greatgonzo Napisano 30 Lipca 2020 Share Napisano 30 Lipca 2020 Trochę prawda, trochę nie, jak zawsze. Dopóki nie wiadomo co to będzie, to i nie ma czym sobie głowy zawracać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 30 Lipca 2020 Share Napisano 30 Lipca 2020 Pacyfik - siadam i ogladam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 30 Lipca 2020 Autor Share Napisano 30 Lipca 2020 W dniu 29.07.2020 o 15:25, M.A.V. napisał: EDIT ------------- Będą kalki z fajnymi panienkami czy wersja do lat 18 ? te dylematy 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nikolasyev Napisano 30 Lipca 2020 Share Napisano 30 Lipca 2020 29 minut temu, Bengal napisał: te dylematy Mówiłem! Maluj na czerwono! Wersja Yippee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 30 Lipca 2020 Autor Share Napisano 30 Lipca 2020 6 minut temu, Nikolasyev napisał: Mówiłem! Maluj na czerwono! Wersja Yippee czasem nie wolno iść na łatwiznę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nikolasyev Napisano 30 Lipca 2020 Share Napisano 30 Lipca 2020 3 minuty temu, Bengal napisał: czasem nie wolno iść na łatwiznę ... Masz i w tym rację. Czasami jednak łatwizna nie oznacza czegoś nudnego. Na twoim miejscu wybrał bym "Majrorie Ann" 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 30 Lipca 2020 Autor Share Napisano 30 Lipca 2020 2 minuty temu, Nikolasyev napisał: Na twoim miejscu wybrał bym "Majrorie Ann zobaczymy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 31 Lipca 2020 Share Napisano 31 Lipca 2020 3 godziny temu, Bengal napisał: czasem nie wolno iść na łatwiznę ... Raczej hardcore. Yippee to Jotka - w opór przeróbek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 31 Lipca 2020 Share Napisano 31 Lipca 2020 Podglądam. Zastanawiam się czy warto wydać tyle kasy na Tamkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 1 Sierpnia 2020 Share Napisano 1 Sierpnia 2020 W dniu 31.07.2020 o 08:45, karambolis8 napisał: Podglądam. Zastanawiam się czy warto wydać tyle kasy na Tamkę. Warto, mam tez Academy i... roznica jest spora. To jest najlepszy P 38 w tej skali zrobiomy do tej pory. A Tamka lubi sie niestety cenic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 1 Sierpnia 2020 Share Napisano 1 Sierpnia 2020 18 minut temu, Franz75 napisał: A Tamka lubi sie niestety cenic ogólnie wschodni wyspiarze lubią, no ale jakość kosztuje..... chociaż chińczyki gonią, gonią i coraz lepiej im to wychodzi W dniu 31.07.2020 o 08:45, karambolis8 napisał: Podglądam. Zastanawiam się czy warto wydać tyle kasy na Tamkę. 25 minut temu, Franz75 napisał: To jest najlepszy P 38 w tej skali zrobiomy do tej pory ogólnie to chyba dość nowy produkt - a te wszystkie Academy to już chyba sporo lat mają i tylko pudełka się zmieniają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 2 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2020 Jak narazie to są klocki lego (prócz malowania ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 2 Sierpnia 2020 Share Napisano 2 Sierpnia 2020 Chętnie będę zaglądać mam jedną szt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 3 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2020 Dobry, no to pierwszy updejcik tak jak pisałem klocki lego jak do tej pory użyłem kleju dwa razy : * tamiya do przyklejenia przedniej wnęki podwozia do dolnej części centropłata (chyba tak to się nazywa :)) * CA do przyklejenia luf modelmastera 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 4 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2020 No i kolejna runda zabrałem się za wnęki klap, 4 skleiłem ( 2 zewnętrzne i 2 wewnętrzne) no i mam zapytanie o ich wklejenie poprawne, mianowicie : instrukcja : w części F: F1 do usunięcia jest linia z plastiku F2 trzeba pocienić zaznaczony na czerwono obszar w sumie raczej nic trudnego Ale czy po odpowiednim pocieniowaniu F2 i zamontowaniu wnęki klapy R16 : i wycięciu obszaru części C1 to od dołu poprawnym widokiem będzie tak odsłonięta wnęka : nie do końca mi to jakoś pasuje, guugluje w necie i namierzyłem : źródło chociaż tutaj wyglądają podobnie jak w instrukcji : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 5 Sierpnia 2020 Share Napisano 5 Sierpnia 2020 Bengal, na zdieciu tej maszyny w locie pewnie klapy sa wysuniete nie do konca. Pewnie je dal aby zwolnic przelot albo zaczyna procedure londowania. Idzesz jak burza, tulko pamietaj ze trzeba tego dziada ponitowac, nie skladaj za duzo bo potem bedziesz mial pod gorke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 8 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2020 Dobry, klapy powiedzmy w 75% pasują i jest ok - jeszcze nie wklejone 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 13 Września 2020 Autor Share Napisano 13 Września 2020 Dobry, jakiś mały upgrade wnęki wklejone no i jeszcze na sucho @abtb zdjęcia mam nadzieję że lepsze Tomku 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 29 Września 2020 Share Napisano 29 Września 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 30 Września 2020 Share Napisano 30 Września 2020 W przedziale radiowym, za pilotem coś jeszcze będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 3 Marca 2021 Autor Share Napisano 3 Marca 2021 W dniu 30.09.2020 o 08:11, sebastain napisał: W przedziale radiowym, za pilotem coś jeszcze będzie? raczej chyba nie chyba że coś wymyśle. Malutki updejt, model przenitowany, psiknięty podkładem i mogę kłaść srebro:) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 4 Marca 2021 Autor Share Napisano 4 Marca 2021 Kolejny kroczek do przodu, srebro położone + chipping fluid. No i powolutku zaczynam malować bazę ciekawe co z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 6 Marca 2021 Autor Share Napisano 6 Marca 2021 Dobry, kolejny kroczek, pomalowane OD i NG i zacząłem zabawę w drapanie jak to wygląda ? Naszczęście mogę to poprawiać jak coś:D 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 6 Marca 2021 Share Napisano 6 Marca 2021 (edytowane) Nooo, zdrapki powinny być precyzyjniej zrobione. Nie wiem, czy dobrze się domyślam, czy zwilżonym pędzelkiem tarłeś w miejscach gdzie chciałbyś, żeby zdrapki się pojawiły? Na zdjęciach samolotu widać, że odrapania układają się wzdluż linii podziałowych i linii nitowania. Na oryginalnych samolotach jest mnóstwo cienkich kreseczek, które czasem się rozszerzają tak, że nachodzą na następną, tworząc większą połać obtarć. Powinieneś drapać precyzyjniej, cienkim, twardym pędzelkiem lub bardzo delikatnie wykałaczką wzdłuż linii nitów od kadłuba do silników. Przy kadłubie intensywniej, im bliżej silników tym delikatniej. Każdą linię osobno. Przede wszystkim weź jakieś zdjęcie referencyjne i na jego podstawie spróbuj odtworzyć obtarcia i obicia. Chyba, że ktoś bardziej doświadczony podpowie lepszy sposób na dobrze zrobione zdrapki. Poniżej wrzucam jakieś zdjęcia, co prawda tutaj obicia są dość mocne ale widać pewien schemat odrapywania się P-38. Edytowane 6 Marca 2021 przez sebastain Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 7 Marca 2021 Autor Share Napisano 7 Marca 2021 11 godzin temu, sebastain napisał: Nooo, zdrapki powinny być precyzyjniej zrobione. Nie wiem, czy dobrze się domyślam, czy zwilżonym pędzelkiem tarłeś w miejscach gdzie chciałbyś, żeby zdrapki się pojawiły? Na zdjęciach samolotu widać, że odrapania układają się wzdluż linii podziałowych i linii nitowania. Na oryginalnych samolotach jest mnóstwo cienkich kreseczek, które czasem się rozszerzają tak, że nachodzą na następną, tworząc większą połać obtarć. Powinieneś drapać precyzyjniej, cienkim, twardym pędzelkiem lub bardzo delikatnie wykałaczką wzdłuż linii nitów od kadłuba do silników. Przy kadłubie intensywniej, im bliżej silników tym delikatniej. Każdą linię osobno. Przede wszystkim weź jakieś zdjęcie referencyjne i na jego podstawie spróbuj odtworzyć obtarcia i obicia. Chyba, że ktoś bardziej doświadczony podpowie lepszy sposób na dobrze zrobione zdrapki. Poniżej wrzucam jakieś zdjęcia, co prawda tutaj obicia są dość mocne ale widać pewien schemat odrapywania się P-38. Pędzelkiem/wykałaczką i takimi pędzelkami : Jak zawsze mnie poniosło zamaluję i spróbuje jeszcze, delikatniej i subtelniej Co do zdjęć to bazowałem na zdjęciu z kalek, pewnie nie zbyt dobry przykład Mam jakieś inne więc idę próbować 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi