Skocz do zawartości

Messerschmitt Bf-109 G-6 MKLE AZ Model 1:72

Xmen

Rekomendowane odpowiedzi

Następny relaksacyjnie zrobiony modelik.Model jest częścią mojego mini projektu "Sojusznicy Luftwaffe plus Finlandia"

A57Ey1ml.jpg

fMMcBdil.jpg

Ef4GmyCl.jpg

P0kzKEUl.jpg

8aokGT9l.jpg

dmkvyNll.jpg

yj0zevOl.jpg

svDhhWrl.jpg

afFhBybl.jpg

Moja grupka "Mietków" od AZ Model

m3x6GsNl.jpg

Edytowane przez Xmen
  • Like 3

• Xmen changed the title to Messerschmitt Bf-109 G-6 MKLE AZ Model 1:72

Jak na model relaksacyjny to całkiem spoko wyszedł. Dół bardzo ładnie zmalowany, góra trochę mniej wyraźna ale może to wpływ kamo. Ogólnie oceniam na 4 z plusem.

:super:

• Thanks 1

22 minuty temu, abtb napisał:

Jak na model relaksacyjny to całkiem spoko wyszedł

Teraz już tylko takie sklejanie zamierzam kontynuować.Dla czystej przyjemności.

• Like 1

Elegancko wyszedł. Twoja relaksacyjna koncepcja odpowiada mojej :)

Kalkomanie są z zestawu? Typuję na późny okres, kwiecień 1945, bo wtedy nie było już oznaczeń z V.8, eskadry 101 pułku różniły się wtedy jedynie kolorami cyfr kodowych.

Te AZ Modele całkiem fajnie się skleja, sam mam na półce kilka, w tym dwa węgierskie (G-6 i F-4). Kalkomanii węgierskich mam jeszcze na co najmniej kilka 109-tek,
kusi mnie ta Tamiya, choć za jedną mogę mieć dwa AZ Modele (albo trzy, jeśli wezmę same wypraski).

18 minut temu, GreGG24 napisał:

Kalkomanie są z zestawu?

Nie to zestaw kalkomanii HAD decals.

Typuję na późny okres, kwiecień 1945, bo wtedy nie było już oznaczeń z V.8, eskadry 101 pułku różniły się wtedy jedynie kolorami cyfr kodowych.

Według instrukcji do kalkomanii i zdjęcia w książce Ospreya z serii Aircraft aces malowanie z roku 1944 na Ukrainie.

Te AZ Modele całkiem fajnie się skleja, sam mam na półce kilka, w tym dwa węgierskie (G-6 i F-4). Kalkomanii węgierskich mam jeszcze na co najmniej kilka 109-tek,

Jak dla mnie są ok.Mają pewne mankamenty ale dla mnie w pełni akceptowalne.Cała moja kolekcja Messerschmittów od F do K jest oparta na modelach AZ.Więcej węgierskich nie planuje.Teraz bułgarski, rumuński , słowacki , fiński i być może ROA.

Edytowane przez Xmen

1 minutę temu, Xmen napisał:

Nie to zestaw kalkomanii HAD decals.

Według instrukcji do kalkomanii i zdjęcia w książce Ospreya z serii Aircraft aces malowanie z roku 1944 na Ukrainie.

Jak dla mnie są ok.Mają pewne mankamenty ale dla mnie w pełni akceptowalne.Cała moja kolekcja Messerschmittów od F do K jest oparta na modelach AZ.Więcej węgierskich nie planuje.Teraz bułgarski, rumuński , słowacki , fiński i być może ROA.

Faktycznie, zapomniałem o tych przekazanych lokalnie przez Niemców na froncie wschodnim. Najpierw były Friedrichy, a potem kilka Gustawów. Dopiero potem ruszyła produkcja licencyjna w Győr i powstała Puma.

Widzę, że zainteresowania mamy podobne :) Mam w planach też kilka maszyn sojuszników Luftwaffe w wersji G, m.in. Chorwata, Rumuna i Fina. Słowacki mam E-3 już na półce, rumuńskiego też.

1 minutę temu, GreGG24 napisał:

Widzę, że zainteresowania mamy podobne :) 

Na to wygląda.:super: O chorwacie zapomniałem . Trzeba będzie dokupić.U mnie rumun i słowak będą w wersji G.

28 minut temu, WujekAlice napisał:

Wszystko fajnie - a może ktoś by do wczesnych 109 podszedł? B,C,D?

Będzie z AMG.

Edytowane przez Xmen

21 minut temu, WujekAlice napisał:

Uuuu! Gruuubo! znaczy cenowo drugi poziom podatkowy...

Ja wiem czy gruuubo? Jak kupowałem to nie kosztował tyle co teraz.Ja za swojego dałem 68 zł.

Edytowane przez Xmen

56 minut temu, Mikolaj75 napisał:

A powiedz proszę:

1. Jak budują się te modele 109-tek z AZ?;

2. Czy przyglądałeś im się pod kątem merytorycznym? Tj. czy AZ dba o poprawność wersji itp..?

Pozwolę sobie się wtrącić 😉 Budowałem wersję G. Jak to shortrun bez szpachli się nie obejdzie. Zlukaj sobie link do warsztatu. Są tam sznurki do innych forów. G ma problem z nosem, za który co poniektórzy chcą go spalić na stosie :)  Z tego co pamiętam F-ka podobno jest ok. K nie wiem. 

https://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=12&t=87716 

Edytowane przez panDespota

Odpowiadając na pierwsze pytanie : Jak dla mnie bardzo dobrze.Szpachla użyta symboliczne.

Odpowiadając na drugie pytanie:Zabrzmi to jak herezja ale nie sprawdzałem.

3 godziny temu, pepociufakers napisał:

Relaks przy AZ Model?, Czy ja  mam niepotrzebnie złą opinie o modelach az model?;) 

Bardzo fajne wykonanie, to musiał być niezły relaks:)

Pzdr.

Jaro

Chyba niepotrzebnie. W przypadku Messerów trzeba pamiętać o odpowiednim docięciu chłodnic skrzydłowych, jeśli to się zrobi, to wszystko siada równo. Zrobiłem już trzy Messery, a właściwie cztery z tych form (bo Avia to też są te same formy, tylko kadłub jest inny), i nie narzekam.

6 godzin temu, pepociufakers napisał:

Czy ja  mam niepotrzebnie złą opinie o modelach az model

Niekoniecznie.Nie każdy model ten firmy jest w miarę dobry.Akurat modele Messershmittów są jak dla mnie spoko tak jak modele Mustangów czy Spitfie.Zresztą ja jako zdeklarowany fan czeskiej produkcji modelarskiej mam  nie do końca obiektywny punkt widzenia.Ciekawe jak będzie się składać ten Ła-5 z AZ bo w ramkach wygląda bardzo ładnie.

• Like 1