toled Napisano 13 Maja 2020 Share Napisano 13 Maja 2020 Może zmieńmy taktykę. Zrób model po swojemu, potem wstaw dokładną galerię, a my powiemy Ci co jest nie tak i co następnym razem poprawić Bo coś czuję, że jeszcze trochę, a @Dorotka popełni jakąś częścią od swojego GSX-a seppuku 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 13 Maja 2020 Share Napisano 13 Maja 2020 Śrubką 0,8 się pochlastam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 13 Maja 2020 Share Napisano 13 Maja 2020 2 godziny temu, toled napisał: … Zrób model po swojemu, potem wstaw … galerię, a my powiemy Ci co jest nie tak … Sądzę, ze to jest dobry pomysł. 2 godziny temu, toled napisał: … i co następnym razem poprawić … To zła rzecz jest. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 13 Maja 2020 Autor Share Napisano 13 Maja 2020 Dwie godziny szlifowania i poprawiania przedniego błotnika i końca nie widać. Cały czas "dokopuję" się do łączenia i muszę na nowo szpachlę nakładać. Swoją drogą ten klej Tamki "easy sanding" jest taki sobie. Lepiej się szlifuje szpachlę Mr.Hobby. I teraz moje pytanie jest takie: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 13 Maja 2020 Share Napisano 13 Maja 2020 Mogę Ci pokazać fotkę mustanga ja szpachluje i szlifuje całego już któryś raz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 13 Maja 2020 Share Napisano 13 Maja 2020 14 minut temu, Bartas89 napisał: Dwie godziny szlifowania i poprawiania przedniego błotnika i końca nie widać. Cały czas "dokopuję" się do łączenia i muszę na nowo szpachlę nakładać. Swoją drogą ten klej Tamki "easy sanding" jest taki sobie. Lepiej się szlifuje szpachlę Mr.Hobby. I teraz moje pytanie jest takie: ...... Wiesz co? Już mi się nie chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 13 Maja 2020 Autor Share Napisano 13 Maja 2020 18 minut temu, Bengal napisał: Mogę Ci pokazać fotkę mustanga ja szpachluje i szlifuje całego już któryś raz... Też się dokopujesz do łączenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 13 Maja 2020 Autor Share Napisano 13 Maja 2020 10 minut temu, Dorotka napisał: Wiesz co? Już mi się nie chce Robiłem gradacjami jakie zaleciłeś i ręcznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 13 Maja 2020 Share Napisano 13 Maja 2020 5 minut temu, Bartas89 napisał: Robiłem gradacjami jakie zaleciłeś i ręcznie Ujmę to tak... Gradacje nie zaszkodziły.... Fakt, że robiłeś to ręcznie też nie... Co zostaje? Tylko Ty P.S. Oczywiście stosowałeś akcelerator do kleju easy sanding? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 13 Maja 2020 Autor Share Napisano 13 Maja 2020 4 minuty temu, Dorotka napisał: Ujmę to tak... Gradacje nie zaszkodziły.... Fakt, że robiłeś to ręcznie też nie... Co zostaje? Tylko Ty P.S. Oczywiście stosowałeś akcelerator do kleju easy sanding? Taki użyłem: https://zabawki-modele.pl/pl/akcelerator-do-kleju-ca-87139-tamiya-87138-10685.html Dlatego się zastanawiam co mogło pójść nie tak podczas szlifowania. Część też nie jest krzywo sklejona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 13 Maja 2020 Share Napisano 13 Maja 2020 4 minuty temu, Bartas89 napisał: Taki użyłem: https://zabawki-modele.pl/pl/akcelerator-do-kleju-ca-87139-tamiya-87138-10685.html Dlatego się zastanawiam co mogło pójść nie tak podczas szlifowania. Część też nie jest krzywo sklejona. Oczywiście.... Zdążyłeś nawet ocenić ten klej, ale nie wiesz, że akcelerator do tego typu kleju się nie nadaje... BTW - kleje CA są klejami przeźroczystymi i zawsze po ich szlifowaniu widać to co pod spodem, czyli z reguły szczelinę, lub ubytek plastiku, które chcemy usunąć. Stąd też jakość wypełnienia ocenia się malując aero i podkładem miejsce wypełnione... Więc chłopie wydłub tę szpachlę od Mr. Hobby (którą i tak ZP rozpuści) i posmaruj z naddatkiem klejem CA. Idź spać, a rano wróć do szlifowania papierem ściernym. Psiknij podkładem i albo będzie ok, albo będziesz musiał znów gdzieniegdzie dodać CA i szlifować. I pamiętaj, że wietrzejący klej CA zmienia objętość Czy na Forum przyznawane są nagrody za cierpliwość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 13 Maja 2020 Autor Share Napisano 13 Maja 2020 Po pierwsze ten akcelelator działał z tym klejem, bo go w mig utwardzał. Następna rzecz jest taka, że psikałem podkładem, a nie robiłem na oko. Ponadto czuć pod paznokciem, że jest nierówność. Dałem klej na noc i jutro spróbuję jeszcze to przeszlifować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 13 Maja 2020 Share Napisano 13 Maja 2020 (edytowane) 7 minut temu, Bartas89 napisał: Po pierwsze ten akcelelator działał z tym klejem, bo go w mig utwardzał. No właśnie Panie Mądry, "w mig go utwardzał" i czynił za twardym pozbawiając go jego właściwości Edytowane 13 Maja 2020 przez Dorotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 14 Maja 2020 Share Napisano 14 Maja 2020 Dorotka - chłopie, masz nerwy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 14 Maja 2020 Autor Share Napisano 14 Maja 2020 8 godzin temu, Dorotka napisał: No właśnie Panie Mądry, "w mig go utwardzał" i czynił za twardym pozbawiając go jego właściwości I tu jest pies pogrzebany, chyba. Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 14 Maja 2020 Share Napisano 14 Maja 2020 Szacun. Jak sklejałem ten błotnik zajęło mi to łącznie 4 godziny i 10 minut. Z czego 2 godziny, żeby ordynarna biała szpachla z Tamiyi wyschła, 5 minut by to wyszlifować I jeszcze raz taki sam czas na drobne poprawki. A tutaj jakieś zabawy w kleje, aktywatory i inne cuda:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 14 Maja 2020 Share Napisano 14 Maja 2020 (edytowane) 3 minuty temu, toled napisał: Jak sklejałem ten błotnik zajęło mi to łącznie 4 godziny i 10 minut. Z czego 2 godziny, żeby ordynarna biała szpachla z Tamiyi wyschła, 5 minut by to wyszlifować I jeszcze raz taki sam czas na drobne poprawki. To co robiłeś przez pozostałe 2 h? Edytowane 14 Maja 2020 przez Dorotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 14 Maja 2020 Share Napisano 14 Maja 2020 Policz to x2 to wyjdzie 4h i 10 minut A jak Tamka schła, to robiłem inne elementy Czekam, aż nasz bohater pociągnie wszystko bezbarwnym Duxonem Ale będzie fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 14 Maja 2020 Share Napisano 14 Maja 2020 10 minut temu, toled napisał: Policz to x2 to wyjdzie 4h i 10 minut A jak Tamka schła, to robiłem inne elementy Czekam, aż nasz bohater pociągnie wszystko bezbarwnym Duxonem Ale będzie fajnie No fakt 4h i 10 minut jak wół.... Co do Duxona to Bortas już go raz wylał, ale nie wiem, czy to się liczy, bo napisał, że wkur... wtedy był 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MooMiniek Napisano 14 Maja 2020 Share Napisano 14 Maja 2020 ...a musi być ten błotnik https://caferacergarage.eu/honda-cb750f-james-by-street-garage/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 14 Maja 2020 Share Napisano 14 Maja 2020 5 minut temu, MooMiniek napisał: ...a musi być ten błotnik https://caferacergarage.eu/honda-cb750f-james-by-street-garage/ Uuuu.... Panie! Bardzo ładna ta Honda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 14 Maja 2020 Autor Share Napisano 14 Maja 2020 (edytowane) Kładłem już Duxona. Wyszedł równo. Chyba zawieszę warsztat bo widzę, że coraz więcej śmieszków zaczyna tu śmieszkować. Nie każdy jest takim zajefajnym modelarzem jak wy. Patrząc na modele ludzi z grup modelarskich z FB, to mój model to mistrzostwo świata Edytowane 14 Maja 2020 przez Bartas89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 14 Maja 2020 Share Napisano 14 Maja 2020 3 minuty temu, Bartas89 napisał: Kładłem już Duxona. Wyszedł równo. Chyba zawieszę warsztat bo widzę, że coraz więcej śmieszków zaczyna tu śmieszkować. Nie przejmuj się - głowa do góry, każdy kiedyś zaczynał, a to, że to zapomniał wół jak cielęciem był to standard 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noxet Napisano 14 Maja 2020 Share Napisano 14 Maja 2020 Pamiętaj - nie wolno się poddawać, a model bardzo ładnie Ci wychodzi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 14 Maja 2020 Share Napisano 14 Maja 2020 6 minut temu, Bartas89 napisał: Kładłem już Duxona. Wyszedł równo. Chyba zawieszę warsztat bo widzę, że coraz więcej śmieszków zaczyna tu śmieszkować. Nie każdy jest takim zajefajnym modelarzem jak wy. Patrząc na modele ludzi z grup modelarskich z FB, to mój model to mistrzostwo świata No tak, na koniec się weź i obraź... Idę stąd... Wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi