Ungreez Napisano 9 Maja 2020 Share Napisano 9 Maja 2020 Witam, Po raz pierwszy zdecydowałem się na pokazanie mojego modelu na forum. Prezentowany model to śmigłowiec Lotniczego Pogotowia Ratunkowego Eurocopter EC135 P2+, przedstawiony na dioramie jako Ratownik 10 z bazy w Sanoku. Model złożony z zestawu śmigłowca ADAC Revella, przerobiony na naszą rodzimą wersję. Od siebie dodałem noże do kabli, nartę do ratownictwa górskiego dla GOPR, nadajnik pod ogonem oraz przerobiłem wnętrze. Zrobiłem szafkę, półki w bagażniku wraz ze sprzętem, deskę ortopedyczną, plecak, ssak, respirator, kołnierze ortopedyczne oraz defibrylator Lifepak 15. Wszystkie elementy z kartonu, modeliny, drucików i materiału, brakuje otworów z szybkami w przednich drzwiach. Żeby bardziej uwidocznić wnętrze wyciąłem prawe tylne drzwi. Beton na dioramie to klej do płytek, ratownik trzymający pilot od platformy pochodzi z zestawu Shermana Tamiya 35250. Nie wiem kogo są kalkomanie, kupiłem je wraz z modelem. Kalki na ratowniku i napisy HEMS są od MF-zone. Wiem, że model nie jest idealny. Część rzeczy na pewno mogła zostać zrobiona schludniej, namalowane linie podziału są za mocne, gdzieniegdzie spasowanie mogłoby być lepsze. Dopasowanie kolorów też nie jest idealne, ale niestety nie posiadałem jeszcze aerografu i musiałem malować sprayami Tamiyi. Mimo to jestem zadowolony, mam nadal niewielkie doświadczenie, a zestaw jest trudny. 14 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 9 Maja 2020 Share Napisano 9 Maja 2020 Nie znam się na śmiglakach, ale "Żółtek" mi się podoba ; duży za Nasego LPR-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 9 Maja 2020 Share Napisano 9 Maja 2020 wow! kopiuje linka i pokazuje ziomkowi z ratownictwa graty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 9 Maja 2020 Share Napisano 9 Maja 2020 Kawał porządnej roboty Gratki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noxet Napisano 9 Maja 2020 Share Napisano 9 Maja 2020 Wow, nie mam pojęcia o śmigłowcach, ale to mi wygląda na cudo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 10 Maja 2020 Share Napisano 10 Maja 2020 Również mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 11 Maja 2020 Super Moderator Share Napisano 11 Maja 2020 Model ładny, ale linie mi się nie podobają. Wyglądają jak byś je pomalował markerem. Jakiego koloru i producenta farby użyłeś do pomalowania dziobu i pod wirnikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ungreez Napisano 12 Maja 2020 Autor Share Napisano 12 Maja 2020 Szara cześć malowania kadłuba to Tamiya TS-4. Mógłby być ciemniejszy. Cieńszych linii niestety nie udało mi się zrobić, cały czas się uczę i uznałem że linie podziału są za płytkie, żeby wyszedł mi wash. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 13 Maja 2020 Share Napisano 13 Maja 2020 bardzo ładny, ale zadam pytanie laika : czemu pole startowe jest na szynach? czy to sposób żeby go wydobyć z hangaru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 14 Maja 2020 Share Napisano 14 Maja 2020 13 godzin temu, M.A.V. napisał: bardzo ładny, ale zadam pytanie laika : czemu pole startowe jest na szynach? czy to sposób żeby go wydobyć z hangaru? Dokładnie tak. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 15 Maja 2020 Share Napisano 15 Maja 2020 (edytowane) Tak wygląda świat z prawdziwego EC - okolice Sokołowa Podlaskiego. Model jak prawdziwy. Gratulacje !!!! Teraz załogi mają inny wzór kombinezonu lotniczego - granatowo - czerwony. Kaski zostały stare Alphy 200. Doszły jeszcze do wyposażenia kapsuły do transportu pacjentów z Covid -19. Edytowane 14 Października 2023 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ungreez Napisano 25 Maja 2020 Autor Share Napisano 25 Maja 2020 W dniu 15.05.2020 o 18:18, robertmodelarz napisał: Tak wygląda świat z prawdziwego EC - okolice Sokołowa Podlaskiego. Model jak prawdziwy. Gratulacje !!!! Teraz załogi mają inny wzór kombinezonu lotniczego - granatowo - czerwony. Kaski zostały stare Alphy 200. Doszły jeszcze do wyposażenia kapsuły do transportu pacjentów z Covid -19. Dzięki wszystkim za miły odbiór. Wiem o nowych kombinezonach, ale wolałem zrobić stary. Jakoś mi bliżej do koloru fluo. Poza tym ciężko byłoby zrobić przerywane, naklejane odblaski. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 26 Maja 2020 Share Napisano 26 Maja 2020 Rewelacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 5 Maja 2023 Share Napisano 5 Maja 2023 W dniu 13.05.2020 o 23:42, M.A.V. napisał: bardzo ładny, ale zadam pytanie laika : czemu pole startowe jest na szynach? czy to sposób żeby go wydobyć z hangaru? to ja podrzucę link może się kiedyś przyda https://www.hak.com.pl/hak/produkty/przesuwnice/przesuwnice-do-smiglowcow/przesuwnica-do-transportu-smiglowcow.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi