milczacy Napisano 16 Kwietnia 2020 Share Napisano 16 Kwietnia 2020 Widać smugi po pędzlu. "Pędzlowanie" dużych powierzchni to jest jednak duże wyzwanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiciu_cee Napisano 16 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2020 Niestety wiem, że widać, chyba będę musiał to "przelecieć" jeszcze jeden raz, już 3. Ale tą farbą strasznie ciężko to malować, robią się właśnie takie maziaki. Skrzydła steru wysokości jak malowałem farbą Vallejo to było to dużo łatwiej i nie robiłem tyle smóg. Ale to też może wina większej powierzchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 16 Kwietnia 2020 Share Napisano 16 Kwietnia 2020 1 minutę temu, wiciu_cee napisał: Ale tą farbą strasznie ciężko to malować A jaka to farba i jak rozczieńczasz? Bo takie smugi mogą być winą za gęstej farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 16 Kwietnia 2020 Share Napisano 16 Kwietnia 2020 Z jasnymi kolorami i odpowiednio rozcieńczoną farbą przy malowaniu pędzlem 4-5 warstw to norma. Przy ciemnych kolorach zazwyczaj 3 wystarczają, czasem 2 jak dobra farba, ale przy jasnych trzeba się namachać Patrząc na twoje zdjęcie obstawiam, że smugi wynikają z tego, że pokrycie jeszcze nie jest pełne, a nie z za gęstej farby. Ale stuprocentowo pewny nie jestem bo zdjęcie raczej z daleka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiciu_cee Napisano 16 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2020 34 minuty temu, milczacy napisał: A jaka to farba i jak rozczieńczasz? Bo takie smugi mogą być winą za gęstej farby. Humbrol Met11, nie rozcieńczam bo słyszałem kiedyś, że nie powinno się tak robić. Ale też wydaje mi się to teraz dziwne bo ona faktycznie jest strasznie gęsta. A czym proponujesz rozcieńczyć? Matys - spróbuje ją rozcieńczyć i przejadę jeszcze ze 2 razy, wtedy powinno już być okej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 16 Kwietnia 2020 Share Napisano 16 Kwietnia 2020 18 minut temu, wiciu_cee napisał: Humbrol Met11, nie rozcieńczam bo słyszałem kiedyś, że nie powinno się tak robić. Ale też wydaje mi się to teraz dziwne bo ona faktycznie jest strasznie gęsta. A czym proponujesz rozcieńczyć? Matys - spróbuje ją rozcieńczyć i przejadę jeszcze ze 2 razy, wtedy powinno już być okej. Jak najbardziej trzeba rozcieńczyć. Dedykowanym rozcieńczalnikiem albo rozcieńczalnikiem Wamodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 16 Kwietnia 2020 Share Napisano 16 Kwietnia 2020 Tylko płatowiec nie jest srebrny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 16 Kwietnia 2020 Share Napisano 16 Kwietnia 2020 2 godziny temu, wiciu_cee napisał: Humbrol Met11, nie rozcieńczam bo słyszałem kiedyś, że nie powinno się tak robić. Ale też wydaje mi się to teraz dziwne bo ona faktycznie jest strasznie gęsta. A czym proponujesz rozcieńczyć? Przede wszystkim na skrzydła powinien iść jakiś jasny szary A farbę jak najbardziej należy rozcieńczyć. Ale na luzie, pamiętam, że swoje pierwsze 2 An-124 też malowałem emaliami Revella bez rozcieńczania - i dziwiłem się, że tak kiepsko się maluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 16 Kwietnia 2020 Share Napisano 16 Kwietnia 2020 13 godzin temu, wiciu_cee napisał: Farba to Humbrol MET11. Następnym razem zamiast 11 spróbuj 27001(Aluminium) lub 27002(Polished Aluminium). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 17 Kwietnia 2020 Share Napisano 17 Kwietnia 2020 12 godzin temu, Baas ArK napisał: Następnym razem zamiast 11 spróbuj 27001(Aluminium) lub 27002(Polished Aluminium). Ja bym to zmył i w lakierni samochodowej albo markecie budowlanym kupił puszkę spreju Motip, Dupli Color lub dowolny inny. Koszt ok. 15 zł, efekt 1500 razy lepszy. Malowanie pędzlem metalizerów na dużej powierzchni jest prawie niemożliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 17 Kwietnia 2020 Share Napisano 17 Kwietnia 2020 (edytowane) 20 godzin temu, milczacy napisał: Przede wszystkim na skrzydła powinien iść jakiś jasny szary A farbę jak najbardziej należy rozcieńczyć. Ale na luzie, pamiętam, że swoje pierwsze 2 An-124 też malowałem emaliami Revella bez rozcieńczania - i dziwiłem się, że tak kiepsko się maluje Wydaje misie że dawałem Wam zdjęcia skrzydeł bońków. Sa zawsze jasnoszare. I z tego co pamietam ludzie stosują 36440 czyli light gull gray Edytowane 17 Kwietnia 2020 przez em 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 17 Kwietnia 2020 Super Moderator Share Napisano 17 Kwietnia 2020 W dniu 16.04.2020 o 12:12, wiciu_cee napisał: Daję link do zdjęcia bo nie chce mi się tutaj dodać zdjęcie,a rozmiar to 2mb. Nie chce, ponieważ za małe zdjęcia wrzucasz. Może większe wrzucisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 17 Kwietnia 2020 Share Napisano 17 Kwietnia 2020 2 godziny temu, em napisał: ludzie stosują 36440 czyli light gull gray Ja używam Gunze C338 - jest, wydaje mi się, też OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiciu_cee Napisano 18 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2020 (edytowane) W dniu 17.04.2020 o 13:22, Marak napisał: Ja bym to zmył i w lakierni samochodowej albo markecie budowlanym kupił puszkę spreju Motip, Dupli Color lub dowolny inny. Koszt ok. 15 zł, efekt 1500 razy lepszy. Malowanie pędzlem metalizerów na dużej powierzchni jest prawie niemożliwe. Teraz są już pomalowane z 2 stron zaraz wrzucę zdjęcie, co prawda bez rozcieńczania bo takowy dopiero w poniedziałek będę mógł kupić, ale myślę, że jeszcze 2 warstwy pomaluję ale już rozcieńczoną farbką. Mówisz, że taki zwykły spray z "sieciówki" będzie nadawał się do modelu niż np. Tamiya? 21 godzin temu, jawkers napisał: Nie chce, ponieważ za małe zdjęcia wrzucasz. Może większe wrzucisz? Już wrzucam większe, wrzucę też zdjęcie od dołu i stateczników wysokości. Znowu nie chcą mi się dodać zdjęcia nie wiem dlaczego. Wrzuce je w linkach: https://zapodaj.net/8f331cdcdfd79.jpg.html https://zapodaj.net/ddeed97a4b6b8.jpg.html https://zapodaj.net/5b228f6f446d2.jpg.html https://zapodaj.net/73027e6d6fd15.jpg.html Jeszcze widać te smugi od dołu, chociaż strałem się jak najbardziej je rozmazać, ale myślę, że dopiero po rozcieńczeniu efekt zacznie być widoczny taki jaki ma być. Edytowane 18 Kwietnia 2020 przez wiciu_cee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 18 Kwietnia 2020 Super Moderator Share Napisano 18 Kwietnia 2020 Napisałem to w ten sposób, byś się domyślił, że twoje zdjęcia są za duże. Ale widać się nie domyśliłeś. Zmniejsz zdjęcia do rozmiaru 1024x768px, albo podobnie, lub kilka kilo żeby miały a nie 2 mega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiciu_cee Napisano 18 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2020 35 minut temu, jawkers napisał: Napisałem to w ten sposób, byś się domyślił, że twoje zdjęcia są za duże. Ale widać się nie domyśliłeś. Zmniejsz zdjęcia do rozmiaru 1024x768px, albo podobnie, lub kilka kilo żeby miały a nie 2 mega. Wybacz, jednak się nie domyśliłem Dodaje zdjęcia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 18 Kwietnia 2020 Share Napisano 18 Kwietnia 2020 Kolega wskazał kolor Light gull grey, jest bardzo zbliżony do koloru jaki stosuje Boeing. Twój nie wiem jaki to kolor lecz jest zbyt ciemny. Nie maluj skrzydeł wzdłuż bo widać smugi, najlepiej od krawędzi do krawędzi. https://www.airliners.net/photo/American-Airlines/Boeing-777-323-ER/2260790 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 18 Kwietnia 2020 Share Napisano 18 Kwietnia 2020 9 godzin temu, wiciu_cee napisał: Teraz są już pomalowane z 2 stron zaraz wrzucę zdjęcie, co prawda bez rozcieńczania bo takowy dopiero w poniedziałek będę mógł kupić, ale myślę, że jeszcze 2 warstwy pomaluję ale już rozcieńczoną farbką. Mówisz, że taki zwykły spray z "sieciówki" będzie nadawał się do modelu niż np. Tamiya? Nie napisałem, że spraye z sieciówki są lepsze od Tamiyi, tylko od malowania pędzlem. Najlepszą jakość uzyskasz malując aerografem, na drugim miejscu postawię spraye modelarskie np. Tamiya, na trzecim spraye z sieciówki, na czwartym, piątym, szóstym.. nic, i tak gdzieś na 79. malowanie pędzlem. Kup spray, jak masz kasę to modelarski, jak masz mniej kasy to z sieciówki (tylko musi być akrylowy szybkoschnący), tryśnij, a zobaczysz różnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiciu_cee Napisano 19 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2020 15 godzin temu, Marak napisał: Kup spray, jak masz kasę to modelarski, jak masz mniej kasy to z sieciówki (tylko musi być akrylowy szybkoschnący), tryśnij, a zobaczysz różnicę. Chyba faktycznie spróbuję sprayem bo pędzlem nie wyjdzie to ładnie, zwłaszcza że dopiero zaczynam i jeszcze nie umiem tak super malować. A co do sprayu tamiyi to jaki kolor polecasz na skrzydła z ich palety? A i jeszcze czym to najlepiej zmyć bo nakładać spay na farbe to chyba nie najlepszy pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 19 Kwietnia 2020 Share Napisano 19 Kwietnia 2020 Zmywacz do akryli Wamodu. Zeżre wszystko, nawet niedogotowanego nietoperza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 19 Kwietnia 2020 Share Napisano 19 Kwietnia 2020 29 minut temu, Baas ArK napisał: Zmywacz do akryli Wamodu. Zeżre wszystko, nawet niedogotowanego nietoperza. Potwierdzam. Właśnie jestem po sesji zmywania 5-letnich emalii z poddanego renowacji Rusłana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiciu_cee Napisano 20 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2020 Właśnie zabieram się za zmywanie skrzydeł i będę nakładał spray Dupli-color, wybrałem też ponieważ mam dobrą cenę na niego i wystarczy mi na kilka-kilkanaśnie modeli, a jak pisał Marak niewiele się różni od np. Tamiyi. Tylko nie wiem, który byłby najlepszy do skrzydeł. Moje typy to: 7035, 7047, 9003, 9018 i ew. 7040. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 20 Kwietnia 2020 Share Napisano 20 Kwietnia 2020 Ja bym brał RAL 7035 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 20 Kwietnia 2020 Share Napisano 20 Kwietnia 2020 RAL7038 to jest oryginalnie FS16440, ale jak kolega podpowiada 7035 też się nada podpytaj jakiej faktury będzie ta farba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 20 Kwietnia 2020 Share Napisano 20 Kwietnia 2020 28 minut temu, wiciu_cee napisał: … będę nakładał spray Dupli-color, wybrałem też ponieważ mam dobrą cenę na niego i wystarczy mi na kilka-kilkanaśnie modeli, … Poćwicz wytrząsanie puszki. Od mniej więcej połowy objętości puszki miej ciepłą wodę na wypadek gdyby rozprężanie odbyło się kosztem temperatury. Poćwicz na czymkolwiek kontrolę intensywności strumienia. Żadne czary mary, tylko żebyś nie próbował od razu z pierwszej puszki na model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi