crustian Napisano 3 Stycznia 2010 Share Napisano 3 Stycznia 2010 ja polecam revella.mi się dobrze pracuje z tą szpachlą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikolaj95 Napisano 3 Stycznia 2010 Share Napisano 3 Stycznia 2010 ok dzięki za podpowiedz o szpachli. A teraz farby mam samolot Junkers Ju 87 jak pisałem powyżej i pewien chlopak powiedział mi ze musze kupic oto takie farby - Steel kolor stalowy - RLM 66 - RLM 70 - RLM 71 - RLM 65 - Gunmetal czy te wszystkie farby musze kupowac zeby pięknie pomalowac samolot?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 3 Stycznia 2010 Share Napisano 3 Stycznia 2010 ok dzięki za podpowiedz o szpachli. A teraz farby mam samolot Junkers Ju 87 jak pisałem powyżej i pewien chlopak powiedział mi ze musze kupic oto takie farby - Steel kolor stalowy - RLM 66 - RLM 70 - RLM 71 - RLM 65 - Gunmetal czy te wszystkie farby musze kupowac zeby pięknie pomalowac samolot?? Wypadałoby żebyś kupił, ale możesz również improwizować i coś samemu wymieszać, bo tak np. RLM 70 potrzebujesz jedynie do pomalowania śmigieł, więc możesz dodać nieco czarnego do RLM 71 i będzie git RLM 66 to Revell 77, RLM 65 to Revell 49 RLM 71 to Revell 39 RLM 70 to Revell 40 Gun Metal to Revell 69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikolaj95 Napisano 3 Stycznia 2010 Share Napisano 3 Stycznia 2010 dzięki za odp. ale jest niewyczerpująca chce wiedzieć czy muszę wszystkie farby kupić które wymieniłem powyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 3 Stycznia 2010 Share Napisano 3 Stycznia 2010 Wypadałoby żebyś kupił, ale możesz również improwizować i coś samemu wymieszać, bo tak np. RLM 70 potrzebujesz jedynie do pomalowania śmigieł, więc możesz dodać nieco czarnego do RLM 71 i będzie git Kolega przeczytał co tu jest napisane?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikolaj95 Napisano 3 Stycznia 2010 Share Napisano 3 Stycznia 2010 ok sorry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 3 Stycznia 2010 Share Napisano 3 Stycznia 2010 Po pojętności kolegi Mikołaja można wnioskować, że liczba w jego nicku oznacza rok urodzenia... A Albert dobrze prawi. Trzeba kolorami repliki nie pomalujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyrael Napisano 6 Stycznia 2010 Share Napisano 6 Stycznia 2010 Hej składam model suzuki rgv 500 w skali 1:24 i tak się zastanawiam czy jak bym pomalował pędzlem cały model to by dobrze wyglądało? bo w sumie jest malutki i nie wiem czy jest sens kupowania spreju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erolek Napisano 6 Stycznia 2010 Share Napisano 6 Stycznia 2010 To zależy jaki efekt chcesz osiągnąć. Wiekość modelu nie ma tu absolutnie żadnego znaczenia. Dla przykładu podam (i tutaj poniekąd przy okazji odpowiedź dla kolegi Mikołaja) TEN model. Niby jednokolorowa buda, a cały model ma niecałe 9cm długości. W sumie użyłem do jego malowania coś chyba 8 albo 9 kolorów, z czego większość nakładana aerografem. Nie wliczając podkładu (w sprayu), washy, lakierów (znowu spray) i pigmentów. Pozdrawiam Eryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartass. Napisano 6 Stycznia 2010 Share Napisano 6 Stycznia 2010 Witam, mam takie pytanie, mianowicie czym najlepiej maskowac szyby i wizjery do malowania? Czy tasma tamiyowska sie sprawdza? Chodzi mi o szyby w pojazdach 1/72? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrian440 Napisano 6 Stycznia 2010 Share Napisano 6 Stycznia 2010 Wielu doświadczonych modelarzy tylko taśme TAMIYA używa do maskowania oszklenia. Niektóre firmy produkujące maski wycina je na właśnie tej taśmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartass. Napisano 6 Stycznia 2010 Share Napisano 6 Stycznia 2010 dziekuje za odpowiedz, akurat jestem w posiadaniu tej tasmy, wiec bardzo mi to na reke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swim Napisano 8 Stycznia 2010 Share Napisano 8 Stycznia 2010 Witam mam problem z kalkami z modelu firmy tamiya. Wogole się nei trzymają. model to Porshe 911 targa. Fajnie się skleja i nieźle wygląda ale kalka to tragedia :/ Kalki imitujace zegary sa za duże i nie mieszczą się w zaglębienia w desce ale daje rade je wcisnąć ale nie chcą sie trzymac :( nawet na plaskim po wyschnięciu odpadają jakby wogóle nie miały kleju. Da się na to coś zaradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziopol4 Napisano 12 Stycznia 2010 Share Napisano 12 Stycznia 2010 Witam mam kilka pytań? 1. Jak zrobić washa na modelu samolotu pomalowanego metalizerem, czy jest to ta sama technka jak przy "zwykłych" farbach. 2. Czy metalizery również traktujecie lakierem bezbarwny/sido przed kalkomanią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 12 Stycznia 2010 Share Napisano 12 Stycznia 2010 Witam mam kilka pytań?1. Jak zrobić washa na modelu samolotu pomalowanego metalizerem, czy jest to ta sama technka jak przy "zwykłych" farbach. 2. Czy metalizery również traktujecie lakierem bezbarwny/sido przed kalkomanią? O jakie metalizery pytasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrian440 Napisano 12 Stycznia 2010 Share Napisano 12 Stycznia 2010 Jak nałożysz bezbarwny na metalizer to on straci swój efekt. Pod metalizer daj czarny błyszczący podkład. Jezeli metalizer jest akrylowy to daj akrylowy podklad. Wtedy "może" linię będą ciemniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
corran_horn Napisano 12 Stycznia 2010 Share Napisano 12 Stycznia 2010 Witam, Czy posiada ktoś dokumentacje do modelu a6m2 typ 21 odnośnie rozmieszczenia nitów na poszyciu? Chodzi mi o skale 1/48. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michaił Napisano 12 Stycznia 2010 Share Napisano 12 Stycznia 2010 Mam takie pytanie po zakonczeniu malowania naniesieniu ubrudzen, pigmentow, washow itp itd. Czy model nalezy pomalowac jakims plynem zeby zabezpieczyc warstwy ? Do czego sluza lakiery matowe i sidolux ??? Naprawde nie wiem. Aha jak powinny wygladac etapy pracy przy modelu w kolejnosci ??? - bylo gdzies na forum ale zgubilem niestety... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrian440 Napisano 12 Stycznia 2010 Share Napisano 12 Stycznia 2010 Podstawy budowy modelu. A ja z kolei mam pytanie o terpentyne. Olejek terpentynowy z apteki to ta sama chemia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 12 Stycznia 2010 Share Napisano 12 Stycznia 2010 A ja mam dość nie typowe pytanie ,ale po części związane z naszą tematyką Czym usunąć szpachlę modelarską z ubrania? Kiedyś pękła mi tubka i oleista substancja wylała mi się na bluzę Da radę to jeszcze jakoś uratować ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrian440 Napisano 12 Stycznia 2010 Share Napisano 12 Stycznia 2010 Różnymi środkami chemicznymi typu rozpuszczalnik, możesz uszkodzić bluze, przebarwić miejsce gdzie bedziesz go czyscic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziopol4 Napisano 12 Stycznia 2010 Share Napisano 12 Stycznia 2010 Witam mam kilka pytań?1. Jak zrobić washa na modelu samolotu pomalowanego metalizerem, czy jest to ta sama technka jak przy "zwykłych" farbach. 2. Czy metalizery również traktujecie lakierem bezbarwny/sido przed kalkomanią? O jakie metalizery pytasz? Z twoim pytaniem mam problem bo jeszcze sam nie wiem . Z tego co zdąrzyłem się doczytać są "dwa rodzaje" farb imitujących niemalowany metal. Na przykład w ofercie farb Humbrola sklepu mojehobby.pl są farby metaliczne np. Metallic Aluminium nr 56 i metalizery np. Metalcote Matt Aluminium 27001, a Revell ma tylko metaliczne. Mam pytania: -czym różnią się te dwa rodzaje farb, -które lepiej stosować do modeli lotniczych skala 1/72 (malowanie aregrafem), -jakie zalety/wady mają te dwa rodzaje farb No i oczyiście jaką techniką zastosować na nich washa, jeżeli wogóle można to zrobić i co z lakierowaniem przed położeniem kalkomani, czy wogóle można takie farby lakierować przed kalkomanią jeżali tak to czym. Jak wygląda ostateczny werniks w przypadkufarb metalicznych i metalizerów. O brudzenie i postarzanie na razie nie pytm, może za kilka modeli. Będę wdzięczny za odpowiedź przeszukałem dosyć dokładnie nei tylko to forum i nie mogłem znaleźć pełnej informacji na ten temat. Adrian440 dzięki za podpowiedź, ale czy możesz podpwiedzieć czy pisałeś o farbach metalicznych czy metalizerach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrian440 Napisano 12 Stycznia 2010 Share Napisano 12 Stycznia 2010 radziopol4 Farby metaliczne zawierają tzw. brokat co powoduję większy połysk i inną od zwykłych farbek głebie. Natomiast metalizery są to farbki imitujące metale różnych rodzajów i odcienie. Mają one drobinki metal, aluminium itp co powoduję, że taki metalizer przypomina do bólu metal. Efekt zwiększa się po spolerowaniu (nie wszystkie farbki) Metallic Aluminium nr 56 ma odcień aluminium. Metalcote Matt Aluminium 27001 ma drobinki aluminium i "wygląda jak aluminium". Jeżeli taki metalizer spolerujesz, bądz jest w połysku to nie musisz nanosić lakieru pod kalki, bo będzie już sam metalizer gładki. Natomiast lakier bezbarwny na metalizer? Gdzies słyszałem że psuje efekt. Ale Gunze Mr. MetalColor zaleca by pod niego stosować podkład Mr. MetalPrimer, który również nadaje sie jako wierzchnia warstwa ochronna, bo jest lakierem bezbarwnym o wysokim połysku. Czyli raczej można. Musisz poczekać aż odpisze Ci ktoś kto już to przerabiał, albo sam spróbujesz na jakimś tanim modelu. Później będzie służył jako tester Co do podkładu to mówiłem o Metalizerze. By uzyskać barwe naturalnego metalu musi być gładka powierzchnia, co skutkuje lepszym połyskim metalizera. Może to być czarny, może to być neutralny szary jasny. Możesz każdą blaszke na modelu psiknąć róznymi odcieniami szarości co da Ci różne odcienie blach po pomalowaniu konkretnym metalizerem np wspomnianym Metalcote Matt Aluminium. mPL. Sidolux to "domowy" błyszczący lakier bezbarwny. Popularny pod kalki, na klaki, jako końcowy lakier bezbarwny, przed wash'em jako warstwa ochronna, po brudzeniu. Matowy zaś jako końcowy lakier, by nam model sie nie świeciał, bo oryginał był matowy. Co do suchych pigmntów i lakieru bezbarwnego to nie jestem pewin bo może Ci zmyć pigmenty i stracą efekt. PS. Olejek terpentynowy to terpentyna, którą stosujmy w modelarstwie do niektórych farbek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 13 Stycznia 2010 Share Napisano 13 Stycznia 2010 Witam!poszukuję JAKICHKOLWOEK planów/fotek/rysunków/przykładów malowań do STEYR 1500A funkvagen i silnika Porsche Typ145 do w/w pojazdu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misio2009 Napisano 13 Stycznia 2010 Share Napisano 13 Stycznia 2010 Ostatni model plastikowy popełniłem w podstawówce, czyli bardzo dawno, potem był papier, a teraz coś mi odwaliło i robie dioramę plastikową - I tu pytenie - kupiłem kawałek ulicy i domek z mini artu, z tym, że cześci - tj. ściany budynku są w postaci wytłoczek na "tafli" plastiku - jak to fachowo wyciąć ??? Sorry, że forum takimi głupotami zaśmiecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi