Skocz do zawartości

Fiat G-50 AML 1:72 "Ilmavoimat"

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zaczynam sobie "dłubać" taki oto samolocik.Zakładam wątek warsztatowy bo może mnie to zmobilizuje do ukończenia budowy.Betoniarka ze szpachlówką uszykowana i można działać.Co do malowania to jeszcze nie wybrane.

7siVhbql.jpgXzWj9JIl.jpg

• Like 3
Napisano
54 minuty temu, M.A.V. napisał:

powodzenia w budowie

Dzięki.Przyda się.

55 minut temu, M.A.V. napisał:

Będę śledził - jak wszystko na nartach

To jeszcze nie przesądzone .Możliwe że będzie na kołach.

26 minut temu, Bengal napisał:

Pooglądam :)

Mam nadzieję że nie zawiodę.

Napisano
9 minut temu, Xmen napisał:

To jeszcze nie przesądzone .Możliwe że będzie na kołach.

:stop:    :nienie:   apeluję nie słuchać żadnych mrocznych podszeptów prowadzących na złą drogę...    :szczerbol:     

• Haha 1
Napisano

Być może zrobię na nartach by Fokkerowi nie było "smutno".

• Like 1
Napisano
Godzinę temu, M.A.V. napisał:

:super:

"I zamiast "być może" śpiewamy "z pewnością". I od razu od Gis"

Przyjemnej i owocnej budowy życzę.

• Haha 1
Napisano

Ma BYĆ na nartach.

A z drugiej strony, aż dziwne že nikt nie zapytał o aktora drugiego planu. Cóż to za Airacobra?

Napisano
17 minut temu, abtb napisał:

A z drugiej strony, aż dziwne že nikt nie zapytał o aktora drugiego planu. Cóż to za Airacobra?

P- 400 z RS.Czeka na maski do kamuflażu.

18 minut temu, abtb napisał:

Ma BYĆ na nartach.

Dobra będzie na nartach.

• Like 1
Napisano (edytowane)

Panowie jest mały problem. Wiem że chcecie żeby był na nartach. Podrążyłem trochę temat i na chwilę obecną dowiedziałem się że narty stosowano tylko na jednym FA-33.To malowanie jest w zestawie ale kalki chciałem wymienić na inny zestaw.SBS lub Colibri.

Edytowane przez Xmen
  • Confused 1
Napisano

Załóżmy, że autor tej publikacji nie grzebał za bardzo w histori i mija się odrobinę z prawdą. Narty były stosowane powszechnie i tej  teorii się trzymajmy. W końcu zależy ci bardziej na przychylności oglądaczy czy pąsach jakiegoś liczynita?

Dla mnie jest bardzo wszystko jedno jakie malowanie (byle ciekawe i ładnie zrobione) i NARTY. A mechnika który potwerdzi że były na tym egzemplarzu stosowane to się znajdzie i zacytuje.

Działaj dalej.

Napisano
7 minut temu, abtb napisał:

(byle ciekawe i ładnie zrobione) 

I z tym może być problem.Dobra do montowania podwozia jeszcze daleka droga.Najpierw trzeba złożyć do "kupy" kadłub i skrzydła a spacerek to nie będzie.Kalki i tak muszę kupić bo zestawowe słabo wyglądają.

Napisano

Ten model jest owiany złą legendą.Jakiś kiepski sklejacz napisał że nie można go złożyć bez kilogramów szpachli i teraz niesłusznie opinia jest powielana.

Sklejałem dwa Fiaty i mam zapasy szpachli do tej pory.

Napisano
32 minuty temu, zloty napisał:

Ten model jest owiany złą legendą.Jakiś kiepski sklejacz napisał że nie można go złożyć bez kilogramów szpachli i teraz niesłusznie opinia jest powielana.

Wiem coś o tym bo nie jest to pierwsze podejście do tego modelu.Jednego już zrobiłem . Nie wiem tylko dlaczego AML do każdego zestawu nie daje żywicznej osłony silnika.W tym zestawie który robiłem była a tu nic a nic.Szkoda bo jest bardzo fajna.

Napisano
4 godziny temu, abtb napisał:

aż dziwne že nikt nie zapytał o aktora drugiego planu. Cóż to za Airacobra?

latadło na kołach to żadna sensacja - mało kto zwrócił uwagę    :haha:

• Haha 1
Napisano

Się melduję na widowni.

2 godziny temu, M.A.V. napisał:

latadło na kołach to żadna sensacja - mało kto zwrócił uwagę    :haha:

A co byś chciał? Bostona na gąsienicach? ?

• Haha 1
Napisano (edytowane)

Stan prac na dzisiaj.Zastanawiam się nad tablicą od Yahu ale nie wiem czy to nie będzie przerost formy na treścią.

0XmqSyMl.jpg

Edytowane przez Xmen
  • Like 1
Napisano
2 godziny temu, Xmen napisał:

Zastanawiam się nad tablicą od Yahu ale nie wiem czy to nie będzie przerost formy na treścią.

raczej i tak nie będzie jej widać :hmmm: 

ja to bym jednak w kalki zainwestował skoro pisałeś że zestawowe kiepskie  (chociaż to malowanie "pudełkowe" bardzo fajne)

Napisano

Tylko że jak kupię kalki to nie będzie na nartach a tym sprawiłbym zawód niektórym osobom .Narty były tylko na FA-33.

Napisano

Jak nie ma kwitów na narty to zrób na kolach i we włoskim malowaniu albo chorwackim. Wszystkie swastyki są be.

Napisano
10 minut temu, mig napisał:

Jak nie ma kwitów na narty to zrób na kolach

Kwity są. W sieci można znależć zdjęcia FA-33 na nartach ale tylko tego jednego bo reszta była na kołach.

13 minut temu, mig napisał:

we włoskim malowaniu

Będzie ale póżniej.

13 minut temu, mig napisał:

Wszystkie swastyki są be.

Dlaczego? Przecież ta błękitna weszła do użycia gdy jeszcze o tej czarnej nikomu się nie śniło a tym bardziej Adolfowi.

Na nartach fajnie by wyglądał bo w sumie chciałem zrobić trzy : Fiata G-50 , Fokkera  XXI i Gladiatora.

Napisano
58 minut temu, Xmen napisał:

Dlaczego? Przecież ta błękitna weszła do użycia gdy jeszcze o tej czarnej nikomu się nie śniło a tym bardziej Adolfowi.

Na nartach fajnie by wyglądał bo w sumie chciałem zrobić trzy : Fiata G-50 , Fokkera  XXI i Gladiatora.

Wiem, że Finowie używali swastyki wcześniej niż niemcy. Swastyka zawsze źle mi się kojarzy.

Jak to ma być trzeci narciarz do kolekcji to spoko rób na nartach. 

Też mam ten model w składzie, ale wypraski są z FLY. Mam nadzieję, że będą lepiej spasowane niż z AMLu.