Skocz do zawartości

Model Revell Boeing 777 1:144

wiciu_cee

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety wiem, że widać, chyba będę musiał to "przelecieć" jeszcze jeden raz, już 3. Ale tą farbą strasznie ciężko to malować, robią się właśnie takie maziaki. Skrzydła steru wysokości jak malowałem farbą Vallejo to było to dużo łatwiej i nie robiłem tyle smóg. Ale to też może wina większej powierzchni :D

Z jasnymi kolorami i odpowiednio rozcieńczoną farbą przy malowaniu pędzlem 4-5 warstw to norma. Przy ciemnych kolorach zazwyczaj 3 wystarczają, czasem 2 jak dobra farba, ale przy jasnych trzeba się namachać ? Patrząc na twoje zdjęcie obstawiam, że smugi wynikają z tego, że pokrycie jeszcze nie jest pełne, a nie z za gęstej farby. Ale stuprocentowo pewny nie jestem bo zdjęcie raczej z daleka.

34 minuty temu, milczacy napisał:

A jaka to farba i jak rozczieńczasz? Bo takie smugi mogą być winą za gęstej farby.

Humbrol Met11, nie rozcieńczam bo słyszałem kiedyś, że nie powinno się tak robić. Ale też wydaje mi się to teraz dziwne bo ona faktycznie jest strasznie gęsta. A czym proponujesz rozcieńczyć?

Matys - spróbuje ją rozcieńczyć i przejadę jeszcze ze 2 razy, wtedy powinno już być okej. ?

18 minut temu, wiciu_cee napisał:

Humbrol Met11, nie rozcieńczam bo słyszałem kiedyś, że nie powinno się tak robić. Ale też wydaje mi się to teraz dziwne bo ona faktycznie jest strasznie gęsta. A czym proponujesz rozcieńczyć?

Matys - spróbuje ją rozcieńczyć i przejadę jeszcze ze 2 razy, wtedy powinno już być okej. ?

Jak najbardziej trzeba rozcieńczyć. Dedykowanym rozcieńczalnikiem albo rozcieńczalnikiem Wamodu.

2 godziny temu, wiciu_cee napisał:

Przede wszystkim na skrzydła powinien iść jakiś jasny szary ? A farbę jak najbardziej należy rozcieńczyć. Ale na luzie, pamiętam, że swoje pierwsze 2 An-124 też malowałem emaliami Revella bez rozcieńczania - i dziwiłem się, że tak kiepsko się maluje ?

12 godzin temu, Baas ArK napisał:

Następnym razem zamiast 11 spróbuj 27001(Aluminium) lub 27002(Polished Aluminium).

Ja bym to zmył i w lakierni samochodowej albo markecie budowlanym kupił puszkę spreju Motip, Dupli Color lub dowolny inny. Koszt ok. 15 zł, efekt 1500 razy lepszy. Malowanie pędzlem metalizerów na dużej powierzchni jest prawie niemożliwe. 

20 godzin temu, milczacy napisał:

Przede wszystkim na skrzydła powinien iść jakiś jasny szary ? A farbę jak najbardziej należy rozcieńczyć. Ale na luzie, pamiętam, że swoje pierwsze 2 An-124 też malowałem emaliami Revella bez rozcieńczania - i dziwiłem się, że tak kiepsko się maluje ?

Wydaje misie że dawałem Wam zdjęcia skrzydeł bońków. Sa zawsze jasnoszare. I z tego co pamietam ludzie stosują  36440 czyli light gull gray

Edytowane przez em
  • Thanks 1

W dniu 17.04.2020 o 13:22, Marak napisał:

Ja bym to zmył i w lakierni samochodowej albo markecie budowlanym kupił puszkę spreju Motip, Dupli Color lub dowolny inny. Koszt ok. 15 zł, efekt 1500 razy lepszy. Malowanie pędzlem metalizerów na dużej powierzchni jest prawie niemożliwe. 

Teraz są już pomalowane z 2 stron zaraz wrzucę zdjęcie, co prawda bez rozcieńczania bo takowy dopiero w poniedziałek będę mógł kupić, ale myślę, że jeszcze 2 warstwy pomaluję ale już rozcieńczoną farbką. Mówisz, że taki zwykły spray z "sieciówki" będzie nadawał się do modelu niż np. Tamiya?

21 godzin temu, jawkers napisał:

Nie chce, ponieważ za małe zdjęcia wrzucasz. Może większe wrzucisz?

Już wrzucam większe, wrzucę też zdjęcie od dołu i stateczników wysokości.

Znowu nie chcą mi się dodać zdjęcia nie wiem dlaczego. Wrzuce je w linkach:

https://zapodaj.net/8f331cdcdfd79.jpg.html

https://zapodaj.net/ddeed97a4b6b8.jpg.html

https://zapodaj.net/5b228f6f446d2.jpg.html

Jeszcze widać te smugi od dołu, chociaż strałem się jak najbardziej je rozmazać, ale myślę, że dopiero po rozcieńczeniu efekt zacznie być widoczny taki jaki ma być. :D

Edytowane przez wiciu_cee

• Super Moderator

Napisałem to w ten sposób, byś się domyślił, że twoje zdjęcia są za duże. Ale widać się nie domyśliłeś.

Zmniejsz zdjęcia do rozmiaru 1024x768px, albo podobnie, lub kilka kilo żeby miały a nie 2 mega.

35 minut temu, jawkers napisał:

Napisałem to w ten sposób, byś się domyślił, że twoje zdjęcia są za duże. Ale widać się nie domyśliłeś.

Zmniejsz zdjęcia do rozmiaru 1024x768px, albo podobnie, lub kilka kilo żeby miały a nie 2 mega.

Wybacz, jednak się nie domyśliłem ?

Dodaje zdjęcia:

20200418_142342.jpg

20200418_142352.jpg

20200418_142441.jpg

20200418_142512.jpg

Kolega wskazał kolor Light gull grey, jest bardzo zbliżony do koloru jaki stosuje Boeing. Twój nie wiem jaki to kolor lecz jest zbyt ciemny. Nie maluj skrzydeł wzdłuż bo widać smugi, najlepiej od krawędzi do krawędzi.

https://www.airliners.net/photo/American-Airlines/Boeing-777-323-ER/2260790

9 godzin temu, wiciu_cee napisał:

Teraz są już pomalowane z 2 stron zaraz wrzucę zdjęcie, co prawda bez rozcieńczania bo takowy dopiero w poniedziałek będę mógł kupić, ale myślę, że jeszcze 2 warstwy pomaluję ale już rozcieńczoną farbką. Mówisz, że taki zwykły spray z "sieciówki" będzie nadawał się do modelu niż np. Tamiya?

Nie napisałem, że spraye z sieciówki są lepsze od Tamiyi, tylko od malowania pędzlem. Najlepszą jakość uzyskasz malując aerografem, na drugim miejscu postawię spraye modelarskie np. Tamiya, na trzecim spraye z sieciówki, na czwartym, piątym, szóstym.. nic, i tak gdzieś na 79. malowanie pędzlem. Kup spray, jak masz kasę to modelarski, jak masz mniej kasy to z sieciówki (tylko musi być akrylowy szybkoschnący), tryśnij, a zobaczysz różnicę.

15 godzin temu, Marak napisał:

Kup spray, jak masz kasę to modelarski, jak masz mniej kasy to z sieciówki (tylko musi być akrylowy szybkoschnący), tryśnij, a zobaczysz różnicę.

Chyba faktycznie spróbuję sprayem bo pędzlem nie wyjdzie to ładnie, zwłaszcza że dopiero zaczynam i jeszcze nie umiem tak super malować.

A co do sprayu tamiyi to jaki kolor polecasz na skrzydła z ich palety? A i jeszcze czym to najlepiej zmyć bo nakładać spay na farbe to chyba nie najlepszy pomysł.

Właśnie zabieram się za zmywanie skrzydeł i będę nakładał spray Dupli-color, wybrałem też ponieważ mam dobrą cenę na niego i wystarczy mi na kilka-kilkanaśnie modeli, a jak pisał Marak niewiele się różni od np. Tamiyi.

Tylko nie wiem, który byłby najlepszy do skrzydeł. Moje typy to: 7035, 7047, 9003, 9018 i ew. 7040. ?

paleta duplicolor.png

28 minut temu, wiciu_cee napisał:

… będę nakładał spray Dupli-color, wybrałem też ponieważ mam dobrą cenę na niego i wystarczy mi na kilka-kilkanaśnie modeli, …

Poćwicz wytrząsanie puszki.

Od mniej więcej połowy objętości puszki miej ciepłą wodę na wypadek gdyby rozprężanie odbyło się kosztem temperatury.

Poćwicz na czymkolwiek kontrolę intensywności strumienia. Żadne czary mary, tylko żebyś nie próbował od razu z pierwszej puszki na model.