzie częściej, to lato nie sprzyjało pracy a i postępy były trudno mierzalne, nawet teraz nie mogę powiedzieć że jakiś element jest w pełni skończony. Porobiłem tylko wszystkiego po trochu żeby tylko uzbierać coś do posta bo to jednak jakoś motywuje do intensywniejszej pracy.

Napisano
Teraz, Kalor napisał:

Będzie częściej, to lato nie sprzyjało pracy a i postępy były trudno mierzalne, nawet teraz nie mogę powiedzieć że jakiś element jest w pełni skończony. Porobiłem tylko wszystkiego po trochu żeby tylko uzbierać coś do posta bo to jednak jakoś motywuje do intensywniejszej pracy.

Nie ma się co spieszyć. Nie ulegaj pokusie 😉

Napisano

Nie mam zamiaru. Ale robienie postępów hamuje tego demona z tyłu głowy który namawia do rozgrzebania kolejnego modelu. Ponadto jak mam już wszystkie najważniejsze elementy struktury zarysowane trudniej popełnić błędy z niedopasowaniem.

• Like 1
  • 1 month later...
Napisano

Co popatrzę na zdjęcia to pojawia się kolejny detal który trzeba dorobić. Spawy, śruby, nakrętki, uchwyty, spawy + tendencje do prokrastynacji i jakoś tak leci.

Przednia górna płyta oraz boki w miarę ogarnięte, jak skończę spawać położę podkład i wyczyszczę bo teraz na mieszaninie białych i szarych nic nie widać.

abd4Hn7l.jpg
T7xsDRAl.jpg
*Te poprzeczne sztaby są tak nierówno rozmieszczone w rzeczywistości.

SB8vdwvl.jpg

• Like 8
  • 3 weeks later...
Napisano

Dzięki,

A dzisiaj lemiesz. Ruchomy i demontowalny, fajnie to szwedzi wymyślili.
tcPe5VL.jpg

60Di42y.jpg

K4EsItb.jpg

Jak zwykle 90% czasu poszło na detale i prokratynację. Położyłem też podkład na mniej więcej gotowe sekcje i to był strzał w stopę bo podkład jest czarny i aparat sobie nie radzi z kontrastami. Poza tym jest super, nie ma dużo do poprawy.

• Like 5
Napisano

Dziękuję za odpowiedź. Jeśli można, to dopytam, czy preszpan najpierw odpowiednio się kształtuje a potem impregnuje paraloidem?. Doczytałem, że paraloid można rozpuszczać w nitro, acetonie lub toluenie, taki opis znalazłem przy paraloidzie B72. Czy taki się nadaje i ewentualnie czym najlepiej go rozpuszczać?. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Napisano

Jup, B72. Specem nie jestem, impregnuję 'jak wyjdzie', ale staram się mieć zabezpieczone krawędzie, musisz sam poeskperymentować. Rozpuszczam go w octanie etylu, bez żadnego powodu, losowałem który wybrać, ale rzaczej unikałbym acetonu bo zbyt szybko odparowuje.

Napisano

Yahallo!

Bałem się co wyjdzie z płyty nad silnikiem, tragedii nie ma ale jest sporo sprzątania po spawach.

dLbPdo6.jpg

Antislip to pasta od miga, zniszczenia są celowe.

bdwPr45.jpg

Wybaczcie klawiaturę w tle, to pudło jest tak duże że nie umiem go ustawić do zdjęcia. Te tutaj to takie bardziej dla mnie, żeby braki pozaznaczać i mieć do porównania.

• Like 8
  • 4 weeks later...
Napisano

Ostatni wpis tegoroczny.

Najpierw zdjęcie całości, wyjątkowo ładny miks czarnego, białego i zieleni. Finisz budowy to jeszcze nie jest, ale zdecydowanie bliżej końca, szkoda tylko że nie udało mi się skończyć gąsienic.

lQS3KRz.jpg

Następnie kratki których robieni było niezwykle frustrujące.

Wylot spalin z turbiny gazowej, fajne miejsce na rdzę i złuszczoną farbę.

y78uf7G.jpg

Pod tą kratką jest schowek na narzędzia:

cfyFRF0.jpg

Pod tą rura od spalin diesla, odstępy pomiędzy żeberkami są 0.5mm, niektóre się odkleiły:

WrpBhqj.jpg

Wlewy paliwa i osłona wydechu(tylko przyłożona). Wyszły wyjątkowo schludnie.

vbZG0zQ.jpg

yNSUxgo.jpg

Fajnie byłoby to w przyszłym roku pomalować, myślicie że dam radę?

Wesołych świąt.

• Like 9
Napisano

Ten wątek jest wybitny.  Pojazd nietypowy i choć pokraczny, to na swój sposób atrakcyjny. Budowa od zera na podstawie planów modelarskich, to zawsze będzie dla mnie najwyższa forma modelarstwa. To, co pokazujesz jest dla mnie wyjątkowe i wielki ukłon za taka robotę. Cóż...maluj. 
Gratulacje raz jeszcze 

Napisano

Jaki tam koszmar, wygląda ślicznie!

• Like 1
  • 4 months later...
Napisano

Epicko i owsom, bo brak mi słów.

Jak dojdziesz do gąsek, publika dosłownie zerwie się z siedzeń (zdalnie, oczywiście).

• 4 months later...
Napisano (edytowane)

Będzie w sklepach żywica, będą gąski. Za pierwszym razem skończyłbym gdyby nie to że zamiast FC 52 zamówiłem przez pomyłkę FC55, a ta śmierdzi nieznośnie.

---

Podczas wakacji było za gorąco, jak zrobiłem przerwę w maju, tak dopiero tydzień temu wróciłem. Ale za to udało mi się ogarnąć tematy które odkładałem od dłuższego czasu:

Duże peryskopy. Nie wiem jak są zbudowane, z tego co wykombinowałem to w obudowach są tylko lustra i kilka warstw szkieł, spróbowałem to odwzorować z folą lustrzaną, wyszło w miarę wiernie zdjęciom.

c6DVot0.jpg

Płotek. Zrobiłem błąd z wierceniem otworów na samym początku, musiałem przesuwać i teraz będę musiał zaszpachlować dziury. Krzywy bo jeszcze nie posklejany.

6RyyR0B.jpg

Poprawiłem wyrzutnie grantów dymnych które były za długie. I wszystko to co jest na biało.

htwuXhQ.jpg

Przed malowaniem w maju.

w36MoWu.jpg

Te rury po bokach służą do stawiania kurtyny dookoła czołgu żeby można było pływać:

889f92d82c2d16197ec50bdbff8b18f9.jpg

Został MG z podstawą, światła, koła zębate i spora garść detali. Czy będę robił te zawieszane kanistry po bokach, jeszcze nie wiem.

Edytowane przez Kalor
  • Like 5