Zderzak Napisano 29 Lipca 2009 Share Napisano 29 Lipca 2009 Dzięki tornado i Matthew Kupię Pactrę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 30 Lipca 2009 Share Napisano 30 Lipca 2009 Potrzebuje porady, jakaś farba (fajnie gdyby 30zł nie kosztowała) która dobrze imituje rdzawy nalot, wiem o pigmentach, ale te może w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 30 Lipca 2009 Share Napisano 30 Lipca 2009 Gdy zrobiłem Red Brownem Agamy nikt nie narzekał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzelu Napisano 31 Lipca 2009 Share Napisano 31 Lipca 2009 Sproszkowana kredka suchej pasteli KOH-I-NOOR, 1,70 zł w MPiKu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew94 Napisano 31 Lipca 2009 Share Napisano 31 Lipca 2009 Cześć.Jaką techniką wykonujecie ożebrowanie osłony kabiny(chodzi oczywiście o jej malowanie).Niekiedy malowanie na przezroczystej osłonie jest bardzo trudne , nawet przy próbach zastosowania maskolu.Zresztą maskol po wyschnięciu odrywa się nieregularnie i nierówno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 31 Lipca 2009 Share Napisano 31 Lipca 2009 andrew94 - Najlepiej taśma maskująca tamki albo nawet zwykła malarska. W przypadku malarskiej z owiewkami niema problemu ale jak byś chciał przyklejać ją na farbę musisz sprawdzić czy klej nie jest zbyt mocny. Czasami też klej potrafi zostać ale stosunkowo łatwo go zmyć. Przy mało skomplikowanych owiewkach możesz sobie wyciąć paseczki i ładnie je dopasować do ożebrowania. Jeśli to coś w rodzaju kabiny B-29 to wycinam ożebrowanie na owiewce. Tutaj konieczny jest dobry skalpel typu Olfa albo Excel no i odrobina dokładności i delikatności. Taśma malarska ma jeszcze to do siebie, że dobrze jest po przyklejeniu odczekać nieco czasu tak by klej mocniej złapał i farba nie wciekła pod maskę. W przypadku malowania pędzlem staraj się to robić bardzo delikatnie ruchami skierowanymi z części zamaskowanej w kierunku tego co chcesz pomalować. Nie rozcieńczaj też mocno farby. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati9 Napisano 8 Sierpnia 2009 Share Napisano 8 Sierpnia 2009 Dzień dobry jestem początkującym modelarzem i chciałbym wiedzieć jak robi się brudzenie na modelach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 8 Sierpnia 2009 Share Napisano 8 Sierpnia 2009 viewforum.php?f=104 Poczytaj tutaj na początek, wash i suchy pędzel powinien wystarczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 8 Sierpnia 2009 Share Napisano 8 Sierpnia 2009 Dzień dobry jestem początkującym modelarzem i chciałbym wiedzieć jak robi się brudzenie na modelach Jezeli chodzi o kurz to mozesz to zrobic na dwa sposoby: Suche pastele- scierasz kredke na papierze sciernym i to co zostaje nanosisz na model za pomoca medium (za ta nazwa kryje sie np: white spirit, ktory po odparowaniu pozostawia pastele na modelu.) jezeli chodzi gorne powierzchnie to najlepiej srawdza sie metoda "tapowania" czyli stukasz pedzlem prostopadle do powierzchni. Na powierzchniach bocznych scierasz pedzlem w dol. Drugi sposob to pigmenty ktore ja stosuje w taki sam sposob tylko ze do utrwalenia na powierzchni uzywam utrwalacza Miga. Bloto czy suche, czy mokre to juz wiecej zabawy, nie tylko trzeba oddac kolory (przechodza od ciemnego-mokrego, do jasnego-wyschnietego), a takze "fakture" blota. Tutaj oprocz pigmentow przydaja sie farby olejne dla plastykow. Pamietaj ze wszystko powinno byc z umiarem, poszukaj w necie zdjec tego co cie interesuje, najlepiej zdjecia pojazdu ktory chcesz wykonac, jezeli nie to chociaz efektu jaki chcesz uzyskac na jakims podobnym wynalazku. Mozesz co nieco podpatrzec tutaj: http://www.youtube.com/user/ScaleModelMedic#play/uploads/2/nx1e6ooh8PA Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Meksyk89 Napisano 8 Sierpnia 2009 Share Napisano 8 Sierpnia 2009 Mam bardzo ważne pytanie. Czy fabry Citadel Colour to są akryle czy oleje? nigdzie nie moge tego znalezć.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 8 Sierpnia 2009 Share Napisano 8 Sierpnia 2009 Akrylowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati9 Napisano 8 Sierpnia 2009 Share Napisano 8 Sierpnia 2009 Super dzięki albert091283 i adamkijak bardzo mi pomogliście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati9 Napisano 9 Sierpnia 2009 Share Napisano 9 Sierpnia 2009 Mam jeszcze jedno pytankok gdzie moge dostać White Spirite Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 9 Sierpnia 2009 Share Napisano 9 Sierpnia 2009 mati9 w sklepach dla artystów. Ja mam inne pytanie. Jakie kolory najlepiej wymieszać, żeby powstał kolor brezentu? Najbardziej mi chodzi o farby Humbrol-a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 9 Sierpnia 2009 Share Napisano 9 Sierpnia 2009 http://images.google.pl/images?rlz=1C1GGLS_plPL312PL313&sourceid=chrome&q=brezent&um=1&ie=UTF-8&sa=N&hl=pl&tab=wi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afruch Napisano 9 Sierpnia 2009 Share Napisano 9 Sierpnia 2009 Brezent to chyba nie kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ł.Sosnowski Napisano 9 Sierpnia 2009 Share Napisano 9 Sierpnia 2009 Brezent to tkanina impregnowana. Nie ma konkretnego koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 9 Sierpnia 2009 Share Napisano 9 Sierpnia 2009 peter ale pomogłeś, na oko wiem jak to wygląda, ale moje dobieranie koloru na oko jest straszne, nie urodziłem się artystą. Wolę wiedzieć co wymieszać lub czego użyć. afruch tak wiem, przecież nie napisałem, że brezent to kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 9 Sierpnia 2009 Share Napisano 9 Sierpnia 2009 Kacperek315 dołujesz mnie.... Pokazałem to żebyś zobaczył że brezent NIE MA KONKRETNEGO KOLORU !!!!! Jezu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 10 Sierpnia 2009 Share Napisano 10 Sierpnia 2009 Kacperek315 dołujesz mnie.... Bez komentarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 10 Sierpnia 2009 Share Napisano 10 Sierpnia 2009 Weź byle jaki beż, będzie pasował do odcienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 10 Sierpnia 2009 Share Napisano 10 Sierpnia 2009 Weź byle jaki beż, będzie pasował do odcienia Dzięki za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boros Napisano 11 Sierpnia 2009 Share Napisano 11 Sierpnia 2009 Cześć jakiś czas temu zakupiłem swój pierwszy aerograf (AB-1001) myślę że na początek taki starczy. Problem polega na tym że gdy maluję model na jego powierzchni pojawiają się takie gródki farfocle itd. Nie bardzo wiem co mogę z tym zrobić. Ps nie wiem czy ma to jakiś wpływ na mój problem ale do zasilania aerografu używam butli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 11 Sierpnia 2009 Share Napisano 11 Sierpnia 2009 Jaka farba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lajdak83 Napisano 11 Sierpnia 2009 Share Napisano 11 Sierpnia 2009 1.Czy podkład pod chrom ma znaczenie???? W sensie jak dam gloss to będzie lepiej niż jak bym dał mat??? 2.Czy dajecie podkład na wszystkie części???? 3.Jakiego podkładu używać na części chodzi mi o coś do aerka co by sobie można jeszcze poćwiczyć malowanie, nie chce podkładu w sprayu. Teraz używam jako podkład - Humbrol 140 szary mat. Dziękuje za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi