Michał96 Napisano 20 Czerwca 2011 Share Napisano 20 Czerwca 2011 Szukam jakiś malowań do pojazdy M2A2 Bradley,pomożecie mi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 25 Czerwca 2011 Share Napisano 25 Czerwca 2011 Hej Ponieważ zbliżają się kolejne zakupy, nie obędzie się bez nowego pudełka I w ramach odpoczynku od pływadeł i ciągłego szpachlowania, szlifowania... chciałbym skleić jakieś kultowe latadło.. Generalnie interesują mnie takie oto samolociki: -Spitfire -Messerschmitt -Mustang -Focke Wulf Skala 1:48 I tutaj prośba do obeznanych w temacie - Co byście mi polecili? Czy kupić Tamki z 2005 czy może coś nowszego? Np. Zvezda wypuściła świetnie zdetalowanego Messera, ale skopała kaliki... a topcolors do tego modelu kosztuje więcej niż sam samolocik Proszę o pomoc i jakieś propozycje Kami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 25 Czerwca 2011 Share Napisano 25 Czerwca 2011 Wybór należy do Ciebie. Wszystko zależy od tego, do którego samolotu Cię ciągnie. Ja bym mocno subiektywnie polecił Spitfire'a, Mustanga, Thunderbolta lub Corsaira Tamiyi albo Hellcata Eduarda. Inni koleldzy zapewne doradzą Ci w kwestii maszyn niemieckich co do, których moja wiedza jest nikła. Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 25 Czerwca 2011 Share Napisano 25 Czerwca 2011 Kupiłem ostatnio Spitfire Vb Tamiya. Tak dobrze spasowanego i zdetalowanego w swojej (krótkiej) karierze modelarskiej nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michaił Napisano 27 Czerwca 2011 Share Napisano 27 Czerwca 2011 Mitsubishi A6M5a Zero (Tamiya 1:48) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K_Mazur Napisano 28 Czerwca 2011 Share Napisano 28 Czerwca 2011 Aby zmatowić model, jakiej najlepiej firmy wybrać lakier bezbarwny i czy będę go mogł położyć pędzlem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1984 Napisano 28 Czerwca 2011 Share Napisano 28 Czerwca 2011 Tak jak w temacie mam kilka pytanek dotyczących diod LED, bo sam w tym nie zaliczyłbym siebie do specjalistów... 1. Czy są dostępne diody 3mm w kolorze pomarańczowym i niebieskim? Ale nie chodzi mi o kolor świecenia, tylko kolor plastiku z jakiego zostały zrobione (tak, żeby można było z nich zrobić lampy błyskowe do samochodów) 2. Czy mógłby ktoś łopatologicznie napisać (narysować) jak zrobić obwodzik ze świecącymi czterema diodami ? 4 diody, jakim napięciem je chcesz zasilić? połączenie dowolne? podaj to napięcie to Ci to rozrysuje i dobiore jakiś rezystor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bordawski Napisano 28 Czerwca 2011 Share Napisano 28 Czerwca 2011 a ja mam pytanie czy ktoś wie jak za pomocą pędzla pomalować kamuflaż w postaci ciapek żeby krawędzie nie były równe tylko płynnie przechodziły kolory coś takiego się robi aerografem ale może ktoś zna sposób na zrobienie tego pędzlem? Bo chciałem taki kamuflaż zrobić na 7tp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 29 Czerwca 2011 Share Napisano 29 Czerwca 2011 Przy pomocy pędzla jak by się uparł też się da ale lepiej do tego użyć drobnoziarnistej gąbki. Bierzesz sobie taki kawałeczek w pincetę, maczasz w niewielkiej ilości farby i "ciapasz" w miejscach gdzie chciał byś uzyskać płynne przejścia. Troszkę to wymaga wprawy więc potrenuj sobie najlepiej na jakimś postrzałku żeby dobrze dobrać sobie "ziarnistość" gąbki i ilość farby. Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elcin Napisano 29 Czerwca 2011 Share Napisano 29 Czerwca 2011 Witam, stoje przed składaniem modelu F-18 w malowaniu Blue Angels i pojawia sie problem. Idealna farba do niego to (poza jakimśtam gunze słabo działającym z pędzlem) Humbrol 190, który już nie jest produkowany, jakieś pomysły co jeszcze by pasowało? PS. Jest jakiś poradnik o płynach do kalek? Chciałbym zacząć sie z tym bawić ale nie wiem z czym to jeść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 29 Czerwca 2011 Share Napisano 29 Czerwca 2011 Poradnik do kalek jest u nas na forum. Farbę postaraj się dobrać za pomocą stron http://gunze.pl, http://www.paint4models.com/index.html, http://www.ipmsstockholm.org/colorcharts/stuff_eng_colorcharts_fs.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 29 Czerwca 2011 Share Napisano 29 Czerwca 2011 PS. Jest jakiś poradnik o płynach do kalek? Chciałbym zacząć sie z tym bawić ale nie wiem z czym to jeść Poradnik o nakładaniu kalkomanii krop po kroku -> http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=104&t=22731 Kami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elcin Napisano 29 Czerwca 2011 Share Napisano 29 Czerwca 2011 Farbke jakąś sobie znalazłem, ciekawe jak będzie w rzeczywistości wyglądać. Temat o płynach przeczytałem, zbieram fundusze i nabęde płyny od Gunze ale mam jedno ale. W poradniku było o tym, że płyny nanosić na model w miejscu gdzie będzie kalka zaraz przed nałożeniem. Jak wspominałem mam model Blue Angels, co z liniami wzdłuż całego modelu? Nakładać płyn co kilka cm po kropelce czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 29 Czerwca 2011 Share Napisano 29 Czerwca 2011 Farbke jakąś sobie znalazłem, ciekawe jak będzie w rzeczywistości wyglądać. Temat o płynach przeczytałem, zbieram fundusze i nabęde płyny od Gunze ale mam jedno ale. W poradniku było o tym, że płyny nanosić na model w miejscu gdzie będzie kalka zaraz przed nałożeniem. Jak wspominałem mam model Blue Angels, co z liniami wzdłuż całego modelu? Nakładać płyn co kilka cm po kropelce czy jak? Uważam, że powinieneś wszystko machnąć za jednym zamachem, bo mogą być problemy, gdy zaczniesz kombinować Co prawda, nie mam dużego doświadczenia w tej dziedzinie, ale tu potrzeba sprawnej ręki A i nie zrażaj się niepowodzeniami, bo często ich przyczyną są marnej jakości kalki... Pozdrawiam Kami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał96 Napisano 30 Czerwca 2011 Share Napisano 30 Czerwca 2011 Wiecie czy niemieccy spadochroniarze Fallschirmjäger występowali w okresie walk o Arnhem 1944? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 30 Czerwca 2011 Share Napisano 30 Czerwca 2011 Witaj W poniśzym linku znajdziesz listę jednostek niemieckich, które znajdowały się w rejonie Arnhem podczas operacji Market-Garden: http://www.defendingarnhem.com/OoB.htm Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JAnosik09 Napisano 1 Lipca 2011 Share Napisano 1 Lipca 2011 Cześć! Jaką wysokość powinien mieć słup telegraficzny na makiecie w skali 1:35 ? (wg. moich obliczeń około 17 cm, w googlach znalazłem 28 cm xD ) Z czego zrobić izolatory? oprócz tego: viewtopic.php?f=87&t=15767&p=260607&hilit=s%C5%82up+telegraficzny#p260607 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał96 Napisano 1 Lipca 2011 Share Napisano 1 Lipca 2011 Witaj W poniśzym linku znajdziesz listę jednostek niemieckich, które znajdowały się w rejonie Arnhem podczas operacji Market-Garden: http://www.defendingarnhem.com/OoB.htm Pozdrawiam Kornik Dzięki kornik, niestety nie byłotam spadochroniarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.Durant Napisano 2 Lipca 2011 Share Napisano 2 Lipca 2011 Czy jako podkładu, mogę użyć surfacer`a 500? Przeszukałem forum i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KilY Napisano 3 Lipca 2011 Share Napisano 3 Lipca 2011 To ja przy okazji zapytam z jakiej odległości psikać Surfacerem 1200 z puszki na model, aby uzyskać najlepszą powierzchnię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 3 Lipca 2011 Share Napisano 3 Lipca 2011 Kurde, nie miałem do czynienia z Surfacerem 1200 w puszce, ale jak malowałem nim aerografem i za słabo rozcieńczyłem, to na modelu pojawiła się pajęczyna jak w starych horrorach. Uważaj, żeby coś takiego nie powstało na Twoim modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KilY Napisano 3 Lipca 2011 Share Napisano 3 Lipca 2011 No właśnie dlatego zaopatrzyłem się w taki w puszce, aby uniknąć problemów z rozcieńczaniem. Tylko, ciekawy jestem jaka odległość nakładania będzie odpowiednia, jak nikt nie pomoże to najwyżej poeksperymentuję na jakimś testowym modelu, choć wolałbym tego uniknąć, bo to cholerstwo strasznie drogie i szkoda :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 3 Lipca 2011 Share Napisano 3 Lipca 2011 Im z większej odległości pryskasz, tym bardziej suchy doleci do modelu - efekt ten sam jak przy za słabym rozcieńczeniu. A jak za blisko, to porobisz zacieki i zalejesz detale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KilY Napisano 3 Lipca 2011 Share Napisano 3 Lipca 2011 No tyle to sam wymyśliłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał96 Napisano 3 Lipca 2011 Share Napisano 3 Lipca 2011 Macie jakieś zdjęcia z okresu walk o Gdańsk w 1945 roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi