Skocz do zawartości

Zadajemy pytania, dostajemy odpowiedź

DeX

Rekomendowane odpowiedzi

1.średnio na jeża (podkład cytadela tak,sam polecam) inna paleta kolorów chyba ,że masz wzrok sokoła

2.Do dziś używam tego sprzętu.

3.Oczywiście,że tak dodatkowo papier wodny o gradacjach wysokich(miałki)np.1000.

4.Zwyczajnej.

5.Spore na korzyść aero.

6.Szukaj okazji,porównuj ceny.

7.Stanowczo M.C.

2. Czym wycinacie części z wyprasek? Pamiętam że za młodu używałem takich cążek z jakiejś kosmetyczki i jakoś to szło. Czy jest sens kupować jakieś typowo hobbystyczne narzędzie? Podobnie kwestia ostrego skalpela, wydaje mi się że z powodzeniem może zostać zastąpiony nożem do tapet bądź nożem do kartonu albo nawet żyletką.

Początkowo cążki i nóż do tapet/wykładzin wystarczą, ale wierz po pewnym czasie, gdy zaczniesz przeprowadzać bardziej skomplikowane operacje (a nie tylko wycinanie z wyprasek), dobry skalpel stanie się niezastąpiony.

3. Kwestia piłowania części. Podobnie jw wydaje mi się że w ograniczonym zakresie nadaje się jakiś drobny pilniczek do paznokci, np taki z pyłem diamentowym. Gdzie można nabyć bardzo drobny papier ścierny?

Należy odróżnić szlifowanie od polerowania. Do spiłowywania i grubszej obróbki pilnik diamentowy, grubszy papier ścierny, a do polerki powierzchni papier wodny 1000,1500,2000, gąbki ścierne oraz twardy filc. Papier ścierny i wodny kupisz w sklepach z artykułami budowlanymi.

4. Jakiej pincety używacie?

Pinceta powinna być jak najtwardsza, gdyż przy miękkim metalu nie będzie się dobrze zaciskać i nie pozwoli nam dokonywać aż tylu manerów z elementami, ilu byśmy sobie życzyli. Dobrze jest mieć na warsztacie pincetę z ostrym końcem oraz płaskim.

6. Gdzie najbardziej opłaca się kupować modele?

Dobrze jest nawiązać kontakt ze sklepem modelarskim w miejscu zamieszkania (bądź jego okolicy) gdyż jeśli będziesz dobrym klientem, to sprzedawca będzie bardziej skory do sprowadzenia Ci nawet rzadszych modeli i dodatków. Na allegro warto kupować modele, które już jakiś czas na rynku są, gdyż można znaleźć niezłe okazje. Można też tam często znaleźć rarytasy, które nie są dostępne gdzie indziej.

Warto również odwiedzać sklepy internetowe z uwagi dość duży asortyment takowych.

Należy się jednak liczyć z tym, że koszt wysyłki niektórych modeli zarówno zakupionych na allegro jak i w sklepach internetowych może dość znacznie zwiększyć końcową sumę jaką będzie trzeba wyłożyć.

7. Czy jest jakaś firma której wyrobów należy unikać?

To pytanie słyszałem już w tym roku chyba z 20 razy. Tak naprawdę nie powinno się oceniać modeli tylko po nazwie na pudełku, gdyż można się w ten sposób nieźle zrobić w balona. Są firmy (jest ich dość spro) których oferta jest mocno nierówna.Zawiera zarówno modele stare (lata 70-te, 80-te), nowe (oparte na nowych formach projektowanych komputerowo) oraz przepaki modeli innych firm (również różnej jakości). Dlatego też nie można oceniać modelu tylko po stwierdzeniu, że jest to np. Italeri albo Academy.

Modele powinno się oceniać indywidualnie i na tej podstawie dokonywać wyboru.

Pozdrawiam i życzę powodzenia

Kornik

Wiesz co - może daj mi ten model i ja Ci to zrobię bo przepisywać połowę działu o pancerce zajmie 10 razy więcej czasu. Ja rozumie, że nie zawsze chce się przeglądać tony postów ale tylko tak człowiek się uczy - ja przez to nauczyłem się chyba większości technik modelarskich. Nie zrozum mnie źle bo nie chcę byś odebrał to jako złośliwość. Brudzenie takich maszyn to cała masa czynników - Gdzie dany pojazd operował, warunków pogodowych (pustynia, błoto etc..) lub okresu. Wszystko to jest opisane tutaj na forum i jeśli chcesz wykonać realistycznie wyglądający pojazd musisz przeszperać całe masy porad które tu znajdziesz. Wnioskuje, że skoro coś nakładałeś kredą (co teoretycznie jest dla mnie dziwne ale pewnie zrobiłeś coś na kształt pigmentu) to pewnie ma to być okres zimowy. Poszukaj w takim układzie jak wykonać błoto. Użyj też wyobraźni bazując na radach.

Pozdrawiam

Piotrek

Świetnie też nadaje się też płyn do czyszczenia monitorów. Ale generalnie wszystko się nadaje co odtłuszcza (płyny do mycia naczyń, spirytus etc..)

Pozdrawiam

Piotrek

Witam .Mam pytanko .Czy może mi ktoś powiedzieć jakie najlepiej stosować farby do malowania świateł czerwonych i kierunkowskazów .(marka i numer farby). I jaką stosować rdzę (marka i numer farby). Za odpowiedź będę bardzo wdzięczny.

Witam .Mam pytanko .Czy może mi ktoś powiedzieć jakie najlepiej stosować farby do malowania świateł czerwonych i kierunkowskazów .(marka i numer farby). I jaką stosować rdzę (marka i numer farby). Za odpowiedź będę bardzo wdzięczny.

Bardzo dobre są farby Clear firmy Gunze seria H. Zajrzyj sobie na ich strony, a znajdziesz numery.

Możecie mi pomóc, nie wiem czy te gąsienicehttp://mojehobby.pl/bronco-3520-german-pzkpfw-ii-ausf-d-early-version-workable-track-link-set-p-1-1648527.html są tzw. na klik i czy będą pasować do tego modeluhttp://mojehobby.pl/alanger-035006-niemiecki-czolg-lekki-pzkpfw-ii-ausf-d-p-1-552773.html bo chyba tak ?!...

Po części zgadzam się z Mierzu bo kupno aero za 40 zł z dyszą 0,3 co najwyżej pomalujesz model na jeden kolor ale już taką piwatką z tą samą dyszą można się pobawić. To wszystko zależy od tego w jakim stopniu opanujesz technikę malowania tym sprzętem. Ja wole najmniejsze z możliwych dysz bo wiadomo, że im mniejsza tym większe prawdopodobieństwo uzyskania małej plamki.

Pozdrawiam

Piotrek