primabaleron Napisano 14 Października 2020 Share Napisano 14 Października 2020 (edytowane) Drugi model japońskiego wytwórcy (mistrza?) Mr. Hiro. Zgodnie z moimi upodobaniami znów padło na wintydżową wyścigówkę - Ferrari D50 w oznakowaniach Grand Prix Monaco z 1956 (JM Fangio). Ferrari przejęło ten model od Lancii i poddało go niewielu modyfikacjom. Lancia wprowadziła z tym modelem szereg rewolucyjnych w ówczesnej F1 modyfikacji. Zasadnicze to skośne ustawienie silnika v8 (Jano) i zrównoważenie rozkładu masy poprzez instalację bocznych zbiorników paliwa. Do tego co było w pudle dodałem właściwie tylko nity i trochę śrubek.... Malowanie pędzel i spraye Tamiya i Humbrol. Edytowane 15 Października 2020 przez primabaleron 6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 14 Października 2020 Share Napisano 14 Października 2020 Popraw adresy zdjęć, wystarczy ze skopiujesz adres strony bez tych wszystkich udziwnien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 19 Października 2020 Share Napisano 19 Października 2020 Trochę się nie znam na tym temacie modelarskim, opony i silnik jak dla mnie rewelacja, ale przykro mi, że lakierowanie skończyło się efektem skórki pomarańczy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 20 Października 2020 Share Napisano 20 Października 2020 Krotko i na temat. Dzieło sztuki modelarskiej. Brak słów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 20 Października 2020 Share Napisano 20 Października 2020 bajerancki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 21 Października 2020 Share Napisano 21 Października 2020 Weź Ty wreszcie się za ten aerograf, bo już patrzeć na tę tarkę nie mogę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 23 Października 2020 Share Napisano 23 Października 2020 (edytowane) Genialny model. nie moge się napatrzeć. Musze spytać o powód skośnego ustawienia silnika Edytowane 23 Października 2020 przez spiton 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 23 Października 2020 Share Napisano 23 Października 2020 @spitonżeby wał napędowy mógł biec obok fotela, a nie pod nim wymuszając jego podniesienie. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 24 Października 2020 Share Napisano 24 Października 2020 Dokładnie. Lancia (bo ten bolid to pierwotnie projekt Lancii, przejęty potem przez Ferrari) chciała maksymalnie obniżyć środek ciężkości poprzez obniżenie pozycji kierowcy. Samochody F1 w latach 50-tych miały jeszcze silniki z przodu, a pomysł silnika umiejscowionego za kokpitem, wprowadzony w przedwojennych bolidach Auto-Uniona nie przyjął się. Powstał więc problem co zrobić z wałem napędowym napędzającym koła tylne. Inżynierowie wpadli na pomysł umiejscowienia silnika na ukos i tym samym poprowadzeniu wału napędowego obok fotela. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 24 Października 2020 Share Napisano 24 Października 2020 8 godzin temu, PiterATS napisał: Dokładnie. Lancia (bo ten bolid to pierwotnie projekt Lancii, przejęty potem przez Ferrari) chciała maksymalnie obniżyć środek ciężkości poprzez obniżenie pozycji kierowcy. Samochody F1 w latach 50-tych miały jeszcze silniki z przodu, a pomysł silnika umiejscowionego za kokpitem, wprowadzony w przedwojennych bolidach Auto-Uniona nie przyjął się. Powstał więc problem co zrobić z wałem napędowym napędzającym koła tylne. Inżynierowie wpadli na pomysł umiejscowienia silnika na ukos i tym samym poprowadzeniu wału napędowego obok fotela. No to chciałbym jeszcze zobaczyć zdjęcie tylnego mostu. żeby zobaczyć jak ro wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 25 Października 2020 Share Napisano 25 Października 2020 (edytowane) Tak z grubsza wygląda ten układ (na niebiesko- skrzynia biegów, ustawiona poprzecznie; na jasno zielono- wał napędowy, na ciemno zielono- zawieszenie z poprzecznym resorem piórowym). Natomiast bardziej szczegółowe zdjęcia wrzuci może Primabaleron, o ile ma jakieś zdjęcia z budowy modelu Edytowane 25 Października 2020 przez PiterATS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 29 Października 2020 Share Napisano 29 Października 2020 Kapitalny! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
primabaleron Napisano 5 Listopada 2020 Autor Share Napisano 5 Listopada 2020 W dniu 25.10.2020 o 22:45, PiterATS napisał: Tak z grubsza wygląda ten układ (na niebiesko- skrzynia biegów, ustawiona poprzecznie; na jasno zielono- wał napędowy, na ciemno zielono- zawieszenie z poprzecznym resorem piórowym). Natomiast bardziej szczegółowe zdjęcia wrzuci może Primabaleron, o ile ma jakieś zdjęcia z budowy modelu Tak to leci mniej więcej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
primabaleron Napisano 5 Listopada 2020 Autor Share Napisano 5 Listopada 2020 W dniu 24.10.2020 o 18:37, spiton napisał: No to chciałbym jeszcze zobaczyć zdjęcie tylnego mostu. żeby zobaczyć jak ro wygląda. Voila ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 5 Listopada 2020 Share Napisano 5 Listopada 2020 Model piękny. Zastanawia mnie fakt, tego co napisał Dorotka. Czy na karoserii ma być taka skórka pomarańczy, czy to powinno być gładkie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
primabaleron Napisano 5 Listopada 2020 Autor Share Napisano 5 Listopada 2020 5 godzin temu, Bartas89 napisał: Model piękny. Zastanawia mnie fakt, tego co napisał Dorotka. Czy na karoserii ma być taka skórka pomarańczy, czy to powinno być gładkie? Kiedyś kolega NieDorotka powiedział mi oglądając odrestaurowanego Mercedesa z 1955 roku (w skali 1:1) : Pamiętaj nigdy nie lakieruj po pijaku i jak nie ma prądu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 6 Listopada 2020 Share Napisano 6 Listopada 2020 W dniu 25.10.2020 o 22:45, PiterATS napisał: Tak z grubsza wygląda ten układ (na niebiesko- skrzynia biegów, ustawiona poprzecznie; na jasno zielono- wał napędowy, na ciemno zielono- zawieszenie z poprzecznym resorem piórowym). Natomiast bardziej szczegółowe zdjęcia wrzuci może Primabaleron, o ile ma jakieś zdjęcia z budowy modelu Bardzo dziękuje. Bardzo ciekawe rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angus73 Napisano 18 Listopada 2020 Share Napisano 18 Listopada 2020 Gratuluję pracy, efekt jest bardzo fajny, dodatki to wisienka na torcie. Skala daję szansę poszaleć z detalami. Ciekawy jestem jaka jest jakość tych MFH-zestawów? A co do lakieru trudno mi się wypowiedzieć bo nie wiem jaki był wtedy "standard" w tej klasy i przenaczenia autach, ogólnie zapewne cieszy oko, pozdrawiam _) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
primabaleron Napisano 24 Listopada 2020 Autor Share Napisano 24 Listopada 2020 (edytowane) W dniu 18.11.2020 o 15:11, Angus73 napisał: Gratuluję pracy, efekt jest bardzo fajny, dodatki to wisienka na torcie. Skala daję szansę poszaleć z detalami. Ciekawy jestem jaka jest jakość tych MFH-zestawów? A co do lakieru trudno mi się wypowiedzieć bo nie wiem jaki był wtedy "standard" w tej klasy i przenaczenia autach, ogólnie zapewne cieszy oko, pozdrawiam _) MFH ma tą zaletę, że w skali 1/12 wypuszcza rocznie 2-3 nowe zestawy, co w tej skali taka Tamiya trzepie to samo od kilkudziesięciu lat. Nie składa się tego jak klocki niestety... Ale satysfakcja z budowy (minimum 100-150 h), jak dla mnie, ogromna. Malowanie niestety nie jest moją najmocniejszą stroną. Tu był spray Tamiya Italian Red (już wielokrotnie stosowany przeze mnie), a na to satyna clear od Humbrola (użyty po raz pierwszy z powodu braku bdb Model Master 1959). No i na ogonie wyszedł zonk... Edytowane 24 Listopada 2020 przez primabaleron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi