kryspacz Napisano 28 Września 2020 Share Napisano 28 Września 2020 Rewelacja! Oby kolejny update bliżej niż za pół roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 28 Września 2020 Autor Share Napisano 28 Września 2020 Będzie częściej, to lato nie sprzyjało pracy a i postępy były trudno mierzalne, nawet teraz nie mogę powiedzieć że jakiś element jest w pełni skończony. Porobiłem tylko wszystkiego po trochu żeby tylko uzbierać coś do posta bo to jednak jakoś motywuje do intensywniejszej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 28 Września 2020 Share Napisano 28 Września 2020 Teraz, Kalor napisał: Będzie częściej, to lato nie sprzyjało pracy a i postępy były trudno mierzalne, nawet teraz nie mogę powiedzieć że jakiś element jest w pełni skończony. Porobiłem tylko wszystkiego po trochu żeby tylko uzbierać coś do posta bo to jednak jakoś motywuje do intensywniejszej pracy. Nie ma się co spieszyć. Nie ulegaj pokusie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 28 Września 2020 Autor Share Napisano 28 Września 2020 Nie mam zamiaru. Ale robienie postępów hamuje tego demona z tyłu głowy który namawia do rozgrzebania kolejnego modelu. Ponadto jak mam już wszystkie najważniejsze elementy struktury zarysowane trudniej popełnić błędy z niedopasowaniem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 28 Października 2020 Autor Share Napisano 28 Października 2020 Co popatrzę na zdjęcia to pojawia się kolejny detal który trzeba dorobić. Spawy, śruby, nakrętki, uchwyty, spawy + tendencje do prokrastynacji i jakoś tak leci. Przednia górna płyta oraz boki w miarę ogarnięte, jak skończę spawać położę podkład i wyczyszczę bo teraz na mieszaninie białych i szarych nic nie widać. *Te poprzeczne sztaby są tak nierówno rozmieszczone w rzeczywistości. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanpancerki Napisano 28 Października 2020 Share Napisano 28 Października 2020 Obyś doprowadził do końca projekt życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 28 Października 2020 Share Napisano 28 Października 2020 szacuneczek za tą walkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 15 Listopada 2020 Autor Share Napisano 15 Listopada 2020 Dzięki, A dzisiaj lemiesz. Ruchomy i demontowalny, fajnie to szwedzi wymyślili. Jak zwykle 90% czasu poszło na detale i prokratynację. Położyłem też podkład na mniej więcej gotowe sekcje i to był strzał w stopę bo podkład jest czarny i aparat sobie nie radzi z kontrastami. Poza tym jest super, nie ma dużo do poprawy. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 15 Listopada 2020 Share Napisano 15 Listopada 2020 Super robota, robi wrażenie . Możesz napisać co to za materiał, to brązowawe ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 15 Listopada 2020 Autor Share Napisano 15 Listopada 2020 Przeszpan impregnowany paraloidem. Używam w zastępstwie blachy w miejscach w których hips się nie sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 17 Listopada 2020 Share Napisano 17 Listopada 2020 Dziękuję za odpowiedź. Jeśli można, to dopytam, czy preszpan najpierw odpowiednio się kształtuje a potem impregnuje paraloidem?. Doczytałem, że paraloid można rozpuszczać w nitro, acetonie lub toluenie, taki opis znalazłem przy paraloidzie B72. Czy taki się nadaje i ewentualnie czym najlepiej go rozpuszczać?. Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 17 Listopada 2020 Autor Share Napisano 17 Listopada 2020 Jup, B72. Specem nie jestem, impregnuję 'jak wyjdzie', ale staram się mieć zabezpieczone krawędzie, musisz sam poeskperymentować. Rozpuszczam go w octanie etylu, bez żadnego powodu, losowałem który wybrać, ale rzaczej unikałbym acetonu bo zbyt szybko odparowuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 18 Listopada 2020 Share Napisano 18 Listopada 2020 Dziękuję za podzielenie się wiedzą i doświadczeniem . Będę podlądał dalej, świetny warsztat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 21 Listopada 2020 Autor Share Napisano 21 Listopada 2020 Yahallo! Bałem się co wyjdzie z płyty nad silnikiem, tragedii nie ma ale jest sporo sprzątania po spawach. Antislip to pasta od miga, zniszczenia są celowe. Wybaczcie klawiaturę w tle, to pudło jest tak duże że nie umiem go ustawić do zdjęcia. Te tutaj to takie bardziej dla mnie, żeby braki pozaznaczać i mieć do porównania. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 19 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2020 Ostatni wpis tegoroczny. Najpierw zdjęcie całości, wyjątkowo ładny miks czarnego, białego i zieleni. Finisz budowy to jeszcze nie jest, ale zdecydowanie bliżej końca, szkoda tylko że nie udało mi się skończyć gąsienic. Następnie kratki których robieni było niezwykle frustrujące. Wylot spalin z turbiny gazowej, fajne miejsce na rdzę i złuszczoną farbę. Pod tą kratką jest schowek na narzędzia: Pod tą rura od spalin diesla, odstępy pomiędzy żeberkami są 0.5mm, niektóre się odkleiły: Wlewy paliwa i osłona wydechu(tylko przyłożona). Wyszły wyjątkowo schludnie. Fajnie byłoby to w przyszłym roku pomalować, myślicie że dam radę? Wesołych świąt. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 19 Grudnia 2020 Share Napisano 19 Grudnia 2020 Ten wątek jest wybitny. Pojazd nietypowy i choć pokraczny, to na swój sposób atrakcyjny. Budowa od zera na podstawie planów modelarskich, to zawsze będzie dla mnie najwyższa forma modelarstwa. To, co pokazujesz jest dla mnie wyjątkowe i wielki ukłon za taka robotę. Cóż...maluj. Gratulacje raz jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 19 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2020 Taak, teraz to jest koszmar, jak położę gąski i podkład po całości i to wypięknieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 19 Grudnia 2020 Share Napisano 19 Grudnia 2020 Jaki tam koszmar, wygląda ślicznie! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 20 Grudnia 2020 Share Napisano 20 Grudnia 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 26 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2021 (edytowane) Kolejny etap za mną, uporałem się w końcu z kontenerami i grillem od chłodzenia . Zaczyna to wreszcie wyglądać w miarę kompletnie https://imgur.com/8wtVAUc Ziiimno Edytowane 26 Kwietnia 2021 przez Kalor 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 26 Kwietnia 2021 Share Napisano 26 Kwietnia 2021 rewelka Panie, rewelka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 26 Kwietnia 2021 Share Napisano 26 Kwietnia 2021 Epicko i owsom, bo brak mi słów. Jak dojdziesz do gąsek, publika dosłownie zerwie się z siedzeń (zdalnie, oczywiście). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 30 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2021 (edytowane) Będzie w sklepach żywica, będą gąski. Za pierwszym razem skończyłbym gdyby nie to że zamiast FC 52 zamówiłem przez pomyłkę FC55, a ta śmierdzi nieznośnie. --- Podczas wakacji było za gorąco, jak zrobiłem przerwę w maju, tak dopiero tydzień temu wróciłem. Ale za to udało mi się ogarnąć tematy które odkładałem od dłuższego czasu: Duże peryskopy. Nie wiem jak są zbudowane, z tego co wykombinowałem to w obudowach są tylko lustra i kilka warstw szkieł, spróbowałem to odwzorować z folą lustrzaną, wyszło w miarę wiernie zdjęciom. Płotek. Zrobiłem błąd z wierceniem otworów na samym początku, musiałem przesuwać i teraz będę musiał zaszpachlować dziury. Krzywy bo jeszcze nie posklejany. Poprawiłem wyrzutnie grantów dymnych które były za długie. I wszystko to co jest na biało. Przed malowaniem w maju. Te rury po bokach służą do stawiania kurtyny dookoła czołgu żeby można było pływać: Został MG z podstawą, światła, koła zębate i spora garść detali. Czy będę robił te zawieszane kanistry po bokach, jeszcze nie wiem. Edytowane 30 Sierpnia 2021 przez Kalor 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IIQBAII Napisano 30 Sierpnia 2021 Share Napisano 30 Sierpnia 2021 Wow, to pływało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 30 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2021 Jup: Wyposażenie do pływania stanowi 90% upierdliwych rzeczy w tym modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi