Adams M1A1 Napisano 12 Marca 2014 Share Napisano 12 Marca 2014 Dziękuje bardzo! Jakiś czas temu widziałem tego typu skrzynkę z dodatkowa opcją przytrzymującą element przecinany. Niestety nie znałem nazwy, aż do teraz:)Co do dalszej części moje pytania to nie chce mi się wierzyć ze wszyscy używacie jedynie skalpela i papieru ściernego. Może zadam inaczej pytanie: Jak poradzilibyście sobie z przecięciem w wzdłuż podwozia (na pół) modelu czołgu ze skali 1/35. Chodzi mi konkretnie to tą 'wannę' do której mocowane jest podwozie. To jest solidne 15cm+ plastiku. Moglibyście Panowie polecić mi jakaś piłę do ciecia plastiku w owej skrzynce?[/quote Witaj.Ja używam brzeszczota "Olfy" zakładanego na oprawkę- jest cienki dlatego nie ma dużych strat w materiale,ew. można użyć cienkiego brzeszczota do metalu takiego do piłki ręcznej ramowej.Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kula5nw Napisano 12 Marca 2014 Share Napisano 12 Marca 2014 Adams M1A1, z tego co zrozumiałem z twojego posta, to najlepiej chyba pasowałaby Razor Saw- używam, choć nie jest tania, to nie zamieniłbym jej na nic innego,strata materiału znikoma przy przecinaniu całych modeli (brzeszczot cieniutki jeśli chodzi o grubość, choć samo ostrze niemałe, małe precyzyjne "ząbki"itd), wygoogluj sobie, od razu wyskoczy Ci wiele typów i odmian. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 12 Marca 2014 Share Napisano 12 Marca 2014 Dokładnie oto chodzi .Tania nie jest to fakt, paczka 2 szt kosztowała 16pln ale używam ich już 2 lata .Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Marca 2014 Share Napisano 13 Marca 2014 http://www.mojehobby.pl/products/Fallschirmjager-Obsluga-Mozdzierza-80mm.html witam jakimi kolorka mi z vallejo poamalowac im mondurki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebastianC. Napisano 13 Marca 2014 Share Napisano 13 Marca 2014 Cześć. Nie znalazłem odpowiedzi na pytanie, a mnie to bardzo frapuje: czemu na forum jest tak mało o modelarstwie w skali 1:144? :P To jest uważane za nieprofesjonalne, czy zbyt trudno dodawać do takich sklejek detale, czy co, czy jak? Ta skala raczej nigdy nie była i nie będzie tak popularna jak 72ka czy 48ka a tym samym na forach modelarskich warsztaty i galerie modeli w 1/144 pojawiają się rzadziej. Na modelworku jest sporo osób które kleją takie maleństwa np. kowal76, Woit, mydlo, kazama, Cerel no i od pewnego czasu ja (sorki jeśli kogoś pominąłem ) Nie wiem jak u Ciebie z angielskim ale możesz zerknąć na forum poświęcone 1/144: http://www.kampfgruppe144.com/phpBB3/index.php lub na facebooku: https://www.facebook.com/groups/460733620615047/ A co do detalowania, wszystko zależy od chęci, umiejetności i samozaparcia. Pamiętaj, że w tej skali detale są 2 razy mniejsze niż w 72ce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sfjontkofski Napisano 17 Marca 2014 Share Napisano 17 Marca 2014 Dzięki, przejrzę ;) Angielski płynny, więc nie będzie problemu. ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buffon Napisano 17 Marca 2014 Share Napisano 17 Marca 2014 Dziękuje bardzo Panowie. Chodziło mi właśnie o jak najmniejsza stratę materiału podczas ciecia. Ta piła Olfy wygląda solidnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matii1604 Napisano 19 Marca 2014 Share Napisano 19 Marca 2014 Witam, Mam problem z farbką, nie wiem czy jest jakaś inksza czy ja coś źle robię, ale skleiłem model wszystko ładnie, kupiłem farbkę (lakier matowy) z pactry i po nałożeniu warstwy model się bardziej świeci, choć efekt powinien być odwrotny i nie mam pojęcia dlaczego tak jest, nr farbki to "A18 Clear (G)" ktoś coś potrafi doradzić ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sfjontkofski Napisano 19 Marca 2014 Share Napisano 19 Marca 2014 Witam,Mam problem z farbką, nie wiem czy jest jakaś inksza czy ja coś źle robię, ale skleiłem model wszystko ładnie, kupiłem farbkę (lakier matowy) z pactry i po nałożeniu warstwy model się bardziej świeci, choć efekt powinien być odwrotny i nie mam pojęcia dlaczego tak jest, nr farbki to "A18 Clear (G)" ktoś coś potrafi doradzić ? Pozdrawiam "G" to oznaczenie dla "gloss", czyli farby błyszczącej. Zatem nic dziwnego, że się świeci - bo ma się świecić. :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matii1604 Napisano 19 Marca 2014 Share Napisano 19 Marca 2014 no właśnie też przeglądając internety to odnalazłem :\ będzie trzeba się wrócić do sklepu i troszku okrzyczeć panią Dzięki za odpowiedź ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buffon Napisano 22 Marca 2014 Share Napisano 22 Marca 2014 Witam serdecznie ponownie! Mam pytanie, czy może wie ktoś jak najlepiej zabrać się za zrobienie tropikalnej siatki maskującej na pojazd? Jestem otwarty na wszelkie pomysły i sugestie. Może to jakoś ułatwi zadanie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kondzior4 Napisano 24 Marca 2014 Share Napisano 24 Marca 2014 Panowie potrzebuje pilnej pomocy.Otóż jak maluje aerografem to bardzo mi on chlapie farba.Normalnie leci ale jak przestaje malowac i pozniej zaczynam to najpierw ochlapie mi pol modelu malymi kropkami a dopiero pozniej leci mgielka.Czy to zalezy od farbki czy moze z aero cos jest nie tak dodam tez ze bardzo mi paprze przy tej dziurce co wylatuje powietrze z farba co jakis czas musze ja przecierac.Czekam na odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 24 Marca 2014 Share Napisano 24 Marca 2014 Zbiera Ci się farba na osłonie dyszy. Obstawiam, że masz chiński aerograf. Poczytaj w temacie o aero o takich objawach. Wielokrotnie było wałkowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kondzior4 Napisano 24 Marca 2014 Share Napisano 24 Marca 2014 Temat o aero ma ponad 100 stron a jak wyszukuje to nic konkretnego nie znajduje.Możecie napisać co zrobić w takim wypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekkw Napisano 25 Marca 2014 Share Napisano 25 Marca 2014 Odkręcić osłonę i umyć. Ew malować bez osłony tylko uważać, żeby nie uszkodzić iglicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 25 Marca 2014 Share Napisano 25 Marca 2014 I używać do farb opóźniacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sfjontkofski Napisano 26 Marca 2014 Share Napisano 26 Marca 2014 Kleję P51-D Mustang od Airfixa, z nowej serii. I trafiłem taki problem. Podwozie wygląda tak: klik (na sucho oczywiście, malowanie też jeszcze nieskończone). W porównaniu z materiałem fotowidło (klik, klik i klik) wnęki podwozia wydają mi się dużo za płytkie (szczególnie, że będę tam pchał różne rurki, kabelki i inne duperele). Ale jak je pogłębić przy takiej a nie innej budowie skrzydła, złożonego z czterech części? Da się w ogóle? Jak myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sfjontkofski Napisano 26 Marca 2014 Share Napisano 26 Marca 2014 Przy okazji, nie zaszkodzi zorientować się, jak były malowane (lub niemalowane) wnęki P-51D w czasie wojny. Szukałem. Według tego, arcyciekawego zresztą, artykułu, cytuję: "Similarly to other aircraft types, the camouflaged P-51 most probably had wheel wells painted in Neutral Grey. On later-production natural metal aircraft, the wheel wells were Interior Green." A ponieważ mój Mustang ma być srebrny, czyli "natural metal" (1944, dodajmy), chyba nie popełniam błędu, przynajmniej tak mi się wydaje? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 26 Marca 2014 Share Napisano 26 Marca 2014 Artykuł Martina Waligórskiego to bardzo dobre opracowanie, ale z natury rzeczy zawiera uproszczenia i pomyłki (choćby ze względu na czas gdy był pisany i brak niektórych informacji, które pojawiły się później). Jeżeli chcesz rozkminić wnęki Mustanga pod konkretny egzemplarz, to licz się z mocno uciążliwymi studiami tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sfjontkofski Napisano 26 Marca 2014 Share Napisano 26 Marca 2014 Artykuł Martina Waligórskiego to bardzo dobre opracowanie, ale z natury rzeczy zawiera uproszczenia i pomyłki (choćby ze względu na czas gdy był pisany i brak niektórych informacji, które pojawiły się później). Jeżeli chcesz rozkminić wnęki Mustanga pod konkretny egzemplarz, to licz się z mocno uciążliwymi studiami tematu. "Chcesz"... Ja tam bym zostawił interior green, ale teraz trochę głupio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buffon Napisano 27 Marca 2014 Share Napisano 27 Marca 2014 Naprawdę Panowie nie macie pomysłu na to jak zrobić ta wyżej wspomniana siatkę tropikalną? Będę dozgonnie wdzięczny za JAKIEKOLWIEK sugestie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sfjontkofski Napisano 27 Marca 2014 Share Napisano 27 Marca 2014 Naprawdę Panowie nie macie pomysłu na to jak zrobić ta wyżej wspomniana siatkę tropikalną?Będę dozgonnie wdzięczny za JAKIEKOLWIEK sugestie:) Jak to zobaczyłem, to natychmiast stanęła mi przed oczami taka plastikowa siatka do pakowania owoców w supermarketach, ale na tym moja inwencja się skończyła. :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 28 Marca 2014 Share Napisano 28 Marca 2014 Mam pytanie. Otóż, zakupiłem specyfik Vallejo water texture i planuję z jego użyciem wykonać podstawkę do okrętu. Jakie kolory użyć pod spód, by pasowało to do Bałtyku? Jak ogólnie zabrać się najlepiej do nakładania tego cuda i malowania? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silintierka Napisano 8 Kwietnia 2014 Share Napisano 8 Kwietnia 2014 Witam, jestem początkującym. Z dnia na dzień modelarstwo wciąga mnie bardziej. Mam pytanie, czytałem sporo, oglądałem sporo, znalazłem areograf http://allegro.pl/ultra-2w1-harder-steenbeck-hs-aerograf-i4094630548.html chyba jeden z lepszych areo tylko nie wiem jaką kupić pod niego sprężarkę? na wszystko łącznie chciałbym wydać coś kolo 800 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 8 Kwietnia 2014 Share Napisano 8 Kwietnia 2014 Aerograf znakomity, a do niego kup kompresor AS-186, jest tani (za mniej niż 300 zł można go kupić). Zaoszczędzone pieniądze wydaj na model, albo chemię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi