krzysieke14 Napisano 26 Maja 2010 Share Napisano 26 Maja 2010 Wprawdzie to model Italeri, ale podane są sugerowane farbki Model Master: http://www.mojehobby.pl/italeri-6438-m1-a1-abrams-with-resin-detailed-parts-p-1-113113.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Master_Chief Napisano 26 Maja 2010 Share Napisano 26 Maja 2010 A gdzie dostane do niego blaszki? Ponieważ na tej stronce nie ma:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 26 Maja 2010 Share Napisano 26 Maja 2010 Na pewno w Martoli dostaniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysieke14 Napisano 26 Maja 2010 Share Napisano 26 Maja 2010 Orientuje się ktoś gdzie można dostać blaszki do Sd Kfz 231 6 Rad skala 1:72 i czy wogóle gdzieś można? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Master_Chief Napisano 26 Maja 2010 Share Napisano 26 Maja 2010 Do modelu academy są 2 rodzaje blaszek. jeden za 19 zł a drugi za 51 :P Myślę że wystarczy mi ten za 19. Bo ten za 51 to sa wykończenia wierzyczek i karabinów. Rozumiem że starczy 1 sztuka tych blaszek? http://www.martola.com.pl/pl141/produkty15755/M1A1_Abrams Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 31 Maja 2010 Share Napisano 31 Maja 2010 Mam pytanie, czy do brudzenia modeli można użyć olejnych pasteli? Wiem, że się używa suchych, a o olejnych nic nie słyszałem. Pytam się, bo mam całą paczkę takich pasteli, szkoła mi się skończyła, to tak sobie leżą, a może się przydadzą. A jeśli można je jakoś użyć, to czy się je z czymś miesza, żeby trzymały się modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dicappo Napisano 31 Maja 2010 Share Napisano 31 Maja 2010 Czy jest farba humbrol H-611? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Master_Chief Napisano 31 Maja 2010 Share Napisano 31 Maja 2010 Jestem niedoswiadczonym modelarzem i po długiej przerwie wróciłem do zabawy i dlatego chciałbym się zapytac czy modele maluje sie po złożeniu czy poszczególne części osobno? Bo oczywiście są miejsca do których ciezko dotrzec. Nigdy nie malowałem aerografem ale myślę nad zakupem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 31 Maja 2010 Share Napisano 31 Maja 2010 Master_Chief to zależy. Ogólnie jest tak, że najlepiej jak najwięcej części skleić w całość, później malować, ale jak wiadomo, nie z każdą częścią da się tak zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Master_Chief Napisano 31 Maja 2010 Share Napisano 31 Maja 2010 Master_Chief to zależy. Ogólnie jest tak, że najlepiej jak najwięcej części skleić w całość, później malować, ale jak wiadomo, nie z każdą częścią da się tak zrobić. Jasna sprawa:) Mam zaległości i muszę je nadrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 1 Czerwca 2010 Share Napisano 1 Czerwca 2010 W przypadku samolotów najlepiej małe części wnętrza, elementy podwozia czy silnika w miarę możliwości pomalować jeszcze przed sklejeniem żeby powyciągać detale (czasem warto pomalować część jeszcze znajdującą się w ramce, a potetm tylko zrobić delikatny retusz w miejscu odcięcia). Jeśli chodzi o całość samolotu, to w zależności od maszyny, najlepiej jest złożyć ogólną bryłę ze skrzydłami (bez antenek, podwozia, śmigła itp...), pomalować ją, nałożyć kalkomanie i wykończyć, a dopiero na koniec dokleić części mniejsze, które mogłyby odpaść podczas lawirowania modelem podczas prac wykończeniowych. W pancerce zwykle skleja się większość elementów (czasem nie zakładając jedynie kół, gąsienic i niektórych pomniejszych detali) i maluje się całość po czym wyciąga się jedynie detale umieszczone na powierzchni (pancerzu, karoserii) przy pomocy odpowiednich kolorów. Ja maluję w ten sposób tak już od parunastu lat i póki co się sprawdza Oczywiście każdy ma swoją technikę, taką która mu odpowiada i jest dla niego wygodna. Ty po pewnym czasie również sobie taką wypracujesz. Poprzeglądaj wątki na forum i zobaczysz na jakim etapie, koledzy malują poszczególne elementy. Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Master_Chief Napisano 1 Czerwca 2010 Share Napisano 1 Czerwca 2010 W przypadku samolotów najlepiej małe części wnętrza, elementy podwozia czy silnika w miarę możliwości pomalować jeszcze przed sklejeniem żeby powyciągać detale (czasem warto pomalować część jeszcze znajdującą się w ramce, a potetm tylko zrobić delikatny retusz w miejscu odcięcia). Jeśli chodzi o całość samolotu, to w zależności od maszyny, najlepiej jest złożyć ogólną bryłę ze skrzydłami (bez antenek, podwozia, śmigła itp...), pomalować ją, nałożyć kalkomanie i wykończyć, a dopiero na koniec dokleić części mniejsze, które mogłyby odpaść podczas lawirowania modelem podczas prac wykończeniowych. W pancerce zwykle skleja się większość elementów (czasem nie zakładając jedynie kół, gąsienic i niektórych pomniejszych detali) i maluje się całość po czym wyciąga się jedynie detale umieszczone na powierzchni (pancerzu, karoserii) przy pomocy odpowiednich kolorów. Ja maluję w ten sposób tak już od parunastu lat i póki co się sprawdza Oczywiście każdy ma swoją technikę, taką która mu odpowiada i jest dla niego wygodna. Ty po pewnym czasie również sobie taką wypracujesz. Poprzeglądaj wątki na forum i zobaczysz na jakim etapie, koledzy malują poszczególne elementy. Pozdrawiam Kornik Wielkie dzięki Kornik. Masz tu jakies swoje prace pokazane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 1 Czerwca 2010 Share Napisano 1 Czerwca 2010 Kliknij w mój profil i pokaż wszystkie tematy, to coś tam znajdziesz. Nie ma tam zbyt wiele,bo większość robiłem poza forum, ale może Ci przypadną do gustu.Najnowsze to P-47 i F6F-5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-Boy Napisano 2 Czerwca 2010 Share Napisano 2 Czerwca 2010 Muszę sobie kupić parę rzeczy do modeli no i nożyk do wycinania modeli powiem że taki zwykły z łamanymi ostrzami mam. W grę wchodzą następujące nożyki, interesują mnie wykonane w całości z metalu. Uśmiech 1 - http://www.mojehobby.pl/excel-16001-nozyk-modelarski-excel-p-9-284025.html 2 - http://www.mojehobby.pl/excel-19001-nozyk-modelarski-excel-p-9-284032.html 3 - http://www.mojehobby.pl/trumpeter-09908-hobby-design-knife-p-9-1385406.html No i jakie ostrza OLFA ? http://www.mojehobby.pl/olfa-kb4s5-ostrze-kb4-s-5-p-9-314728.html Patrząc na nożyk z linka numer 3 wydaje mi się że nie można do niego kupić ostrzy, chyba że gdzieś są gdzie ja nie szukałem. Dziękuję za pomoc. Uśmiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dicappo Napisano 2 Czerwca 2010 Share Napisano 2 Czerwca 2010 Są do niego na allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lkemot Napisano 2 Czerwca 2010 Share Napisano 2 Czerwca 2010 Najlepszy nożyk to Olfa AK-3, do tego pojemnik nożyków (chyba 50). Kupisz w Castoramie, sklepach modelarskich i na allegro. Do tego przydałaby ci się mata do cięcia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-Boy Napisano 2 Czerwca 2010 Share Napisano 2 Czerwca 2010 lkemot Wiem że jest jeszcze model AK-1 i ta AK-3 to warto wziąć te dwa czy lepiej jeden AK-3 ? Bo mogę kupić i dwa. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lkemot Napisano 3 Czerwca 2010 Share Napisano 3 Czerwca 2010 AK-3 starczy do wszystkiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysieke14 Napisano 5 Czerwca 2010 Share Napisano 5 Czerwca 2010 Witam !!! Zaplanowałem sobie malowanie przyszłego modelu, nie wiem jednak czy nie popełniłem jakiegoś większego błędu, czy kolejność warstw nie będzie na siebie niekorzystnie wpływać? Proszę o pomoc! Oto zaplanowana kolejność warstw: 1.Farba Humbrol 2. Sidolux 3.Kalkomanie 4. Sidolux 5. Wash Vallejo 6. Suchy pigment Vallejo 7. Matowy lakier Humbrol Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 5 Czerwca 2010 Share Napisano 5 Czerwca 2010 Ja bym zmienił tylko kolejność: najpierw matt, potem pigmenty... z doświadczenia wiem, że pigmenty potraktowane lakierem mają tendencję do zmiany koloru... pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysieke14 Napisano 5 Czerwca 2010 Share Napisano 5 Czerwca 2010 Tylko czy pigmenty nie będą się ścierać, jeśli nie będą zabezpieczone lakierem? Czy można je dobrze zabezpieczyć w inny sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexter Napisano 5 Czerwca 2010 Share Napisano 5 Czerwca 2010 Przed washem Vallejo nie trzeba nakładać sido. Nie jest inwazyjny. Pigmenty Vallejo możesz utrwalać benzyną ekstrakcyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 5 Czerwca 2010 Share Napisano 5 Czerwca 2010 Mam pytanie. Skłedam właśnie model współczesnego samolotu a producent zrobił na nim wypukłe linie podziału. Jak najlepiej je uwidocznić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil4721 Napisano 6 Czerwca 2010 Share Napisano 6 Czerwca 2010 Sklejam model naczey schmitz (kurtyna), w prawdziwych naczepach szmitz ramy są ocynkowane i niewiem jaką farbą pomalować ramę żeby przypominała ocynkowaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 7 Czerwca 2010 Share Napisano 7 Czerwca 2010 7. Matowy lakier Humbrol odradzam... zżółknie z czasem, lepiej też vallejo, pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi