Juffre Napisano 28 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2021 Dzięki za poradę czego byś użył do polerki. Mam drobny papier ścierny, gąbki tamiya i pasty polerskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 28 Czerwca 2021 Share Napisano 28 Czerwca 2021 Benzyna do zapalniczek powinna pomóc. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apek Napisano 28 Czerwca 2021 Share Napisano 28 Czerwca 2021 Ja ciepła woda kiedyś zmylem. Gabeczka i cierpliwość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 28 Czerwca 2021 Share Napisano 28 Czerwca 2021 Obawiam się, że to nie metalizer a podkład zareagował. Ja po metalizerach AK zostawiam dzień na odparowanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 28 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2021 @smialus Kurczę, tak możę być Trochę się pospieszyłem. Zobaczę czy uda się to zmyć. Jak nie to będę kombinował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 28 Czerwca 2021 Share Napisano 28 Czerwca 2021 (edytowane) Zacząłbym od czegoś delikatnego Pasta polerska Tamiya. Papier o gradacji 3000 wzwyż i delikatnie. W najgorszym przypadku zetrzesz do podkładu i zamalujesz. Ja mam zwyczaj zawsze zostawiać podkład, kolory bazowe, lakier i inne aby sobie dobrze siadły ok 24h minimum. Każdy ma swoje przyzwyczajenia wiec to pozostawiam tobie do oceny jak ci się lepiej pracuje z chemią Edytowane 28 Czerwca 2021 przez kzugaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 28 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2021 Ja z reguły też zostawiam farby na dłużej. Z reguły jak coś pomaluję to wracam do tego na drugi dzień. Tym razem przeczytałem że extreme metal są mocne i że szybko można na nich nakleić taśmę. Pomyślałem, że to przetestuje i jak widać nie do końca mi się to sprawdziło. Dzięki za podpowiedzi, spróbuję z tymi pastami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 28 Czerwca 2021 Share Napisano 28 Czerwca 2021 W teorii tak da się jak malujesz zaklejasz osłabiona taśma którą odrywasz zaraz po nałożeniu kolejnego koloru. I tak aż skończysz malować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 30 Czerwca 2021 Share Napisano 30 Czerwca 2021 Nie do końca, GX reaguje z metalizerami AK, przynajmniej ja tak miałem przy Alcladach takiej reakcji nie miałem. Przy pracach z AK daje im dzień na wyschnięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 21 Lipca 2021 Autor Share Napisano 21 Lipca 2021 Hej. Udało mi się poprawić ostatni fuckup. Na początku próbowałem te wżerki wypolerować pastą tamiya. Potem próbowałem wszystko delikatnie wyszlifować. Niestety nie przyniosło to dobrego rezultatu. Z braku innych pomysłów pomalowałem te wżerki kolejną warstwą metalizera. I zadziałało Dodatkowo zabezpieczyłem klapki inspekcyjne maskolem. Następnie wziąłem się za dysze. Będą one moim poligonem testowym przed malowaniem gondol na kadłubie. Do kolorywch przepaleń użyłem transparentnych farb tamiya: clear orange, blue i red. Plan jest teraz taki: - lakier mat - obficie zalać to ciemnobrązowym washem w celu przyciemnienia całości - przybrudzić całość farbą olejną, myślę o raw umber - poprawki pastelami od Tamiya Znalazłem film na YT i według niego będę się starał kontynuować: Próbowałem rozcierać metaliczne pisaki jak to robił kolega Bobek ale za diabła mi to nie wychodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 21 Lipca 2021 Autor Share Napisano 21 Lipca 2021 Tak przy okazji to na szybko podmalowałem listki w dyszach, tak żeby były ciemniejsze. Farba to Magnesium od Alclada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apek Napisano 21 Lipca 2021 Share Napisano 21 Lipca 2021 Moim zdaniem, jest lala, ale brązowy kolor też musi być. Pale brass od Ak, Copper i nawet Bronze. Trochę za dużo niebieskiego, a za mało brązowego. Poprzeglądaj jeszcze zdjęcia silników. I niebieski można przyciemnić trochę Metallic Purple. Ale ogólnie to zajebiasczo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 22 Lipca 2021 Autor Share Napisano 22 Lipca 2021 Dzięki Teraz zaleję to washem w kolorze dark brown i będę patrzył jak wyjdzie. Potem będe dalej działał. Mam gdzieś w zbiorach metaliczny fioletowy to może go wykorzystam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 24 Lipca 2021 Autor Share Napisano 24 Lipca 2021 (edytowane) Na matowy lakier poszedł Dark Browna wash od Tamiya: Edytowane 24 Lipca 2021 przez Juffre 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apek Napisano 24 Lipca 2021 Share Napisano 24 Lipca 2021 Bomba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 25 Lipca 2021 Share Napisano 25 Lipca 2021 Wyszło bardzo dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 27 Lipca 2021 Autor Share Napisano 27 Lipca 2021 Kolejne próby z silnikami. Spróbowałem zaimitować spawy: Co dalej nie wiem Może pastelami od Tamki pokoloruję poszczególne sekcje i na to nałożę dark aluminium. Jak macie inną wizję to dajcie znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 29 Lipca 2021 Share Napisano 29 Lipca 2021 Jakieś takie różowe wyszło, chyba że zdjęcie tak oświetlone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 29 Lipca 2021 Autor Share Napisano 29 Lipca 2021 Ta różowa poświata jest od zasłon w moim pokoju Jak narazie na gondolach jest aluminium i te kolorowe paski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 1 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2021 Niekończącej się komedii ciąg dalszy. Próbowałem podziałać z silnikami. Wyszła mi z tego kiszka... efekt był całkowicie mnie nie zadowalający. Z braku pomysłów skłoniłem się ku pisakom metalicznym. Gondole silników pomalowałem cienką warstwą błyszczącego lakieru bezbarwnego (GX100). Tak przygotowaną powierzchnię zacząłem malować czarnym kolorem od razu rozmywają pigment szerokim pędzlem. I ten efekt w końcu mi się podoba. Robiłem to na glossie bo chciałem uzyskać jednolitą powłokę. Tutaj uwaga, tak roztarty pigment jest dosyć delikatny dlatego od razu zabezpieczyłem go mgiełką satynowego X-35. Teraz postaram się podziałać coś z przepaleniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 2 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2021 Delikatnie zacząłem mazianie silników. To co widzicie na fotkach to efekt rozcierania pisaków metalicznych. Robiłem to tak: - na mały pędzelek nabierałem trochę tuszu z pisaka - następnie robiłem małe kropeczki wstępnie je rozcierając - natychmiast po zrobieniu kropeczek rozcierałem je dużym szerokim pędzlem. Tak się to prezentuje po pierwszej warstwie. Jak na razie to najlepsze co udało mi się osiągnąć. Krytyka mile widziana Dla kontrastu wrzucam fotkę z drugą niepomalowaną jeszcze gondolą: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 3 Sierpnia 2021 Share Napisano 3 Sierpnia 2021 Tylko te różowe odbicia na powierzchni trochę zaburzają odbiór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 3 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2021 Muszę zainwestować w namiot bezcieniowy - ta różowa poświata to z moich zasłon Słońce przez nie prześwituje i robi taki różowy odcień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 4 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2021 Hej dokończyłem malowanie silników. Jak narazie użyłem tylko 2 kolorów - niebieskiego i pomarańczowego. Nie mam pomysłu co robić dalej. Jakoś tak nie jestem z tego zadowolony. Czegoś mi tutaj brakuje a nie za bardzo wiem co zrobić dalej. Co byście mi doradzili, co z tym robić dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 4 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2021 (edytowane) Zabaw ciąg dalszy. Poprzednią wersję zabezpieczyłem lakierem błyszczącym. Następnie metalicznymi kolorami: copper, blue, black, red i purple porobiłem drobniejsze plamki. Tak mniej więcej się prezentuje testowy silnik. Z tego efektu jestem już nieco bardziej zadowolony. Całość wygląda ciekawiej. Po skonczeniu na szybko zabezpieczyłem satyną. Co sądzicie? Dla kontrastu wrzucam fotkę razem z drugą gondolą. Edytowane 4 Sierpnia 2021 przez Juffre 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi