reggy Napisano 28 Grudnia 2009 Napisano 28 Grudnia 2009 Cześć maciuchhh, przejrzyj forum. viewtopic.php?t=5514 viewtopic.php?t=5740 viewtopic.php?t=5518 Cytuj
sobieski Napisano 31 Grudnia 2009 Napisano 31 Grudnia 2009 Witam wszystkich. Możecie mi wytłumaczyć co to są i czym się charakteryzują Short run-y? Cytuj
tyrael Napisano 1 Stycznia 2010 Napisano 1 Stycznia 2010 Mam pytanie a mianowicie jak mam zaczac skladac model? Kupilem wlasnie moj pierwszy model motocykl z firmy Heller i nie wiem czy pierw go pomalowac czy pierw poskladac a potem dopiero malowac i czy nalozyc na czesci podklad potem lakier czy bez podkladu moge klasc lakier na elementy? Cytuj
reggy Napisano 1 Stycznia 2010 Napisano 1 Stycznia 2010 Witam wszystkich.Możecie mi wytłumaczyć co to są i czym się charakteryzują Short run-y? Short-runy to modele produkowane w małych seriach, albo przez małe firmy albo mało popularnych pojazdów. Wiąże się z to użyciem tańszych=gorszych materiałów do produkcji form do wtryskarek, mniej dokładnym wykonaniem form (które są najdroższym elementem obok wtryskarek przy przetwórstwie tworzyw sztucznych), a za tym idzie często gorsza jakość wyprasek. W sumie należy się spodziewać kupy pasowania, szpachlowania, dorabiania detali - ale w zamian możemy cieszyć się unikalnymi modelami. Mam pytanie a mianowicie jak mam zaczac skladac model? Kupilem wlasnie moj pierwszy model motocykl z firmy Heller i nie wiem czy pierw go pomalowac czy pierw poskladac a potem dopiero malowac i czy nalozyc na czesci podklad potem lakier czy bez podkladu moge klasc lakier na elementy? Najlepiej podzielić sobie model na logiczne podzespoły, które możesz malować oddzielnie i potem bez problemu skleić nie uszkadzając nadmiernie farby lub uszkadzając ją w miejscu niewidocznym. Pamiętaj, że nie da się skleić trwale farby z farbą - trzeba kleić plastik z plastikiem. Jeżeli zaczniesz najpierw malować a potem sklejać wszystko, będziesz musiał poprawiać miejsca łączeń i narobisz się podwójnie. Życie to nie je bajka i części nie zawsze idealnie pasują, więc czekać Cie będzie szlifowanie, szpachlowanie, docinanie części - a tego nie da się zrobić z pomalowaną częścią. A najlepiej przejrzyj warsztaty motocyklowe innych modelarzy i o ile efekty przy sposobie składania jakie oni uzyskali są zadowalające, to kopiuj ;) A podkład zawsze warto położyć. Cytuj
tyrael Napisano 1 Stycznia 2010 Napisano 1 Stycznia 2010 a mógł bym dostać z 2 linki? bo szukam i nie mogę znaleźć musze się oswoić z forum heh Cytuj
Leeb Napisano 1 Stycznia 2010 Napisano 1 Stycznia 2010 Witam. Czy istnieją zestawy ogniwkowych gąsienic do Leoparda 1 i jego pochodnych w skali 1/35? Jeśli tak to prosiłbym o jakiegoś linka do sklepu gdzie można je nabyć . Pozdrawiam Cytuj
Dexter Napisano 1 Stycznia 2010 Napisano 1 Stycznia 2010 Boozy , poszło PW w sprawie Twego zapytanania. Cytuj
mikolaj95 Napisano 2 Stycznia 2010 Napisano 2 Stycznia 2010 jestem początkującym i mam niemiecki samolot Junkers Ju 87 i mam narzędzia: -klej -skalpel -farby akrylowe -pinceta -3 pędzle numeru 1, 4, 0 co jeszcze mi jest potrzebne na początek model chce pięknie złożyć i pomalować i jakie będą koszty kupna nowego sprzętu?? czekam na waszą pomoc i pozdrawiam Cytuj
albert091283 Napisano 2 Stycznia 2010 Napisano 2 Stycznia 2010 jestem początkującym i mam niemiecki samolot Junkers Ju 87 i mam narzędzia:-klej -skalpel -farby akrylowe -pinceta -3 pędzle numeru 1, 4, 0 co jeszcze mi jest potrzebne na początek model chce pięknie złożyć i pomalować i jakie będą koszty kupna nowego sprzętu?? czekam na waszą pomoc i pozdrawiam Witakj Przydadzą ci sie jeszcze Pilniczki trochę papieru ściernego a więcej przeczytasz tutaj viewtopic.php?t=8224 viewforum.php?f=104 Cytuj
Ramon Napisano 2 Stycznia 2010 Napisano 2 Stycznia 2010 Witam, Chciałem się zapytać czy rozcieńczanie humbroli emaliowych rozcieńczalnikiem ekstrakcyjnym(benzyna ekstrakcyjna modyfikowana) to dobry pomysł, i ewentualnie w jakich proporcjach. pozdrawiam Cytuj
Akahoshi Napisano 2 Stycznia 2010 Napisano 2 Stycznia 2010 Niedobra. Benzyna ekstrakcyjna jest zbyt sucha i bardzo szybko odparowuje. Lepiej kup w sklepie dla plastyków benzynę ekstrakcyjną bezzapachową "white spirit". Cytuj
mikolaj95 Napisano 2 Stycznia 2010 Napisano 2 Stycznia 2010 mam pytanie czy zamiast taśmy maskującej może być taśma malarska?? i czy zamiast szpachly modelarskiej może być poxilina?? i czy są jakieś konkursy na forum bo nie mogę znalez?? Cytuj
zbiegu Napisano 2 Stycznia 2010 Napisano 2 Stycznia 2010 Może być taśma malarska tylko pamiętaj że ma ona mocniejszy klej (uważaj przy odrywaniu), co do poxiliny to pewnie nią zaszpachlujesz problem pojawi się przy szlifowaniu bo z tego co wiem to jest strasznie twarda i ma grube ziarno, co do konkursów to są widoczne jak slup w szczerym polu, popatrz uważnie. Cytuj
reggy Napisano 2 Stycznia 2010 Napisano 2 Stycznia 2010 i czy są jakieś konkursy na forum bo nie mogę znalez?? Na samej górze ;] index.php Taśmy malarskie są kiepskie, nie są wcale elastyczne, źle kładą się na krzywiznach i farba pod nie pochodzi. Poxylina po stwardnieniu może być strasznie trudna w obróbce - spróbuj i się przekonaj. ;] Cytuj
truckman Napisano 2 Stycznia 2010 Napisano 2 Stycznia 2010 Mam pytanie a mianowicie jak mam zaczac skladac model? Kupilem wlasnie moj pierwszy model motocykl z firmy Heller i nie wiem czy pierw go pomalowac czy pierw poskladac a potem dopiero malowac i czy nalozyc na czesci podklad potem lakier czy bez podkladu moge klasc lakier na elementy? To zależy od samego modelu i cześć. Poprzeglądaj kilka relacji z budowy modeli i wywnioskujesz jakie części malować przed a jakie po sklejeniu. Cytuj
mikolaj95 Napisano 2 Stycznia 2010 Napisano 2 Stycznia 2010 a czy na sam początek muszę kupować szpachle i taśmę maskującą bo pytałem się 2 chłopaków mówią ze bez tego się nie obejdzie dobre złożenie modelu Junkers Ju 87czy wystarczą tylko farby i pędzle??? I mam pytanie jeszcze jedno czy ta szpachla jest dobra na początek http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=9&przedm=266113&kateg=115236 czy lepiej kupic odrazu tą?? http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=9&przedm=290153&kateg=115236 Cytuj
Mierzu Napisano 2 Stycznia 2010 Napisano 2 Stycznia 2010 Moim zdaniem, jeżeli dopiero zaczynasz swoją przygodę to kup tańszą, aby poznać jej właściwości. Duzo się pisze złego o szpachlówkach firmy Wamod, ale ja nie podzielam tego zdania. Przy szpachlówkachnajważniejsze jest jednak dokładnie oszlifowanie i wypolerowanie. Pomyśl zatem również o papierze ściernym o gramaturze od 2000 do 1500. Przydatnym narzędziem będą też polerki do paznkci dla bab...kobiet. Acha i najważniejsze sszlifowanie papierem ściernym robimy na mokro! Cytuj
tyrael Napisano 3 Stycznia 2010 Napisano 3 Stycznia 2010 a ogólnie szpachli używacie do maskowania łączeń? np. jeśli coś się składa z dwóch części to sklejamy je jak klej wyschnie to miejsca łączeń szpachlujemy jak wyschnie szlifujemy kładziemy podkład itp? Cytuj
Diesel fan Napisano 3 Stycznia 2010 Napisano 3 Stycznia 2010 Dokładnie tak I jak zachodzi potrzeba, to jakieś poprawki. Ja używam szpachlówki z Tamiya - mogę ją polecić Cytuj
Akahoshi Napisano 3 Stycznia 2010 Napisano 3 Stycznia 2010 Ja za to odradzam wytwór marki Mr. Hobby. Szpachlówka Humbrol'a też jest niczego sobie. Cytuj
mikolaj95 Napisano 3 Stycznia 2010 Napisano 3 Stycznia 2010 teraz nie ogarniam ktora kupic szpachlówke na początek czy ta? http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=9&przedm=266113&kateg=115236 czy ta? http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=9&przedm=290153&kateg=115236 Cytuj
zbiegu Napisano 3 Stycznia 2010 Napisano 3 Stycznia 2010 Od szpachli wamodu trzymaj sie jak najdalej, co do revella to niestety nigdy z nią nie miałem kontaktu Cytuj
mikolaj95 Napisano 3 Stycznia 2010 Napisano 3 Stycznia 2010 nie za dobra ta szpachla jest?? jakie jeszcze szpachle dla początkujących i tanie znacie?? Cytuj
zbiegu Napisano 3 Stycznia 2010 Napisano 3 Stycznia 2010 Na początek może coś takiego: http://www.model-hit.pl/2349_tamiya-87053-szpachlowka-modelarska-32g.html Ja osobiście używam teraz szpachli Vallejo niestety nie znalazłem linku do niej Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi