Solo Napisano 8 Sierpnia 2016 Share Napisano 8 Sierpnia 2016 Wspominałeś coś chyba że Ci powierzchnię zmatawia, a nie że klej zostaje. Ale może coś źle zapamiętałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 8 Sierpnia 2016 Share Napisano 8 Sierpnia 2016 Watpie aby to byla wina " starosci" tasmy bo gdzie na niej data waznosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Night_Nine Napisano 11 Sierpnia 2016 Share Napisano 11 Sierpnia 2016 Hej wiecie jak dorobić zgubione częsci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 11 Sierpnia 2016 Share Napisano 11 Sierpnia 2016 Zgubionych części nie da się dorobić. Część należy najpierw dorobić i dopiero taką dorobioną gubić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Night_Nine Napisano 11 Sierpnia 2016 Share Napisano 11 Sierpnia 2016 To znaczy hmmmmm na przykład miałem 2 częsci i zgubiłem 1 to jak wtedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 11 Sierpnia 2016 Share Napisano 11 Sierpnia 2016 To wtedy masz 1 część. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 11 Sierpnia 2016 Share Napisano 11 Sierpnia 2016 To znaczy hmmmmm na przykład miałem 2 częsci i zgubiłem 1 to jak wtedy? To w tedy robisz nową żeby wyglądała tak samo jak ta co Ci została. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Night_Nine Napisano 11 Sierpnia 2016 Share Napisano 11 Sierpnia 2016 Ale jak robie wyczaruje, czy pójdę do lodówki i tam będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 11 Sierpnia 2016 Share Napisano 11 Sierpnia 2016 Ale jak robie wyczaruje, czy pójdę do lodówki i tam będzie? Pod warunkiem, że jesteś Elzą. A tak serio - dorabiasz dyszę? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 11 Sierpnia 2016 Share Napisano 11 Sierpnia 2016 U mnie w lodówce jest Twoja część. Mozesz ją zabrać? A serio to co to za część Ci wcięło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Night_Nine Napisano 11 Sierpnia 2016 Share Napisano 11 Sierpnia 2016 1. Nie o dysze chodzi. 2.Chodzi o hak na wieży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 11 Sierpnia 2016 Share Napisano 11 Sierpnia 2016 Zamiast bić pianę wrzuć zdjęcie lub linka, i wtedy się zobaczy czy da radę to dorobić z jakiegoś chipsa czy trzeba odlew żywiczny zrobić.Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 11 Sierpnia 2016 Share Napisano 11 Sierpnia 2016 Przecież doskonale wiadomo, że chodzi o hak trzymający lampę w szczycie sklepienia wieży bramnej w Łęczycy. Model, co oczywiste, jest w skali 1/20. Należy wziąć drucik 0,25 mm, owinąć na odpowiednio dobranym wiertełku i przyciąć w kształt haka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 12 Sierpnia 2016 Share Napisano 12 Sierpnia 2016 Słuchaj, tu chodzi o pancerkę, więc tylko walcowana blacha! A serio jeśli hak na wieżę to powiedz może do czego to ma być to albo jeśli mam to Ci wyśle albo sam sobie dorobisz bo to nie jest trudny element. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Night_Nine Napisano 12 Sierpnia 2016 Share Napisano 12 Sierpnia 2016 No, nareszcie udalo mi sie znalezc zdjecie, jak nie rozpoznają chodzi o t55/type 59 w skali 1:35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 12 Sierpnia 2016 Share Napisano 12 Sierpnia 2016 Potrzebujesz odpowiedniej grubości płytkę plastikową. Jeśli nie znajdziesz, możesz skleić cieńsze. Jak będziesz miał fart to obejdzie się bez szpachlowania. Jeśli nie, to łączenia trzeba będzie na gotowym haku podszpachlować (np. rzadkim CA) i podszlifować. Można też spiłować na płasko pręt plastikowy np. z ramki wlewowej, o ile jest wystarczająco duży (lub hak wystarczająco mały ;). Na płytce narysować żądany kształt i wypiłować płaski hak. Potem opiłować go nadając mu odpowiednie przekroje. Iglaki i wygładzanie papierem ściernym. Ewentualnie papier zwinięty w cienką rolkę, albo owinięty np. na wykałaczce. Gdy hak gotowy odciąć go od naddatku (naddatek jasno szary, linie cięcia przerywane, czerwone). Naddatek jest niezbędny. Pozwala wygodnie trzymać obrabiany przedmiot, albo mocować go w imadle. Drugi rysunek dotyczy sytuacji, gdy końcówka haka jest w przekroju okrągła (nie znam się na czołgach). Wtedy lepiej odciąć tę końcówkę i dokleić zamiast niej przygotowany i ucięty kawałek profilu o przekroju koła. Łączenie oszpachlować i opiłować do właściwego kształtu. Tu lepiej sprawdzi się miękka szpachla, np. Gunze w płynie. Chodzi o to by nie ułamać pręcika przy szlifowaniu. Nie zaszkodzi nawiercić pręcik i trzon haka po czym zastosować kołeczek montażowy z drucika. Można też najpierw zgrubnie wypiłować hak z naddatkiem, nawiercić dość głęboko płytkę, wkleić pręcik i dopiero opiłowywać cały hak. Zostaje wyciąć z cienkiej płytki podstawę haka, dokleić hak i całość można znowu gubić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 12 Sierpnia 2016 Share Napisano 12 Sierpnia 2016 Napisz do mnie PW , mam jedną niewykorzystaną wieżę razem z hakami do T55 (potrzebuję tylko podwozia) to mogę Ci odstąpić .Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Night_Nine Napisano 12 Sierpnia 2016 Share Napisano 12 Sierpnia 2016 Dobra dzieki za odp a tak propo skąd moge wziąć ten kawałek płaskiego plastiku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 12 Sierpnia 2016 Share Napisano 12 Sierpnia 2016 Polistyren (zwany też hips) możesz kupić w sklepach modelarskich albo na Allegro. W arkuszach, albo profilach o różnych rozmiarach. Warto to mieć w domu. Ewentualnie możesz wyciąć to z kawałka jakiejś niepotrzebnej części z modelu który robisz albo zrobiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 12 Sierpnia 2016 Share Napisano 12 Sierpnia 2016 Można też zużyć niepotrzebną kartę kredytową lub podobną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 12 Sierpnia 2016 Share Napisano 12 Sierpnia 2016 Nada się też dowolny, niepotrzebny plastikowy przedmiot z przyzwoitym plastikiem. Zabawka, naczynie itd. Fakt, że hips w arkuszach jest wygodniejszy. Warto w domu przeglądać takie różne starocie pod kątem modelarskim przed wyrzuceniem. Warto też zwracać na takie szpeje uwagę w otaczającym świecie. Np. kolorowe sztućce itp. z przeźroczystego plastiku, czy kolorowe plastikowe patyczki do liczenia dla dzieci kosztują grosze, a pozwolą rozwiązać wiele zagwozdek z dorabianiem elementów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 12 Sierpnia 2016 Share Napisano 12 Sierpnia 2016 Czy ktoś z uprzejmych forumowiczów może podać link do jakiegoś sklepu gdzie dostane metal stickery ( A+Club lub inna firma) , potrzeba jest do Hondy CR-Z . Tutaj haczyk sklep który jest w Europie chiny zostawiam na później bo same stickery nieopłacalne tam zamawiać. Tutaj kiedyś mieli http://www.car-model-kit.com ale już nie posiadają oferty A+Club . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 15 Sierpnia 2016 Share Napisano 15 Sierpnia 2016 Czy ktoś z was słyszał o stosowaniu akrylu do przedłużania paznokci jako szpachli modelarskiej? Słyszałem już o produktach dentystycznych, ale o takim akrylu jeszcze nie. Wczoraj na YouTube zobaczyłem filmiki i wygląda to bardzo obiecująco. Łączymy sypki akryl oraz specjalny płyn i dostajemy gęstą masę którą po paru minutach można szlifować! Jeżeli będzie trzymał się plastiku, to będzie to dla mnie objawienie. Wygodna szpachla która się nie zapada oraz można od razu obrabiać. Brzmi zbyt pięknie? Czas pokaże. Cały zestaw dorwałem na eBayu za circa 20zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 15 Sierpnia 2016 Share Napisano 15 Sierpnia 2016 Mieszkam za Bałtykiem, więc w 99% przypadków najtaniej jest na eBayu. jak dojdzie to będziemy badać. Ciekawią mnie też zele UV jako top coat. Do światełek, małych szyb itp. może być bardzo ciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 16 Sierpnia 2016 Share Napisano 16 Sierpnia 2016 Czym rozcieńczać Humbrol Clearfix, żeby był bezpieczny dla polistyrenu? Woda się nada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi