reggy Napisano 28 Grudnia 2009 Share Napisano 28 Grudnia 2009 Cześć maciuchhh, przejrzyj forum. viewtopic.php?t=5514 viewtopic.php?t=5740 viewtopic.php?t=5518 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciuchhh Napisano 29 Grudnia 2009 Share Napisano 29 Grudnia 2009 dzięki reggy na pewno się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sobieski Napisano 31 Grudnia 2009 Share Napisano 31 Grudnia 2009 Witam wszystkich. Możecie mi wytłumaczyć co to są i czym się charakteryzują Short run-y? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyrael Napisano 1 Stycznia 2010 Share Napisano 1 Stycznia 2010 Mam pytanie a mianowicie jak mam zaczac skladac model? Kupilem wlasnie moj pierwszy model motocykl z firmy Heller i nie wiem czy pierw go pomalowac czy pierw poskladac a potem dopiero malowac i czy nalozyc na czesci podklad potem lakier czy bez podkladu moge klasc lakier na elementy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 1 Stycznia 2010 Share Napisano 1 Stycznia 2010 Witam wszystkich.Możecie mi wytłumaczyć co to są i czym się charakteryzują Short run-y? Short-runy to modele produkowane w małych seriach, albo przez małe firmy albo mało popularnych pojazdów. Wiąże się z to użyciem tańszych=gorszych materiałów do produkcji form do wtryskarek, mniej dokładnym wykonaniem form (które są najdroższym elementem obok wtryskarek przy przetwórstwie tworzyw sztucznych), a za tym idzie często gorsza jakość wyprasek. W sumie należy się spodziewać kupy pasowania, szpachlowania, dorabiania detali - ale w zamian możemy cieszyć się unikalnymi modelami. Mam pytanie a mianowicie jak mam zaczac skladac model? Kupilem wlasnie moj pierwszy model motocykl z firmy Heller i nie wiem czy pierw go pomalowac czy pierw poskladac a potem dopiero malowac i czy nalozyc na czesci podklad potem lakier czy bez podkladu moge klasc lakier na elementy? Najlepiej podzielić sobie model na logiczne podzespoły, które możesz malować oddzielnie i potem bez problemu skleić nie uszkadzając nadmiernie farby lub uszkadzając ją w miejscu niewidocznym. Pamiętaj, że nie da się skleić trwale farby z farbą - trzeba kleić plastik z plastikiem. Jeżeli zaczniesz najpierw malować a potem sklejać wszystko, będziesz musiał poprawiać miejsca łączeń i narobisz się podwójnie. Życie to nie je bajka i części nie zawsze idealnie pasują, więc czekać Cie będzie szlifowanie, szpachlowanie, docinanie części - a tego nie da się zrobić z pomalowaną częścią. A najlepiej przejrzyj warsztaty motocyklowe innych modelarzy i o ile efekty przy sposobie składania jakie oni uzyskali są zadowalające, to kopiuj ;) A podkład zawsze warto położyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyrael Napisano 1 Stycznia 2010 Share Napisano 1 Stycznia 2010 a mógł bym dostać z 2 linki? bo szukam i nie mogę znaleźć musze się oswoić z forum heh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leeb Napisano 1 Stycznia 2010 Share Napisano 1 Stycznia 2010 Witam. Czy istnieją zestawy ogniwkowych gąsienic do Leoparda 1 i jego pochodnych w skali 1/35? Jeśli tak to prosiłbym o jakiegoś linka do sklepu gdzie można je nabyć . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexter Napisano 1 Stycznia 2010 Share Napisano 1 Stycznia 2010 Boozy , poszło PW w sprawie Twego zapytanania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikolaj95 Napisano 2 Stycznia 2010 Share Napisano 2 Stycznia 2010 jestem początkującym i mam niemiecki samolot Junkers Ju 87 i mam narzędzia: -klej -skalpel -farby akrylowe -pinceta -3 pędzle numeru 1, 4, 0 co jeszcze mi jest potrzebne na początek model chce pięknie złożyć i pomalować i jakie będą koszty kupna nowego sprzętu?? czekam na waszą pomoc i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 2 Stycznia 2010 Share Napisano 2 Stycznia 2010 jestem początkującym i mam niemiecki samolot Junkers Ju 87 i mam narzędzia:-klej -skalpel -farby akrylowe -pinceta -3 pędzle numeru 1, 4, 0 co jeszcze mi jest potrzebne na początek model chce pięknie złożyć i pomalować i jakie będą koszty kupna nowego sprzętu?? czekam na waszą pomoc i pozdrawiam Witakj Przydadzą ci sie jeszcze Pilniczki trochę papieru ściernego a więcej przeczytasz tutaj viewtopic.php?t=8224 viewforum.php?f=104 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ramon Napisano 2 Stycznia 2010 Share Napisano 2 Stycznia 2010 Witam, Chciałem się zapytać czy rozcieńczanie humbroli emaliowych rozcieńczalnikiem ekstrakcyjnym(benzyna ekstrakcyjna modyfikowana) to dobry pomysł, i ewentualnie w jakich proporcjach. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akahoshi Napisano 2 Stycznia 2010 Share Napisano 2 Stycznia 2010 Niedobra. Benzyna ekstrakcyjna jest zbyt sucha i bardzo szybko odparowuje. Lepiej kup w sklepie dla plastyków benzynę ekstrakcyjną bezzapachową "white spirit". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikolaj95 Napisano 2 Stycznia 2010 Share Napisano 2 Stycznia 2010 mam pytanie czy zamiast taśmy maskującej może być taśma malarska?? i czy zamiast szpachly modelarskiej może być poxilina?? i czy są jakieś konkursy na forum bo nie mogę znalez?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbiegu Napisano 2 Stycznia 2010 Share Napisano 2 Stycznia 2010 Może być taśma malarska tylko pamiętaj że ma ona mocniejszy klej (uważaj przy odrywaniu), co do poxiliny to pewnie nią zaszpachlujesz problem pojawi się przy szlifowaniu bo z tego co wiem to jest strasznie twarda i ma grube ziarno, co do konkursów to są widoczne jak slup w szczerym polu, popatrz uważnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 2 Stycznia 2010 Share Napisano 2 Stycznia 2010 i czy są jakieś konkursy na forum bo nie mogę znalez?? Na samej górze ;] index.php Taśmy malarskie są kiepskie, nie są wcale elastyczne, źle kładą się na krzywiznach i farba pod nie pochodzi. Poxylina po stwardnieniu może być strasznie trudna w obróbce - spróbuj i się przekonaj. ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 2 Stycznia 2010 Share Napisano 2 Stycznia 2010 Mam pytanie a mianowicie jak mam zaczac skladac model? Kupilem wlasnie moj pierwszy model motocykl z firmy Heller i nie wiem czy pierw go pomalowac czy pierw poskladac a potem dopiero malowac i czy nalozyc na czesci podklad potem lakier czy bez podkladu moge klasc lakier na elementy? To zależy od samego modelu i cześć. Poprzeglądaj kilka relacji z budowy modeli i wywnioskujesz jakie części malować przed a jakie po sklejeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikolaj95 Napisano 2 Stycznia 2010 Share Napisano 2 Stycznia 2010 a czy na sam początek muszę kupować szpachle i taśmę maskującą bo pytałem się 2 chłopaków mówią ze bez tego się nie obejdzie dobre złożenie modelu Junkers Ju 87czy wystarczą tylko farby i pędzle??? I mam pytanie jeszcze jedno czy ta szpachla jest dobra na początek http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=9&przedm=266113&kateg=115236 czy lepiej kupic odrazu tą?? http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=9&przedm=290153&kateg=115236 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 2 Stycznia 2010 Share Napisano 2 Stycznia 2010 Moim zdaniem, jeżeli dopiero zaczynasz swoją przygodę to kup tańszą, aby poznać jej właściwości. Duzo się pisze złego o szpachlówkach firmy Wamod, ale ja nie podzielam tego zdania. Przy szpachlówkachnajważniejsze jest jednak dokładnie oszlifowanie i wypolerowanie. Pomyśl zatem również o papierze ściernym o gramaturze od 2000 do 1500. Przydatnym narzędziem będą też polerki do paznkci dla bab...kobiet. Acha i najważniejsze sszlifowanie papierem ściernym robimy na mokro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyrael Napisano 3 Stycznia 2010 Share Napisano 3 Stycznia 2010 a ogólnie szpachli używacie do maskowania łączeń? np. jeśli coś się składa z dwóch części to sklejamy je jak klej wyschnie to miejsca łączeń szpachlujemy jak wyschnie szlifujemy kładziemy podkład itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diesel fan Napisano 3 Stycznia 2010 Share Napisano 3 Stycznia 2010 Dokładnie tak I jak zachodzi potrzeba, to jakieś poprawki. Ja używam szpachlówki z Tamiya - mogę ją polecić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akahoshi Napisano 3 Stycznia 2010 Share Napisano 3 Stycznia 2010 Ja za to odradzam wytwór marki Mr. Hobby. Szpachlówka Humbrol'a też jest niczego sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikolaj95 Napisano 3 Stycznia 2010 Share Napisano 3 Stycznia 2010 teraz nie ogarniam ktora kupic szpachlówke na początek czy ta? http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=9&przedm=266113&kateg=115236 czy ta? http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=9&przedm=290153&kateg=115236 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbiegu Napisano 3 Stycznia 2010 Share Napisano 3 Stycznia 2010 Od szpachli wamodu trzymaj sie jak najdalej, co do revella to niestety nigdy z nią nie miałem kontaktu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikolaj95 Napisano 3 Stycznia 2010 Share Napisano 3 Stycznia 2010 nie za dobra ta szpachla jest?? jakie jeszcze szpachle dla początkujących i tanie znacie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbiegu Napisano 3 Stycznia 2010 Share Napisano 3 Stycznia 2010 Na początek może coś takiego: http://www.model-hit.pl/2349_tamiya-87053-szpachlowka-modelarska-32g.html Ja osobiście używam teraz szpachli Vallejo niestety nie znalazłem linku do niej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi