reggy Napisano 19 Grudnia 2008 Share Napisano 19 Grudnia 2008 To nie powietrze wypycha wieczko, przy takiej małej zmianie objętości jak po wciśnięciu wieczka zbyt dużego wzrostu ciśnienia nie ma. To zaschnięta farba na otworze puszki a szczególnie wieczku wypycha je w górę. Albo trzeba przecierać wieczko za każdym razem, albo raz na jakiś czas skalpelem oskrobać wkoło. Takie jest przynajmniej moje zdanie :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aqws99 Napisano 19 Grudnia 2008 Share Napisano 19 Grudnia 2008 hmmm nie spotkałem się z czymś takim... za to zauważyłem, że lepiej zachowują się farby w puszkach niż te z nakretka np, ModelMaster... to znaczy w puszeczkach mozna przechowywać do góry ,,nogami" i wówczas dłuzej ,,zyją" tak szybko nie zasychają... lecz z tymi z nakrętkami tak nie robie bo farba leżakująca na zakrętce rozmiękcza ten papier uszczelniający, zakleja gwint i ogólnei gdy się już raz otworzy to juz nie jest taka szczelna ... żywotnośc szybciej sie skraca ;( macie na to jakąś rade ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregor Napisano 19 Grudnia 2008 Share Napisano 19 Grudnia 2008 (edytowane) Siema. Dziś kupiłem taki oto rozcieńczalnik do farb akrylowych. I tu moje pytanie , jak się proporcje? Ile rozcieńczalnika , a aile farby (Revell) ? Proszę o szybką odpowiedź. Edytowane 19 Grudnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro Napisano 19 Grudnia 2008 Share Napisano 19 Grudnia 2008 Szybka odpowiedź Siema Jaki rozcieńczalnik, bo przynajmniej ja nie widzę żadnego zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 19 Grudnia 2008 Share Napisano 19 Grudnia 2008 1. Rozcieńczalnik do akryli i farbki revell? (chyba że te wodne) 2. Aero, czy pędzel. 3. Hmmm... jak aero, to rozcieńcz do konsystencji mleka 2% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregor Napisano 19 Grudnia 2008 Share Napisano 19 Grudnia 2008 Nie widać zdjęcia to wrzucę swojej roboty : 2. Aero, czy pędzel. Pędzel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aphar Napisano 19 Grudnia 2008 Share Napisano 19 Grudnia 2008 Będąc ostatnio w sklepie poprosiłem Pana Sprzedawcę o retarder do farb akrylowych. Pan sprzedawca odpowiedział, że ma tylko Agamę i dał mi buteleczkę, którą zakupiłem i szybko schowałem bez uprzedniego oglądania (wierząc całkowicie fachowości Pana Sprzedawcy). Dopiero w domu spostrzegłem, że na buteleczce jest napisane 'rozcieńczalnik do farb akrylowych'. Czy ktoś wie czy to jest to samo co retarder czy też zostałem nabity w buteleczkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 19 Grudnia 2008 Share Napisano 19 Grudnia 2008 Ale Revell to farby olejne. Lepiej korzystać ze zwykłego rozpuszczalnika, tylko nie dodawać go do puszki a rozcieńczać gdzieś na boku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 20 Grudnia 2008 Share Napisano 20 Grudnia 2008 Mam taki problem dorabiam uchwyty z drutu w t-34. Robię otwór dopasowuje drut ale nie wiem jak zrobić imitację spawu wokół tego drutu przy zetknięciu z kadłubem. Może ktoś ma jakiś ciekawy patent na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 20 Grudnia 2008 Share Napisano 20 Grudnia 2008 Witam. Mam do Was trzy pytania : W jakim odstępie czasowym kładziemy lakier bezbarwny na pomalowaną już farbą powierzchnie Dodam że wszystko maluję sprejami ,ale to chyba bez różnicy Drugie: Ile Czekacie na utwardzenie się lakieru Ostatnie: Kiedy kłaść kalki ? Przed czy po pomalowaniu bezbarwnym Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Miarka Napisano 20 Grudnia 2008 Share Napisano 20 Grudnia 2008 Teoretycznie nie powinien, ale najlepiej jak byś stestował na jakimś kawałku plastiku. Pomaluj go kolorem i bez barwnym i zobacz czy się nie zważyNic sie niestanie, bynajmniej u mnie sie nie stało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 20 Grudnia 2008 Share Napisano 20 Grudnia 2008 Bodzio Lakier musi dobrze wyschnąć jesśli jest to emalia myslę że 3 dni przynajmniej jeśli akryl 24h styknie . Jeśli chodzi o kalki to w pancerce stosuje się co s takiego : na kolory bazowe kładziemy bezbarwny potem kalki i znów bezbarwny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 20 Grudnia 2008 Share Napisano 20 Grudnia 2008 Będąc ostatnio w sklepie poprosiłem Pana Sprzedawcę o retarder do farb akrylowych. Pan sprzedawca odpowiedział, że ma tylko Agamę i dał mi buteleczkę, którą zakupiłem i szybko schowałem bez uprzedniego oglądania (wierząc całkowicie fachowości Pana Sprzedawcy). Dopiero w domu spostrzegłem, że na buteleczce jest napisane 'rozcieńczalnik do farb akrylowych'.Czy ktoś wie czy to jest to samo co retarder czy też zostałem nabity w buteleczkę? Retarder to 'spowalniacz' schnięcia, a rozcieńczalnik to rozcieńczalnik. Czyli coś innego. Druga sprawa, ze np. taki Lifecolor ma rozcieńczalnik już z retarderem, podobnie jak Gunze. Ale na pewno nie Pactra. A pan w sklepie pewnie w ogóle nie słyszał o czymś takim jak retarder. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 20 Grudnia 2008 Share Napisano 20 Grudnia 2008 Avi Mój post 4 powyżej może ty wiesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Miarka Napisano 20 Grudnia 2008 Share Napisano 20 Grudnia 2008 Mam taki problem dorabiam uchwyty z drutu w t-34. Robię otwór dopasowuje drut ale nie wiem jak zrobić imitację spawu wokół tego drutu przy zetknięciu z kadłubem. Może ktoś ma jakiś ciekawy patent na to ?rozcienczona szpachla w strzykawce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 20 Grudnia 2008 Share Napisano 20 Grudnia 2008 Mam taki problem dorabiam uchwyty z drutu w t-34. Robię otwór dopasowuje drut ale nie wiem jak zrobić imitację spawu wokół tego drutu przy zetknięciu z kadłubem. Może ktoś ma jakiś ciekawy patent na to ?rozcienczona szpachla w strzykawce Szpachla w strzykawce nie poradzi bo jak wyschnie to jej grubość się diametralnie zmniejszy. Zatem trzeba to zrobić za pomocą metody 'der knif' (jak mawiał mój kolega) Bierzemy szpachlę dwuskładnikową Tamiya, albo masę Milliput (albo obojętnie jaką do sculptingu) i kręcimy z niej cieniusieńkie wałeczki - takie niemal 'niteczki'. Oklejamy tym łączenie uchwytu z plastikiem i potem już 'dziobiemy' fakturkę czym tam lubimy Jesli nie mamy takiej masy plastycznej, to bierzemy szpachlówkę modelarską i wyciskamy kawałek. Czekamy aż podeschnie (ale nie zaschnie, chodzi o to, zeby trochę stwardniała i nie lepiła się do palców) i dalej już robimy to co powyżej. Jesli owe wałeczki zeschniętej szpachli nie chcą się trzymać modelu - skrapiamy je klejem celem nabrania 'nowych sił witalnych'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 20 Grudnia 2008 Share Napisano 20 Grudnia 2008 Avi O w mordę wyższa szkoła jazdy ja mam niestety tylko szpachlę wamodu . A jeszcze spytam czy wieża w modelu t-34/85 ze zvezdy ma dobra fakturę czy trzeba coś kombinować ? Czy robić spaw w przednej części tak jak idzie łączenie połówek wieży ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yar75 Napisano 21 Grudnia 2008 Share Napisano 21 Grudnia 2008 Witam.Może wie ktoś jak wykonać drut kolczasty w 1/72?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 21 Grudnia 2008 Share Napisano 21 Grudnia 2008 Był juz taki temat, bo sam szukalem na to recepty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 21 Grudnia 2008 Share Napisano 21 Grudnia 2008 Ja kiedyś drut kolczasty do skali 1/72 zrobiłem podobnie, jak robi się do skali 1/1 tylko, że użyłem cienszego drucika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 21 Grudnia 2008 Share Napisano 21 Grudnia 2008 Poprzedni temat o drucie: viewtopic.php?t=3518&highlight=drut+kolczasty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Miarka Napisano 21 Grudnia 2008 Share Napisano 21 Grudnia 2008 Avi O w mordę wyższa szkoła jazdy ja mam niestety tylko szpachlę wamodu . A jeszcze spytam czy wieża w modelu t-34/85 ze zvezdy ma dobra fakturę czy trzeba coś kombinować ? Czy robić spaw w przednej części tak jak idzie łączenie połówek wieży ? Jakąś fakture wieży posiada A czy jest dobra, to niech sie "znafcy" wypowiedzą A spawy w tym modelu to chyba trzeba poprawić, chociaz wiem że ruskie to "smarkali" anie spawali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 21 Grudnia 2008 Share Napisano 21 Grudnia 2008 A co do spawów, czy można je robić z plastiku i np. Revell Contacta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yar75 Napisano 21 Grudnia 2008 Share Napisano 21 Grudnia 2008 ok.to już widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 21 Grudnia 2008 Share Napisano 21 Grudnia 2008 Jeśli chodzi o kalki to w pancerce stosuje się A jak to ma się z tymi kalkami w cywilach ? Podobnie jak w pancerce ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi