Skocz do zawartości

Zadajemy pytania, dostajemy odpowiedź

DeX

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie, czy do brudzenia modeli można użyć olejnych pasteli? Wiem, że się używa suchych, a o olejnych nic nie słyszałem. Pytam się, bo mam całą paczkę takich pasteli, szkoła mi się skończyła, to tak sobie leżą, a może się przydadzą. A jeśli można je jakoś użyć, to czy się je z czymś miesza, żeby trzymały się modelu?

Jestem niedoswiadczonym modelarzem i po długiej przerwie wróciłem do zabawy i dlatego chciałbym się zapytac czy modele maluje sie po złożeniu czy poszczególne części osobno? Bo oczywiście są miejsca do których ciezko dotrzec. Nigdy nie malowałem aerografem ale myślę nad zakupem.

Master_Chief to zależy. Ogólnie jest tak, że najlepiej jak najwięcej części skleić w całość, później malować, ale jak wiadomo, nie z każdą częścią da się tak zrobić.

Jasna sprawa:) Mam zaległości i muszę je nadrobić:)

W przypadku samolotów najlepiej małe części wnętrza, elementy podwozia czy silnika w miarę możliwości pomalować jeszcze przed sklejeniem żeby powyciągać detale (czasem warto pomalować część jeszcze znajdującą się w ramce, a potetm tylko zrobić delikatny retusz w miejscu odcięcia).

Jeśli chodzi o całość samolotu, to w zależności od maszyny, najlepiej jest złożyć ogólną bryłę ze skrzydłami (bez antenek, podwozia, śmigła itp...), pomalować ją, nałożyć kalkomanie i wykończyć, a dopiero na koniec dokleić części mniejsze, które mogłyby odpaść podczas lawirowania modelem podczas prac wykończeniowych.

W pancerce zwykle skleja się większość elementów (czasem nie zakładając jedynie kół, gąsienic i niektórych pomniejszych detali) i maluje się całość po czym wyciąga się jedynie detale umieszczone na powierzchni (pancerzu, karoserii) przy pomocy odpowiednich kolorów.

Ja maluję w ten sposób tak już od parunastu lat i póki co się sprawdza Oczywiście każdy ma swoją technikę, taką która mu odpowiada i jest dla niego wygodna. Ty po pewnym czasie również sobie taką wypracujesz.

Poprzeglądaj wątki na forum i zobaczysz na jakim etapie, koledzy malują poszczególne elementy.

Pozdrawiam

Kornik

W przypadku samolotów najlepiej małe części wnętrza, elementy podwozia czy silnika w miarę możliwości pomalować jeszcze przed sklejeniem żeby powyciągać detale (czasem warto pomalować część jeszcze znajdującą się w ramce, a potetm tylko zrobić delikatny retusz w miejscu odcięcia).

Jeśli chodzi o całość samolotu, to w zależności od maszyny, najlepiej jest złożyć ogólną bryłę ze skrzydłami (bez antenek, podwozia, śmigła itp...), pomalować ją, nałożyć kalkomanie i wykończyć, a dopiero na koniec dokleić części mniejsze, które mogłyby odpaść podczas lawirowania modelem podczas prac wykończeniowych.

W pancerce zwykle skleja się większość elementów (czasem nie zakładając jedynie kół, gąsienic i niektórych pomniejszych detali) i maluje się całość po czym wyciąga się jedynie detale umieszczone na powierzchni (pancerzu, karoserii) przy pomocy odpowiednich kolorów.

Ja maluję w ten sposób tak już od parunastu lat i póki co się sprawdza Oczywiście każdy ma swoją technikę, taką która mu odpowiada i jest dla niego wygodna. Ty po pewnym czasie również sobie taką wypracujesz.

Poprzeglądaj wątki na forum i zobaczysz na jakim etapie, koledzy malują poszczególne elementy.

Pozdrawiam

Kornik

Wielkie dzięki Kornik. Masz tu jakies swoje prace pokazane?

Kliknij w mój profil i pokaż wszystkie tematy, to coś tam znajdziesz. Nie ma tam zbyt wiele,bo większość robiłem poza forum, ale może Ci przypadną do gustu.Najnowsze to P-47 i F6F-5.

Muszę sobie kupić parę rzeczy do modeli no i nożyk do wycinania modeli powiem że taki zwykły z łamanymi ostrzami mam.

W grę wchodzą następujące nożyki, interesują mnie wykonane w całości z metalu. Uśmiech

1 - http://www.mojehobby.pl/excel-16001-nozyk-modelarski-excel-p-9-284025.html

2 - http://www.mojehobby.pl/excel-19001-nozyk-modelarski-excel-p-9-284032.html

3 - http://www.mojehobby.pl/trumpeter-09908-hobby-design-knife-p-9-1385406.html

No i jakie ostrza OLFA ? http://www.mojehobby.pl/olfa-kb4s5-ostrze-kb4-s-5-p-9-314728.html

Patrząc na nożyk z linka numer 3 wydaje mi się że nie można do niego kupić ostrzy, chyba że gdzieś są gdzie ja nie szukałem.

Dziękuję za pomoc. Uśmiech

Najlepszy nożyk to Olfa AK-3, do tego pojemnik nożyków (chyba 50). Kupisz w Castoramie, sklepach modelarskich i na allegro. Do tego przydałaby ci się mata do cięcia...

lkemot Wiem że jest jeszcze model AK-1 i ta AK-3 to warto wziąć te dwa czy lepiej jeden AK-3 ?

Bo mogę kupić i dwa. ;)

Witam !!!

Zaplanowałem sobie malowanie przyszłego modelu, nie wiem jednak czy nie popełniłem jakiegoś większego błędu, czy kolejność warstw nie będzie na siebie niekorzystnie wpływać?

Proszę o pomoc!

Oto zaplanowana kolejność warstw:

1.Farba Humbrol

2. Sidolux

3.Kalkomanie

4. Sidolux

5. Wash Vallejo

6. Suchy pigment Vallejo

7. Matowy lakier Humbrol

Pozdrawiam.