Ungreez Posted May 9, 2020 Share Posted May 9, 2020 Witam, Po raz pierwszy zdecydowałem się na pokazanie mojego modelu na forum. Prezentowany model to śmigłowiec Lotniczego Pogotowia Ratunkowego Eurocopter EC135 P2+, przedstawiony na dioramie jako Ratownik 10 z bazy w Sanoku. Model złożony z zestawu śmigłowca ADAC Revella, przerobiony na naszą rodzimą wersję. Od siebie dodałem noże do kabli, nartę do ratownictwa górskiego dla GOPR, nadajnik pod ogonem oraz przerobiłem wnętrze. Zrobiłem szafkę, półki w bagażniku wraz ze sprzętem, deskę ortopedyczną, plecak, ssak, respirator, kołnierze ortopedyczne oraz defibrylator Lifepak 15. Wszystkie elementy z kartonu, modeliny, drucików i materiału, brakuje otworów z szybkami w przednich drzwiach. Żeby bardziej uwidocznić wnętrze wyciąłem prawe tylne drzwi. Beton na dioramie to klej do płytek, ratownik trzymający pilot od platformy pochodzi z zestawu Shermana Tamiya 35250. Nie wiem kogo są kalkomanie, kupiłem je wraz z modelem. Kalki na ratowniku i napisy HEMS są od MF-zone. Wiem, że model nie jest idealny. Część rzeczy na pewno mogła zostać zrobiona schludniej, namalowane linie podziału są za mocne, gdzieniegdzie spasowanie mogłoby być lepsze. Dopasowanie kolorów też nie jest idealne, ale niestety nie posiadałem jeszcze aerografu i musiałem malować sprayami Tamiyi. Mimo to jestem zadowolony, mam nadal niewielkie doświadczenie, a zestaw jest trudny. 22 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slawek_26869 Posted May 9, 2020 Share Posted May 9, 2020 Nie znam się na śmiglakach, ale "Żółtek" mi się podoba ; duży za Nasego LPR-a Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bengal Posted May 9, 2020 Share Posted May 9, 2020 wow! kopiuje linka i pokazuje ziomkowi z ratownictwa graty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitrandir Posted May 9, 2020 Share Posted May 9, 2020 Kawał porządnej roboty Gratki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Noxet Posted May 9, 2020 Share Posted May 9, 2020 Wow, nie mam pojęcia o śmigłowcach, ale to mi wygląda na cudo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted May 10, 2020 Share Posted May 10, 2020 Również mi się podoba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator jawkers Posted May 11, 2020 Super Moderator Share Posted May 11, 2020 Model ładny, ale linie mi się nie podobają. Wyglądają jak byś je pomalował markerem. Jakiego koloru i producenta farby użyłeś do pomalowania dziobu i pod wirnikiem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ungreez Posted May 12, 2020 Author Share Posted May 12, 2020 Szara cześć malowania kadłuba to Tamiya TS-4. Mógłby być ciemniejszy. Cieńszych linii niestety nie udało mi się zrobić, cały czas się uczę i uznałem że linie podziału są za płytkie, żeby wyszedł mi wash. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M.A.V. Posted May 13, 2020 Share Posted May 13, 2020 bardzo ładny, ale zadam pytanie laika : czemu pole startowe jest na szynach? czy to sposób żeby go wydobyć z hangaru? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitrandir Posted May 14, 2020 Share Posted May 14, 2020 13 godzin temu, M.A.V. napisał: bardzo ładny, ale zadam pytanie laika : czemu pole startowe jest na szynach? czy to sposób żeby go wydobyć z hangaru? Dokładnie tak. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertmodelarz Posted May 15, 2020 Share Posted May 15, 2020 (edited) Tak wygląda świat z prawdziwego EC - okolice Sokołowa Podlaskiego. Model jak prawdziwy. Gratulacje !!!! Teraz załogi mają inny wzór kombinezonu lotniczego - granatowo - czerwony. Kaski zostały stare Alphy 200. Doszły jeszcze do wyposażenia kapsuły do transportu pacjentów z Covid -19. Edited October 14, 2023 by robertmodelarz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ungreez Posted May 25, 2020 Author Share Posted May 25, 2020 W dniu 15.05.2020 o 18:18, robertmodelarz napisał: Tak wygląda świat z prawdziwego EC - okolice Sokołowa Podlaskiego. Model jak prawdziwy. Gratulacje !!!! Teraz załogi mają inny wzór kombinezonu lotniczego - granatowo - czerwony. Kaski zostały stare Alphy 200. Doszły jeszcze do wyposażenia kapsuły do transportu pacjentów z Covid -19. Dzięki wszystkim za miły odbiór. Wiem o nowych kombinezonach, ale wolałem zrobić stary. Jakoś mi bliżej do koloru fluo. Poza tym ciężko byłoby zrobić przerywane, naklejane odblaski. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kret69 Posted May 26, 2020 Share Posted May 26, 2020 Rewelacja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
panmopsik Posted May 5, 2023 Share Posted May 5, 2023 W dniu 13.05.2020 o 23:42, M.A.V. napisał: bardzo ładny, ale zadam pytanie laika : czemu pole startowe jest na szynach? czy to sposób żeby go wydobyć z hangaru? to ja podrzucę link może się kiedyś przyda https://www.hak.com.pl/hak/produkty/przesuwnice/przesuwnice-do-smiglowcow/przesuwnica-do-transportu-smiglowcow.html 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
s4wik Posted February 19, 2025 Share Posted February 19, 2025 W dniu 9.05.2020 o 20:17, Ungreez napisał: Witam, Po raz pierwszy zdecydowałem się na pokazanie mojego modelu na forum. Prezentowany model to śmigłowiec Lotniczego Pogotowia Ratunkowego Eurocopter EC135 P2+, przedstawiony na dioramie jako Ratownik 10 z bazy w Sanoku. Model złożony z zestawu śmigłowca ADAC Revella, przerobiony na naszą rodzimą wersję. Od siebie dodałem noże do kabli, nartę do ratownictwa górskiego dla GOPR, nadajnik pod ogonem oraz przerobiłem wnętrze. Zrobiłem szafkę, półki w bagażniku wraz ze sprzętem, deskę ortopedyczną, plecak, ssak, respirator, kołnierze ortopedyczne oraz defibrylator Lifepak 15. Wszystkie elementy z kartonu, modeliny, drucików i materiału, brakuje otworów z szybkami w przednich drzwiach. Żeby bardziej uwidocznić wnętrze wyciąłem prawe tylne drzwi. Beton na dioramie to klej do płytek, ratownik trzymający pilot od platformy pochodzi z zestawu Shermana Tamiya 35250. Nie wiem kogo są kalkomanie, kupiłem je wraz z modelem. Kalki na ratowniku i napisy HEMS są od MF-zone. Wiem, że model nie jest idealny. Część rzeczy na pewno mogła zostać zrobiona schludniej, namalowane linie podziału są za mocne, gdzieniegdzie spasowanie mogłoby być lepsze. Dopasowanie kolorów też nie jest idealne, ale niestety nie posiadałem jeszcze aerografu i musiałem malować sprayami Tamiyi. Mimo to jestem zadowolony, mam nadal niewielkie doświadczenie, a zestaw jest trudny. Hej, posiadasz jeszcze model ec135 ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinKa Posted February 19, 2025 Share Posted February 19, 2025 Kozacki i te kolory. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bikernytzu Posted February 19, 2025 Share Posted February 19, 2025 Model bardzo realistyczny. Wspaniala robota... Gratulacje naprawdę pięknej maszyny! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skarczu Posted February 19, 2025 Share Posted February 19, 2025 Gratuluję modelu . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sklejak21 Posted February 19, 2025 Share Posted February 19, 2025 Nice Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymek Posted September 27, 2025 Share Posted September 27, 2025 jak kupic taki model? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtek59 Posted September 27, 2025 Share Posted September 27, 2025 Ten egzemplarz nie miał już chwytów NACA na nosie. Od SP-HXH przeniesiono je na spód kadłuba z powodu instalacji "chrap" (snorkli). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
leon Posted September 27, 2025 Share Posted September 27, 2025 Wszystko jest bardzo przekonywujące, jedynie ten przewód spiralny od pilota sterującego platformą trochę bym poprawił. Może mniejsza średnica i nadanie mu "życia" poprawilo by odbiór całości Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arrturo Posted November 30, 2025 Share Posted November 30, 2025 Gratulacje, piękny model. Musisz jeszcze przerobić płetwy zapobiegające zapadaniu w grząskim terenie na trójkątne. Śmigłowce w LPR nigdy nie miały takich na wyposażeniu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts